Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 12

Rinktinę pristatęs K.Maksvytis: „Ne visi atsisakę turėjo svarių argumentų“

Lietuvos krepšinio rinktinės vasara oficialiai prasidėjo. Druskininkų LSC sporto komplekse į darbus kibo rezervinė Lietuvos rinktinė su treneriu Dariumi Songaila, o vyriausiasis nacionalinės komandos strategas Kazys Maksvytis atskleidė pagrindinės komandos kandidatų sąrašą.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / ltu.basketball nuotr.

„Noriu padėkoti už kantrybę, nes sąrašo paskelbimas nusikėlė“, – spaudos konferenciją pradėjo Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Įprastai dar pavasarį paskelbiamas sąrašas šį kartą buvo atskleistas tik liepos viduryje, likus vos kelioms dienoms iki momento, kai nacionalinės komandos kandidatai susirinks į pirmąją pasirengimo stovyklą Palangoje.

Šį kartą iš karto buvo atskleisti net du sąrašai.

LKF nuotr./Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas
LKF nuotr./Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas

Pirmasis – Dariaus Songailos treniruojamos rezervinės rinktinės, kuri darbus pradės jau šiandien Druskininkuose ir tęs juos iki liepos 24 dienos. Iš šios komandos, K.Maksvyčio teigimu, į pagrindinės rinktinės turėtų būti pakviesti 3-4 krepšininkai.

Antrajame, pagrindiniame sąraše, yra 15 žaidėjų, kurie pirmadienį rinksis Palangoje, kur pradės pasiruošimą pasaulio čempionatui.

Kaip ir skelbta anksčiau, Lietuvos rinktinei šią vasarą nepadės šūsnis žaidėjų: Domantas Sabonis, Marius Grigonis, Lukas Lekavičius, Edgaras Ulanovas, Rokas Giedraitis, Arnas Butkevičius.

Gera žinia ta, kad rinktinėje vis dėlto matysime Igną Brazdeikį, dėl kurio jau buvo kilę abejonių. Kanados lietuvis, šiuo metu plušantis Las Vegase, prie komandos prisijungs savaite vėliau – treneriai jam suteikė papildomo laiko atgauti jėgas.

Daug klausimų kelia ir Ąžuolo Tubelio situacija. NBA biržoje nepašauktas lietuvis pasirašė kontraktą su „Philadelphia 76ers“ ir šiuo metu žaidžia NBA vasaros lygoje. K.Maksvyčio teigimu, jei ir prisijungs prie Lietuvos rinktinės, tai nutiks geriausiu atveju liepos 28-ąją, kai su rinktinėmis gali pradėti sportuoti NBA žaidėjai. Būtent tą dieną prie komandos prisijungs ir Jonas Valančiūnas, iki tol sportuosiantis individualiai.

„Laukia dar viena vasara, pasirengimas pasaulio čempionatui, po to ir pats pasaulio čempionatas, – savo kalbą pradėjo K.Maksvytis, treniruosiantis rinktinę antrus metus. – Turbūt ir patys girdėjote, kad nemažai žaidėjų nedalyvaus, bet manau, kad surinkome pakankamai gerą sudėtį, galinčią kovoti dėl aukščiausių tikslų. Galbūt turėsime šiek tiek mažiau talento, bet tikiu, kad komandinis darbas, drausmė, aistra padės mums pasiekti savo tikslus.

Pirmą stovyklą pradėsime neužilgo Palangoje, pradėsime su 14 žaidėjų. Tarp tų 14 dar nebus Jono Valančiūno, kuris dar negali dalyvauti kontaktinėse treniruotėse (dėl NBA taisyklių, leidžiančių prisijungti prie rinktinės tik vėlesniame pasirengimo etape – aut. past.). Iš pirmos stovyklos, manau, rinktinę papildys 3-4 žaidėjai. Savaitę vėluos Ignas Brazdeikis. Dar neturime tikslaus atsakymo dėl Ąžuolo Tubelio. Klubas pažadėjo šią savaitę duoti atsakymą. Jeigu jis prisijungs, tai galėtų prisijunti kaip NBA žaidėjas. Kaip ir Jonas Valančiūnas, treniruotųsi nuo liepos 28 dienos ir galėtų pilnai dalyvauti kontaktinėse treniruotėse. Sąrašas yra koks yra. Manau, kad pavyks suburti gerą komandą ir kovoti dėl savo tikslų.“

– Lyginant su praėjusia vasara bus pasikeitę daugiau nei pusė rinktinės. Kokį įsivaizduojate rinktinės braižą?

– Dabar sunku nupasakoti keliais žodžiais. Keisis keli žaidėjai. Iš pagrindinių ir Domo nebus, Mariaus Grigonio, Arno, Luko Lekavičiaus, Roko Giedraičio. Jie turėjo svaresnį indėlį į komandos žaidimą. Bet, kaip sakoma, šventa vieta tuščia nebuvo, jų vietas užims kiti. Galbūt mažiau talento, bet su kitomis savo stiprybėmis. Man pačiam pernai gavosi įvadiniai metai, tikiuosi, kad šiemet viskas vyks sklandžiau. Pergalių pernai vis nepasiekdavome keliais taškais, tikiuosi, kad šiemet jos ateis su patirtimi ir geresne komunikacija, drausme, susižaidimu.

– „Žalgiryje“ diegėte gynybinį žaidimo stilių. Ar rinktinėje įmanoma įdiegti panašią sistemą? Nes pernai rinktinė buvo labiau puolimo stiliaus komanda.

– Sunku taip nuspręsti, ar puolimo, ar gynybos rinktinė. Dažniausiai savo gynybos ir puolimo taktiką taikome pagal tai, kokius žaidėjus turime. Ne visas gynybos sistemas galėsime naudoti rinktinėje, kurias naudojame „Žalgiryje“. Bet turime nemažai talento puolime, lietuviai visada pasižymėjo geru puolimu, gerais metikais. Stengsimės išnaudoti savo savybes ir gynybą.

– Ar jums visų žaidėjų atsisakymų priežastys buvo suprantamos?

– Ne visi žaidėjai turėjo stiprius argumentus nebūti rinktinėje. Bet čia kiekvieno žaidėjo asmeninis reikalas. Vieni sprendžia asmeninius klausimus, kiti turi sveikatos problemų, kiti kontrakto klausimus. Nesinori teisti ir vertinti, bet ne visi turėjo svarius argumentus.

– Kuri netektis jums asmeniškai buvo skaudžiausia?

– Turbūt tų žaidėjų, kuriuos išvardinau. Pernai jie turėjo svarbų indėlį. Arno Butkevičiaus netekimas – vis tiek tai žaidėjas, kuris sulipdo gynybą ir puolimą. Bet tam ir yra pirma stovykla. Galbūt šie metai bus tokie, kai kažkas turės šansą iš jaunesnių žaidėjų.

– Ignas Brazdeikis ilgai delsė prieš duodamas atsakymą. Dėl ko atsirado tas delsimas?

– Pabandykite pabūti Igno kailyje. Pernai jis atvažiavo birželio mėnesį, sudalyvavo pasiruošime, lange, tada turėjo neilgą dviejų savaičių, o tada vėl – pasiruošimas, čempionatas, langai, tada iškart „Žalgiris“. Jaunam žaidėjui ilgas sezonas toli nuo namų, nes jo namai – Kanada. Gavosi nemažas tiek fizinis, tiek psichologinis krūvis. Šią vasarą jis irgi neturėjo laisvų dienų, iškart po sezono „Žalgiryje“ važiavo į „Toronto Raptors“ peržiūrą, dabar dalyvauja peržiūroje Las Vegase. Jo atostogos sutrumpėjo. Davėme jam papildomą savaitę poilsio, kad pailsėtų, susitiktų su artimais žmonėmis ir grįžtų atgal. Džiaugiamės, kad jis priėmė tokį sprendimą, neforsavome, davėme laiko pailsėti. Jis priėmė sprendimą atvažiuoti.

– Rezervinė rinktinė pradeda sportuoti šiandien. Ką iš šios rinktinės matote potencialiai papildančius pagrindinę komandą?

– Tiksliau pasakysime po pirmos stovyklos, bet su treneriu laikysime labai stiprų ryšį. Manau, kad Dovis Giedraitis, Deividas (Sirvydis), Matas Jogėla, galbūt Gabrielius Maldūnas, nes turime problemų su aukštaūgiais. Dabar sunku pasakyti – visi esantys pirmoje stovykloje turės šansą.

– Gal galite pakomentuoti pasikeitimus trenerių štabe?

– Pagal pirminį planą, turėjo būti Kęstutis Kemzūra. Bet ilgai sprendėsi jo kontrakto klausimai (su Vilniaus „Wolves“ klubu – aut. past.). Kai išsisprendė, turėjome daryti pasikeitimus. Tada grįžome į tą pačią padėtį, kokia buvo per langus, kai mane buvo pakeitęs Benas Matkevičius. Dabar jis pakeitė Kęstutį Kemzūrą. Dar prie mūsų prisijungs ir Darius (Songaila – aut. past.).

– Sąraše nemažai žaidėjų, kurie neturi kontraktų. Ar nėra dvejonių, kad jei neras klubų, neatvažiuos arba vėliau atvažiuos į rinktinę?

– Buvo kontaktas su visais ir žaidėjai pasakė savo nuomonę. Jeigu atsiras tokių, kurių nėra sąraše ar kurie sutiktų prisijungti prie rinktinės, be abejo, jiems vartai neužsivertų.

– Rokui Giedraičiui anksti baigėsi sezonas, ar nebandėte jo perkalbėti?

– Teisybės dėlei pasakysiu, kad su Roku kalbėjausi sezono pabaigoje ir jis buvo nusprendęs, kad jam reikia poilsio, jo kūnui išsigydyti traumas, pailsėti. Jis buvo padaręs sprendimą.

– Ar matote scenarijų, kad rinktinėje būtų trys centrai?

– Prie idealios situacijos norėtųsi turėti du tipinius centrus ir vieną tokį, kuris išplėstų aikštelę, galėtų žaisti ir ketvirtoje, ir penktoje pozicijoje. Jeigu nebus stiprių kandidatų, tokių universalių žaidėjų, kurie galėtų žaisti per dvi pozicijas, gal ir važiuosime su trimis centrais.

– Martynas Echodas pasveikti nespėjo?

– Nespėjo. Buvo kalbėta ne tik su Echodu, ypatingai aukštaūgių grandyje buvo nemažai netekčių, nemažai kas atsisakė, kurių dabar nėra sąraše.

– Po ilgos pertraukos matome rinktinėje Donatą Motiejūną. Su kokiu nusiteikimu jis atvyksta į stovyklą ir kokį jam vaidmenį matote rinktinėje?

– Jo nusiteikimas yra superinis. Jis nori žaisti, davė žodį, kad atvažiuos ir tikiuosi, kad tai jam nesutrukdys pasirašyti kontrakto. Donatas yra pakankamai apkeliavęs, pakankamai užsidirbęs pinigų. Kiek teko su juo bendrauti, jis turi motyvacijos žaisti ir patekti į rinktinę tiek šiemet, tiek, jei rinktinė pateks, ir užsikabinti už šanso sudalyvauti olimpinėse žaidynėse. Iš jo pusės tikrai yra noras padėti, atvažiuoti. Jis vienas iš tų žaidėjų, kuris dega labiausiai.

– Minėjote, kad norite trečio aukštaūgio, labiau išplečiančio aikštę. Ar tai, kad rinktinė turi J.Valančiūną ir D.Motiejūną, uždaro duris į komandą Laurynui Biručiui?

– Su Laurynu turime atskirą susitarimą. Jis pasiprašė manęs asmeniškai, kad daugiau pasiruoštų sezonui. Nenori būti trečias centras. Bet Laurynas sutiko padėti mums, dvi savaites, kol negalės sportuoti Jonas Valančiūnas. Jeigu bus sveiki Jonas ir Donatas, jie važiuos į čempionatą. Jeigu jiems atsitiks bėda, padės Laurynas. Bet Laurynas mums padės pirmas dvi savaites.

– Ar Eimantas Bendžius ir Eigirdas Žukauskas yra tie žaidėjai, kuriuos matote ketvirtoje pozicijoje ir ko apskritai tikėsitės iš šios pozicijos žaidėjų?

– Norime, kad išplėstų aikštelę, norime, kad gintųsi, norime, kad darytų viską, jeigu sugebėsime surasti tokių žaidėjų. Gerai, kad turime žaidėjų, kuriuos galime stumdyti per kelias pozicijas, trečią-ketvirtą arba ketvirtą-penktą. Bet iš patirties žinau, kad žaidėjai geriausiai jaučiasi, kai turi savo pagrindinę poziciją ir joje žaidžia. Gal ir iš rezervinės rinktinės kažkas papildys, gal Kuzminską pabandysime jo mėgstamoje trečioje pozicijoje.

– Kokia situacija su Arnoldu Kulboka?

– Su Kulboka kalbėjo Darius, jis nesutiko atvažiuoti į pirmą stovyklą. O tai, kad nebus antroje stovykloje, yra mano pasirinkimas. Reikia išsirinkti iš didelio kandidatų sąrašo. Osvaldas Olisevičius irgi netoli buvo, bet šiemet nefigūruoja. Dėl Kulbokos tai yra trenerio sprendimas.

– Domantas Sabonis pasirašė didelį kontraktą su „Sacramento Kings“. Ar po to nebuvo atsiradusi galimybė, kad atvyks į rinktinę?

– Reikėtų Domo paties klausti. Pagrindiniai du dalykai, kurie jam trukdė atvykti, tai jo trauma ir kontrakto reikalai. Jeigu kontraktas būtų išsisprendęs anksčiau, gal situacija būtų išsisprendusi į gerąją pusę. Su Domu kiek teko bendrauti, iš pradžių jis bandė gydyti ranką be operacijos, nepavyko, prarado laiko. Po to darant operaciją viskas užtrunka ilgiau ir jis nusprendė šią vasarą (praleisti). Atsiprašė, kad negalės dalyvauti ir pažadėjo prisijungti kitais metais.

– Pernai rinktinėje žaidęs Kristupas Žemaitis dabar yra studentų rinktinėje. Ar yra šansas, kad jis sulauks kvietimo?

– Kažkiek pablogėjo jo pozicijos. Kai sužinojome, kad Lukas Lekavičius nedalyvaus, nusprendėme pabandyti Vaidą Kariniauską – jis veteranas, turi patirties, gerai organizuoja žaidimą. Jis ruošiasi ir bando įeiti į gerą formą. Norėjome labiau kuriančio žaidėjo ir bandysime didesnį vaidmenį duoti Kariniauskui.

15min primena, kad Lietuvos rinktinė prieš pasaulio čempionatą sužais 10 pasirengimo rungtynių. Planetos pirmenybes Filipinuose lietuviai pradės rugpjūčio 25 dieną, o D grupėje jų varžovėmis bus Egipto, Meksikos ir Juodkalnijos rinktinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas