Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 22

Trečias Europos čempionas „Šiaulių“ klube: „Nenorėjau nusisukti ypač sunkiu metu“

Iš LKL lentelės dugno neišlipantys „Šiauliai“ ėmėsi pirmųjų permainų. Saulės miesto mero Artūro Visocko inicijuoti pokyčiai į klubą nutupdė trečią Europos čempioną. Šio amžiaus pradžioje kartu su Antanu Sireika ir Mindaugu Žukausku auksą iš Stokholmo į Šiaulius parvežęs Donatas Slanina negalėjo atsukti nugaros, kai jam paskambino gimtasis klubas. Duoklę „Šiauliams“ atiduoti norintis 43-ejų šiaulietis bandys grąžinti komandą ant pergalingų bėgių, tačiau greitų pokyčių nežada.

Gruodžio 5-ąją dieną „Šiaulių“ krepšininkai pralaimėjo Pasvalyje prieš „Pieno žvaigždes“. O nuo pastarųjų metų komandos nesėkmių pavargęs Saulės miesto meras Artūras Visockas viešai „Facebook“ platformoje reikalauja permainų.

Gruodžio 16-ąją dieną „Šiaulių“ direktoriaus kėdėje Mindaugą Stankevičių pakeitė legendinis miesto krepšininkas Donatas Slanina.

„Šiauliai“ sujudo. Krepšinio užkulisiuose kalbama, kad komandą papildys ir aukštaūgis, kurio mėnesinis atlygis, anot 15min šaltinių, gali siekti net 8 tūkst. eurų.

Naujokas krepšininkas aikštelėje galėtų duoti greitą naudą, tačiau klubo direktorius nenori priimti skubotų sprendmų.

Donatas Slanina – vienas skambiausių krepšinio vardų Šiaulių miesto istorijoje, per 20 metų profesionalo karjerą tapęs Europos čempionu, kartą su Kauno „Žalgiriu“ triumfavęs LKL pirmenybėse.

Šis šiaulietis legionieriaus duoną krimsti pradėjo 2002-aisiais Ispanijoje, o sportinę avalynę ant vinies 193 cm ūgio snaiperis galiausiai užkabino 2013-aisiais metais lietuvių pamėgtame Emilijos Redžo klube Italijoje.

Gera uosle taškams pasižymėjęs gynėjas per keturis sezonus Eurolygoje, atstovaudamas „Žalgiriui“ ir Sopoto „Prokom Trefl“ komandoms, sužaidė 60 rungtynių bei rinko po 13 taškų.

Keturi sezonai ACB pirmenybėse vilkint Sevilijos „Caja San Fernando“ ekipos marškinėlius pažymėti rezultatyvumu tarp 18,1 ir 14,9 taško.

„Aš esu užkietėjęs šiaulietis. Tai mano gimtasis miestas. Faktas, jog duoklę reikia atiduoti. Jos neatidaviau, užbaigdamas karjerą Šiauliuose, tačiau tuo metu buvo tokia susidariusi situacija. Dabar jau nenorėjau nusisukti ypač sunkiu metu, – 15min sakė naujasis Saulės miesto krepšinio klubo direktorius D.Slanina. – Manęs paprašė, pakalbėjome ir sutikau. Turiu viziją, idėjų ir minčių. Žinau, kad nebus lengva. Bus įdomus, gal šiek tiek kombinuotas darbas. Vadybinis, organizacinis ir struktūrinis darbas. Tai iššūkis, neneigiu to, bet kai taip papildo vienas kitą, greitai atsiranda ir karjeros galimybė. Tam tikra žyma. Kaip bebūtų, dirbsiu atsakingai.“

Karjerą krepšininkas užbaigė 2013-aisiais, po keturių sezonų Emilijos Redžo „Trenkwalder“.

Šioje ekipoje jis vėliau keletą sezonų dirbo skauto ir trenerio asistento pozicijoje, kai komandoje rungtyniavo ir du gerai žinomi lietuviai –Rimantas Kaukėnas ir Darjušas Lavrinovičius.

Nors kamuolio nebegainioja septynerius metus, bet D.Slanina niekada nuo krepšinio nutolęs ir nebuvo. Tad ilgai svarstyti „Šiaulių“ kvietimo neteko.

„Facebook“ nuotr./Donatas Slanina, Darjušas Lavrinovičius ir Rimantas Kaukėnas
„Facebook“ nuotr./Donatas Slanina, Darjušas Lavrinovičius ir Rimantas Kaukėnas

„Savęs gilesnis pažinimas. Ko norėčiau dabar? Šis tarpsnis po karjeros pabaigos pasitaiko daugeliui. Suvokiau, kad noriu būti šalia krepšinio, vienoje ar kitoje pusėje. Nieko nepadarysi, turėjau patirtį, žinias, kontaktus. Aš norėjau likti krepšinyje“, – laikotarpį po karjeros baigimo prisiminė D.Slanina.

Kadaise Barselonoje 31 tašką prieš Šarūną Jasikevičių ir Artūrą Karnišovą „Žalgirio“ nesėkme 86:90 pasibaigusiame mače surinkęs gynėjas pirmąjį sezoną po karjeros baigimo vadina pereinamuoju. O antraisiais metais griebėsi darbo.

Donatas toliau bendravo su Emilijos Redžo klubu ir neformaliai dirbo šioje ekipoje. „Trenkwalder“ pavadinimas pasikeitė į „Grisson Bon“, o komandos skautu tapęs lietuvis ėmėsi dirbti nuotoliniu būdu.

Techniniame personale dirbti pradėjęs buvęs krepšininkas ruošdavo žaidėjų analizę, keliaudavo paskui komandą į svarbiausius sezono mačus. O tą sezoną svarbių mūšių Emilijos Redžui netrūko – debiutinis sezonas „EuroChallange“ turnyre baigėsi triumfu ir bilietu į Europos taurę.

„Prisidėjau lengva nata, bet buvo labai smagu“, – mena D.Slanina.

„Grissin Bon“ klubo nuotr./Donatas Slanina
„Grissin Bon“ klubo nuotr./Donatas Slanina

Ryšys su krepšiniu ir sportu išliko. Tuo metu Donatas Slanina vadovavo ir Šiaulių krepšinio akademijai „Saulė“, o atsidavimą krepšiniui pastebėję italai pakvietė tapti vyriausiojo trenerio Massimiliano Meneti dešiniąja ranka šalia šoninės aikštelės linijos.

Buvęs krepšininkas ne tik ėmėsi talkinti savo buvusiam treneriui, bet ir pats treniravo „Grisson Bon“ komandos jaunimą.

„Didelis iššūkis, bet pamėginti reikėjo. Pamatyti ir pastebėti, kaip vyksta darbas komandoje ir vadovybėje. Viena yra būti žaidėju, kita būti trenerių štabe. Kaip ruoštis rungtynėms, treniruočių planavimas ar mikrociklo sudarymas. Būdamas Lietuvoje, aš palaikiau santykius su italais, o Italijoje – su lietuviais“, – sakė D.Slanina.

Praėjus trejiems metams, kai sutartis baigėsi ir nebebuvo pratęsta, 2018-aisiais D.Slanina grįžo į Šiaulius. Pastaruosius porą metų jis padėjo tobulėti talentingiausiems regiono vaikams Šiaulių sporto gimnazijoje ir krepšinio akademijoje.

„Reikėjo organizuoti darbą gimnazijoje, pritraukti jaunų žaidėjų, talentų, o akademijoje – treniruoti. Tai dvi darbo vietos, veikiančios lygiagrečiai, kurioms jaučiu aistrą. Stengėmės bendrauti su treneriais, gerinti visą sistemą“, – teigė naujasis „Šiaulių“ direktorius.

Evaldo Šemioto nuotr./Mindaugas Žukauskas, Donatas Slanina
Evaldo Šemioto nuotr./Mindaugas Žukauskas, Donatas Slanina

Dabar D.Slanina tapo naujuoju „Šiaulių“ klubo direktoriumi, kai į viešumą ėmė lįsti komandą trikdančios įvairios bėdos.

Šiame klube šiaulietis prieš 26-erius metus, būdamas 17 metų amžiaus, žengė pirmuosius žingsnius profesionaliame krepšinyje. Šiai ekipai tuomet vadovavo Antanas Sireika, vairą laikantis ir dabar. Komandoje šalia D.Slaninos žaidė Mindaugas Žukauskas ir Robertas Giedraitis, dabar einantys atitinkamai sporto direktoriaus ir trenerio asistento pareigas.

„Tai iš tikrųjų karšta kėdė, ant kurios šiuo metu atsisėsti labai sunku. Nebuvo, kad tikėčiausi tokio kvietimo, bet tam tikras kalbas girdėjau. Tai buvo labiau pamąstymai, nei kalbos“, – sakė D.Slanina, dar neįvardijęs didžiausių klubo bėdų.

Liesti galimų pokyčių temos naujasis „Šiaulių“ vadovas neskuba, vis akcentuojantis būtinybę visiškai įsigilinti į situaciją.

Jis užsimena apie idėją sujungti krepšinio akademiją, „Šiaulių“ klubą ir sporto gimnazijas. Bet apie galimus pokyčius „Šiaulių“ trenerių štabe ar vadovybėje, į kurių labiausiai problemines vietas stipriai prieš du mėnesius dūrė dešimt buvusių žaidėjų, nesiryžo kalbėti.

„Esu numatęs pirmuosius darbus, bet reikia dar išanalizuoti situaciją, kurios visiškai įvertinti kol kas dar negalėjau. Dabar negaliu vertinti kitų žmonių darbo. Pasikalbėjau su daugeliu žmonių, bet dar reikia gryninti detales ir matyti problemines vietas. Noriu visiškai suprasti situaciją, kuri buvo sujaukta dėl COVID-19 pandemijos. Viskas sustojo. Susirinkimas po susirinkimo, ir išsiaiškinsime. Bet norint kažką keisti, reikia žinoti, ką ir į ką keisti. Geros analizės reikia ne tik viduje, bet ir išorėje“, – teigė D.Slanina.

Tačiau faktas tas, kad komandos žaidimas ir pozicija turnyrinėje LKL lentelėje šiauliečio netenkina.

„Mūsų vizija... Žinoma, nesinori tokių rezultatų, kokie yra dabar. 10-oji vieta nėra mus tenkinantis rezultatas. Mes suvokiame, kad LKL nestovi vietoje, komandos stiprėja. Norime geresnio rezultato. Be to, norisi ir geresnio visos organizacijos struktūrinio darbo. Žiūrėsime, kaip tą galime stiprinti. Norėčiau, kad „Šiauliai“ būtų solidesni“, – sakė D.Slanina.

VIDEO: „urBONUSas“: pergalingi „Žalgirio“ pakeitimai, A.Trinchieri triukai ir pamaina P.Jankūnui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas