Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 11

Šaltakraujiškumo pasigedęs J.Valančiūnas: „Kai galva neveikia, pasipila klaidos“

Sausakimšoje „Avia Solutions Group“ arenoje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pademonstravo charakterį ir patampė nervus Prancūzijos krepšininkams, tačiau klaidų virtinė galiausiai lėmė trečią nesėkmę iš eilės pasiruošimo etape – 70:76. „Visi pasigendame šaltakraujiškumo“, – po mačo sakė Jonas Valančiūnas.
Kontrolinis mačas Vilniuje: Lietuva – Prancūzija
Kontrolinis mačas Vilniuje: Lietuva – Prancūzija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kazio Maksvyčio komanda pratrūko tolimais metimais pirmajame kėlinyje, per kurį pelnė 29 taškus, tačiau per likusius tris ketvirčius – vos 41 įmestas taškas.

Tai daugiausiai lėmė klaidos, kurių lietuviai penktadienio vakarą sostinėje padarė net 23.

Pirmasis kėlinys priklausė puikiai ASG areną pažįstančiam Eimantui Bendžiui, kuris sustabarėjusį Lietuvos rinktinės puolimą prikėlė net penkiais tolimais metimais per keturių minučių atkarpą, kiekvieną taiklų metimą pažymėjęs originaliu bučiniu į degantį riešą.

Tritaškiais prancūzus užlieję K.Maksvyčio auklėtiniai po pirmo ketvirčio pirmavo 29:25.

Antrajame ketvirtyje – tikra prancūziška pelkė, į kurią įbridę šeimininkai suklydo net 9 kartus (3 kartus Rokas Jokubaitis), o iš žaidimo Lietuva įmetė vos 4 taškus.

Kitoje aikštelės pusėje – Madrido „Real“ blogiuko Geurschono Yabuseles siautulys. Prancūzas dėjimais per galvas pavaišino tiek Deividą Sirvydį, tiek Mindaugą Kuzminską, o vėliau galingai nubloškė ant parketo Donatą Motiejūną.

Lietuvių taškų gimdykla tęsėsi ir po ilgosios pertraukos. Per trečiąjį kėlinį – 6 klaidos. Situaciją ketvirčio pabaigoje individualiomis pastangomis gelbėjo Ignas Brazdeikis.

Po Franko Ntilikinos tritaškio lemiamo kėlinio viduryje Prancūzija buvo įgijusi 13 taškų pranašumą, tačiau K.Maksvyčio vyrukai baltos vėliavos nekėlė, atsakė 9 taškų spurtu ir sugrąžino į rungtynes intrigą.

Vis dėlto dar dvi lietuvių klaidos uždarė mačą – Europos ir olimpiniai vicečempionai Vilniuje triumfavo 76:70.

„Pridarėme kvailų klaidų, kai turėjome sužaisti protingiau. Visi pasigendame šaltumo, šaltakraujiškumo. Atrodo, kad rungtynes pradedame gerai, turime energijos ir kaunamės, bet kažko trūksta“, – po mačo sakė rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas, kurio sąskaitoje – 12 taškų, 14 atkovotų kamuolių, 4 perimti kamuoliai, 3 klaidos.

Lietuvos rinktinei prieš pasaulio pirmenybes liko sužaisti trejas rungtynes. Pirmadienį K.Maksvyčio auklėtiniai Klaipėdoje priims Suomiją, o rugpjūčio 19–22 dienomis Taivane lietuviai susitiks su Latvijos ir Puerto Riko nacionalinėmis komandomis.

– Ar klaidos atsirado iš nesusižaidimo, ar geros prancūzų gynybos?

– Nežinau, tiesiog neina. Kai galva neveikia, pasipila ir klaidos, bleha.

– Trečiajame kėlinyje triskart prasižengėte ir sprogote emocijomis. Kas nepavyko?

– Kvailos pražangos, kurių buvo galima išvengti. Bet yra kaip yra.

– Kokį rinktinės veidą atskleidė du mačai su Prancūzija?

– Kaip ir minėjau, turime žaisti protingiau. Turime pridėti protingumo ir šaltakraujiškumo. Momentais atrodome labai gerai, kamuolys juda, bet kai užeina, tuomet visi penki aikštelėje nežinome, ką darome. Reikia tai susitvarkyti.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kontrolinis mačas Vilniuje: Lietuva – Prancūzija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kontrolinis mačas Vilniuje: Lietuva – Prancūzija

– Ar prancūzai yra pasaulio čempionato favoritai?

– Jie tikrai gerai žaidžia ir turi gerą sudėtį. Garsūs vardai, kurie kartu žaidžia jau ne pirmus metus. Apie trenerį nesakysiu nieko. Jis yra vedlys. Prancūzija – tikrai pajėgi komanda.

– Ar tai yra neparankiausias varžovas Lietuvos rinktinei?

– Nežinau. Nežiūrime dabar į tai, ar jie parankūs, ar ne. Mes žiūrime į save ir į tai, ką reikia pagerinti ir kur neklysti.

– Ar šios dienos mačas parodė, kad galite žaisti su visais?

– Šiandien buvo geresnės rungtynės negu Prancūzijoje. Tikrai judame į priekį, bet žinome, ką reikia ištaisyti. Tam ir yra pasiruošimas, kad taisytume klaidas, išsibandytume, kas veikia, o kas ne.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kontrolinis mačas Vilniuje: Lietuva – Prancūzija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kontrolinis mačas Vilniuje: Lietuva – Prancūzija

– Šiandien pagerbtas buvo Linas Kleiza. Ką galite pasakyti apie jo indėlį į Lietuvos krepšinį?

– Tikrai teko su Linu praleisti ne vienerius metus tiek klubiniame krepšinyje, tiek rinktinėje. Jis buvo tikrai aukšto lygio žaidėjas, ką įrodė ne kartą. Tikrai skambi karjera, jis daug nuveikė krepšinio labui. Geras pagerbimas.

– Kiek jaučiatės esantis toli nuo savo geriausios sportinės formos?

– Bandome pasiekti tą formą. Tam ir ruošiamės, tam ir dirbame. Juk tai neateis per vieną naktį. Reikia įdėti darbo, ką mes ir darome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas