Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 12

Victoro Wembanyamos nenustebino lietuvių manevrai: „Jau priprantu“

Tūkstančių žmonių akys buvo nukreiptos į jau apšlifuotą prancūzų krepšinio deimantą Panevėžio arenoje. Su Prancūzijos rinktinės apranga debiutavęs Victoras Wembanyama parodė, kodėl jam jau dabar klijuojama amžiaus talento etiketė.
Victoras Wembanyama
Victoras Wembanyama / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Ne dabar“, – į sirgaliaus prašymą nusifotografuoti likus maždaug valandai iki debiuto Prancūzijos rinktinėje atsakė V.Wembanyama.

Vienas pirmųjų ant parketo žengęs oficialiai 219, o iš tiesų – mažiausiai 221 cm ūgio milžinas atliko labai kruopščią rutiną prieš Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių rungtynes.

Atlikęs trumpą metimų seriją, netrukus prancūzas skyrė dėmesio savo milžiniškoms, 57 dydžio, pėdoms, masažuodamas ir mankštindamas jas, pasitelkdamas ir masažinį kamuoliuką, o vėliau atliko bent kelis Panevėžio publiką ypatingai sudominusius pratimus su fizinio rengimo treneriu.

Galiausiai, užbaigęs pasiruošimą dar keliomis dešimtimis metimų iš tolimesnio nuotolio, talentingiausiu žaidėju nuo LeBrono Jameso laikomas ilgšis stojo į pirmąją savo kovą su „Les Bleus“ (mėlynųjų – taip vadinami Prancūzijos krepšininkai) marškinėliais.

Lietuvos rinktinės strategas Kęstutis Kemzūra paskyrė prie aukščiausio rungtynių žaidėjo dirbti Gytį Masiulį, o jį pakeitus prie greičiausiai būsimo pirmo NBA šaukimo stojo Eimantas Bendžius.

Žemesni varžovai, panašu, kiek išmušė V.Wembanyamą iš vėžių. Ypač E.Bendžius gerai kibo į atlapus keliolika metų jaunesniam kolegai, kuris vienintelius savo taškus pirmame ketvirtyje susirinko po puolime atkovotų kamuolių, o sėsdamas ant suolo po beveik 9 minučių ant parketo atrodė pastebimai išsekęs.

Bet žengęs į aikštę antrame kėlinyje, V.Wembanyama tarsi prisiminė, kad prieš tiesioginius oponentus turi kone 20 cm ūgio ir dar didesnį rankų ilgio pranašumą.

Prancūzas ėmė dominuoti antrame aukšte arba provokuoti pražangas, už kurias baudė baudų metimais, ir 8 taškais iniciavo prancūzų spurtą, nutolinusį jo komandą iki 12 taškų antrajame kėlinyje.

Nors trečiajame kėlinyje lietuvių triuškinimą inicijavo užsikūręs ir keturis iš eilės tritaškius smeigęs Sylvainas Francisco, savo darbą atliko ir V.Wembanyama – milžinas pataikė ir tritaškį, ir baudų metimus, ir toliau naudodamasis savo įspūdingu ūgiu rinko taškus iš po krepšio, o Prancūzija dar trečiajame kėlinyje susikrovė 23 taškų persvarą ir išsprendė rungtynių nugalėtojo rebusą.

Viename epizode V.Wembanyama net pabandė pasimesti sau kamuolį nuo lentos, bet mėginimas sukurti gražiausią rungtynių epizodą sėkme nesibaigė.

20 taškų (5/11 dvit., 1/2 trit., 7/7 baud.), 9 atkovoti kamuoliai, 6 išprovokuotos pražangos ir 23 naudingumo balai per vos daugiau nei 23 minutes – tokią statistikos eilutę fiksavo naudingiausias Prancūzijos čempionato žaidėjas, kurio treneris Vincent'as Collet net nebeleido į aikštę ketvirtajame kėlinyje, kai rungtynių baigtis jau buvo aiški.

VIDEO: Victoro Wembanyamos pasirodymas prieš Lietuvą

„Labai didžiuojuosi tuo, ką atlikome šiandien. Buvome labai stabilūs, o didžiausias mūsų pasiekimas šiandien, kad neleidome jiems nė trupučio sugrįžti į rungtynes, visada laikėme rungtynes savo rankose, – po pergalės sakė didžiausias Prancūzijos ir Europos krepšinio talentas. – Jei atvirai, esu net nustebęs, kad turėdami tokį trumpą pasiruošimo laiką rungtynėms, šiandien buvome tokie atsakingi, ramūs ir pasimėgavome rungtynėmis.“

Paklaustas, kokį pagrindinį akcentą išsineš iš savo debiuto nacionalinėje komandoje, V.Wembanyama nesudvejojo.

„Pergalė, neabejotinai. Net nėra apie ką galvoti – svarbiausia buvo laimėti“, – sakė jaunasis prancūzas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka

Kruopščiai rungtynėms pasiruošęs 18-metis po susitikimo papasakojo ir apie rungtynių dienos rutiną.

„Visiškai nesinervinau, tiesiog laukiau rungtynių. Labai norėjau laimėti. Prieš rungtynes mėgstu pradėti ruoštis likus kelioms valandoms. Darau įvairiausius dalykus – piešiu, skaitau, miegu. Mėgstu atitrūkti nuo krepšinio trumpam laikui, o tada atiduoti šimtą procentų“, – sakė V.Wembanyama.

„Nesijaudinau, nes taip jau nutinka, kad suklysti ar padarai kažką ne taip, – pridūrė prancūzas paklaustas apie kiek lėtesnę pradžią rungtynėse. – Neleidau tam užvaldyti mano minčių. Pasitikėjau savo komandos draugais, kurie atliko puikų darbą. Kai aplink save turi tokius gerus komandos draugus, nėra sudėtinga įsivažiuoti.“

Priešingai nei daugelis jo ūgio žaidėjų, prancūzas turi minkštą riešą, o tai įrodo ir baudų metimais.

Prieš lietuvius jis metė ir sumetė visus septynis, o V.Collet pasitikėjimą jaunuoju auklėtiniu įrodė leisdamas jam mesti ir už techninę pražangą skirtą baudą.

„Baudų metimai yra svarbi žaidimo dalis. Beveik kiekvienas puikus žaidėjas gerai pataiko baudas. Mano baudų metimų skaičius auga, nes tampu stipresnis kiekvieną dieną, daugiau žaidžiu po krepšiu ir teisėjai tai pastebi. Jei tapsiu stipresniu ir kiečiau žaisiu baudos aikštelėje, teisėjai irgi pamatys, kad varžovai kiečiau prieš mane ginasi. Ypač tokiose rungtynėse kaip šiandien, jų gynybinis planas buvo žaisti prieš mane fiziškai ir išstumti iš baudos aikštelės. Jie daug kartų prieš mane prasižengė, bet jei nusileisi, nieko iš to negausi – turi išlikti stiprus“, – kalbėjo prancūzas.

Jie daug kartų prieš mane prasižengė, bet jei nusileisi, nieko iš to negausi.

O paklaustas apie lietuvių gynybą prieš jį, V.Wembanyama tikino jokių siurprizų nesulaukęs.

„Vienas dalykas, kurį šiandien atlikau neblogai, tai pasitikėjimas komandos draugais. Kai gynėjai yra susifokusavę į tave, jie negali padėti kitiems, o tai suteikia daug laisvų metimų komandos draugams. Kartais tiesiog pasitraukdavau nuo kamuolio ir leidau savo komandos draugams žaisti. Jie (lietuviai – aut. past.) gynėsi panašiai, kaip kiekvieną savaitę prieš mane ginasi Prancūzijoje – šiandien nebuvo išimtis. Aš prie to priprantu, esu pripratęs, kai prieš mane žaidžia fiziškai. O greitai varžovai supras, kad nėra gerai prieš mane prasiženginėti, nes aš sumetu baudų metimus“, – įspėjo aukštaūgis.

Dar prieš spaudos konferenciją V.Wembanyamos akys krypo į telefono ekraną – pamatęs jį, prancūzas šypsojosi. Ar tik ne į savo žaidimo epizodus žvelgė jaunasis žaidėjas?

„Tai buvo draugų ir šeimos žinutės – jos mane pradžiugina“, – tikrąją šypsenos priežastį atskleidė Wemby.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rugtynių akimirka

Po rungtynių su Lietuva jis gyrė ir komandos draugą, 5 tritaškius iš 5 suleidusį ir 21 tašką pelniusį S.Francisco.

„Sylvainas pastaruosius kelerius metus nebuvo pastebimas. Bet ką pastebėjau, kad jis susitaiko su savo vaidmeniu ir gavęs kamuolį išnaudoja situacijas šimtu procentų. Gavęs kamuolį, jis visada pavojingas. Jo sumesti tritaškiai tik parodo, kaip gerai jis atsiranda tinkamose vietose. Jis neišmetė nė vieno blogo metimo“, – tikino V.Wembanyama.

Kitas rungtynes V.Wembanyama ir Prancūzija žais pirmadienį, kai namuose priims Bosniją ir Hercegoviną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas