Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26

Stebuklais netikintis „Juventus“ vadovas: „Maksimali žaidėjo alga sieks 2 tūkst. eurų“

„Taupykite pinigus, dabar tapsite paprastais mirtingaisiais“, – virtualioje susirašinėjimo grupėje „Juventus“ žaidėjus įspėjo Utenos klubo vadovas Eimantas Skersis. Gyvenimo ritmą Lietuvoje ir Europoje išderinęs koronavirusas palietė visus, įskaitant krepšininkus, o Aukštaitijos klubas, kaip ir kiti šalyje, pasitinka gūdų laikotarpį, apie kurį mintimis su 15min pasidalijo E.Skersis.
Žydrūnas Urbonas ir Eimantas Skersis
Žydrūnas Urbonas ir Eimantas Skersis / nuotr. „Facebook“/Utenos „Juventus“

Šiuo metu Utenoje dar nėra nustatytas nė vienas koronaviruso atvejis, o 25 tūkstančius gyventojų turintis miestelis mobilaus COVID-19 tikrinimo punkto sulaukė vos šį trečiadienį.

Karantine namuose užsidaręs E.Skersis dėlioja planus ir darbus, kurių kriziniu laikotarpiu yra apstu, kaunietis skaito ir teisines knygas, nes šių žinių itin reikės derybose su žaidėjais.

„Juventus“ situacija, lyginant su kitais šalies klubais, šiuo metu yra lengvesnė tuo, kad uteniškiai jau buvo susirinkę beveik visą paramą iš rėmėjų. Vis dėlto ateitis šiuo klausimu yra neaiški.

Esant ekonominei krizei pinigai pirmiausia atitraukiami iš reklamos ir rinkodaros, o krepšinio klubai Lietuvoje gyvena būtent iš to. Taip buvo ir po 2008-ųjų krizės, kai rėmėjai klubams stipriai prisuko finansinį kranelį.

Klausimas dėl savivaldybės būsimos finansinės injekcijos išlieka sunkiai nuspėjamu, nes savivaldybės parama Utenos klubui išdėliota ketvirčiais. Už pirmąjį metų ketvirtį „Juventus“ sąskaitą pinigai jau pasiekė, o dėl kitų pavedimų yra nežinomybė.

Faktas, kad Lietuvos sporto klubų biudžetai susiaurės smarkiai, didysis klausimas kyla dėl savivaldybių teikiamų lengvatų įmonėms.

„Nereikia būti genijumi, kad suprastum, jog savivaldybė tikrai nesurinks pajamų, nes niekas nemokės gyventojų pajamų mokesčio. Valstybė kol kas leido nemokėti. Faktas, kad savivaldybė turės mažesnį biudžetą. Klausimas toks, ar ji paliks lengvatas, nes jai tai irgi yra šiokia tokia našta. Aš labai tikiuosi, jog nebus drastiškų sprendimų. Jei lengvatas panaikintų, aš neįsivaizduoju, kaip išvis reikėtų surinkti kažkokį biudžetą. Tai būtų tiesiog užkalti langai ir viso gero, nes niekas taip paprastai pinigų nebeduos“, – 15min sakė „Juventus“ direktorius.

Jei sunkioje situacijoje atsidūręs Klaipėdos „Neptūnas“ neina į kompromisus su žaidėjais neišmokėtų atlyginimų, tai uteniškiai bando tartis su krepšininkais ir sudaryti taikos sutartis.

„Tai individualus darbas su kiekvieno žaidėjo agentu. Labai tikiuosi, jog iki teismo tai nenueis. Kol kas viskas klostosi sėkmingai. Nenoriu kalbėti apie „force majeure“ situaciją, nes tai nei patvirtinta, nei paneigta. Bet faktas tas, jog situacija nuo mūsų nepriklauso. Nei aš, nei klubo prezidentas nėra kaltas, jog užsidarė pusė įmonių, kurios mus rėmė. Tai ką aš galiu padaryti? Prieš metus rašydamasis sutartis nežinojau, jog pasaulyje įvyks kažkoks virusas ir uždarys pusę įmonių. Iš kur galėjome žinote, jog sugrius pasaulio ekonomika?“, – retoriškai klausė E.Skersis.

Krepšininkams, kaip ir kitiems žmonėms, bus sunku. Kaip sako „Juventus“ vadovas, dabar žaidėjai gyvens „paprastų žmonių“ gyvenimą, o maksimalūs atlyginimai vidutinio pajėgumo šalies klube gali suktis vos apie 2 tūkstančius eurų.

„Parašiau žaidėjams, jog taupytų pinigus, – pasakoja E.Skersis. – Dabar turėsime grįžti į gyvenimą, kurį gyvena paprasti žmonės, paprasti mirtingieji, uždirbantys tūkstantį eurų ir besidžiaugiantys, kad tai yra gera alga, nes gali padengti skolas. Nekalbu apie „Žalgirį“ ar „Rytą“. Tai kitas kalibras. Bet vidutinio pajėgumo klubuose, manau, kad 2 tūkstančiai eurų bus maksimali alga.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žygimantas Skučas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žygimantas Skučas

Vidutinio pajėgumo lietuvių krepšininkų išsigelbėjimu praeityje tapdavo žemesnio pajėgumo Italijos, Ispanijos ar Prancūzijos lygos, galinčios pasiūlyti padorų atlyginimą, tačiau, pasak Utenos klubo direktoriaus, Vakarų Europos krepšinio rojus artimiausiu metu jau nebebus toks patrauklus žaidėjams iš Lietuvos.

„Viskas paprasta – klubai nesurinks biudžetų, o žaidėjai niekur neišvažiuos, nes situacija kitose šalyse nebus kažkuo geresnė, – teigė E.Skersis. – Pas mus krizė, ekonomika stoja, bet pas kitus yra dar blogiau. Toms šalims krepšinis prioritetu tikrai nebus. Su užsieniu bus sunku. Pinigų nebus, gal net sienos bus uždarytos. Netikiu stebuklais, kad staiga Italijoje pradės mokėti didžiulius pinigus krepšininkams. Ten yra didelė bėda, kaip ir visame pasaulyje. Gal Lietuvoje dar to nejaučiame, bet tose šalyse taip yra. Panika ten didžiulė, kasdien miršta daug žmonių. Situacija neveda link to, jog įmonių prioritetu artimiausiu metu kažkur būtų krepšinis.“

Saugūs negali jaustis ir tie žaidėjai, kurie turi ilgalaikius kontraktus.

„Juventus“ ekipa kitam sezonui yra sudariusi sutartis su šį sezoną fantastiškai atsiskleidusiu 24-erių Gyčiu Radzevičiumi bei 27-erių Ignu Vaitkumi.

Tuo metu abejingų nepaliekantis 28-erių sunkusis krašto puolėjas Žygimantas Skučas sutartyje turi pliusą, kuriuo klubas norėtų pasinaudoti.

Vis dėlto su visais žaidėjais teks sėsti prie derybų stalo ir remtis Civiliniu kodeksu. Civiliniame kodekse yra apibrėžtos sporto sutarčių situacijos, kuriose yra išimtys.

Jei viena pusė dėl kažkokių priežasčių, nesusijusių su ta puse, negali įvykdyti savo įsipareigojimų, tai galima peržiūrėti kontraktus ir spręsti apie sąlygų pakeitimą.

„Mes turėsime tuo naudotis. Faktas, kad negalėsime mokėti tiek, kiek numatyta sutartyse. Jei žaidėjui tai tiks, tuomet žaidžiame, jei ne, jis bus laisvas, galės ieškotis kito klubo“, – kategoriškas buvo E.Skersis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynėse susitinka Utenos „Juventus“ ir Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL rungtynėse susitinka Utenos „Juventus“ ir Kauno „Žalgiris“

O kas bus, jei žaidėjų įnoriai ir atėjus krizei nesumenks? „Juventus“ galvos svarsto įvairius scenarijus, kurie galimai palies ir bendrą krepšinio lygį Lietuvoje.

„Jei žaidėjai nesutiks žaisti už tiek, kiek galime pasiūlyti, tuomet imsime jaunimą. Ką daugiau darysi? Neturime kitų variantų. Jei padarysime taip mes, šiuo pavyzdžiu seks kiti, tuomet smuks ir bendra krepšinio kokybė lygoje. Tai savaime aišku. Mes nežaisime į skolą, nesame toks klubas. Stengiamės žaisti pagal savo resursus ir galimybes“, – aiškino E.Skersis.

Utenos sportas gyvena laukimo nuotaikomis. Kada praeis virusas, kada baigsis karantinas, kokia situacija bus su krepšiniu? Galbūt pasirodys, kad savivaldybė pinigų nebeturi ir visa sporto programa yra baigta?

Įprastai „Juventus“ būsimo sezono kontūrus ima dėlioti įpusėjus vasarai, tačiau nežinomybė šiuos darbus gali nustumti iki pat rugpjūčio.

Šiuo metu visiems galvoje yra ne sportas ir ne krepšinis.

„Vienas agentas manęs neseniai paklausė, ar toks ir toks žaidėjas domintų mus kitam sezonui. Kaip mes galime apie tai kalbėti? Mes dar nežinome, ar sezonas išvis įvyks. Pirma kalbėjome apie dvi savaites karantino, tuomet pusantro mėnesio, dabar du. Reikia kelti klausimą, ar mes rudenį turėsime lygą. Pradėkime nuo to“, – 15min sakė „Juventus“ direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas