Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 10

Vilniaus krepšinio legendos: ką naujas klubas sostinėje reikštų „Rytui“?

Verslininkas Gediminas Žiemelis pasiuntė žinią Lietuvos krepšinio visuomenei: per artimiausius metus Vilniuje gali įsižiebti klubas, kurio ambicija – žaisti Eurolygos turnyre bei didžiausiuose krepšinio rūmuose visame regione. Mintimis apie šią idėją 15min pakvietė pasidalyti penkias sostinės krepšinio legendas – buvusius „Statybos“, „Sakalų“ ir „Ryto“ žaidėjus. Ar Vilniuje reikalinga nauja krepšinio jėga ir ką naujokas rinkoje reikštų daugiau nei 20 metų sostinėje dominuojančiam „Rytui“?

Trečias pagal turtingumą Lietuvos žmogus Gediminas Žiemelis, kurio piniginės storis siekia net 840 mln. eurų, su dešimt didžiųjų investuotojų bei Vilniaus krepšinio sirgalių armija nori sudrebinti nusistovėjusio Lietuvos klubinio krepšinio tvarką.

43-ejų verslininkas prieš kiek daugiau nei mėnesį „BasketNews.lt“ tinklalaidės vedėjui Karoliui Tiškevičiui atskleidė grandiozinį savo planą, padėsiantį ne anksčiau nei 2022-aisiais metais sostinėje įsteigti investicinio pobūdžio naują klubą, svajojantį apie žaidimą ryškiausioje Europos krepšinio scenoje.

G.Žiemelio vizijoje – startas LKL čempionate 2022-aisiais, o ketverių–penkerių metų laikotarpyje – ir žaidimas Eurolygoje šalia Kauno „Žalgirio“.

Žingsnis link naujo klubo įkūrimo buvo žengtas dar praėjusį spalį, kai G.Žiemelis įsigijo „SEVEN Entertainment“ pramogų verslo kompanijų grupės paketą, po kurios skėčiu yra tiek Vilniaus „Avia Solutions Group“ bei Panevėžio „Cido“ arenos, tiek bilietų platintojas „Tiketa“ ir renginių organizatorius „SEVEN Live“.

Aviacijos imperijos savininkas svajoja apie žaidimą iki 16,5 tūkst. vietų išplėstoje „Avia Solutions Group“ arenoje, kuri žada būti didžiausia visame Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos regione.

Ji dar visai neseniai vadinosi „Siemens“, o per „Ryto“ kovas Europoje ir Lietuvoje būdavo pustuštė.

15min pakalbinti legendiniai Vilniaus klubų „Statybos“, „Sakalų“ ir „Ryto“ žaidėjai – Alfredas Vainauskas, Rolandas Matulis, Ramūnas Šiškauskas, Andrius Šležas ir Andrius Giedraitis – teigė, kad sostinės krepšinis pribrendo naujiems vėjams, o ambicingas G.Žiemelio planas – labai intriguojantis ir sveikintinas.

Vilniuje dviejų klubų nebuvo nuo 2013-ųjų, kai bankrutavo ryškų pėdsaką LKL istorijoje palikę „Sakalai“.

Maždaug tiek metų nėra ir intrigos Lietuvos krepšinyje.

2014-ųjų gegužę „Ryto“ nesėkme prieš Kauno „Žalgirį“ pasibaigęs istorinis LKL pusfinalis lyg nubrėžė savotišką liniją, nuo kurios šių klubų trajektorijos nuvažiavo į skirtingas puses.

„Sausi“ rezultatai LKL finaluose ir kosminis atotrūkis tarp Vilniaus ir Kauno klubų tapo norma, tad grandioziniais planais Lietuvos krepšinio padangę nutvieskęs G.Žiemelis įžiebė viltį, jog sostinėje dar galima ištirpdyti užšalusius finansinius resursus, o žaliai baltas dominavimas – gali būti bent prislopintas.

„Nematau nė vienos priežasties, kodėl neturėtų būti antros komandos Vilniuje. Kuo daugiau stiprių komandų Lietuvoje, tuo geriau. Nesvarbu – Vilniuje ar Kaune, Šiauliuose ar Šilutėje, svarbiausia, kad būtų kuo didesnė konkurencija“, – 15min sakė Ramūnas Šiškauskas, Vilniuje rungtyniavęs aštuonerius metus prieš pakeldamas sparnus į Italiją.

Ernestos Vaitkevičiūtės nuotr./Ramūnas Šiškauskas
Ernestos Vaitkevičiūtės nuotr./Ramūnas Šiškauskas

„Ar reikia Vilniuje antro klubo? Priklauso, kokio lygio tas klubas būtų. Bet konkurencija yra sveika, būtų visai įdomu. Neaišku, kokio pajėgumo klubas būtų, kokiame lygyje jis žaistų. Jei imtume Eurolygą, dvi komandos Lietuvai būtų įmanoma, bet Vilniui tai būtų šiek tiek per sudėtinga. Jei atsiras antrasis klubas Vilniuje, nemanau, kad jis per 3–5 metus pasiektų Eurolygą. Nemanau, kad taip greitai. Sveikintina vizija, bet bus labai sunku tai padaryti. Eurolyga yra daugelio klubų siekiamybė“, – 15min sakė A.Giedraitis, dešimtmetį praleidęs Vilniaus LPA, „Sakalų“ ir „Lietuvos ryto“ klubuose, o 2000-aisiais stipriai prisidėjęs prie pirmojo istorijoje iš „Žalgirio“ rankų ištraukto LKL titulo.

„Mano nuomonė visada buvo ta pati, dar kai „Sakalai“ buvo gyvi. Sostinė gali turėti du LKL klubus, be problemų. Jaunimas dabar žaidžia NKL ir regionuose, viskas gerai su „Ryto“ piramide. Bet turime daug krepšininkų. Reikia, kad jie žaistų. Treniruotis gali visą gyvenimą, o rungtynės yra visai kas kita. Aš už tai, kad Vilnius turėtų žymiai stipresnę ir geresnę komandą nei dabar yra „Rytas“. Vilnius tikrai tai gali turėti. Nieko prieš „Rytą“ neturiu. Žiūriu, stebiu, matau, kaip tobulėja žaidėjai, bet pagrindinis dalykas, ko gero, yra vadyba, jei nori eiti į aukštesnį lygį. Paulius Motiejūnas per keletą metų stipriai pakėlė „Žalgirį“. Nuo mano laikmečio „Žalgiryje“ klubas per 20 metų nepastebimai pasikeitė. Skirtumas didžiulis“, – 15min teigė „Sakalų“ legendinis žaidėjas ir kapitonas Rolandas Matulis, ekipoje praleidęs net 18 sezonų.

sportoakimirka.lt/Rolandas Matulis ir Romualdas Brazauskas
sportoakimirka.lt/Rolandas Matulis ir Romualdas Brazauskas

Kas lauktų Vilniaus „Ryto“, kuris pastaruosius 23-ejus metus buvo pagrindinė sostinės komanda? Ar penkiskart LKL čempionai išsilaikytų tokio siaubūno pašonėje, kuriam dar priklauso ir pagrindinė miesto krepšinio tvirtovė?

„Tai yra „Ryto“ reikalai, sugebės jis išsilaikyti ar ne. Bet juk negali visi aplinkui veikti tik pagal „Rytą“, išsilaikys jie ar ne. Jei „Rytui“ dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepavyksta būti komanda, kokia ji kadaise būdavo, kai sėkmingai žaisdavo Eurolygoje, kodėl negali Vilniuje būti kita stipri komanda? Kažkada buvo ir „Sakalai“, ir „Rytas“. Jie žaidė ir niekas dėl to nematė problemos“, – sakė R.Šiškauskas.

Klausimas nėra malonus, bet ar mes pasitinkame antro šlovingiausio Lietuvos klubo istorijoje, kuris dukart į Vilnių parvežė Europos taurės titulą, pabaigos pradžią?

„Ar Gedimino Žiemelio naujas klubas galiausiai suvalgytų „Rytą“? Na, taip kalbėti būtų dar per drąsu. „Rytas“ turi savo istoriją ir fanų bazę, pagrindas yra sudėtas, o klubas gyvuoja jau ilgą laiką. Kad jis taip imtų ir išnyktų, kažin. Manau, kad „Rytas“ išliks bet kokiu atveju“, – mintimis dalijosi A.Giedraitis.

nuotr. rytasvilnius.lt/Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Valensijos „Pamesa“
nuotr. rytasvilnius.lt/Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Valensijos „Pamesa“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas