Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 19

„Žalgiriui“ ieškant vidurio puolėjo, L.Kleiza siūlo pažvelgti į gynėjų liniją

Ankstyvų pokyčių paliestas, traumų išretintas bei pirmosios pergalės vis dar ieškantis Kauno „Žalgiris“ tyrinėja krepšininkų rinką. Vartant laisvų krepšininkų katalogą, Lietuvos čempionų akys krypsta į vidurio puolėjų skiltį, tačiau „PIKENROLO“ laidos dalyviai Linas Kleiza ir Dainius Adomaitis siūlo pažvelgti į situaciją gynėjų grandyje.

Žaliai baltas Jures Zdovco krikštas Eurolygoje – pralaimėjimai Belgrade ir Atėnuose.

Lietuvos čempionai demonstravo fizišką krepšinį ir į gynybą orientuotą žaidimą prieš „Crvena zvezda“, ilgą laiką laikėsi arti varžovų, bet galiausiai krito 61:73.

Graikijoje – kita istorija. Emmanuelio Mudiay blyksnių ir Artūro Milaknio tritaškių kilstelėtas „Žalgiris“ puikiai atrodė pirmąsias 14 minučių, bet tuomet Pirėjo „Olympiakos“ parodė savo potencialą, dominavo po ilgosios pertraukos ir laimėjo 83:68.

„Nemanau, kad „Žalgiris“ su tokia komanda gali žaisti tokį krepšinį. Jei nori žaisti fiziškai stipriai ir gynybinį krepšinį, tai pareikalaus aukų. Mūsų stiklinis Janis Strelniekas – out, Jankis – irgi out. Žiūrėsime, kas bus toliau. Be galo bus sunku žaisti fizinį, stiprų krepšinį, kur turi varyti 130 proc., nes neturi tiek talento, bet jau esi metuose, – 15min laidoje „PIKENROLAS“ kalbėjo Linas Kleiza. – Apie puolimą dar nėra ką kalbėti, žiūrėsime, ką naujo įves naujas treneris. Dabar Belgrade ir Atėnuose viskas buvo labai primityvu. Treneris nežinojo derinių, buvo daug bandymų žaisti vienas prieš vieną. Manau, kad dauguma komandų Eurolygoje gynyboje keisis prieš „Žalgirį“ ir vers juos žaisti vienas prieš vieną, nes jie neturi tokių žaidėjų. Matėme, kaip „Olympiakos“ uždarė Luką. Tai buvo superinis pavyzdys.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ potencialas, E.Mudiay ateitis ir testas „Rytui“

Po pirmosios nesėkmės Belgrade neseniai iškeptas „Žalgirio“ treneris Jure Zdovcas teigė, jog dar nežino komandos derinių. Ar tai nėra keistas pasakymas, turint omenyje, jog Martino Schillerio vadovaujamas žaidimas buvo paprastas?

„Taktika „Žalgiryje“ buvo tikrai paprasta. Martinas Schilleris nenaudojo daug specialių situacijų, jog būtų derinys, iš kurio išplaukia dar keturios situacijos. Ne, viskas buvo paprasta – side pikenrolas, top pikenrolas, stack pikenrolas. Daug laisvo žaidimo, – „PIKENROLAS“ laidoje sakė treneris Dainius Adomaitis. – Tai buvo tiesiog J.Zdovco pasakymas, kurio nereikėtų labai sureikšminti. Mes pamatysime kitokį „Žalgirį“, žaidžiantį kitokias situacijas. Jau pirmose dvejos rungtynėse matėme keletą naujų momentų, nors pakeitimų per tiek laiko buvo mažai. Kai pasikeičia treneris, jis dažniausiai keičia ne puolimą, o žiūri į gynybą, ypatingai, jei ten ir yra problema, kaip kad ir buvo su „Žalgiriu“. Tą ir pamatėme su „Crvena zvezda“ – kitokia pikenrolo gynyba, žymiai didesnis agresyvumas – rankų darbas, spaudimas. Bet ši dviguba savaitė parodė apie ką yra Eurolyga – fiziškumą ir atletiškumą. Šiai dienai su tu tokia rotacija „Žalgiris“ neturi jokių šansų žaisti prieš fiziškai stiprias ir atletiškas komandas, nes tiesiog neturi rotacijos.“

Sezono starte „Žalgirio“ statistiniai parametrai yra siaubingi. Pagal puolimą kauniečiai rikiuojasi 17-oje vietoje tarp 18 komandų (100,7 pelnomo taško per 100 atakų), pagal gynybą – 16 vieta (115,9 praleidžiamo taško per 100 atakų).

Problemų žaidime yra daug, o viena jų – vietos vis dar nerandantis Edgaras Ulanovas.

Į Kauną po metų Stambulo „Fenerbahče“ klube sugrįžęs puolėjas kol kas demonstruoja katastrofišką realizaciją.

63,2 proc. – toks yra Edgaro Ulanovo pataikymas Eurolygoje, jei sudėtume visas tris kategorijas – 18,2 proc. dvitaškių (2 iš 11), 25 proc. tritaškių (4 iš 16), 20 proc. baudų metimų (1 iš 5).

Namo sugrįžęs krepšininkas vylėsi atsispirti ir vėl sumedžioti galingą kontraktą, kokį jam buvo mestelėjusi „Fenerbahče“, bet kol kas vaizdas aikštelėje yra priešingas.

„Jis negali pradėti žaidimo nuo perimetro. Reikia duoti kamuolį arčiau krepšio ar ties prasiveržimu, tuomet Edgaras galės pradėti žaisti iš vidaus ir atsitraukti. Ulanovas tiesiog nėra perimetro žaidėjas, – sakė L.Kleiza. – „Žalgiriui“ reikia atgaivinti Ulanovą. Jis negali žaisti tiek daug, o duoti naudos tiek, kiek duoda dabar.“

Per pirmąsias ketverias rungtynes kaunietis žaidė po 27 minutes, pelnė po 4,3 taško, atkovojo po 2,3 kamuolio, atliko po 1,5 rezultatyvaus perdavimo, rinko po 2,8 naudingumo balo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas

Talento blykstelėjimą Graikijoje pademonstravo daugiausiai vilčių tarpsezonyje kėlęs „Žalgirio“ pirkinys Emmanuelis Mudiay.

Kardinaliai kitokį veidą nei dvikovoje prieš „Crvena zvezda“ parodęs įžaidėjas „Olympiakos“ komandai atseikėjo 19 taškų ir 4 rezultatyvius perdavimus, tai pritildęs kritikus Lietuvoje, kurie iš Kongo Demokratinės Respublikos kilusiam Emmanueliui jau buvo sukrovę lagaminus.

„Viskas pas E.Mudiay susideda labai paprastai – grynas puolimo žaidėjas. Gerai, jis gali kurti ir nusimesti perdavimą, bet pradžioje jis pataikė tritaškį, dvitaškį, taip iškart atsirado ir pasitikėjimas savimi. Taip jau būna su taškų rinkėjais – pataikai metimus ir krepšinis pasidaro žymiai lengvesnis, – sakė L.Kleiza. – Gynyboje prisitaikyti jam užtruks laiko. Jis vienas iš tų žaidėjų, atrodo, kad galėtų būti labai geras gynyboje, atletiškas ir viską turi, bet jis nėra gynybinio plano krepšininkas. Jis gali pagerinti savo žaidimą gynyboje, treneris to išsireikalaus iš visų žaidėjų.“

„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Mudiay
„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Mudiay

4-8 savaitėms Joffrey Lauvergne'o netekęs „Žalgiris“ rinkoje ieško vidurio puolėjo, nors dar turi Joshą Nebo ir Mareką Blaževičių, o gynėjų linijoje švilpauja vėjai.

Janis Strelniekas ir vėl yra traumuotas, metus laiko iki tol nežaidęs Emmanuelis Mudiay dar ieško savęs naujoje aplinkoje, o 35-erių Mantas Kalnietis negali Eurolygoje aukšta nata ištraukti visų rungtynių.

Užkulisiuose girdimos centrų Anžejaus Pasečniko ir Norvelo Pelle'o pavardės, bet galbūt „Žalgiris“ bando maskuoti ne tą probleminę vietą sudėtyje, kurią reikėtų?

„Visų pirma, tai priklauso nuo piniginės. Trečio centro visam sezonui, jei J.Lauvergne'as sugrįš po mėnesio, jiems tikrai nereikia. Marekui reikia įsižaisti, jam reikia duoti laiko. Jis bando ir kovoja. Aišku, jis nebus atletiškas centras, kuris keičiasi ginamaisiais ir visur spėja, bet tam yra Joshas Nebo. Jei trečią centrą pasirašai, o minučių reikės J.Lauvergne'ui ir J.Nebo, tai visiems laiko nelieka. Pasirašymas būtų logiškas tik traumos laikotarpiui, – sakė L.Kleiza. – Jiems reikia žiūrėti į gynėjų grandį. Tai šiuo metu yra pagrindinis dalykas. Aš myliu Mantą, tai nėra Manto problema, bet jei aš nusiperku pudelį, o mano name sugenda signalizacija, tai aš nemetu to pudelio į lauką saugoti namo. Manto vaidmuo Eurolygoje turėtų būti 5-10 minučių. Taip ties karjeros pabaiga jis galėtų duoti naudos geroje komandoje. Bet dabar jis tampa beveik pagrindiniu įžaidėju. Tai jam yra sudėtinga. Pasižiūrėkite į greičius ir fiziškumą Eurolygoje, Mantas duos naudos, bet jis negali būti vienas iš pagrindinių žaidėjų, o dar matome, kas darosi su J.Strelnieku.“

nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Mantas Kalnietis
nuotr. „Getty Images"/euroleague.net/Mantas Kalnietis

M.Kalnietis prie M.Schillerio žaidė po 10 minučių – 3,5 taško ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo, tuo metu prie J.Zdovcas jis rungtyniavo po beveik 18 minučių, per kurias fiksavo po 4 taškus ir po 5 rezultatyvius perdavimus.

Lietuvos rinktinės įžaidėjas įšoko į pagal savo žaidimo profilį tinkamas roges, kombinacija su Joshu Nebo yra labai veiksminga, bet veteranas dabartinėje Eurolygoje nebėra pajėgus būti pagrindiniu gynėjų linijos vedliu.

„Sutinku, kad Mantas 10-15 minučių žaidėjas Eurolygoje, – sakė D.Adomaitis. – Bet kai jis yra aikštelėje, turėtų būti maksimaliai išnaudojamas, o ne šiaip palakstyti ir pastovėti kampe. Mantas turi patirtį ir lygį. Tikrai būtų galima Mantą ir Ulę išnaudoti, kad jie duotų gerą rezultatą. Ulė turi būti labai svarbus žaidėjas „Žalgiriui“. Reikia atrasti būdą kaip.“

Dabartinis „Žalgirio“ puolimas yra įspraustas į rėmą. Kai varžovai ima keistis ginamaisiais, kas yra populiariausia gynybinė taktika dabartinėje Eurolygoje, daug variantų atakuojant Lietuvos čempionai neturi – centrai Joshas Nebo ir Marekas Blaževičius žaisdami nugara pavojaus nekelia, o vienas prieš vieną kovoje varžovą įveikti iš gynėjų gali tik Lukas Lekavičius ir blyksnį Graikijoje parodęs Emmanuelis Mudiay.

„Mantas nėra vienas prieš vieną žaidėjas. Kai nėra Lauvergne'o, tai varžovai gali prieš visus keistis ginamaisiais. Lukas gali tai įveikti, dar Mudiay kažką pradėjo pramušinėti, bet Mantas to nepramuš, o centruoti nėra kam. Nei Nebo, nei Marekui į baudos aikštelę kamuolio neįmes. Jei Mantas žaidžia, tuomet varžovų vietoje aš viską gynyboje keisčiau“, – sakė L.Kleiza.

„Jie turės atrasti būdus, kaip apžaisti besikeičiančią gynybą, – pridėjo D.Adomaitis. – Puolime ir bus ta problema, kai fiziški ir atletiški varžovai pradės keistis ginamaisiais. Prieš tokią gynybą nei Belgrade, nei Atėnuose nematėme minčių, kaip reikėtų tai įveikti. Tik pavieniai bandymai. Tai bus didžiausias „Žalgirio“ treniruočių fokusas, ties kuriuo reikės skirti daugiausiai dėmesio. Dabar visi Eurolygoje keičiasi ginamaisiais, tad reikės rasti būdą tai įveikti.“

Visa naujausia 15min laida „PIKENROLAS“ su Linu Kleiza ir Dainiumi Adomaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Žalgirio“ potencialas, E.Mudiay ateitis ir testas „Rytui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas