Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 29

Šaras atvirai – apie išgertuvių skandalą, V.Gedvilo melą ir komunizmo tvaiką LKF

Lietuvos krepšiniui išgyvenant didžiausią krizę nuo nepriklausomybės atkūrimo, Šarūnas Jasikevičius kalbėdamas su 15min nevyniojo žodžių į vatą apie mūsų šalies krepšinio stagnaciją, komunizmo tvaiką LKF būstinėje ir Andriaus Tapino išpūstą rinktinės „išgertuvių“ skandalą.

Kazio Maksvyčio komandai patyrus fiasko Puerto Rike, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vydas Gedvilas pagrindiniu kandidatu perimti rinktinės vairą iškart nurodė 48-erių metų Šarūną Jasikevičių.

Nors nuo atrankos San Chuane praėjo trys savaitės, šalies krepšinio vadui vis nepavyksta susisiekti su Graikijoje šiuo metu atostogaujančiu Stambulo „Fenerbahče“ vyriausiuoju treneriu.

„Man nepavyko prisiskambinti keletą kartų, bet aš jam skambinsiu, Šarūnui tiesiog pasiūlysiu“, – 15min žurnalistui Mariui Milašiui praėjusį ketvirtadienį Kaune įkurtuose „Lietuvos krepšinio namuose“ po 3x3 rinktinės išlydėtuvių į Paryžių sakė V.Gedvilas.

LKF prezidentas bandydamas pasiekti Š.Jasikevičių susiduria su sunkumais, o 15min tai pavyko padaryti be didesnių problemų.

„Vydas man neskambino. Ir nemanau, kad taip sunku yra man prisiskambinti, – 15min šyptelėjęs sakė Š.Jasikevičius. – Kas norėjo kažko manęs paklausti, tas paklausė. Šeimoje bei tarp pažįstamų krepšinio žmonių apie šį momentą gavosi toks įdomus juokas, humoras. Jie manęs klausia, ar sulaukiau V.Gedvilo skambučio, sakau, kad ne, niekas neskambino. Tiesą sakant, net nežinau, kaip į tokius prezidento pasisakymus reaguoti.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jei nuo 2021-ųjų metų LKF vadovaujančiam, bet dėl perrinkimo naujai kadencijai vis dar neapsisprendusiam V.Gedvilui galiausiai pavyktų susisiekti su geriausiu šalies strategu, gerų žinių jis nesulauktų.

Pirmiausia – artimiausiuose Šaro karjeros planuose rinktinės posto nematyti.

„Tai paprasčiausiai nebūtų logiška. Buvo keisti Kazio Maksvyčio pasisakymai po išėjimo iš Kauno „Žalgirio“, kad jis po pirmųjų darbo per du postus metų suprato, jog „Žalgiris“ ir Lietuvos rinktinė – dvi elektros kėdės. Jeigu vieną dar išgyveni, tai su antra tą padaryti yra labai sunku, – 15min sakė Š.Jasikevičius. – Tai (sėdėjimas per dvi kėdes – aut. past.) – tiesiog nerealus darbas, nes atsakomybių per daug. Darbo su klubu įkarštyje turi žiūrėti ir galvoti, kaip žaidžia rinktinės žaidėjai, kalbėtis su asistentais ir federacijos žmonėmis apie stovyklas ir kitus dalykus, kuriuos žaidėjus reikės kviesti ir kas gerai juda iš Lietuvos jaunimo. Taip, tau gali eiti informacija, bet langų sistema yra dar didesnis absurdas. Sezoną baigi su absoliučiai išsekusia energija, bet tuomet turėtume važiuoti tiesiai į rinktinę. Žmonės, kurie kažkiek tai supranta – Kazys, Dainius Adomaitis, dar mačiau, kad Benas Matkevičius apie tai kalbėjo, suvokia, jog šie du dalykai yra absoliučiai nesuderinami. Tiesiog absoliučiai nesuderinami.“

Antra – nacionalinės rinktinės fiasko Karibų baseine dar kartą į viršų iškėlė pamatines Lietuvos krepšinio bėdas.

Prie esamos LKF valdžios mūsų šalies krepšinis kūlversčiais važiuoja žemyn, sako Š.Jasikevičius, pirštu besdamas į kreivą prezidento rinkimų sistemą, bendros krypties nebuvimą žemiausioje piramidės dalyje ir akcentuodamas mirtinai reikalingus pokyčius.

„Vyrų rinktinė – maža dalis viso mūsų krepšinio namo, kuris statomas nuo pamatų, o pamatai yra federacija ir žmonės, kurie priima sprendimus, pamatai yra vaikų treneriai ir vaikai, kurie ateina į mūsų sportą, jų skaičius ir kokybė. Lietuvoje krepšinis visada buvo pagrindinė sporto šaka, manau, kad tokia būsime ir toliau, bet jau seniai, labai seniai reikalai daromi žiauriai blogai. Absoliučiai yra neprisiderinama prie šių laikų tendencijų, o kas blogiausia su šia LKF valdžia, tai ne tai, kad yra neprisiderinama, bet esanti absoliuti stagnacija. Tai – kaip komunizmas, tarsi būtume grįžę 20 metų atgal.

Jūs, žurnalistai, žinojote, kad taip bus, bet patys tylėjote. Mes bandėme palaikyti jaunus žmones (2021-ųjų rinkimuose Š.Jasikevičius buvo išreiškęs palaikymą Robertui Javtokui – aut. past.), kuriems tikrai rūpi Lietuvos krepšinis, bet jei pagal esamą rinkimų sistemą mūsų būsimi prezidentai nuvažiuoja į kaimus ir ten pasiima visus balsus, tuomet už esamą Lietuvos krepšinio situaciją mums reikia patraukti atsakomybėn tuos žmones, kurie rinkimuose balsus atiduoda už kažkokius diplomus, kaip sakė Jonas Kazlauskas, ar dėl kažkokio lengvesnio kelio į rinktines, ar dėl mūsų vadovų visiško nuėjimo nuo taisyklių, kurios skatina individualų žaidėjų augimą. Čia yra didžiausios problemos. Kas kalba apie Lietuvos rinktinę ir kažkokį žaidėjų naktinį pasisėdėjimą Puerto Rike, tai yra dar didesnis marazmas“, – 15min į vatą nevyniojo bene įtakingiausias šalies krepšinio asmuo.

„Fenerbahce Beko“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Fenerbahce Beko“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

15min portale – išsamus ir itin atviras pokalbis su Š.Jasikevičiumi, kuris dalijosi mintimis apie rinktinės nesėkmę Puerto Rike, Andriaus Tapino išpūstą žaidėjų „girtuokliavimo“ skandalą ir šlykščiausią šios istorijos dalį, jis negailėjo kritikos esamai LKF valdžiai bei akcentavo mirtinai reikalingus pokyčius, pateikė teigiamą Ispanijos krepšinio sistemos pavyzdį Lietuvai, pasidžiaugė už Matą Buzelį bei Kasparą Jakučionį bei dar kartą pasisakė už užsienietį Lietuvos rinktinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus