Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 15

„Gandų“ paneigti negalėjęs P.Jankūnas patvirtino, kad kalbėjosi ir su italu, ir su Šaru

Kauno „Žalgirio“ biure pastarosiomis savaitėmis buvo itin karšta. Klubo vadovai su Pauliumi Jankūnu priešakyje spaudė panikos mygtukus, kurie rezultato neatnešė – komanda Eurolygoje patyrė tris pralaimėjimus iš eilės. Vadovybė jau buvo pasirengusi atsisveikinti su Kaziu Maksvyčiu, į jo vietą turėjo atvykti Andrea Trinchieri, bet galiausiai už trenerį mūru stojo žaidėjai. Po kilusio seniai nematyto sujudimo P.Jankūnas sukvietė žurnalistus į spaudos konferenciją.
Paulius Jankūnas jau buvo pasirengęs atleisti Kazį Maksvytį
Paulius Jankūnas jau buvo pasirengęs atleisti Kazį Maksvytį / 15min nuotr.

K.Maksvytis „Žalgirio“ vairą į rankas čiupo 2022-ųjų balandį, tačiau su avarinės būklės komanda nesugebėjo laimėti LKL.

Jau kito sezono pradžioje specialistas iš Darbėnų pasiraitojo rankoves ir įraudusiais žandais skynėsi kelią painiose Eurolygos džiunglėse. Skynėsi taip sėkmingai, kad išvedė riboto talento „Žalgirį“ į atkrintamąsias ir buvo įtrauktas tarp trijų geriausių sezono trenerių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

Prieš šio sezono startą klubas pardavė pagrindinį atakų lyderį Igną Brazdeikį, netrukus komandą paliko Nazas Mitrou-Longas. Traumuotų žaidėjų sąrašas ilgėjo – jame yra Luko Lekavičiaus, Brady Maneko ir Arno Butkevičiaus pavardės.

Naujokas be Europos krepšinio patirties Edmondas Sumneris dar tik bando perprasti kitokio krepšinio subtilybes, o Austinas Hollinsas tik ketvirtadienio vakarą pirmą kartą apsivilko žaliai baltus marškinėlius.

Vis dėlto „Žalgirio“ vadovybė ėmė ieškoti pamainos K.Maksvyčiui. Kaip po 85:93 pralaimėtų rungtynių prieš Belgrado „Partizan“ rašė 15min, Lietuvos čempionai jau buvo priėmę sprendimą atsisveikinti su treneriu, prie „Žalgirio“ vairo turėjo stoti A.Trinchieri.

Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Andrea Trinchieri
Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Andrea Trinchieri

Vis dėlto penktadienio popietę Lietuvą sudrebino žinia.

„Žalgiris“ viešai išreiškė pasitikėjimą K.Maksvyčiu, o „Basketnews“ žurnalistas Donatas Urbonas paskelbė, jog tai lėmė žaidėjų sukilimas – jie išsikvietė pokalbiui klubo vadovus ir pareiškė, jog yra prieš stratego atleidimą.

„Pilnai pasitikime treneriu Kaziu Maksvyčiu, – skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje patikino „Žalgirio“ direktorius Paulius Jankūnas. – Šiuo sunkiu metu turime daug pokalbių komandos viduje. Šiandien turėjome pokalbį su treneriais, žaidėjais. Išanalizavę situaciją... Turime traumuotų, turime du naujokus, kurie ne per seniausiai prisijungė, jiems truputėlį prireiks laiko, kad jie visavertiškai įsijungtų į komandą. Manome, kad po visų pokalbių ir analizių, kurias pasidarėme, tęsime darbą toliau. Tikimės, kad rezultatai gerės, komanda padarys išvadas ir pradės dirbti ties tais dalykais, kurių mums labiausiai trūksta.“

– Kokias išvadas komanda turėtų padaryti?

– Tiesiog galbūt šiame sezone nedemonstruojame tokio žaidimo, kokį demonstravome pernai. Taip, yra subjektyvių priežasčių, kaip žaidėjų traumos ir išvykimai, bet komanda pernai buvo žinoma kaip viena geriausiai besiginančių Eurolygoje. Šiemet šita dalis šlubuoja. Jei anksčiau galėdavome remtis gynyba, o po jos puolime būdavo lengviau, tai šiemet nenudirbame, kažkur atsiranda nesusikalbėjimas, įsimeta abejonės ir puolime pasidaro sunkiau.

– Ar žaidėjų pokalbis pakeitė vadovybės planus?

– Ne. Tikrai. Pokalbis su žaidėjais vadovybės planų nepakeitė. Dabar toks momentas, mes turime pokalbius kaip ir anksčiau sezone. Turėjome pokalbius prieš „Panathinaikos“ rungtynes, po kurių buvo komandos reakcija, komanda visai kitaip atrodė kitose rungtynėse. Po vakar rungtynių taip pat turėjome pokalbį. Žaidėjai išreiškė savo nuomonę, kad yra ir jų kaltės, ne tik trenerio. Kad ir jie atsakingi už rezultatus ir žaidimą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Jei vienas pokalbis jau buvo, tai kodėl tada nebuvo spaudos konferencijos, o dabar yra? Kokia yra žinutė?

– Žinutė ta, kad pilnai pasitikime treneriu Kaziu. Daug atsirado viešojoje erdvėje nuomonių, pasvarstymų, kad vienaip ar kitaip turėtų elgtis klubas. Tiesiog norime išsklaidyti nuomones ir parodyti pasitikėjimą treneriu.

– Teigiate, kad pilnai pasitikite treneriu, ar tai reiškia, kad visa pasirodžiusi informacija apie derybas su Šarūnu Jasikevičiumi, Andrea Trinchieri buvo iš piršto laužta?

– Taip neteigiame. Kaip visada, bendraujame su agentais, žaidėjais, kitais treneriais. Ypač tokioje situacijoje, kai komanda buksuoja, žaidžia ne pagal savo galimybes, natūralu, kad bendraujame su daug skirtingų žmonių.

– Kiek toli buvo pažengusios derybos su Andrea Trinchieri?

– Negaliu komentuoti šitų dalykų. Jei faktas įvyksta, turime kažką oficialaus, mes visada pranešame.

– Būtent pokalbis su žaidėjais buvo tas pagrindinis rodiklis, leidęs išsaugoti Kaziui Maksvyčiui darbą?

– Ne, tikrai nebuvo tas pokalbis toks svarbus.

– Ar tiesa, kad Andrea Trinchieri jau šiandien turėjo atvykti į Lietuvą?

– Tai vėl yra gandai, mes jų nekomentuojame. Žinau, kad jūs disponuojate labai plačia informacija, bet kaip iki šiol mes gandų nekomentavome... Jei turime ką pasakyti oficialiai, mes tai padarome.

– Galite patvirtinti faktą, kad buvo pokalbiai tiek su Andrea Trinchieri, tiek su Šarūnu Jasikevičiumi per pastarąjį mėnesį?

– Kaip ir sakau, taip, mes bendravome. Bet tik tiek.

Fenerbahče klubo nuotr./Naujasis „Fenerbahče“ treneris Šarūnas Jasikevičius atvyko į Stambulą.
Fenerbahče klubo nuotr./Naujasis „Fenerbahče“ treneris Šarūnas Jasikevičius atvyko į Stambulą.

– Kaip manote, kodėl iš klubo išeina informacija ir kodėl šį kartą ji nepasiteisino, nors visur buvo skelbiama, kad Andrea Trinchieri jau viena koja Kaune?

– Geras klausimas. Dar būdamas žaidėju susidurdavau su ta problema, kad stengiamės informaciją, kuri mums svarbi, kas vyksta rūbinėje ar klube, palikti viduje. Bet jūs gerai dirbate savo darbą ir kažkaip tą informaciją gaunate vienokią ar kitokią. Nesakau, kad ji yra teisinga.

– Yra praktika, kad klubai, reiškiantys pasitikėjimą treneriu sunkioje situacijoje, tą parodo nauja sutartimi. Ar yra svarstoma tokia galimybė šiuo atveju?

– Kaip ir sakiau, mes rodome pasitikėjimą Kaziu Maksvyčiu, bet sezonas dar net neįpusėjo. Aišku, sunki situacija yra. Tikimės, kad ji pagerės ir tuomet priimsime sprendimus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Gintaras Krapikas dalyvavo šiandienos treniruotėje?

– Ne. Gintaro Krapiko nebuvo. Kiek žinau, jis turėjo sveikatos problemų ir kažkur buvo klinikoje.

– Kalbant apie žaidėjų ir vadovų susitikimą, kokius argumentus išsakė krepšininkai?

– Krepšininkai išsakė tai, kad jų netenkina dabartinė situacija, kad jie mato, kur yra bėdos, kur neužtenka jų pastangų, kur galėtų prisidėti prie geresnių rezultatų. Diskusija buvo labai atvira, smagu, kad jie jaučia, jog situacija nėra gera, kad jie atsakingi. Jie išreiškė mintis ir turėjome labai gerą pokalbį.

– Kaip pats treneris reagavo į visą šitą įvykių seką?

- Treneris supranta, kad situacija nėra gera, kalbant apie žaidimą ir rezultatus. Visi jaučiame įtampą, natūralu, kad ją jaučia žaidėjai, treneriai. Tai normalu. Po pokalbių, išsiaiškinus, išanalizavus viską, manau, ta įtampa turėtų nukristi ir komanda turėtų vėl susijungti ir siekti, kad žaidimas būtų geresnis ir rezultatai ateitų.

– Minėjote, kad pokalbiai vyksta gerą mėnesį. Ar galime sakyti, kad po tokios įvykių sekos trenerio klausimas padedamas į šalį?

– Tie pokalbiai vyksta ne tik gerą mėnesį, jie vyko ir praėjusiame sezone, vyko ir šiame. Tik galbūt dažniau, kai situacija tokia. Pasitikime treneriu, leidžiame jam dirbti, kad situacija gerėtų.

– Sakot, kad visiškai pasitikite treneriu, bet neneigiate fakto, kad kalbėjotės su keliais kitais treneriais dėl galimybės perimti komandos vairą. Kiek vis dėlto yra to pasitikėjimo?

– Žinot, dabartinėje situacijoje pasvarstymų visokių būna, apgalvoji visus variantus, bet, kaip sakau, darome susitikimus, šnekamės, analizuojame, žiūrime, kur galime būti geresni ir palaikome tiek žaidėjus, tiek trenerį.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas ir Paulius Jankūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Motiejūnas ir Paulius Jankūnas

– Kiek „Žalgirio“ sprendimų priėmime dalyvauja Paulius Motiejūnas?

– Pauliui Motiejūnui tikrai rūpi „Žalgiris“. Jis, kaip pasakyti, domisi, nori žinoti, kuo mes kvėpuojame, bet sprendimų priėmime nedalyvauja, dabar aš esu šiose pareigose. Tai mano darbas.

– Taip ir nebuvo įvardinta, kam Paulius Motiejūnas pardavė ar perleido savo dalis?

– Žinokit, nežinau. Atsimenu konferencijoje apie tai kalbėjome, tada dar nebuvo aišku. Kokioje stadijoje šis procesas dabar, reiktų Pauliaus klausti.

– Kaip galvojate, kiek ši istorija gali pakenkti „Žalgirio“ įvaizdžiui Europos krepšinio pasaulyje? Minėjote, kad bendravote su treneriais, agentais. Mūsų žiniomis, vienas iš trenerių jau turėjo lėktuvo bilietus. Kiek toks pasikeitimas kurso gali turėti neigiamos įtakos klubo įvaizdžiui?

– Visur vyksta pokalbiai, visur klubai reaguoja į susidariusią situaciją, bendrauja klubai vieni su kitais, su agentais, treneriais. Situacijos nėra malonios mums, mūsų fanams, bet nemanau, kad tai gali kažkaip stipriai paveikti komandą. Galvoju, kad kaip tik po šios dienos išreikšto pasitikėjimo ir visų pokalbių komanda turėtų mobilizuotis ir kažkaip stengtis gerinti situaciją.

– Kas turėjo galutinį žodį parduodant Igną Brazdeikį ir Nazą Mitrou-Longą?

– Tai buvo mano ir trenerio pokalbis, mes priėjome vienos nuomonės.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ignas Brazdeikis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ignas Brazdeikis

– Kiek teisinga yra informacija, kad būtent Kazys Maksvytis yra žmogus, stabdantis naujų žaidėjų pasirašymą?

– Ne, tikrai nėra tiesos šiuose ganduose. Treneris žino, kiek pas jį komandoje yra traumuotų žaidėjų, keli yra išvykę. Jis tikrai suinteresuotas, kad procesas vyktų sklandžiai, atvyktų nauji žaidėjai ir kad jis galėtų su jais žaisti, o komanda – siekti geresnių rezultatų. Patys matome, kokia yra Eurolygos rinka. Daugelis komandų ieško papildymo, bet tai sudėtinga šiuo metu.

– Ar buvo įmanoma Edmondą Sumnerį ir Austiną Hollinsą pasirašyti iškart po anksčiau minėtų žaidėjų išvykimo?

– Mes turime žaidėjų sąrašą, su treneriu išsigryniname 4-6 žaidėjus ir stengiamės kažkurį pasikviesti. Vienus pavyksta, kitų – ne. Jei jie dabar atvyko, tai dabar ir buvo galimybė juos atsivežti.

– Ar tiesa, kad Edmondas Sumneris buvo siūlomas komandai nuo spalio pradžios?

– Ne, netiesa.

– Kokia buvo idėja šiandien išstoti socialiniuose tinkluose ir žurnalistus vos ne palikti atpirkimo ožiais, nors tą situaciją žinome tiek mes, tiek jūs?

– Galbūt buvome ne taip suprasti. Idėja buvo parodyti treneriui pasitikėjimą, kad jis truputėlį nusiramintų, nukristų įtampa, galėtų tęsti darbus su didesniu pasitikėjimu. Kaip sakau, gal žinutė buvo ne taip suprasta.

– Nuo sezono pradžios paleisti du žaidėjai, trys yra patyrę traumas. Tik tada atvyksta naujokai, kurie dar tik pratinasi prie laiko juostų. Kokie yra klubo lūkesčiai, kad net ir tokioje situacijoje atsiranda kalbos apie trenerio keitimą?

– Klubo lūkesčiai yra tie patys, apie kuriuos kalbėjome prieš sezoną. Niekas nesikeičia. Suprantu, kad šis momentas sudėtingas. Dabar gruodis, dar liko didžioji dalis sezono. Tikiuosi, kad naujiems žaidėjams įsivažiavus, kitiems grįžus po traumų tas procesas stabilizuosis ir bus galima siekti tikslų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– „Žalgiriui“ nelengvi laikai – per pastarąsias 10 rungtynių patirti 8 pralaimėjimai Eurolygoje. Kurie ženklai labiausiai neramina?

– Galbūt prarastas identitetas – gynyba, kova. Nesakau, kad komanda nesikauna, bet esant tokioje situacijoje, kai nelaimi kelių rungtynių iš eilės, turėtų būti dar didesnė kova, dar didesnis užsidegimas, noras komandiškais veiksmais pataisyti situaciją. Galbūt kai kur bandome individualiai tai daryti, bet nesame ta komanda, kuri turi individualiai labai stiprių žaidėjų, gal Keenanas Evansas gali vienas nulemti vienas ar kitas rungtynes, bet turime būti komanda ir tik taip siekti pergalės.

– Akivaizdu, kad naujose pareigose nelengvi tokie išbandymai jau po poros mėnesių. Ką šios kelios savaitės asmeniškai davė ir kiek tai rodo galimus nesutarimus vadovybėje? Kiek pačiam tai ženklas, kad reikia vadovautis savo nuomone, o ne klausytis pašalinių?

– Visada reikia vadovautis savo nuomone, nesvarbu, ką tu darytum. Tikrai nėra jokių nesutarimų tarp vadovybės, savininkų. Mes tikrai norime, kad situacija pasikeistų. Darome visus žingsnius, bendraujame, analizuojame, stengiamės gerinti situaciją ir tikimės, kad artimiausiu metu tai pavyks.

– Žinome vieną savininką – „Tesonet“, kitas – neaišku, kam perleistos akcijos. Ar „Tesonet“ irgi pasitiki Kaziu Maksvyčiu?

– Taip, taip, taip. „Teonet“ pasitiki Kaziu Maksvyčiu. Šiandien dar turėjau pokalbį su Tomu (Okmanu – aut. past.) ir, ta prasme, jis palaiko komandą ir tiki ja.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tomas Okmanas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tomas Okmanas

– Akivaizdu, kad daug šaršalo kilo dėl viešai pasirodžiusios informacijos ir nelabai suprantama, kaip ateityje planuojate kovoti su informacijos nutekėjimu iš klubo vidaus?

– Kaip minėjau, jau kai žaidžiau ta informacija sklisdavo, ne mes vieni su tuo susiduriame. Daug viešojoje erdvėje yra visokios informacijos apie visus klubus. Žinome, kad „Žalgiris“ yra turbūt įdomiausias klubas Lietuvoje, už tai tos informacijos ir atsiranda. Reikia kalbėtis, kad tai, ką šnekame, analizuojame, liktų klubo viduje. Tai padarytų mus stipresnius.

– Dar mums bekalbant gavau žinutę, kad tikrai buvote sutarę su Andrea Trinchieri. Ar galite nuoširdžiai paneigti šią informaciją?

– Tai yra gandai (šypsosi). Kai kažką turime pasakyti oficialiai, mes visada ištransliuojame, bet dabar tai yra gandai ir mes nekomentuojame.

– Bet Pauliau, tai nėra gandai, tai yra neoficiali informacija.

– Tai yra informacija, bet neoficiali. Mes kalbame apie oficialius dalykus, kuriuos ir ištransliuojame.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrea Trinchieri
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrea Trinchieri

– Gandai šiaip yra neteisinga informacija, kurios nebuvo. Neoficiali informacija yra ta, kuri dar kol kas nėra oficiali.

– Aš kaip ir minėjau, mes pasitikime treneriu Kaziu. Tai oficiali mūsų informacija, o kokie pasvarstymai buvo ar nebuvo – tai mūsų organizacijos vidaus reikalas ir mes tai pasiliekame viduje.

– O ar galite tiesiog pripažinti, kad antraštės nebuvo klaidinančios?

– Žinokit, neturėjau laiko pažiūrėti jūsų antraščių.

– Jūsų klubo išleistas vizualas visas antraštes susidėjo.

– Man Almantas (Kiveris, „Žalgirio“ atstovas spaudai – aut. past.) visą tai pasakė, kokia yra reakcija. Dėl to ir žinau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas