Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 27

„Šlykštų“ sprendimą turėjęs priimti D.Adomaitis įvertino dvyliktuko rizikas

Ketvirtajame kėlinyje Lietuvos rinktinė suklydo puolime, o per porą akimirkų čekai atsidūrė prie mūsiškių krepšio ir įrideno lengvą dvitaškį. Dainius Adomaitis net pasilenkė prie žemės. Paskutinių draugiškų rungtynių su Čekija pabaigoje Lietuvos rinktinės strategas galėjo pamatyti nemažai dalykų, kuriuos dar būtinai reikės keisti per 4 likusias dienas iki pasaulio čempionato starto. Lietuvos rinktinė šventė pergalę 82:79, bet treneriai ir žaidėjai nebuvo patenkinti savo pasirodymu.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / LKF nuotr.

Dainius Adomaitis su trenerių štabu jau buvo priėmęs sprendimą dėl galutinio dvyliktuko prieš rungtynes. Anot Lietuvos rinktinės specialisto, su asistentais jis iki vėlumos braižė nacionalinės komandos kontūrus pasaulio čempionatui.

Galiausiai buvo priimtas sprendimas atsisakyti Martino Gebeno ir Žygimanto Janavičiaus, kurie kaip tik nežaidė su Čekija.

„Vakar vakare sėdėjome iki išnaktų, apsitarėme, o šiandien ryte pasitvirtinome sprendimą, – Seule sakė D.Adomaitis. – Tas sprendimas visada šlykštus. Bet padėkojome už darbą Martinui ir Žygiui.“

D.Adomaitis nusprendė, kad Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis ir Paulius Jankūnas dalinsis minutes vidurio puolėjo pozicijoje.

Treneris puikiai supranta, kokios rizikos laukia rinktinės važiuojant į pasaulio čempionatą be atsarginio rato priekinėje linijoje. Tačiau Arnas Butkevičius bus dar kitoks saugiklis – jeigu netyčia vėl sušlubuotų Mariaus Grigonio sveikata, kurį Pietų Korėjoje pakirto nemaloni ir grėsminga skrandžio problema.

Per 9 draugiškas rungtynes su komanda sukaupęs 6 pergales, strategas plačiau pakomentavo savo pasirinkimą.

Galutinis rinktinės dvyliktukas
Įžaidėjai Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius
Atakuojantys gynėjai Renaldas Seibutis, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis
Puolėjai Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius
Puolėjai Domantas Sabonis, Jonas Mačiulis
Centrai Jonas Valančiūnas, Paulius Jankūnas

– Treneri, ar nerizikuojate į čempionatą nesiveždamas centro, kuris, esant reikalui, galėtų pasaugoti priekinę liniją, jeigu kas nors nenumatyto nutiktų Jonui Valančiūnui ir Domantui Saboniui?

– Žinote, jei taip galvosime, tai reikėtų ir dar vieno įžaidėjo.

Žinoma, svarstėme. Tų rizikų visada yra. Būtų geriausia, jei komandoje būtų 14 žaidėjų. Bet yra kažkokios rizikos, esame numatę rotaciją, kuria mums geriausia žaisti, ką taip pat rodo skaičiai, todėl manome, kad tai protingi žaidėjai ir mes neturėsime problemų.

– Antrajame kėlinyje į rungtynes su Čekija sugrįžote į aikštę leisdamas centruoti Paulių Jankūną. Žalgirietis akivaizdžiai bus tas atraminis centras rinktinėje už Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio. Ta sėkminga atkarpa galbūt nuramino, sveriant visas šias rizikas?

– Taip, Paulius yra geros formos. Jis gerai jaučiasi penktoje pozicijoje. Faktas, kad ir su juo turėsime dalį žaidimo centro pozicijoje.

– Ar Gebeno pašalinimas iš rotacijos reiškia, kad galbūt Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas daugiau žais atskirai ir atskirai centruos skirtinguose penketuose?

– Manau, bandysime prisitaikyti prie varžovų. Matėme JAV ir Kanados rungtynes, kur Kyle'as Wiltjeras – ketvirtas numeris, žaidė centru.

Taikysimės prie varžovų.

– Panašiai žaidė ir čekai, bandę ištraukti mūsų centrus metimais iš toli.

– Taip. Bandėme visokius variantus, kad galėtume pasibandyti atkarpomis kai kuriuos penketus.

Su kai kuriais geriau puolime, bet yra problemų gynyboje.

– Arnas Butkevičius yra tas žmogus, kuris prasibrovė į galutinį dvyliktuką. Kuo jis sužavėjo?

– Kai jis išeina į aikštę, visa komanda eina į viršų. Gynyboje jis duoda agresiją ir energiją. Vienoje gynybos sistemoje, kurią taikome, jis mums labai tinkantis žaidėjas. Arnas labai gerai atlieka savo vaidmenį ir dar net kitus ištraukia.

Jis to nusipelnė.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: reportažas iš Korėjos ir kam bus ištartas skaudus sudie

– Liko kelios dienos iki čempionato, ar jau pradėjote žvalgytis į varžovus?

– Taip, po truputį žiūrime. Faktas, kad akcentas buvo čia, bet matėme nemažai priešininkų rungtynių.

– Ar Australijos pergalė prieš JAV nenustebino?

– Manau, daug kam ir nebuvo labai didelė sensacija. Australai gerai žaidžia, ilgai dirba su tuo pačiu treneriu, yra ta pati sistema. Visi gerai susižaidę ir rodo kokybišką žaidimą.

– Kokį įspūdį paliko paskutinės rungtynės su Čekija?

– Kliuvo mūsų asmeninė gynyba. Pralaimėjome su jų stipriomis pusėmis ir individualia gynyba. Atidavėme jų gerai metantiems žaidėjams metimus. Tai buvo didžiausia mūsų individualios gynybos bėda.

Iš pradžių turėjome bėdų su gynyba du prieš du. Jie mus atakavo ir skaičiai buvo akivaizdūs. Išsibandėme vienokią gynybą, keitėme į dar kitokią. Kažkaip pavyko stabilizuoti žaidimą.

– Kokiomis nuojautomis keliaujate į pasaulio čempionatą?

– Žaidėjų kondicija gerėja – kojos lengvesnės. Žaidėjai sako, kad jaučiasi geriau ir judėjimas jau gerėja. Tai matosi ir treniruotėse. Rungtynėse irgi gerėja sprendimai – klaidų rizika sumažėjusi. Ir šiandien neblogai kontroliavome, tarpais – labai gerai.

Bet tai yra koncentracija. Tačiau mes negalime taip gynyboje praleisti individualiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento