Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 18

Vėl be KMT finalo likęs Giedrius Žibėnas: „Tai buvo didžiausia klaida“

Vilniaus „Rytas“ trečią sezoną iš eilės liko be Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalo. Šįkart sostinės klubui kelią link titulo pusfinalyje užkirto Virginijus Šeškus ir Jonavos „CBet“ krepšininkai.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai pastaruoju metu demonstravo solidų žaidimą, savame fronte laimėję šešiskart iš eilės, tačiau KMT pusfinalis jau nuo pirmųjų minučių ėmė klostytis neparankia Vilniaus „Rytui“ linkme.

Žaidimo tempą puikiai kontroliavę bei kamuolius po varžovų krepšiu rinkę „CBet“ krepšininkai įpusėjus pirmajam kėliniui pirmavo 13:6. KMT finalo ketverte pirmą kartą klubo istorijoje žaidusi Jonavos ekipa po naujoko Evano Maxwello dvitaškio puolime bedantį „Rytą“ auklėjo jau dviženkle persvara 20:10.

Abiejų komandų strategai – tiek Giedrius Žibėnas, tiek Virginijus Šeškus – dar per pirmąsias 10 minučių pasinaudojo „iššūkio“ taisykle.

Marcusas Fosteris – rezultatyviausias FIBA Čempionų lygos ir ketvirtas pagal rezultatyvumą šalies pirmenybių žaidėjas (vid. 15,4 tšk.), ištraukęs „Rytui“ šį sezoną ne vieną smagią pergalę, bet KMT pusfinalį pradėjęs slogiai.

Vis dėlto būtent šis amerikietis antrajame ketvirtyje pelnė septynis taškus paeiliui, „X faktoriumi“ tapęs Lukas Uleckas per trumpą atkarpą įkalė net tris tritaškius, o „Rytas“ į ilgąją pertrauką išėjo pirmaudamas 45:40.

Siautėti pradėjęs Martynas Echodas per trečiąjį ketvirtį įmetė 9 taškus, tačiau į kiekvieną „Ryto“ centro išpuolį „CBet“ rasdavo atsakymą. Septynių žaidėjų rotaciją naudojęs Virginijus Šeškus prieš lemiamas 10 minučių savo rankose laikė 68:63 pranašumą.

Edvinui Šeškui žudikiškai leidžiant vieną metimą po kito į savo buvusios komandos krepšį, „Šiaulių“ arenos tribūnose vis garsiau skambėjo Jonavos komandos pavadinimas. Tuo metu „Rytą“ palaikančios „B tribūnos“ sektoriuje – absoliuti ramybė.

Tai – jau trečias kartas iš eilės, kai „Rytas“ neprasibrovė į KMT finalą.

„Sveikinimai Jonavai su visiškai pelnyta pergale. Jie žaidė gražų ir puolimu paremtą krepšinį. Jie nusipelnė pergalės. Jiems viskas veikė puolime. Linkime jiems sėkmės finale, – po nesėkmės kalbėjo Giedrius Žibėnas. – Mes nusprendėme rungtynes laimėti puolimu, o tai buvo didžiausia klaida. Man nepavyko perteikti žaidėjams, kad tai turi būti gynybinės rungtynės. Žinojome, kad varžovai mus gali nustebinti skirtingomis gynybomis. Taip ir buvo, bet nenoriu ieškoti pasiteisinimų. Ne puolime buvo esmė. Po dėjimų mes ne varžovus spausdavome, o švęsdavome. Varžovai padarė vos 7 klaidas, nors ant to dėjome didžiulį akcentą. Mes nepadarėme šių rungtynių gynybinėmis ir dėl to buvome nubausti.“

– Per antrąjį kėlinį pelnėte 30 taškų ir atrodė, kad rungtynes perlaušite. Kas nepavyko po ilgosios pertraukos?

– Matėte, kaip įėjome į trečią kėlinį? Visą sezoną prašome padaryti pražangą. Mus įveikinėjo žaisdami nugara visi, kas netingėjo. Buvome apie tai perspėję žaidėjus. Mes praleidome per daug lengvų taškų ir niekas nenorėjo aukoti savęs ir savo statistikos. Nežinau priežasties, bet pražangų nepadarėme. Tai mums kainavo taškus. Tai kainavo ir varžovų užaugusį pasitikėjimą. Nepasiekiau žaidėjų vidaus ir neįtikinau, kad tai yra svarbu. Žinome, kiek komandų yra nudegusių taurės rungtynėse. Arba per tyliai kalbėjau, arba per mažai.

– Kodėl nepavyksta prisikasti iki žaidėjų psichologijos?

– Gal per mažai reikalauju. Gal reikia kitų metodų, nes šie nepadeda, nes žaidėjai to nesupranta. Visada žaidėjai nori pagarbos, bet šiandien iš žaidėjų grįžtamojo ryšio negavome ir dėl to buvome nubausti.

Tikrai nežaidėme su ta emocija, su kuria įprastai žaidžiame. Taip buvo nuo pat rungtynių pradžios. Esame susireikšminę apie variantus puolime, bet varžovams leidome atsikovoti 18 kamuolių. Varžovai tikrai labiau nusipelnė pergalės.

FIBA.com nuotr./Jarvis Williamsas
FIBA.com nuotr./Jarvis Williamsas

– Ar Jarviso Williamso situacija turėjo įtakos komandai?

– Nemanau. Gerbiu organizaciją, dar labiau gerbiu žaidėją. Situacija yra tokia, kokia ji yra. Ties tuo ir baigiasi komentarai.

– Kas jums šioje situacijoje asmeniškai yra apmaudžiausia, kad prieš taurės kovas turėjote atkabinti vieną pagrindinių žaidėjų?

– Viskas, ką aš kalbu visą šį sezoną. Tai – branda. Mane liūdina branda ir tiek. Šiandien brandos neparodėme ir be Jarviso. Jarvisas nėra išimtis.

– „Rytas“ trečius metus paeiliui nepasiekė KMT finalo. Ar matote kokių panašumų šiose situacijose?

– Visiškai skirtingos situacijos, rungtynės ir komandos sudėtis. Pernai mums labai pakišo koją, kad Speedy Smithui po rytinės treniruotės buvo diagnozuotas COVID-19. Tai labai sumaišė mūsų planus. Šįmet jokių pasiaiškinimų ir pasiteisinimų neturime. Patys pralaimėjome, nes neįdėjome energijos ir emocijų. Turime, ką turime.

– Ar rasite motyvacijos ir žodžių nuteikti komandą kovai dėl trečios vietos?

– Mes esame „Rytas“ ir atstovaujame sostinei. Nėra čia ką ir kalbėti. Jeigu žaidėjai po tokių rungtynių neranda motyvacijos, tai ir daugiau nėra ką komentuoti.

VIDEO: PIKENROLAS: be čempionato likusios moterys ir kuklūs „Žalgirio“ šansai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas