Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 28

T.Sedekerskio atkabinimą palaikęs L.Kleiza: „Tikrai nenusipelnė būti dvyliktuke“

Sekmadienio vakarą Lietuvos rinktinės vairininkas Darius Maskoliūnas paskelbė galutinį dvyliktuką krepšininkų, kurie šią savaitę atrankoje Kaune sieks iškovoti vietą Tokijo olimpinėse žaidynėse. Kaip ir kiekvieną vasarą, sirgalių gretose netrūksta aistrų dėl paskutinių stovyklą palikusių krepšininkų, šįkart – dėl netikėtai atkabinto Tado Sedekerskio bei vietą komandoje gavusio Gyčio Masiulio. 15min krepšinio tinklalaidėje „PIKENROLAS“ situaciją apžvelgė buvę Lietuvos rinktinės žaidėjai Linas Kleiza ir Martynas Gecevičius.
Tadas Sedekerskis
Tadas Sedekerskis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Mantas Kalnietis (Kauno „Žalgiris“), Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“), Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“), Marius Grigonis (Maskvos CSKA), Rokas Giedraitis (Vitorijos „Baskonia“), Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“), Mindaugas Kuzminskas (Krasnodaro „Lokomotiv“), Arnas Butkevičius (Vilniaus „Rytas“), Eimantas Bendžius (Sasario „Dinamo“), Gytis Masiulis (Bilbao „RETAbet“), Domantas Sabonis (Indianos „Pacers“) ir Jonas Valančiūnas (Memfio „Grizzlies“).

Lietuvos rinktinė atrankai išstatė kovinę sudėtį, kurioje netrūksta garsių Europos ir NBA krepšinio vardų, bet socialinė erdvė kunkuliuoja nuo aistrų dėl galutinio dvyliktuko.

Darius Maskoliūnas padėkojo už darbą Tadui Sedekerskiui, kuris turėjo solidų sezoną Eurolygoje bei buvo regimas kaip galimas gynėjas atrankoje prieš Luką Dončičių, o kvietimą įteikė Gyčiui Masiuliui, kurį daugelis regėjo už dvyliktuko borto.

Ar Lietuvos rinktinė turi prabangą į dvyliktuką nepaimti Eurolygoje solidžiai žaidusio krepšininko?

„Pasirodo, kad turi, – tinklalaidėje „PIKENROLAS“ sakė Martynas Gecevičius. – Žinoma, skamba keistai, jog turime už gynybą vertinamą žaidėją, kurio krepšinio atrankoje reikės, bet jis nėra paimtas. Turbūt visą efektą dar labiau sustiprina tai, jog visi galvoja, kad Tadas bandys stabdyti Luką Dončičių. Visi apie tai kalbėjo, kad jis turi vietą, kad reikės gintis vienas prieš vieną. Taip pat teigė, kad būtent jis tam yra pagrindinis kandidatas. Visi – ekspertai, sirgaliai ir paprasti krepšiniu besidomintys žmonės – tikėjo, jog Tadas bus dvyliktuke. Įvyko netikėtas sprendimas, todėl žmonės taip ir sureagavo.“

„Galvoju, kad T.Sedekerskis tikrai nenusipelnė būti dvyliktuke, nors visas ažiotažas buvo pakilęs, – rėžė Linas Kleiza. – Tadas buvo sužaidęs Eurolygoje, kažką kažkur padengė, parodė savo veidą, bet mane erzina žiūrėti, kaip jis žaidžia. Nieko nesakyčiau, jei matyčiau, kad jis žaidžia pagal savo potencialą, bet dabar jis išpildo jo gal 10 proc. Jis per pasyvus, bijo prisiimti iniciatyvos. Nors tai yra vienas perspektyvesnių Lietuvos krepšininkų. Ūgis, mesti gali – žmogus turi viską, kad būtų geras krepšininkas. Jis gali žaisti trečioje–ketvirtoje pozicijose. Taip pat gali dengti kelias pozicijas. Mane nervina, kai žaidėjas turi viską, bet bijo imtis iniciatyvos. Treneris mato, kad Tadas puolime negali nieko duoti, neranda savo vietos ir trūksta pasitikėjimo. Stabdyti Dončičių? Okay... Nors realiai žiūrint, tai Lukos niekas nesustabdys. Tuomet žiūri į krepšininko pliusus ir minusus. Visi treneriai pasižiūrėjo, ko Tadui trūksta. Jei gynyboje negali duoti, tai turi duoti puolime. Mane erzina žiūrėti į tokį žaidėją, kuris bijo išnaudoti tokį potencialą.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis

Tadui Sedekerskiui šiuo metu yra 23-eji metai. Tokio amžiaus būdamas Rokas Giedraitis iš „Šiaulių“ persikėlė į tuometį Vilniaus „Lietuvos rytą“, po trejų metų išvyko į Berlyno ALBA, kurioje sužibėjo Eurolygoje, o po jos ant krepšininko stalo nukrito ilgalaikis ir galingas Vitorijos „Baskonia“ kontraktas.

Fantastišku metimu pasižymintis R.Giedraitis dabar laikomas vienu efektyviausiu taškų rinkėjų Eurolygoje. Galbūt T.Sedekerskis irgi dar gali stipriai ir staigiai eiti į priekį?

„Nemaišykite šių situacijų, Rokas yra visai kitoks žaidėjas. Kai aš atėjau į „Rytą“, jis buvo mėtomas tarp komandų. Susitikau jį ir pasakiau, kad taip būti negali. Rokai, tu esi geresnis už Edgarą Ulanovą ir būsi geriau vertinamas. Niekas tuo metu apie tai nebuvo pagalvojęs. Visi iš to juokėsi. O kur dabar yra Rokas? Kas susiję su juo, tai visuomet aišku, kad jis visada mes tą tritaškį, bėgs ir darys. Bet Rokas neturi tokio talento, kaip T.Sedekerskis. Mane nervina toks plojimų čempionas. Reikia iššauti, reikia prisiimti atsakomybę. O ir bet kokiu atveju, jei tavo komandos pajėgumą lemia 11–12 žaidėjas, tu jau esi pralaimėjęs tą čempionatą. Viską atrankoje lems pagrindiniai krepšininkai“, – sakė L.Kleiza.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gytis Masiulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gytis Masiulis

Kvietimo į rinktinę nesulaukęs Kinijoje praėjusį sezoną rungtyniavęs Donatas Motiejūnas „O dangau“ laidoje teigė, jog Panevėžio „Lietkabelyje“ žaidęs Gytis Masiulis rinktinėje bus „dėl akivaizdžių priežasčių“, lyg sufleruodamas apie trenerių štabe Dariaus Maskoliūno asistentu dirbantį šio krepšininko tėtį Tomą Masiulį.

Apie galimą tėčio įtaką sprendimui viešoje erdvėje spekuliuoti buvo linkęs ne vienas aistruolis. Tai yra tokių situacijų klasika, prisimenant 2016-uosius metus ir į rinktinę pakviestą Domantą Sabonį, ar dar anksčiau – Roką Giedraitį, kurių tėvai irgi buvo garsūs krepšininkai.

„Nėra ko slėpti, Donatas Motiejūnas kalba iš savo pusės. Žiūrėkite, mes neturime ketvirto numerio. Jų tiesiog nėra. Turime Eimantą Bendžių ir viskas ties tuo baigiasi. Atrankoje turėsime žaisti dviem dideliais žaidėjais, per pozicijas reikės stumdyti Domantą Sabonį. Manau, kad logiška imti dar vieną ketvirtą numerį ir žiūrėti, kaip viskas seksis. Kai turime du tokius centrus, Donato trečiu jau neimsi, nes jis nėra toks geras, – teigė L.Kleiza. – Aišku, jei pralaimėsime atranką, viskas bus blogai. Kaip Maskoliūnas atsisėdo ant suoliuko, kodėl nepakilo nuo suoliuko, kodėl plaukus taip susišukavo ar kodėl dieną pavėlavo į rinktinę. Bet dabar yra tokia situacija, kad nereikia dar keturių centrų, nebus kur jų dėti.“

„Didelio skirtumo tarp Gyčio Masiulio ir Regimanto Minioto nematau. Per tėvą ar ne per tėvą paėmė... Man nesinorėtų tikėti, kad šiais laikais galėtų vykti tokie dalykai. Darius pasirinko tai, kas jam labiau tiko ir ko labiau reikėjo“, – sakė M.Gecevičius.

Visi „PIKENROLAS“ laidos dalyviai vieningai sutiko, kad tokios kalbos apie G.Masiulį yra laužtos iš piršto.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Masiulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Masiulis

Kiekvienos Lietuvos rinktinės vasaros klasika – paskutinių suolo žaidėjų bei už komandos borto likusių krepšininkų aptarinėjimas. Ar ne per daug dėmesio skiriama 11–12 rinktinės žaidėjams, kurie atrankoje daug nerungtyniaus arba išvis ant parketo neišbėgs?

„Taip būdavo visada, – sakė M.Gecevičius. – Visada būdavo aiškūs 9–10 žaidėjų, o sirgaliai spėlioja likusius 2. Tokie laikai – daug podcastų, interviu. Visi kalba. Kartais kalba daugiau apie tuos, kurie atkris, nors reikėtų kalbėti apie žaidimą ir kas bus rinktinės lyderis. Dabar turime lyderių, bet internete daugiausiai kalbama apie krepšininkus, kuriuos atkabins. Šie žaidėjai juk atrankos nelaimės. Apie juos kalbama daug, galbūt net per daug.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas