Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 06

Derbio akcentai – nustekentas „Rytas“ ir Eurolygos šovinius ruošiantis „Žalgiris“

Vos ant kojų pastovintis Vilniaus „Rytas“ prieš Eurolygos kalibro šovinius ruošiantį Kauno „Žalgirį“. Ko iš sekmadienio dvikovos gali tikėtis Lietuvos krepšinio sirgaliai? Nuosprendis aiškus dar prieš dvikovą, bet sudėliokime pagrindinius susitikimo akcentus.
Antrasis „Ryto“ ir „Žalgirio“ mūšis
Antrasis „Ryto“ ir „Žalgirio“ mūšis / 15min nuotr.

Išsibalansavęs „Rytas“

Tai bus pirmasis sostinės krepšininkų mačas po trijų savaičių pertraukos, kai lapkričio 14-ąją Utenoje 100:79 parbloškė neseniai koronavirusą įveikusią „Juventus“ ekipą.

Lietuvos krepšinio lygos „Instagram“ paskyroje prieš keturias dienas pasirodė nuotraukų koliažas, kuriame – du šalies derbyje debiutuoti turintys „Ryto“ naujokai įžaidėjas Ryanas Boatrighas ir atletiškasis aukštaūgis Maurice'as Ndouras.

Deja, amerikiečiui ir senegaliečiui iki pirmosios Lietuvos grandų dvikovos dar teks palūkėti.

Pirmasis krepšininkas gydosi virusą, antrasis – užstrigęs Ruandoje, kurioje Senegalo rinktinė turėjo žaisti atrankos rungtynes dėl patekimo į 2022-ųjų Afrikos taurę, tačiau teigiamas COVID-19 testo atsakymas M.Ndourui kelią užkirto.

Sekmadienio rungtynėse prieš „Žalgirį“ žaisti tikrai negalės ir pirštos lūžį patyręs Arnas Butkevičius, ir peties operaciją iškentęs Rokas Gustys, ir kojos raumenį pasitempęs amerikietis Andrew Goudelockas.

Sveikų „Ryto“ žaidėjų rotacija
Įžaidėjai Dovis Bičkauskis Augustas Marčiulionis
Atakuojantys gynėjai Mindaugas Girdžiūnas
Lengvieji kraštai Gytis Radzevičius Lukas Uleckas
Sunkieji kraštai Kristjanas Kitsingas
Centrai Martynas Echodas

Vos keturi šių krepšininkų žaidė pirmajame lietuviškajame „El Clasico“ Vilniuje, kurį „Žalgiris“ laimėjo 84:72.

Tai – Dovis Bičkauskis (13 min.), Mindaugas Girdžiūnas (23 min.), Gytis Radzevičius (19 min.) ir Kristjanas Kitsingas (23 min.). Kartu jie pelnė 32 taškus.

Per šias šešias savaites „Ryto“ komandoje neliko legionierių Demetriuso Jacksono, Chriso McCullougho ir laikinai viešėjusio Tautvydo Lydekos. Akivaizdu, kad rezervų Donaldui Kairiui teks ieškoti dublerių komandoje.

„Ryto“ klubas ketino prašyti nukelti rungtynes, bet LKL to padaryti priežasties nematė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič nepraleido progos susitikti su Šarūnu Jasikevičiumi
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič nepraleido progos susitikti su Šarūnu Jasikevičiumi

Šansas Marekui

Lietuvos čempionai penktadienį ilgai priešinosi „Barcelona“ komandai, bet galiausiai turėjo sugerti šeštąjį pralaimėjimą Eurolygoje iš eilės.

Sekmadienį ant parketo žalgiriečiai žengs ir pikti po pralaimėjimo, ir turėdami praktiškai pilną sudėtį – žaisti negalės tik argentinietis Patricio Garino.

„Aš šioje situacijoje net kažkiek blogai jaučiuosi. Nieko blogo nepadariau, bet blogai jaučiuosi. Ir gaila“, – po pergalės prieš „Žalgirį“ spaudos konferencijoje penktadienį apie Kaune užmarinuotą Mareką Blaževičių kalbėjo „Barcelona“ treneris Šarūnas Jasikevičius.

Būtent šio krepšininko pasirodymas ant parketo gali tapti didžiausiu artėjančio mačo akcentu.

18-metis vilnietis praėjusią vasarą tapo pirmuoju „Ryto“ žaidėju istorijoje, už kurį „Žalgiris“ paklojo išpirką – net 120 tūkst. eurų. Lietuvos čempionai talentingam centrui dar įteikė 120 tūkst. eurų metinį kontraktą, tačiau kol kas jis, su retomis išimtimis, turėjo tenkintis tik treniruotėmis;

Šį sezoną LKL pirmenybėse M.Blaževičius sužaidė vos trejas rungtynes.

Jei dvikova su Utenos „Juventus“ jam susiklostė puikiai – 13 taškų per 17 minučių, tai kiti du mačai nebuvo tokie geri. Bendrai per trejas LKL čempionato rungtynes 209 cm ūgio centras rinko po 7,7 pelnyto taško bei 4,3 atkovoto kamuolio.

Šiuo metu „Žalgirio“ tvarkaraštis yra suspaustas – penktadienį žaidė su „Barcelona“, sekmadienį priims „Rytą“, antradienį keliaus į Kėdainius, o penktadienį – į Atėnus.

Nėra priežasties, kodėl Marekas neturėtų rungtyniauti prieš „Rytą“. Šio krepšininko žaidimas taps bene įdomiausiu artėjančio grandų mūšio akcentu.

Tai būtų pirmasis vasarą Vilnių palikusio krepšininko mačas prieš savo buvusią komandą.

Tokiu galėjo tapti susitikimas „Siemens“ arenoje, kuriame buvęs „Ryto“ žaidėjas buvo sutiktas švilpimu, įžeidžiančiu plakatu „Projektas klounas“ bei trimis juokdariais po krepšiu per komandos apšilimą.

Tačiau „Žalgirio“ vairininkas Martinas Schilleris jaunuoju auklėtiniu nepasitikėjo ir laiko aikštelėje neatrado.

Kaip Marekas susitvarkys su jauduliu ir ką jam pavyks pademonstruoti prieš „Rytą“? Ir kokį triušį iš skrybėlės prieš „Žalgirį“ pirmajame susitikime ištrauks jaunasis Augustas Marčiulionis?

Šių jaunųjų žaidimas – didžiausias intriguojantis būsimo mačo akcentas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Proga „Ryto“ dubleriams

Traumos ir virusas išdarkė Donaldo Kairio kariauną, palikdami vos septynis mačui pasiruošusius sveikus žaidėjus. Tai atveria vartus „Ryto“ dubleriams.

Ir ką gali krypti vyriausiojo Vilniaus ekipos trenerio akis?

Pirmiausia, tai reikėtų atmesti Martyno Pacevičiaus (23 metai), Justą Šukelį (23 metai) ir Robertą Subotkevičių (22 metai). Šiems krepšininkams amžiaus limitas neleidžia turėti dvigubų licencijų žaisti ir NKL, ir LKL pirmenybėse.

Panašu, kad didžiausius šansus išbėgti ant „Žalgirio“ arenos parketo sekmadienį iš „Ryto“ dublerių turi įžaidėjas Jokūbas Rubinas, Adas Šimonis ir Rokas Jocius.

Puikiu žaidimo skaitymu pasižymintis 18-metis 186 cm ūgio įžaidėjas J.Rubinas yra antras pagal rezultatyvumą (vid. 15) ir naudingumą (vid. 16,2) „Perlo Energijos“ krepšininkas NKL, pirmaujantis pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,6).

A.Šimonis yra 19-metis atakuojantis gynėjas, turintis smagią rankelę – tikslą pasiekia 56,4 proc. tritaškių. Palangos „Kuršiams“ jis atskaičiavo visus 6 tolimus metimus. Jis šį sezoną renka po 12,9 taško, 3,9 atkovoto kamuolio bei 2,8 rezultatyvaus perdavimo.

Nors 17-metis 208 cm ūgio R.Jocius dar nespindi NKL čempionate – per beveik 16 minučių renka po 5,3 taško ir 4,9 atkovoto kamuolio, tačiau jam duris praverti gali išretėjusi „Ryto“ priekinė linija, kurioje liko tik Martynas Echodas ir estas Kristjanas Kitsingas.

Šeštadienį, kai jau šis straipsnis buvo baigtas rašyti, „Rytas“ įregistravo A.Šimonį ir R.Jocių.

Aštuoni lietuviai ir estas. Tai skamba siurrealistiškai – tokio „Ryto“ kovoje su „Žalgiriu“ dar nebuvome matę.

championsleague.basketball/Maurice'as Ndouras
championsleague.basketball/Maurice'as Ndouras

„Ryto“ užduotys?

Apie pergalę kalbėti būtų naivu. „Rytas“ į Kauną važiuoja garbingai sukovoti, pakrauti po COVID-19 išsekusias baterijas bei neprarasti dar dalies pagrindo žaidėjų.

„Žalgiris“ ir taip būtų favoritas, net jei D.Kairys savo rankose turėtų pilną sudėtį, o dabar kauniečiai varžovus privalo suplėšyti.

Apie ką galvos „Rytas“? Apie antradienį laukiantį svarbų mūšį prieš Rygos VEF. Tai bus trečiosios pirmojo Čempionų lygos grupių etapo rungtynės, o po pirmųjų dvejų rungtynių visos keturios ekipos – „Rytas“, VEF, Atėnų „Peristeri“ ir Strasbūro SIG turi po pergalę.

Galbūt šioje dvikovoje jau galėsi žaisti likę sostinės klubo legionieriai A.Goudelockas, R.Boatrightas ir M.Ndouras, bet tai sužinosime tik prieš dvikovą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pauliaus Motiejūno emocijos Eurolygos rungtynėse
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pauliaus Motiejūno emocijos Eurolygos rungtynėse

Palaikymas iš tribūnų ir LKL kovose? „Žalgirio“ atsarginiai žaidėjai bei vadovai iš tribūnų rungtynėse su „Barcelona“ labai palaikė krepšininkus aikštelėje.

Kaip kalbėjo Martinas Schilleris ir žaidėjai po rungtynių, tai buvo vieno jų bendro susitikimo akcentų, kuris turėjo stumti komandą į priekį.

Įdomu, ar ši filosofija bus taikoma tik Eurolygos rungtynėse, ar ir LKL kovose?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas