Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 21

„Rytui“ spragilų davė ir Lietuvos krepšinio legendos: „Pagarbą reikia užsitarnauti“

Be pergalių Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalo ketverte likęs Vilniaus „Rytas“ prakalbo apie priešiškas „Šiaulių“ arenos tribūnas bei dar kartą pirštu pabaksnojo į pernykštį „Betsafe-LKL“ titulą. Ar Giedriaus Žibėno kompanija nusipelnė tokios sirgalių nemeilės ir kas iš tikrųjų turėtų neraminti „Rytą“, 15min laidoje PIKENROLAS mintimis dalijosi šalies krepšinio legendos Linas Kleiza ir Jonas Mačiulis.

Gali keistis Vilniaus „Ryto“ savininkai, administracijos darbuotojai, treneriai, žaidėjai ar net pats komandos pavadinimas, tačiau šios ekipos statusas ir nemeilė likusios Lietuvos sirgalių akyse nekinta.

Kaip buvo prieš dvidešimt metų, taip yra ligi šiol.

„Namo, namo, „Rytas“ namo“, – sekmadienio pavakarę ūžė „Šiaulių“ arenos tribūnos, kai Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ daužė Vilniaus „Rytą“. Nors Marcuso Fosterio vedini šalies čempionai sugebėjo atsigauti ir dar sugrįžo į rungtynes, vis dėlto finalinis arbitrų švilpukas skelbė Aukštaitijos klubo bronzinę pergalę, kurią pilnutėlė arena šventė lyg titulą.

„Šį rezultatą turime panaudoti kaip motyvaciją, kaip ir tai, kad 95 proc. arenos yra prieš „Rytą“. Tai nėra pirmas kartas“, – po pralaimėto mažojo KMT finalo kalbėjo sostinės klubo strategas Giedrius Žibėnas.

„Manau, kad daugiau, – juokdamasis 15min laidoje PIKENROLAS sakė buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Jonas Mačiulis, šiuo metu einantis Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ sporto direktoriaus pareigas. – „B tribūna“ buvo, bet jų nebuvo tiek daug.“

„Nežinau, tai turbūt yra užsitarnauta, – šyptelėjęs svarstė kitas šalies krepšinio herojus Linas Kleiza, prieš keletą metų skambiai palikęs Vilniaus „Ryto“ sporto direktoriaus postą. – Yra kaip yra, kaip pasakytų mano sūnus. Galvoju, „Rytui“ reikėtų susirūpinti kitais dalykais, o ne kas prieš juos serga. Tos gilios žaidėjų paieškos... Kaip ir minėjau, aš netikiu jų aktyviomis naujoko paieškomis, kol kažko nenupirks.“

Tai buvo trečiasis kartas per aštuonerius KMT metus, kai „Rytas“ nelipo ant taurės prizininkų pakylos. Palyginimui, „Lietkabelis“ jau septintą kartą iš eilės tenkinosi sidabro ar bronzos medaliais.

„Kai žaidėjas prieš sezoną pasako, kad „Rytą“ turi visi gerbti, nes jis yra čempionas, tai nutinka atvirkštinė reakcija ir negerbia niekas. Pagarbą turi užsitarnauti, o ne liepti kažkam tave gerbti. Krepšinyje pagarbą užsitarnausi rodydamas rezultatą, o kol kas jo nėra“, – sakė J.Mačiulis, kurio atstovaujamas „Nevėžis-Optibet“ ketvirtfinalio serijoje su „Rytu“ buvo per vieną metimą nuo KMT finalo ketverto.

LKL nuotr./Jonas Mačiulis
LKL nuotr./Jonas Mačiulis

Po nesėkmingo finalo ketverto G.Žibėnas priminė pernai iškovotą „Betsafe-LKL“ titulą ir tai, kad vilniečiai tęs kovą dėl likusių dviejų šio sezono tikslų šalies pirmenybėse ir FIBA Čempionų lygoje.

„Jie ir yra „Betsafe-LKL“ čempionai. Tuo sportas ir krepšinis žavus, kad viskas labai greitai pasimiršta. Visi pamiršo titulą ir „Rytą“ jau ėda, – sakė L.Kleiza. – Pamatėme, kad buvo stipriai prašauta su kai kuriais žaidėjais. Jie bandė išsisukti pigiai, tikrai per pigiai. Viskas stovi ant vieno žaidėjo (Marcuso Fosterio – aut. past.) pečių. Jei jis patraukia komandą iki kažkokio lygio, tai ir rezultatas yra. Su tokia komanda bus labai sudėtinga kažką „Betsafe-LKL“ nuveikti.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Kleiza

Naktiniais žygiais pagarsėjęs „Ryto“ legionierius Jarvisas Williamsas buvo suspenduotas dar prieš lemiamą krepšinio savaitgalį Saulės mieste, bet ne amerikiečio netektis išbalansavo sostinės ekipą, teigė G.Žibėnas.

„Šiame turnyre trūkstama detalė buvo mūsų gynyba“, – į klausimą apie J.Williamso svarbą komandai sakė „Ryto“ strategas.

Pusfinalyje vilniečiai į savo krepšį praleido 92 taškus, dvikovoje dėl trečios vietos – 91.

„Trūksta daug ko. Niekada nežiūrėjau į „Rytą“ galvodamas, kad pastatyta gynybinė komanda, kuri rungtynes laimės dėl savo geležinės gynybos. Kas ten ginsis? Margiris Normantas, Gytis Radzevičius ir Evaldas Kairys. Pastarasis – geras gynybinis žaidėjas, bet visada žinai, kad jis greitai susirinks 3 ar 4 pražangas. Jis nesugeba aikštelėje išbūti tiek, kad darytų didelę įtaką rungtynėms. „Rytas“ niekada nepasižymėjo labai gera gynyba, jie daug rizikuodavo, kad perimtų kamuolį ir galėtų bėgti į greitą puolimą, tuomet kamuolys pradeda judėti, ateina ir tritaškiai metimai“, – sakė L.Kleiza.

Nereikėtų sutirštinti nepavykusio finalo ketverto „Rytui“.

Praėjusį savaitgalį taurių turnyruose Europoje sudegė nė vienas gerokai galingesnis klubas – „Barcelona“ ir Madrido „Real“, „Monaco“, Milano „Olimpia“ ar Bolonijos „Virtus“.

„Taurė yra taurė. Pernai jie liko treti, o treti ar ketvirti, tai skirtumo jau nėra jokio. Bet „Betsafe-LKL“ čempionate pavojaus signalų „Rytui“ yra daug. Mano manymu, lyga žymiai sustiprėjo – „Žalgiris“ grįžo į savo vėžes, „Lietkabelis“ su paskutiniais papildymais tikrai bus pasiruošęs atkrintamosioms, o dar yra „Wolves“, iš kurių niekada nežinai, ką gausi. Atkrintamosios tikrai turėtų būti geros“, – teigė L.Kleiza.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Jonu Mačiuliu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – apie Ulios taurę, neapykantą „Rytui“ ir niuksą Šarui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas