Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 01

Rokas Jokubaitis – apie akistatą su vaikystės herojumi ir pažeidžiamą Slovėniją

Rokas Jokubaitis neslepia jauduliuko prieš pirmąjį Lietuvos rinktinės mačą Europos čempionate. Pirmiausia, tai bus pirmasis įžaidėjo rimtas tarptautinis turnyras vilkint nacionalinės komandos marškinėlius. Antra – jis pirmą kartą akis į akį susitiks su savo vaikystės dievuku Goranu Dragičiumi, kuris prieš penkerius metus užtempė Slovėniją link Senojo žemyno sosto.

Lietuvos rinktinė ketvirtadienio pavakarę Kelno mieste Vokietijoje pradės kovas Europos čempionate, kurio starte – čempionės titulo ginančios Slovėnijos egzaminas.

Ši komanda dar prieš metus sudavė itin skausmingą smūgį lietuviams olimpinių žaidinių atrankos finale, pirmą kartą nuo nepriklausomybės atkūrimo užvėrusi Lietuvai kelią į pagrindinį pasaulyje sporto renginį, vykstantį kas ketverius metus.

„Dabar jauduliukas lengvas, smagus, bet ryt bus rimčiau, – Europos čempionato starto išvakarėse 15min sakė Lietuvos rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis. – Kaip su juo susitvarkyti? Nieko neišradinėti, eiti į aikštelę ir daryti savo darbą. Po švilpuko ir kelių minučių tai pranyksta. Svarbiausia susitvarkyti su tuo jauduliu ir neleisti jam tavęs užgožti.“

Kazio Maksvyčio vadovaujama Lietuvos rinktinė pasiruošimo etape iškovojo visas septynias pergales, vėliau pridėjo dar du laimėjimus pasaulio čempionato atrankos lange prieš Vengriją bei Juodkalniją.

„Viskas kaip ir neblogai, – sakė 21-erių metų R.Jokubaitis. – Manau, esame pasiruošę, nes visą laiką gerai dirbome. Žinoma, nerimas ir jauduliukas jaučiasi, bet tai yra normalu, manau, kad visi prieš tokį čempionatą jaudinasi, ypač aš, nes man tai pirmasis rimtas čempionatas. Gerai pasiruošėme dvikovai su Slovėnija. Tikėkimės, kad planas pasiteisins, palaikysime gerą formą ir gerai sužaisime čempionatą.“

Mirtininkų grupėje, kurioje žais Lietuva, Slovėnija, Prancūzija, Vokietija, Vengrija ir Bosnija bei Hercegovina, kovos vyks Kelno miesto krepšinio rūmuose „Lanxess“.

Tai 19,5 tūkstančio žiūrovų talpinanti krepšinio arena, pagal talpą Europoje nusileidžianti tik Graikijos pasididžiavimui OAKA.

Dar prieš metus „Lanxess“ arenoje vyko Eurolygos finalo ketvertas, kuriame į orą kumštukus kėlė Stambulo „Anadolu Efes“ strategas Erginas Atamanas.

„Tai yra pirmas mano kartas šioje arenoje, – sakė R.Jokubaitis. – Tikrai įspūdinga arena, talpinanti beveik 20 tūkstančių žiūrovų. Įspūdinga erdvė, reikėjo laiko priprasti prie lankų ir arenos. Tikrai viskas čia smagiai.“

Jau grupių etape Kelne tikimasi gausios sirgalių iš Lietuvos delegacijos, tačiau R.Jokubaičio šeimos narių ar draugų čia nebus. Vis dėlto „Barcelona“ klubo atstovas jaučia stiprų beveik už 2 tūkstančių kilometrų esančios Lietuvos palaikymą.

„Šįkart nepavyko nieko atsivežti. Taip viskas susidėliojo. Daug sirgalių atvažiuos į Kelną, bet net neįsivaizduoju, kiek žmonių mus stebės Lietuvoje. Tikriausiai pusė ar net daugiau mūsų šalies žmonių stebės mus per televizoriaus ekraną. Visi gyvensime vienu ritmu. Tikiu, kad kas čia neatvyko ir liko Lietuvoje, mus palaikys. Tikimės stipraus palaikymo“, – sakė R.Jokubaitis.

Pirmoji Lietuvos varžovė turnyre – titulą ginanti Slovėnija.

Dar praėjusią vasarą ši rinktinė Nemuno saloje Kaune sudavė istorinį smūgį Dariaus Maskoliūno komandai, kuomet Luka Dončičius užfiksavo įspūdingą trigubą dublį – 31 pelnytas taškas, 11 atkovotų kamuolių ir 13 rezultatyvių perdavimų.

Vėliau olimpinėse žaidynėse Tokijuje slovėnai buvo per Nicolas Batumo pirštų galiukus, kad patektų į turnyro finalą.

„Faktas, kad Luką Dončičių reikia kažkaip pristabdyti, bet reikia neleisti jam ir dalinti perdavimus komandos draugams. Mes žinome, kad jei jis nepririnks taškų, tai atliks 10, 15 ar dar daugiau rezultatyvių perdavimų, – sakė R.Jokubaitis. – Tris dienas dirbome – kaip jie ginasi, kaip mes ginamės. Puolimas yra Slovėnijos varikliukas, bet jie irgi turi spragų. Tikiuosi, kad bus 40 minučių gražaus krepšinio. Gali būti, kad juos paleisime ar teks vytis, bet esame pasiruošę visiems scenarijams. Turime planą įvairiems scenarijams. Slovėnija – stipri komanda, bet negalime ir savęs nuvertinti.“

Slovėnija yra laikoma viena Europos čempionato favoričių, kuriai FIBA prieš turnyrą suteikė antrąją vietą savo reitinge, bet Vokietijos krepšininkai pasaulio pirmenybių atrankoje parodė, kad tai – įveikiama komanda.

Miunchene vykusioje dvikovoje Dennisas Schroderis ir kompanija slovėnus sutalžė 90:71.

„Lengviau yra analizuoti paskutines rungtynes prieš čempionatą. Tikrai gavome daug medžiagos, kurios suteikė ne tik vokiečiai, bet ir praėjusių metų mūsų rungtynės, kuomet mes sulūžome antroje pusėje. Tikrai yra medžiagos, ką galime pasiimti. Ką peržiūrėjome per videoperžiūrą, įsimetėme ir į aikštelę žaisdami penki prieš penkis geru ritmu. Manau, kad variantų turėsime daugiau nei praėjusią vasarą. Vokiečiai parodė, kad Slovėnija turi silpnų vietų, – aiškino R.Jokubaitis. – Kaip žinome, Vokietijos klubų Eurolygoje ir rinktinės žaidimas yra paremtas fizišku žaidimu. Jie bandė savo taikinius išvarginti ir puolime, ir gynyboje. Tai ir lėmė pergalę. Prisidėjo ir namų sienos. Prieš vokiečius irgi bus sunku, bet dabar ne apie juos. Vokiškas fiziškumas, kai slovėnai rungtynėse negalėjo jaustis savimi, davė savo rezultatą.“

VIDEO: „Iki paskutinio“: pirmieji įspūdžiai iš Kelno ir Lukos (ne)sustabdymo planas

Nors kalbėdami apie Slovėniją aistruoliai kalba apie Luką Dončičių, R.Jokubaitis labiausiai šios akistatos laukia ne dėl „Dallas Mavericks“ priklausančio vunderkindo, o dėl po penkerių metų į rinktinę sugrįžusio 36-erių veterano Gorano Dragičiaus.

Būtent 2017-ųjų metų Europos čempionato naudingiausias krepšininkas yra vienas R.Jokubaičio dievukų, kurio žaidimą jis akylai stebėjo nuo pat vaikystės.

„Net nebuvau susimąstęs, kad laukia mačas prieš Goraną, kol man nepaskambino tėtis ir nepasakė, kad žaisiu prieš savo idealą. Pradžioje pagalvojau, kad kalba apie Luką Dončičių (šypteli). Aš anksčiau stebėdavau ir sekdavau Goraną Dragičių, bus smagu prieš jį žaisti, bet net nežinau, ko tikėtis. Reikia viską palikti nuošalyje, nesvarbu, tai mėgstamas žaidėjas ar idealas, nes dabar bus Lietuva prieš Slovėniją. Viską reikia padėti į šalį, nors šis faktas yra smagus, – pasakojo R.Jokubaitis, vėliau užsiminęs apie bandymus nukopijuoti irgi kairiarankio G.Dragičiaus judesius. – Tie visi vidutiniai metimai... Kairiarankį visada stebėti yra lengviau. Nežinau, panašumų yra ar nėra, stengiausi kažką pasiimti. Man vidutinis metimas irgi yra patogesnis, negu tritaškis metimas ar prasiveržimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas