Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 02 21

Superfinalas: stipri užuomina „Žalgiriui“ ir idealus šansas „Lietuvos rytui“

„Atėjo laikas būti pirmiems“, – prieš pat sezoną užtraukė Vilniaus „Lietuvos ryto“ prezidentas Gedvydas Vainauskas. Po katastrofiško starto sirgaliai tik išjuokė sostinės klubo vadovą. Bet dabar niekas nebesijuokia. Bent iki sekmadienio vakaro. „Geresnio šanso ir laiko paimti pirmąjį trofėjų ir parodyti jį savo žiūrovams nėra“, – įsitikinęs krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas.
Tomas Pačėsas
Rungtynių akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Karaliaus Mindaugo taurė | Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Kauno „Žalgiris“ | Finalas | 17:00 

Dar prieš savaitę R.Paulauskas laikė „Žalgirį“ pakankamai tvirtu favoritu laimėti Karaliaus Mindaugo taurę, tačiau neįtikinantis žalgiriečių pasirodymas ketvirtfinalyje bei pusfinalyje ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidimas su „Neptūnu“ sumaišė visas kortas.

„Žalgiris“ iš to aiškaus favorito smuktelėjo žemyn, o „Lietuvos rytas“, kuris gal nebuvo laikomas favoritu, labai priartėjo prie tos auksinės ribos – 50:50“, – 24sek pasakojo R.Paulauskas.

Tačiau yra vienas „bet“ – „Žalgiris“ jau ne kartą įrodė, kad ir kokios bėdos slėgtų komandą, su „Lietuvos rytu“ žaliai-balti įjungia čempionišką režimą ir jau penkerius metus daužo vilniečius visuose įmanomuose finaluose.

Ko tikėtis Karaliaus Mindaugo taurės finale?

Prieš intriguojantį Lietuvos krepšinio flagmanų susirėmimą – 24sek pokalbis su R.Paulausku.

– Kokį „Lietuvos rytą“ pamatėte Karaliaus Mindaugo taurėje?

– Vilniečių žaidimas paliko gerą įspūdį. Aišku, objektyvumo dėlei reikia pasakyti, kad „Neptūnas“ buvo visiškai sudegęs. Klaipėdiečiai neparodė savo stipriosios pusės, kurią jie demonstruodavo Europos taurėje. Dauguma „Neptūno“ žaidėjų sužaidė labai blankiai, bet tai – ir „Lietuvos ryto“ nuopelnas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rūtenis Paulauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rūtenis Paulauskas

Labai akivaizdžiai matėsi, kad vilniečiai labai stipriai darbavosi gynyboje. Be to, tuos 38 taškus pirmajame kėlinyje įmetė, nes labai gerai išnaudojo abu aukštaūgius – Kavaliauską ir Lapetą. O rotuodami mažiukais, vliniečiai viską pataikė.

Sakyčiau, su tokiu žaidimu „Lietuvos rytas“ davė rimtą užuominą finalui.

– „Žalgiris“ nei ketvirtfinalyje, nei pusfinalyje neparodė savo tikrojo veido. Žalgiriečių žaidimas jums sukėlė abejonių?

– Tos nuotaikos ir tie vertinimai prieš finalą kiekvieną dieną keitėsi. Jei prieš savaitę aiškiai sakėme, kad favoritas yra „Žalgiris“, po ketvirtfinalio abi komandos žaidė blogai, o po pusfinalio lyg ir geresnės „Lietuvos ryto“ akcijos.

Bet ką matome iš šiandien, sunku pasakyti kodėl, „Žalgiris“ atrodo be energijos – ir fizinės, ir emocinės. Toks įspūdis, kad žalgiriečiai žaidžia tik dėl to, kad reikia. Galbūt jau galvodami tik apie finalą, todėl sunku rasti tokio žaidimo priežastis.

„Žalgiris“ atrodo be energijos – ir fizinės, ir emocinės.

Bet akivaizdu, kad nei trenerių, nei žaidėjų toks vaizdas turnyre netenkino. Kartais atrodo, kad kai lauki finalo, tai bent jau treniruokis ir ruoškis, ką pusfinalyje parodė „Lietuvos rytas“. Jie ruošėsi finalui ir tą aiškiai darė nuo ketvirtojo kėlinio, kai turėjo visišką žaidimo kontrolę ir galėjo ramiai galvoti apie trofėjaus mūšį.

O „Žalgiris“ net ir pirmaudamas prieš „Vytautą“ neatrodė lengvas, veržlus. Todėl intriga tik didėja. „Žalgiris“ iš to aiškaus favorito smuktelėjo žemyn, o „Lietuvos rytas“, kuris gal nebuvo laikomas, favoritu, labai priartėjo prie tos auksinės ribos – 50:50.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka

– Bet kam gi vis dėlto prognozuotumėte triumfą finale?

– Sunku kažką išskirti, bet manau, kad „Lietuvos rytas“ turi nepaprastai gerą šansą iškovoti titulą. Visaip gali būti, bet sveikų ir naudingų žaidėjų dabar „Lietuvos ryte“ yra daugiau. Aišku, bendras jų lygis yra žemesnis, bet jų tiesiog daugiau. Jei „Lietuvos rytas“ agresyviai ginsis ir žais dideliu tempu, „Žalgiriui“ gali būti sunku atsilaikyti.

„Lietuvos rytas“ išeis į aikštę pasirengęs plėšytis.

Nominaliai, „Žalgiris“ turi geresnius vidurio puolėjus, bet „Lietuvos ryte“ yra pakankamai žmonių, kurie tuos aukštaūgius sustabdytų: Lapeta, Kavaliauskas, Gudaitis.

Taip pat atrodo, kad vilniečiai šiek tiek užtikrinčiau meta tritaškius. Bet, aišku, yra skirtumas mesti prieš „Lietkabelį“ bei „Neptūną“, ir prieš Eurolygos komandą, kuri gali gintis žymiai geriau.

Paskutinis dalykas, „Lietuvos ryto“ motyvuoti nereikia. „Lietuvos rytas“ išeis į aikštę pasirengęs plėšytis. Jei jau pralaimės, draskysis kaip tik galės. Geresnio šanso ir laiko paimti pirmąjį trofėjų ir parodyti jį savo žiūrovams nėra. Bet viskas labai priklauso nuo „Žalgirio“ nusiteikimo. Jei „Žalgiris“ kažkiek turi to pasitikėjimo savyje, kad žino, jog tokias lemiamas dvikovas pastaraisiais metais nuolat laimėdavo ir vėl tai gali padaryti, nurašyti žalgiriečius būtų klaidinga.

VIDEO: „Oro karaliaus“ titulo siekusių krepšininkų skrydžiai

– Paminėjote „Lietuvos ryto“ galimus ginklus. O kuo „Žalgiris“ gali pasirodyti neparankus „Lietuvos rytui“?

– Pirmas svarus argumentas – Jankūno žaidimas. Nuo jo priklauso labai daug. Paulius daro viską: gali žaisti ir po krepšiu, taisyti netaiklius metimus, blokuoti, pats pataikyti iš toli. Manau, kad tai „Lietuvos rytui“ bus sunkiausias uždavinys.

„Žalgiriui“ įžaidėjo pozicija šiuo metu yra viena jautriausių vietų.

Negaliu nepaminėti Vougiouko, kuris yra pranašesnis už „Lietuvos ryto“ priekinę liniją. Kita vertus, be pataikančių žmonių jis yra ne toks pavojingas. Jei tik „Lietuvos rytas“ pajus, kad žalgiriečiai sunkiai pataiko iš toli, tikrai sustabdys Vougiouką su dviguba gynyba.

Taip pat išskirčiau Ulanovą – tikrą trečiąjį numerį, kurio „Lietuvos rytas“ gal ir neturi. Ulanovas ir rezultatyvus, ir gali žaisti baudos aikštelėje, ir tvarkytis su bet kuriuo gynėju. Labai universalus žaidėjas, o tokie krepšinyje šiais laikais labai vertinami.

– Nemažai permainų abiejose komandose buvo įžaidėjų grandyse. Kaip vertinate kaktomušą šioje pozicijoje?

– Šiais laikais kamuolį persivaryti į kitą aikštės pusę ir perduoti jį komandos draugui į rankas gali bet kas. Bet tai nėra pagrindinis įžaidėjo uždavinys. „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ įžaidėjų grandys labai panašios. Tik šiandien didelė Luko Lekavičiaus bėda, dėl kurios treneriams labiausiai skauda galvą – ar jis gali pataikyti lemiamais momentais?

Jis gali skirstyti kamuolius, gali prasiveržti, bet jei negali pataikyti, visas žaidimas griūna. Matome, kad dabar jis nėra tas pavojingasis metikas. Tai „Žalgirį“ ir jį patį daro pažeidžiamą. O Vecvagaras yra dar silpnesnis žaidėjas, todėl „Žalgiriui“ įžaidėjo pozicija šiuo metu yra viena jautriausių vietų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka

– Krepšinio aistruolius šiemet taurės turnyras pasitinka gerokai pasikeitęs. Kokį įspūdį jums paliko organizatorių darbas?

– Su kolegomis kaip tik diskutavome. Tuo pat metu teko stebėti ir Ispanijos Karaliaus taurę. Kartais užduodame sau klausimą: kodėl La Korunjoje vykstanti Ispanijos taurė su 20 tūkst. vietų arena yra sausakimša, o mes net negalime užpildyti pirmojo „Siemens“ arenos aukšto?

Kodėl La Korunjoje vykstanti Ispanijos taurė su 20 tūkst. vietų arena yra sausakimša, o mes net negalime užpildyti pirmojo „Siemens“ arenos aukšto?

Mano galva, pats renginys yra tikrai labai gerai parengtas. Labai daug renginių ar parodomųjų programų žiūrovams, daug konkursų, galimybės laimėti, gerai parengta arena. Žiūrovui suteikta viskas. Netgi daugiau išrankiam žiūrovui, kuriam iš šou pusės galbūt daugiau nieko ir nebetrūksta.

Bet lietuviams reikia kokybiško ir aukšto lygio krepšinio, kurį šiuo metu gali užtikrinti tik dvi Lietuvos komandos. Nei tuomet, kai „Lietuvos rytas“ žaidžia su „Neptūnu“, nei kai „Žalgiris“ su „Vytautu“, to žiūrovai nemato ir vargu ar matys. Kokius prizus besugalvotum, lietuviui vienintelis stiprus motyvas – geras ir intriguojantis krepšinis. O kaip tik to aukšto lygio krepšinio iki finalo mes dar nepamatėme. Nors jo galbūt ir nereikėtų tikėtis.

Dabar neturime jaunų, augančių asmenybių, kurių žiūrovai pasigenda arenose. Yra vienas kitas įdomesnis žaidėjas. Atkreipiau dėmesį į „Neptūno“ jaunuolį Lauryną Beliauską. Galbūt toks vienintelis įdomus žibūriukas, bet jo dar niekas nepažįsta.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rungtynių akimirka

– Žmonėms reikia naujų šiškauskų, macijauskų, jasikevičių ir kitų?

– Jau tikrai nebe tie laikai. Pasikartosiu, iš organizacinės pusės padarytas grandiozinis darbas: dėmesys jaunimui, pristatyti vaikų krepšinio turnyro nugalėtojai, pagerbti treneriai, galimybė bendrauti su treneriais, žaidėjais... Tai tokia krepšinio šventė... Bet joje trūksta vieno dalyko – to gero gražaus krepšinio. Galbūt finalas viską vainikuos? Dažnai pas mus taip būna.

Esame krepšinio šalis, bet išranki.

Lietuvoje neturime ir neturėjome labai stiprių trečių-ketvirtų-penktų komandų. Nes esame pakankamai maža šalis ir ta mūsų lyga – su ribotais resursais. Pavyzdžiui, Klaipėda kyla, bet iki tam tikro lygio. Prienuose padaryta labai daug darbo, bet lietuvių su jais nesuviliosi.

Duokite Lietuvos rinktinę ir bet kokias draugiškas rungtynes, bus pilna arena. Nes joje pamatysime Mačiulį, Valančiūną, gal dar kažką. Kalniečio nėra, dalis žmonių jau atkrenta. Pavyzdžiui, „Lietuvos ryte“ nebėra Gecevičiaus ir jau kažko nebematome tribūnose. 

Esame krepšinio šalis, bet išranki. Sako, kad neva „Viasat“ neleidžia mėgautis krepšiniu, nes teikia mokamas Eurolygos transliacijas. Gal ir sutikčiau. Bet manau, kad kas nori, tas sumoka tuos tris eurus ir viską mato. Tiesiog sunku pasakyti, kas mums patinka. Galbūt lietuviai mėgsta ir kitus dalykus (Šypsosi.).

Karaliaus Mindaugo taurės tvarkaraštis
Laikas Rungtynės Vieta 
Penktadienis (ketvirtfinalis)
12:00 Prienų-Birštono „Vytautas“ – Utenos „Juventus“ 88:86 „Lietuvos ryto“ arena
14:30 Kauno „Žalgiris“ – Kėdainių „Nevėžis“ 77:64 „Lietuvos ryto“ arena
17:00 Klaipėdos „Neptūnas“ – „Šiauliai“ 96:58 „Lietuvos ryto“ arena
19:30 Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Panevėžio „Lietkabelis“ 88:82 „Lietuvos ryto“ arena
Šeštadienis (pusfinalis)
13:30 „Žalgiris“ – „Vytautas“ 90:67 „Siemens“ arena
16:00 „Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ 97:79 „Siemens“ arena
18:00 Dėjimų konkursas „Siemens“ arena
Sekmadienis (finalas)
13:00 Rungtynės dėl bronzos: „Vytautas“ – „Neptūnas“ „Siemens“ arena
15:15 Tritaškių konkursas „Siemens“ arena
17:00 Finalas: „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ „Siemens“ arena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas