Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 18

Vėl spindintis Mindaugas Kuzminskas – apie žaidimą, pokštą Rusijoje ir D.Motiejūno intrigą

Prie Lietuvos rinktinės prisijungęs Mindaugas Kuzminskas vėl šypsosi savo plačiąja šypsena taip pat dažnai, kaip mums įprasta. Sezono viduryje priimtas sprendimas keltis iš Graikijos į Rusiją privertė pakelti antakius, bet dabar 30-metis krepšininkas pagaliau mėgaujasi krepšiniu.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

M.Kuzminskui reikia užlenkti visus rankos pirštus, kad suskaičiuotų visus vyr., trenerius, kurių nurodymų jau teko klausytis per penkis mėnesius šį sezoną.

Po Davido Blato ir Kęstučio Kemzūros Pirėjo „Olympiakos“ klube M.Kuzminskas persikėlė į Krasnodaro „Lokomotiv“ ir rado tai, ko ieškojo Rusijoje.

Nors ir Krasnodaro „Lokomotiv“ klube keitėsi treneriai, 205 cm ūgio puolėjas gavo stabilią poziciją aikštėje.

VTB Jungtinės lygos čempionate trečią vietą užimančioje komandoje jis renka po 14,9 taško, pataikęs 43 proc. tritaškių, ir dar atkovoja po 4,2 kamuolio.

Įsibėgėjęs Rusijos krepšinio arenose M.Kuzminskas pateko į Visų Žvaigždžių rungtynes ir tiesiai iš jų nusileido gimtajame Vilniuje, kur antradienį šlifavo metimus Vilniaus „Ryto“ salėje ir klausėsi jau šeštojo vyr. trenerio šį sezoną.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Treniruotės akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Treniruotės akimirka

Ruošdamasis 2021 metų Europos čempionato atrankos rungtynėms penktadienį Monso mieste su Belgija krepšininkas pratinasi prie Dariaus Maskoliūno schemų.

„Bus taikoma „Žalgirio“ sistema, bet tiksliau dar sunku pasakyti, nes treniruočių vyko mažai. Bandysime įgyvendinti tai aikštėje, bet, žinoma, žaidėjai yra skirtingi, tad bandysime prisitaikyti prie jų, – sakė M.Kuzminskas. – Pirmiausia reikia išspręsti savo uždavinius, o tada imsimės analizuoti belgus.“

Mindaugai, treneris Darius Maskoliūnas teigė, kad rinktinėje žaisite trečiojoje pozicijoje – kiek tai džiugina? – po rinktinės treniruotės buvo paklaustas M.Kuzminskas.

– Labai. Labai džiugina. Visi mano geriausi metai buvo žaidžiant šioje pozicijoje.

Buvo keista, kai grįžus iš NBA vienam treneriui Milane mane pradėjus leisti į kitą poziciją galbūt pasigavo ir kiti.

Žinoma, galiu pažaisti ketvirtoje pozicijoje, bet mano pamatai ir stipriosios savybės geriausiai atsiskleidžia trečioje pozicijoje. Džiaugiuosi, kad ir Krasnodaro komandoje galiu joje žaisti ir sėkmingai įrodyti.

– Kas jums tinka Krasnodaro klubo trenerio schemoje, kad taip spindite ten – renkate po 15 taškų per rungtynes?

– Ne tik prie šio trenerio taip sekasi. Per šį sezoną pakeičiau penkis trenerius, vien Krasnodare trečias dirba dabar, tiesa vienas jų tik viename mače vadovavo.

Tiesiog trečioje pozicijoje turiu ūgio pranašumą prieš kitus lengvuosius puolėjus žaisdamas ant „ūselio“ ir centruodamas. Žaidžiant prieš ketvirtos pozicijos žaidėjus jau ir tiesioginiai varžovai būna tvirtesni.

Krasnodare treneris Jevgenijus Pašutinas atsižvelgia į mano nuomonę, girdi Manto Kalniečio nuomonę. Pats žaidžiu su Mantu daug metų ir vienas kitą puikiai pažįstame. Tad ir rezultatai kitokie.

Gaila, kad per vėlai prisidėjau prie komandos ir iškritome iš Europos taurės turnyro, bet VTB Jungtinėje lygoje žygiuojame šauniai, dabar iškovojome aštuonias pergales iš eilės. Tikiu, kad galime kažką įdomaus nuveikti.

Kaip bebūtų, sakyčiau, kad VTB čempionatas pagal stiprumą yra antras po ACB (Ispanijos lygos). Nors daug kas VTB nuvertina, vis tik ten žaidžia trys Eurolygos klubai, Europos taurės turnyro komandos.

– Galima sakyti, kad žaidžiate geriausią krepšinį grįžus iš NBA?

– Manau, kad taip. Kokybiškiausią. Pagaliau vėl jaučiu, kad mėgaujuosi.

Prieš tai nerasdavau sau vietos. O kai nerandi vietos aikštėje, automatiškai ir gyvenime esi kitoks – juk mūsų gyvenimas turi stiprų ryšį su reikalais krepšinio aikštėje, nuotaika svyruoja.

Dabar esu ramus ir aikštėje, ir už jos. Pagaliau mėgaujuosi žaidimu.

– Atrodo, kad esate patenkintas posūkiu iš Pirėjo į Krasnodarą?

– Visiškai. Absoliučiai. Jokio apgailestavimo.

Tai buvo labai sunkus sprendimas, iš Atėnų išvažiavau sunkiai, nes palikti tokį miestą ir klubą kaip „Olympiakos“ sunku, bet karjeros atžvilgiu tai buvo geras sprendimas.

– Kai „Lokomotiv“ keitėsi treneriai nebuvo nerimo, kad vėl kažkas nesulips?

– Buvo toks paniškas juokas, nes per sezoną jau turėjau penkis vyr. trenerius. Tačiau džiaugiuosi, kad visi treneriai matė mane pozicijoje, kurioje pats noriu žaisti. Per pokalbius jie išgirdo mano argumentus ir dabar esu toje vietoje, kur noriu.

lokobasket.com nuotr./Mindaugas Kuzminskas
lokobasket.com nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Krasnodare tenka ir antroje pozicijoje pažaisti, nematau tame bėdos, kaip ir žaidžiant ketvirtu numeriu. Bet, kai esi nustumtas į tau netinkančią poziciją, nėra priimtina. Dabar normalu, kad krepšinyje tvirtų pozicijų nėra. Bet vis tiek man smagiau žaisti prie tritaškio linijos, kad galiu veržti ar prieš žemesnius varžovus centruoti, o ne vis grumtis po krepšiais.

– Iš Visų Žvaigždžių savaitgalio Rusijoje grįžote ne tuščiomis – kur dėjote lanką?

– Ne, man tiesiog reikėjo jį įteikti dovaną kuriam nors žaidėjui. Aš pasirinkau Mike'ą Jamesą. Reikėjo įvardinti ir priežastį, tai pajuokavau, kad mums kartu žaidžiant Milane jis perduodamas kamuolį dažniau pataikydavo į lanką nei į mano rankas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas ir Mindaugas Kuzminskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas ir Mindaugas Kuzminskas

Tai buvo pokštas, mes esame neblogi bičiuliai. Džiaugiuosi ir dėl jo, M.Jamesas įrodinėja koks yra nerealus žaidėjas. Manau, kad jo vieta net ne Eurolygoje, o NBA.

– Koks įspūdis ir kokio lygio Visų Žvaigždžių rungtynės Rusijoje?

– Aukštas lygis, buvau nustebęs. Rusijoje rungtynių lankomumas nėra aukštas, dažnai kai kuriose salėse tribūnos būna pustuštės, o ten susirinko 15 tūkst. žmonių, buvo aukšto lygio organizacija.

Kita vertus, vis tiek manau, kad krepšinio profesionalams toks renginys nėra toks įdomus. Galbūt jis įdomus vaikams ar mažiau krepšiniu besidomintiems žmonėms, bet man labiau patinka toks formatas kaip Lietuvoje, kur vyksta finalo ketverto kovos dėl taurės, tarp mačų įterptas tritaškių konkursas.

Nes pačios Visų Žvaigždžių rungtynės, būkime biedi, bet teisingi, – nėra atkaklios. Jei būtų motyvacija ir reikėtų žaisti rimtai, būtų įdomiau visiems. Dabar tai tarsi pasibėgiojimas ir kartais nežinai, ar čia reikia rimtai žaisti, ar ne.

– Kitas Rusijoje žaidžiantis Lietuvos atstovas Adas Juškevičius šįkart neatvyko į rinktinę. Gal kalbėjotės – kodėl?

– Teko, bet jis pats kada nors pasakys. Aš nenoriu žaisti sugedusio telefono.

Man jo motyvai atrodo pakankamai suprantami.

– Lietuvos rinktinėje yra naujų veidų – kas iš jų pačiam yra didžiausia intriga?

– Galbūt nebūsiu originalus, bet tai nebūtinai naujokai, o Donatas Motiejūnas.

Jis grįžo į rinktinę po pertraukos, manau, kad ir žiūrovams įdomu jį vėl pamatyti, gal net visos rinktinės rungtynės bus įdomesnės sirgaliams.

Super talentas, super žaidėjas, bus įdomu vėl jį išvysti.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinės sudėtis mačams su Belgija ir Čekija
  • Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“
  • Žygimantas Janavičius (Klaipėdos „Neptūnas“)
  • Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“)
  • Tomas Dimša (Panevėžio „Lietkabelis“)
  • Paulius Valinskas (Panevėžio „Lietkabelis“)
  • Jonas Mačiulis (Atėnų „AEK“)
  • Mindaugas Kuzminskas (Krasnodaro „Lokomotiv“)
  • Arnas Butkevičius (Vilniaus „Rytas“)
  • Eimantas Bendžius (Vilniaus „Rytas“)
  • Gytis Masiulis (Klaipėdos „Neptūnas“)
  • Donatas Motiejūnas (Šanchajaus „Sharks“)
  • Laurynas Birutis (Prienų „CBet“)
  • Martynas Sajus (Panevėžio „Lietkabelis“)
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: „Pagaliau mėgaujuosi žaidimu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant