Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 23

Lietuviai su vėjeliu nupūtė paskutines vengrų viltis pasaulio čempionato atrankoje

Vyriausias – 33-ejų Mindaugas Kuzminskas – galingu dėjimu kartojo netaiklų metimą, jauniausias – 20-metis debiutantas Mantas Rubštavičius – drąsiai dūrė tritaškį nuo lentos, o lietuviai (9-2) pilnoje Klaipėdos arenoje dominavo akistatoje su vengrais (5-6).
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jau anksčiau bilietą į pasaulio čempionatą užsitikrinusiems mūsiškiams šios rungtynės jau nieko nelėmė, o vengrams pralaimėjimas nubraukė paskutines, ir teorines, galimybes.

Galutinis rezultatas švieslentėje skelbė užtikrintą šeimininkų pergalę – 89:64 (14:16, 26:15, 23:14, 26:19).

Į lemiamą kovą į Klaipėdą atvykę vengrai priešinosi tik pirmajame kėlinyje. Jų natūralizuotas amerikietis Mikaelis Hopkinsas prisirinko pražangų, o Kęstučio Kemzūros treniruojamiems šeimininkams įsimėčius iš toli skirtumas tarp komandų ėmė tik augti.

Šiose rungtynėse Lietuvos aprangą pirmą sykį vilkėjo trys žaidėjai. Ir visi jie pelnė taškų: M.Rubštavičius pasižymėjo 12, Arnas Beručka – 5, o Gabrielius Maldūnas – 4.

Lietuva: Mindaugas Kuzminskas 14 (6 atk. kam.), Donatas Tarolis 13, Mantas Rubštavičius 12, Eimantas Bendžius 11, Martinas Gebenas 10, Margiris Normantas 8, Kristupas Žemaitis 7, Arnas Beručka 5, Gabrielius Maldūnas 4, Gytis Radzevičius (5 atk. kam.) ir Eigirdas Žukauskas – po 2, Vaidas Kariniauskas 1 (8 rez. perd.).

Vengrija: Mikaelis Hopkinsas 17 (3/3 trit., 5 atk. kam.), Adamas Somogyi 13, Szilardas Benke 11.

Atranką į pasaulio čempionatą lietuviai baigs sekmadienį – išvykoje su Prancūzija (8-2) ir Victoru Wembanyama kausis dėl pirmos vietos K grupėje.

Ketvirtas kėlinys

40 min. Užtikrinta pergalė – 89:64.

38 min. Tritaškį pataiko ir A.Beručka! Taškus pelnė visi 12 rinktinės krepšininkų (84:60).

36 min. Į aikštę žengia ir trečiasis debiutantas A.Beručka.

36 min. Vengrai dar bando kabintis (70:57), bet penkis taškus iš eilės pelnantis E.Bendžius braukia ir paskutines jų viltis (75:57).

33 min. M.Kuzminskas pataiko dar vieną tritaškį ir yra rezultatyviausias rinktinėje su 14 taškų (68:49).

Trečias kėlinys

30 min. Ši nesėkmė vengrams nubrauks ir paskutinius teorinius šansus patekti į pasaulio čempionatą. Po trijų kėlinių jie atsilieka (63:45), o M.Kuzminskas dar prideda ir įspūdingą dėjimą.

29 min. M.Kuzminskas atlieka perdavimą, prikandęs liežuvį, G.Maldūnas įmeta iš kitos krepšio pusės, o šeimininkai ima linksmintis (61:44). Tritaškį nuo lentos prideda ir M.Rubštavičius.

26 min. Vengrų gyvybę kol kas palaiko tik taiklūs tritaškiai (8/15 – 53,3 proc.), tačiau tuo pačiu pasižymi ir M.Kuzminskas (54:41).

23 min. E.Bendžius skraidina tritaškį, tradiciškai bučiuoja dilbį, o Lietuvos rinktinės persvara pirmą sykį pasiekia dviženklę ribą (48:37).

Antras kėlinys

20 min. Košmariška pirmoji rungtynių pusė „Ryto“ legionieriui ir vienam vengrų lyderių B.Varadi – vos 1 taiklus metimas iš 7 ir 2 taškai. Lietuviai priekyje (40:31).

16 min. Puikiai lietuviai kaunasi ir dėl kamuolių puolime – jau šešios taip susikurtos papildomos atakos (31:27). Tiesa, ir vengrai turi 5 puolime sugriebtus kamuolius.

13 min. Įsidrąsinęs 20-metis M.Rubštavičius pataiko pirmąjį rinktinės tritaškį, jau yra surinkęs 5 taškus, o vengrai prašo minutės pertraukėlės, nes lietuviai antrąjį kėlinį pradeda spurtu 9:2 (23:18).

Pirmas kėlinys

10 min. Po pirmojo kėlinio svečiai pirmauja 16:18. Lietuviams kol kas visiškai nekrenta tritaškiai (0/4). Vengrai pataikė 4 iš 8.

6 min. Debiutas Lietuvos rinktinėje – į aikštę žengia G.Maldūnas (6:8). Netrukus prie jo prisijungia ir jaunasis M.Rubštavičius, taip pat pirmą sykį oficialiai vilkintis nacionalinės komandos marškinėlius.

4 min. Vengrai pirmuosius taškus pelno sužaidus 3 minutes su puse. Tai padaro natūralizuotas amerikietis Mikaelis Hopkinsas. Svečiai veržiasi į priekį (2:5).

2 min. Dviejų minučių tylą nutraukia ir pirmuosius taškus rungtynėse pelno M.Gebenas (2:0). Vengrų puolimas kol kas be taškų.

Lietuvos rinktinė rungtynes pradeda tokiu starto penketu: V.Kariniauskas, M.Normantas, E.Bendžius, E.Žukauskas ir M.Gebenas.

Prieš rungtynes

Šiose rungtynėse nacionalinės komandos marškinėlius pirmą sykį karjeroje vilkės trys debiutantai – Arnas Beručka, Gabrielius Maldūnas ir Mantus Rubštavičius.

Dėl sveikatos problemų iš K.Kemzūros pasirinko 14-uko paskutinę akimirką atkrito Evaldas Kairys ir Matas Jogėla.

8 pergales ir 2 pralaimėjimus K grupėje turintys lietuviai kartu su prancūzais šiuo metu dalinasi 1 vietą.

Vengrų sąskaitoje – 5 pergalės ir tiek pat nesėkmių. Nuo trečioje vietoje, kuri garantuoja vietą pasaulio čempionate, žengiančios Juodkalnijos (6-4) vengrus skiria viena pergalė.

Pirmąją komandų tarpusavio akistatą, praėjusių metų rugpjūtį vykusią Vengrijoje, Lietuva laimėjo 88:78.

Tiesa, tose rungtynėse, kaip ir vėliau vykusiame Europos čempionate (87:64), mūsiškiams galėjo padėti NBA ir Eurolygos žaidėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas