Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 26

Vilnius prieš Panevėžį: ar „Lietkabelis“ taps LKL čempionais?

Aukštaitijos klubo žygis 2021–2022 metų sezone amžiams nuguls į Lietuvos krepšinio, o tuo labiau – Panevėžio sporto metraščius. Bet tam dar trūksta paskutinės vyšnaitės ant jau ir taip visus žavinčio torto – finalo serijoje iki keturių pergalių įveikti Vilniaus „Rytą“, siekiantį ant šalies krepšinio sosto sugrįžti po 12 metų pertraukos.

„Darbas nėra baigtas“, – po istorinių pergalingų ketvirtųjų pusfinalio rungtynių su Kauno „Žalgiriu“ sakė vyriausiasis Panevėžio „Lietkabelio“ treneris Nenadas Čanakas.

Lietuvos sirgalių širdis užkariavę „Lietkabelio“ krepšininkai šį sezoną jau iškovojo Karaliaus Mindaugo taurės sidabrą, o Europos taurės grupėje užėmė 5-ąją vietą, galiausiai aštuntfinalyje kritę prieš būsimus čempionus ir neginčijamus turnyro favoritus Bolonijos „Virtus“ žaidėjus.

„Lietkabelio“ žaidėjams skrajojant per Lietuvos ir Europos krepšinio aikšteles, Kauno „Žalgiris“ išgyveno blogiausią sezoną klubo istorijoje.

Aibės klaidų komplektuojant sudėtį, paskutinė vieta Eurolygoje bei trys pasikeitę treneriai lėmė neeilinį šansą panevėžiečiams, kuriuo jie pasinaudojo užtikrintai – šalies flagmaną LKL pusfinalyje suvoliojo 3-1 ir pirmą kartą istorijoje „Žalgiriui“ užvėrė duris į finalą.

Gediminas Orelik ir Džordžė Gagičius
Gediminas Orelik ir Džordžė Gagičius

Tai antras kartas klubo istorijoje ir pirmas nuo 2017-ųjų, kai „Lietkabelis“ kovos dėl LKL titulo.

Panevėžio krepšininkai yra tapę Lietuvos čempionais 1985 ir 1988 metais, bet tuo metu pirmenybės buvo mėgėjiško lygio, kuriose nesivaržė pagrindiniai šalies tūzai – Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Statyba“.

Nors Nenado Čanako kariauna jau įsirašė į istoriją, 15min laidos dalyvis Linas Kleiza akcentuoja apie būtinybę iškovoti titulą.

„Jei „Lietkabelis“ nelaimės finale prieš „Rytą“, šį sezoną galima bus nurašyti. Kas iš to, kad antrą kartą pateko istorijoje į finalą? Arba tu laimi, arba tu nelaimi. Jeigu „Lietkabelis“ nelaimės finale prieš „Rytą“, tai bus tas pats, kas pusfinalyje pralaimėti „Žalgiriui“. Manau, kad „Lietkabelis“ finale beveik visose pozicijose turi pranašumą“, – mintimis dalijosi legendinis krepšininkas.

Lemiamoje sezono akistatoje „Lietkabelis“ varžysis su reguliaraus sezono nugalėtoju Vilniaus „Rytu“, kuriam priklausys namų aikštelės pranašumas.

Šį sezoną panevėžiečiai ir vilniečiai buvo susikibę keturis kartus ir pasidalino po dvi pergales. Pirmoje akistatoje sostinėje „Rytas“ triumfavo 14 taškų persvara, bet likę trys mūšiai buvo itin kovingi, pasibaigę daugiausiai 4 taškų skirtumu.

Svarbiausia akistata tarp šių komandų įvyko Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalyje, kuriame „Avia Solutions Group“ arenoje „Lietkabelis“ šventė pergalę 82:80.

„Reikia kontroliuoti „Rytą“, – apie „Lietkabelio“ planą serijoje kalbėjo L.Kleiza. – Negalima jiems leisti žaisti savojo žaidimo – bėgti į greitą puolimą, žaisti laisvą žaidimą ir mesti daug tritaškių. Tokiu atveju „Rytas“ pajunta savo žaidimą, jaučiasi komanda. Šią komandą reikia statyti į pozicinį žaidimą, kuriame ji turėtų stenėti taškus. Tokiose situacijose taškus rinks nebent Speedy Smithas, Ivanas Buva arba Mindaugas Girdžiūnas. Esmė, kad negalima „Rytui“ žaisti savojo žaidimo, kuriame jie jaučiasi gerai.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL pusfinalis: „Šiauliai“ – Vilniaus „Rytas“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL pusfinalis: „Šiauliai“ – Vilniaus „Rytas“

„Rytas“ lengvo kelio į LKL finalą neturėjo.

Ketvirtfinalyje Giedriaus Žibėno auklėtiniai 3-1 pranoko Alytaus „Dzūkiją“, pusfinalyje tokiu pat rezultatu įveikė Antano Sireikos vedamus „Šiauliai-7bet“ krepšininkus.

„Manau, kad „Rytui“ reikia įvelti „Lietkabelį“ į savo žaidimą – bėgti ir judinti kamuolį. Nematau variantų, jog jie kažką padarytų poziciniame krepšinyje. Turės žaisti krepšinį, kurį žaidė visą sezoną ir kuriame buvo sėkmingi. Jei leisi jiems tai daryti, „Rytas“ gali padaryti sprogimą – nepamatysi ir bus atitrūkę per 10 ar 15 taškų, – pasakojo L.Kleiza. – Bet dabar jie žaidė prieš tokį patį žaidimą žaidusius „Šiauliai-7bet“ ir Alytaus „Dzūkiją“. Panevėžys yra komanda, kuri mėgsta kontroliuoti rungtynes, o žaidimas Europos taurėje duoda didelį pliusą. Jie yra susižaidę ir žaidžia su pasitikėjimu. Jie atėjo iš aukštesnio lygio, ne Čempionų lygos. Jie žino, ką daryti ir kaip žaisti. Jie palaiko vienas kitą ir yra geroje emocinėje būklėje. „Lietkabelis“ visą sezoną po truputį kilo, kilo ir niekur neužstrigo. Atėjo finalas ir „Lietkabelio“ darbas nėra baigtas. Sezonas geras, bet reikia užbaigti titulu.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – smūgis Šarui, „Žalgirio“ krachas ir naktiniai žaidėjų nuotykiai

„Lietkabelio“ sėkmės pagrindas – agresyvi, iki smulkmenų nugludinta ir pasiaukojanti gynyba. Dovydas Giedraitis, Panagiotis Kalaitzakis, Vytenis Lipkevičius sudaro pirmąją Panevėžio gynybinę barikadą, o po krepšiu reikalus tvarko Džordže Gagičius ir Gabrielius Maldūnas.

Nenadas Čanakas dažniausiai naudoja vieną gynybinę sistemą – stepoutą, kai vidurio puolėjas varžovų gynėją su kamuoliu „du prieš du“ situacijose agresyviai pasitinka ties tritaškio linija ir grįžta atgal po krepšiu, kur išbėgusį centrą pasaugo viską klijuojantis Vytenis Lipkevičius.

„Visų pirma reikia sustabdyti greitą „Ryto“ puolimą. Tuomet bus daug „du prieš du“ situacijų, kai „Rytas“ viską bandys išspręsti pirmuoju bandymu. Krepšinis pasidaro klampus, atsiranda daug žaidimo vienas prieš vieną. „Šiauliai-7bet“ kažkodėl sugalvojo keistis ginamaisiais, tačiau kiekvienam išsikeitime jie gaudavo tritaškį, nes pranašumo situacijose Vilniaus krepšininkai atsidurdavo prieš patogų varžovą. Pasikartosiu, reikia neleisti „Rytui“ žaisti savojo žaidimo, reikia jį įvelti į pozicinį žaidimą ir ten smaugti“, – sakė L.Kleiza.

„Panevėžys visada ginasi stepoutu, kuriame labai svarbų vaidmenį užima Vytenis Lipkevičius, užimdavęs plotą tarp baudos aikštelės ir galinės linijos. Kiek matėme situacijų, kai Joshas Nebo ir Joffrey Lauvergne'as iš vidutinio nuotolio bandė mėtyti negyvus floaterius? Juos išprovokuodavo V.Lipkevičius. Jie nežinodavo, ką daryti. Bet kažkas paskutiniame mače nutiko su Vytenio nykščio sausgysle. Jeigu Lipkės nebus, o iš po stepouto kamuolys „Ryto“ puolime geriau suvaikščios bei atsidarys tritaškiai iš kraštų, tai gali tapti „Ryto“ arkliuku. Labai svarbus bus V.Lipkevičiaus faktorius – žais jis ar ne?“, – pridėjo kitas PIKENROLO dalyvis Jonas Mačiulis.

„Rytas“ yra daugiausiai tritaškių realizuojanti LKL komanda – vidutiniškai po 9,74 per mačą.

„Jei V.Lipkevičius iškrenta, tai galėtų keisti situaciją. Jis – labai svarbus „Lietkabelio“ žaidėjas. Dar prieš pusfinalio seriją tą minėjau, kai nebuvo Edgaro Ulanovo, jog jis nusivalys kojas į „Žalgirį“. Pirmajame mače nepavyko, bet kituose – Vytenis tiesiog valėsi kojas“, – sakė L.Kleiza.

Sostinės krepšininkai individualioje gynyboje yra geresni už žalgiriečius, bet didelio „Ryto“ pranašumo šioje pusėje J.Mačiulis nemato.

„Gal asmeninėje gynyboje „Ryto“ žaidėjai yra geresni, bet G.Orelikas, P.Kalaitzakis ir kiti puikiai, galvoju, susidoros su tais gynėjais. Be to, nepamirškime, jog gynybinį penketą naudodamas „Rytas“ pats vargsta rinkdamas taškus puolime, tad yra dvi medalio pusės“, – teigė prieš metus karjerą baigęs ilgametis Lietuvos rinktinės narys.

Vytenis Lipkevičius
Vytenis Lipkevičius

Pagrindine finalo mikrodvikova žada tapti Balkanų krepšinio atstovų Džordže Gagičiaus ir Ivano Buvos akistata.

Nelengvu charakteriu garsėjantis „Ryto“ centras tapo naudingiausiu LKL reguliaraus sezono žaidėju. 31-erių kroatas rinko po 18 taškų, 6,2 atkovoto kamuolio ir 20,2 naudingumo balo. Visa tai – vos per vidutiniškai 23 minutes ant parketo.

Tiesa, I.Buva vargo pusfinalio serijoje, kai per ketverias rungtynes su „Šiauliai-7bet“ fiksavo vos po 8,8 naudingumo balo.

Vienmetis Dž.Gagičius pusfinalio serijoje su Kauno „Žalgiriu“ fiksavo po 13 taškų, 6 atkovotus kamuolius ir 17,5 efektyvumo balo rodiklius.

„Jei I.Buva ilgai laikysis rungtynėse, tai yra didelis pliusas „Lietkabelio“ puolimui. Tokiu atveju atakuočiau į I.Buvą kiekvienoje „du prieš du“ atakoje. Jis negali gintis. Gabrieliui Maldūnui buvo sunku atlaikyti Joffrey Lauvergne'ą, bet dabar atsarginis „Ryto“ centras bus Jarvisas Williamsas arba Evaldas Kairys, kuris nėra puolimo žaidėjas. „Žalgirio“ centrai buvo fiziškai per stiprūs, bet dabar G.Maldūnas galės žaisti“, – komentavo L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Džordže Gagičius ir Ivanas Buva
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Džordže Gagičius ir Ivanas Buva

„Ir sirgsiu už „Lietkabelį“, ir galvoju, kad jis turėtų laimėti. Aišku, labai didelis faktorius bus Vytenis Lipkevičius“, – teigė J.Mačiulis.

PIKENROLO trijulė finalo serijos favoritu išrinko Panevėžio „Lietkabelį“.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Jonu Mačiuliu ir Linu Kleiza:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir J.Mačiulis – smūgis Šarui, „Žalgirio“ krachas ir naktiniai žaidėjų nuotykiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas