Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 23

„Žalgirio“ laukia elitinių varžovų egzaminai, bet L.Kleiza tikisi pergalių

222 dienas pergalių skonio Eurolygoje nejautęs Kauno „Žalgiris“ juodą atkarpą uždarė praėjusią savaitę, kuomet per keturias dienas namuose paguldė svečius iš Atėnų ir Stambulo. Lietuvos čempionai įkvėpė taip reikalingą gryno oro gūsį, bet Linas Kleiza 15min laidoje PIKENROLAS siūlo neskubėti džiaugtis, besdamas pirštu į pirmąjį sezono ratą užbaigsiantį šešerių rungtynių ruožą su itin grėsmingais varžovais.

„Nenuleidžiam galvos, net jeigu mums nesiseka devynis kartus iš eilės“, – skamba eilutė Marijono Mikutavičiaus dainoje „Trys milijonai“.

Eurolygos sezono starte Kauno „Žalgiris“ klupo būtent devynis kartus iš eilės, kol galiausiai pergalėmis praėjusią savaitę pražydo namuose prieš Atėnų „Panathinaikos“ (76:69) ir Stambulo „Fenerbahče“ (86:75) komandas.

Pergalės turėjo įpūsti Lietuvos čempionams tikėjimą savimi, nors ir pasiektos prieš ekipas, kurios šiuo metu lentelėje žygiuoja atitinkamai 17 ir 15 vietose.

Dar praėjusią savaitę 15min laidoje PIKENROLAS Linas Kleiza teigė, jog iškart atleistų trenerį Jure Zdovcą, jei šis šiuose mačuose patirtų pralaimėjimus.

Tai ar pergales nuskynęs slovėnas vertas tęsti darbus? – PIKENROLO laidoje klausėme legendinio šalies krepšininko.

„Neabejoju, jog Paulius jam jau davė penkerių metų kontraktą. Viskas, euforija, – juokdamasis atšovė Linas Kleiza. – Žiūrėkite, „Žalgirio“ žaidime aš kol kas nieko naujo nematau. Pradėjo žaisti žaidėjai, kurie turėjo pradėti žaisti. Gynyba gal kažkiek fiziškesnė tapo. Bet šie du mačai nebuvo testas, kuris man kažką parodė. Dabar ateina atkarpa, kurioje aš noriu pamatyti kažką iš „Žalgirio“. Laukia sunkus tvarkaraštis, ateina topinės komandos. Nematau, kad praėjusios savaitės rungtynėse „Žalgiris“ būtų labai kažką taktiškai pakeitęs. Pataikė tritaškius žaidėjai, kurie anksčiau jų nepataikė. Ulanovas sužaidė geras rungtynes, matėme, kad „Fenerbahče“ ties juo rizikavo ir leido mesti. Jis juos nubaudė skaudžiai. Dabar ateina rungtynės, kuriose pamatysime, ar „Žalgiris“ padarė pažangą, ar toliau šokinėsime iš džiaugsmo nugalėję dvi vienas silpniausių ekipų Eurolygoje.“

Ryškiausiu savaitės žaidėju tapo Edgaras Ulanovas, iki tol dėl blankaus žaidimo sulaukęs daugybės kritikos strėlių.

Kairiarankis puolėjas prieš graikus surinko 21, o prieš turkus – 23 naudingumo balus, per šiuos du mačus iš žaidimo realizavęs 10 metimų iš 15.

Puikų pasirodymą prieš „Fenerbahče“ surengė kitas lietuvis – 35-erių Mantas Kalnietis, užfiksavęs pirmąjį karjeroje dvigubą dublį – 11 taškų ir 11 rezultatyvių perdavimų.

„Atėjo rungtynės su ALBA, visi kalbėjo, kad būtina laimėti. Patys prisimename, kaip jos klostėsi ir kaip baigėsi. Nebegrįžkime prie to. Tuomet sekė pralaimėjimas namuose prieš Vilniaus „Rytą“, po kurio buvo pokalbiai ir su sirgaliais, ir klubo viduje. Tai davė vaisių, – kalbėjo kitas PIKENROLO laidos dalyvis Dainius Adomaitis. – Prieš „Fenerbahče“ buvo geriausios „Žalgirio“ rungtynės puolime tiek skaičiais, tiek vaizdu aikštelėje. Kalbėjome, jog reikia žaidėjų, kurie žaistų savo lygyje. Ulanovas sužaidė dvejas geriausias rungtynes. Visi tikimės matyti tokį Ulią ir toliau. Tai yra lygis, kuriame jis gali žaisti. Man patinka, kad kiekvienose rungtynėse vis kitas įneša savo indėlį. Kalbėjome, kad kažkas turi iššauti. Prieš „Panathinaikos“ tritaškius sumetė Milas, o prieš „Fenerbahče“ 11 taškų pelnė Tai Websteris. Jis turėjo gerų momentų ir truktelėjo komandą į priekį. Galiausiai, Kalnas sužaidė geriausias sezono rungtynes, dar rezultatyvių perdavimų rekordą užfiksavo.“

Faktas, jog „Žalgirio“ kelyje pasitaikė patogūs grobiai – „Panathinaikos“ šiuo metu yra pralaimėjusi penkis mačus iš eilės, „Fenerbahče“ – tris.

„Jei būčiau Janas Vesely, labai pykčiau ant Maurizio Gherardini, jog jis sudėliojo tokią komandą. Komanda be suolo, komanda be įžaidėjo, – apie „Fenerbahče“ komplektacijos ydas kalbėjo L.Kleiza. – Man labai keista, jog jie paleido Lorenzo Browną, bet pasiėmė tokį patį žaidėją (Pierria Henry). Jis nėra labai geras vienas prieš vieną krepšininkas, bet prieš „Žalgirį“ pataikė tritaškius. Bet kai turi Nando De Colo, kuris turi žaisti su kamuoliu... Dėl to problemos būdavo ir Kostui Sloukui, kai jie turėdavo žaisti kartu. Matome, kad ši komanda negali pasidalinti kamuoliu. „Fenerbahče“ puolime turi daug problemų. Gimdymas, gimdymas ir dar kartą gimdymas. Jie pastoviai žaidžia su dviem dideliais žaidėjais, kurie negali išplėsti aikštelės, o Achille Polonara yra pirkinys, kuris kol kas nepasiteisino. Jis turėjo tik vieną gerą sezoną. Akivaizdu, jog „Fenerbahče“ krepšinis yra labai sunkus.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ pergalės, „Barcos“ galybė ir K.Maksvyčio sąrašas

Martiną Schillerį sezono pradžioje pakeitęs Jure Zdovcas vis akcentavo gynybą ir 70 praleistų taškų ribą. Atėnų ekipai žalgiriečiai leido įmesti 69 taškus, Aleksandro Džordževičiaus auklėtiniams – 75.

„Žalgirio“ vairininkas po pergalių džiaugėsi gynyba, gerėjančiu savitarpio supratimu komandinėje gynyboje ir sistemos pažinimu.

Kiek gerėja žaliai baltų gynyba pastaruoju metu?

„Matyti, kad „Žalgiris“ daro pakeitimus prieš atskirus žaidėjus. Visi lietuviai yra žaidę skirtingomis gynybinėmis sistemomis, kaip ir Dragičius, kuris turi didžiulę patirtį. Nėra sudėtinga jiems jas perprasti, – mintimis dalijosi treneris D.Adomaitis. – Žaidėjai visada nori žinoti savo atsakomybes. Jei kažkas nepavyksta, kad ne tik treneris žinotų, kas yra kaltas, bet ir patys žaidėjai. Matyti, jog tokių situacijų „Žalgiryje“ yra žymiai mažiau. Dėl nesusikalbėjimo komandinėje gynyboje jie varžovams dabar atiduoda mažiau taškų. 69 ir 75 praleisti taškai – teisingi skaičiai, jei nori laimėti rungtynes Eurolygoje. Bet jie žaidė prieš komandas, kurios turi problemų puolime. Dabar laukia žymiai talentingesni varžovai. Bus įdomu pamatyti „Žalgirio“ idėjas gynyboje ir ką sako antra gynyba. „Žalgirio“ žaidėjai per FIBA langus neišsiskirstys, tai bus superinis laikas komandai išsigydyti traumas ir apšlifuoti žaidimą. Man asmeniškai įdomiausia bus, kaip „Žalgiris“ atrodys po lango. Tuomet pamatysime tikrąjį „Žalgirio“ veidą, kokį galime matyti iki pat sezono pabaigos.“

„Į „Žalgirio“ krepšį „Fenerbahče“ įmetė 75 taškus, kai prieš „Olimpia“ ir „Bayern“ – atitinkamai 43 ir 63. Jie turi tikrai didelių problemų. „Žalgiris“ padarė savo darbą. Bet mes esame krepšinio šalis, negi dėl to džiūgausime ir šokinėsime? Jie padarė tai, ką ir turėjo padaryti. Laimėjo prieš komandas namuose, kurias įveikti išvykose bus labai sunku“, – pridėjo L.Kleiza.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Pirmąjį ratą „Žalgiris“ uždarys brutaliu tvarkaraščiu. Išvykoje teks žaisti prieš „Barceloną“ ir atšiaurioje Kazanėje prieš puikų žaidimą kol kas rodančią UNIKS, tuo metu namuose laukia Vitorijos „Baskonia“, Maskvos CSKA, „Monaco“ ir Milano „Olimpia“.

Nors varžovai grėsmingi, L.Kleiza pergalių kartelės nuleisti nenori.

„Prieš „Monaco“ namuose jie turės susitvarkyti ir paimti pergalę. Bus mačas ir prieš „Baskonia“, kurią namuose turės įveikti. Bet tuomet bus CSKA, svečiuose UNIKS ir Milanas – topinės Eurolygos komandos. Po šių rungtynių galėsime spręsti, ar kažką „Žalgirio“ žaidime naujo matome. Dabar jie laimėjo rungtynes, kurias privalėjo laimėti. Jie buvo favoritai ir puikiai tai įrodė aikštelėje, – dėstė L.Kleiza. – Jei jie laimės per likusius 6 mačus tik 2 kartus, kas labai tikėtina, tuomet per pirmą ratą iš viso turės 4 pergales ir 13 pralaimėjimų.

Pats sau uždaviau klausimą, ar ši komanda su Martinu Schilleriu nebūtų turėjusi 2-9? Nieko prieš Jure Zdovcą neturiu, bet pamatysime dabar, ar „Žalgiris“ eina į priekį, nes bus tikrai sunku. Taip jau būna sporte – greit užkyli ir greit nusileidi. Per šią atkarpą jie turi laimėti ne 2, o bent 4 kartus.“

VIDEO: Pasikeitęs „Žalgiris“, ką suteiks Miniotas ir lietuviškoji „Barcelona“ | „Eurolygos diena“

Grėsmingą ruožą J.Zdovco kariauna pradės jau artėjantį penktadienį Barselonoje prieš Šarūno Jasikevičiaus kariauną, kuri su 9 pergalėmis ir 2 pralaimėjimas yra Eurolygos viršūnėje.

„Viena stipriausių komandų Europoje. Kokios idėjos, koks lygis... Gal esu šališkas, nes rungtynes žiūrėjau gyvai arenoje, bet mačas su CSKA man buvo geriausias šį sezoną. Reikėtų dar pažiūrėti per TV. Ne tik „Barca“ žaidė labai gerai, bet ir CSKA. Sugrįžo CSKA žaidėjai, Grigonis ir Milutinovas dar nėra geros sportinės formos, Maskvos ekipa demonstravo gal ne patį patraukliausią žaidimą akiai, bet gerą ir kokybišką krepšinį. Tikrai geros rungtynės. Mačiau, kaip „Barcelona“ ruošėsi šiai dvikovai, kokie buvo akcentai dėliojami ir kaip vėliau susitikimo metu tie akcentai buvo išsireikalauti. Antri Šaro metai komandoje, žaidėjai apsiprato su jo reikalavimais“, – sakė daugiau nei savaitę laiko Barselonoje viešėjęs D.Adomaitis.

Akivaizdu, jog „Palau Blaugrana“ arenoje susikaus skirtingo kalibro varžovai. Ar „Barcelona“ turi silpnų vietų, per kurias „Žalgiris“ galėtų mušti šį tituluotą varžovą?

„Jiems reikia išlaikyti žaidimą, kurį rodė praėjusią savaitę. Jei metimai kris, atsidavimas bus... Pasižiūrėkite, kokį pasitikėjimą su kritusiais metimais įgavo „Žalgiris“ praėjusią savaitę. Kaip viskas palengvėjo, puolime gimdymo nebebuvo. Ar verta vėl tikėtis, jog Ulanovas pataikys 3 iš 4, o Kalnietis – 3 iš 6 tritaškių? – retoriškai klausė L.Kleiza. – Aš nematau, per kur „Žalgiris“ galėtų labai atakuoti „Barcą“. Reikia eiti į aikštelę, žaisti kuo labiau fiziškai ir drąsiai, neįsivelti į lėtą žaidimą. Jiems reikia daryti tai, ką ir dabar daro, tarkime, jei Kalnietis žaidžia „du prieš du“, o gynėjas eina per apačią, jis turi mesti tritaškį. Reikia tikėtis, kad ir pataikys. Kito kelio nėra. „Barcelonos“ taktiškai nenugalėsi.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ pergalės, „Barcos“ galybė ir K.Maksvyčio sąrašas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas