Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 28

Tomo Pačėso ranka: penkios permainos „Lietuvos ryte“

Tomas Pačėsas dar tik 11 dienų savo rankose laiko Vilniaus „Lietuvos ryto“ vairą, bet jau matyti pirmieji griežtojo trenerio štrichai. Reiklusis strategas po truputį keičia sostinės komandos veidą. 24sek.lt išskyrė penkis kol kas ryškiausiai pasikeitusius „Lietuvos ryto“ krepšininkus.
Tomas Pačėsas
Tomas Pačėsas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Artūras Gudaitis

Sezono vidurkis 18 min. | 10,8 tšk. | 5,3 atk. kam.
Statistika prie T.Pačėso 22 min. | 12,7 tšk. | 8 atk. kam.

„Ar jis prisižiūrėjęs iš NBA, ar kaip, bet jis gaudo kamuolius viena ranka, todėl nesugriebia daug atšokusių kamuolių. Tokios masės ir gabaritų žaidėjas turėtų būti daugiau išnaudojamas.Jei jo neišnaudojame, jis – kaip stovelis“, – po sunkios pergalės prieš Klaipėdos „Neptūną“ nesismulkino T.Pačėsas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Artūras Gudaitis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Artūras Gudaitis

Ši trenerio citata daugmaž iliustruoja A.Gudaičio dienas prie T.Pačėso. Jokios meilės.

Tai nereiškia, kad A.Gudaitis negauna minučių ar žaidžia prastai. Anaiptol, jo statistiniai rodikliai prie T.Pačėso pagyvėjo. Aišku, daug duoda ir tai, kad „centras“ vis rečiau būna su gydytoju.

Skirtumas tas, kad po nesėkmingo epizodo A.Gudaitis anksčiau tiesiog paburbėdavo sau panosėj ar tiesiog nusivylęs panarindavo galvą. Ankstesni treneriai paskėsčiodavo rankomis ir viskas. Dabar į kiekvieną jo klaidą žiūrima pro padidinamąjį stiklą.

T.Pačėso elgesys su A.Gudaičiu kol kas truputį primena tą legendinį vaizdelį, kai Gdynės „Asseco Prokom“ klube jis auklėjo „žvaigždę“ Donatą Motiejūną.

Jeigu A.Gudaitis viena ranka gaudys kamuolį ir jo nesugraibys, T.Pačėsas riebiai nusikeiks, sukąs dantis ir žudančiu žvilgsniu aprėks vidurio puolėją. Jeigu A.Gudaitis vienas prieš vieną po krepšiu neapžais fiziškai gerokai silpnesnio priešininko, jis jam tą pasakys taip, kad net ausys links.

Bet tai nėra A.Gudaičio gniuždymas. Galbūt jam šiuo karjeros metu ir reikėjo tokios tvirtos rankos. T.Pačėsas iš „Sacramento Kings“ šauktinio gali išspausti maksimumą.

Gediminas Orelikas

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gediminas Orelikas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gediminas Orelikas
Sezono vidurkis 23 min. | 9,2 tšk. | 4,9 atk. kam.
Statistika prie T.Pačėso (2 rungtynės) 15 min. | 8 tšk. | 2 atk. kam.

Kaip T.Pačėsas pakeitė Gedimino Oreliko vaidmenį, kalbėti dar anksti. G.Orelikas praleido rungtynes su „Neptūnu“ dėl traumos, dėl kurios jis beveik nežaidė antroje rungtynių su „Pieno žvaigždėmis“ pusėje. Todėl jo sąskaitoje kol kas tik pusantrų rungtynių.

Kas nepasikeitė, tai G.Oreliko vieta starto penkete. Jis startavo tiek rungtynėse su „Lietkabeliu“, tiek su „Pieno žvaigždėmis“.

Bet dabar G.Orelikui tenka kitaip dėlioti prioritetus. Prie Virginijaus Šeškaus, Marcelo Nicola, Aurimo Jasilionio ar Arvydo Gronskio puolėjas kartais akivaizdžiai nepersistengdavo gynyboje.

Tačiau toks treneris kaip T.Pačėsas niekada neužmirš jo užduočių gynyboje. Viskas labai paprasta: nesiginsi – būsi apstaugtas ir sėsi ant suolo.

Kiek teko matyti per tas pusantrų rungtynių, G.Orelikas dabar žaidžia su dviguba energija. Krepsinis.net šaltinių teigimu, G.Orelikas dar niekada nebuvo toks aktyvus ir „Lietuvos ryto“ treniruotėse.

Kai tik T.Pačėsas perėmė Vilniaus komandos vairą, iškart prasidėjo kalbos apie potencialų G.Oreliko atsisveikinimą su sostinės komanda. 

Puolėjas supranta, kad jei nesistengs ir nerodys pastangų užkamšyti savo žaidimo spragas, jo dienos „Lietuvos ryte“ bus suskaičiuotos.

Adas Juškevičius

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Adas Juškevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Adas Juškevičius
Sezono vidurkis 19 min. | 8,3 tšk. | 3,4 rez. perd. | 1,5 kl.
Statistika prie T.Pačėso 26 min. | 12 tšk. | 3 rez. perd. | 2,6 kl.

Adas Juškevičius prie trijų buvusių „Lietuvos ryto“ trenerių žaisdavo vidutiniškai po 20 minučių per rungtynes. Prie Tomo Pačėso jis yra daugiausia rungtyniaujantis „Lietuvos ryto“ žaidėjas. A.Juškevičius per 26 minutes pelno po 12 taškų, atkovoja 3,3 kamuolio ir atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus.

Prie T.Pačėso Adas netgi sužaidė rezultatyviausias savo rungtynes šį sezoną LKL – į „Pieno žvaigždžių“ krepšį įmetė 19 taškų.

Gynėjas dar kartais savo skubotais metimais priverčia sukrusti trenerį, bet svarbiausia, kad dažniausiai pataiko.

Tik po metimų pamiršta pasitikti varžovų įžaidėją nuo pat galinės linijos, o tai labiausiai siutina asistentą Aurimą Jasilionį.

A.Juškevičius greitai įgijo T.Pačėso pasitikėjimą. Dabar jis yra pagrindinis „Lietuvos ryto“ atakų dirigentas. 

Kadangi į atakuojančio gynėjo poziciją buvo perstumtas argentinietis Nicolas Laprovittola, daugiau žaidimo laiko gauna ir Žygimantas Janavičius.

Bet A.Juškevičiaus žvaigždė šioje pozicijoje kol kas spindi ryškiausiai.

Nicolas Laprovittola

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nicolas Laprovittola
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nicolas Laprovittola
Sezono vidurkis 24 min. | 10,9 tšk. | 4 rez. perd.
Statistika prie T.Pačėso 19,3 min. | 11,6 tšk. | 3,7 rez. perd.

„Laprovittola labai gerai užbaigia atakas. Kai jis žaidžia įžaidėju, mano nuomone, komanda mažiau jaučia kamuolį. Laprovittola gali ir norėtų žaisti įžaidėju, bet labiau norėčiau, kad jis būtų atakuojantis gynėjas“, – dar po antrųjų rungtynių tiesiai šviesiai pareiškė T.Pačėsas.

N.Laprovittola galbūt rečiau rankose laiko kamuolį, bet išdalija ne tiek jau ir mažiau rezultatyvių perdavimų. Argentiniečio vidurkis 4, o prie T.Pačėso jis atlieka 3,7 rezultatyvaus perdavimo.

N.Laprovittola dažnai atsiduria prie trijų taškų linijos ir iš toli atakuoja visai neblogai – pataikė 6 iš 13 (46,15 proc.).

Ir akivaizdu, kad N.Laprovittola neriasi iš kailio. Praradęs užnugarį – tautietį trenerį, legionierius deda visas pastangas, kad įtiktų reikliajam lietuviui.

Dar neteko matyti tokio pikto N.Laprovittolos, kaip rungtynių su „Neptūnu“ pabaigoje. Gavęs penktąją pražangą ir įsiutęs ant teisėjo, argentinietis sviedė vandens butelį ant žemės taip, kaip vanduo taškė pirmąsias šoninių tribūnų eiles. Netrukus T.Pačėsas netgi turėjo raminti pasikarščiavusį auklėtinį.

Kaip ir G.Oreliką, N.Laprovittolą stumia į priekį gresiantis atsisveikinimas su Vilniumi?

Marius Runkauskas

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marius Runkauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marius Runkauskas
Sezono vidurkis 18 min. | 5,9 tšk. | 1,9 rez. perd.
Statistika prie T.Pačėso 22 min. | 10 tšk. | 2 rez. perd.

Mariui Runkauskui prireikė daug laiko atrasti save Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje. Tačiau pastaruoju metu 29-erių snaiperis aikštėje jaučiasi vis drąsiau.

Dar „Lietuvos ryto“ vairą laikinai perėmęs Arvydas Gronskis leisdavo gynėjui žaisti gerokai daugiau nei sezono pradžioje, o prie T.Pačėso M.Runkauskas įsiveržė ir į starto penketą, ant suolo pasodinęs Roką Giedraitį.

Iš šalies atrodo, kad M.Runkauskas turi didžiulį T.Pačėso pasitikėjimą ir palaikymą. Aišku, dantis sukandusio trenerio žvėriško žvilgsnio neišvengia nė vienas „Lietuvos ryto“ narys. Bet M.Runkausko adresu vis dažniau pliaukši plojimai ir raginimai nesustoti.

Po puikaus M.Runkausko tritaškio į „Neptūno“ krepšį T.Pačėsas net atsisuko į trenerių štabą ir ironiškai šyptelėjo sunkiai patikėdamas, kad jo auklėtinis pataikė iš labai nepatogios situacijos per rankas.

Nežinia, kiek tai truks, kol įsibėgės R.Giedraitis, bet M.Runkauskas gavo gerą galimybę atsiskleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas