Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 22

„Žarnos“ ir „klijai“: kas taps naujuoju Lietuvos rinktinės Jonu Mačiuliu?

Kad ir kokios šviežios bei organiškos bebūtų daržovės, puikiam salotų receptui privalomas tinkamas padažas. Lietuvos krepšinio virtuvėje vis dažniau pasigirsta kalbos, jog galbūt dabartinė rinktinė stokoja tvirtesnio stuburo ir charakterio, lyg kokio esmingo ingrediento, kuris užglaistytų rinktinės spragas. Kas vienys ir telks kovai, kai komandą slėgs įtampa? Kas pirmasis kris ant grindinio kovoti dėl kamuolio? Kas aktyvia gynyba išprovokuos pražangą puolime bei atliks juodą darbą, kad komanda eitų į priekį?
Šiais metais karjerą baigęs Jonas Mačiulis rinktinei atstovavo 14 metų, o geriausias rungtynes sužaidė 2015 metais Europos čempionate per mačą su Sakartvelu.
Šiais metais karjerą baigęs Jonas Mačiulis rinktinei atstovavo 14 metų, o geriausias rungtynes sužaidė 2015 metais Europos čempionate per mačą su Sakartvelu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šį vaidmenį ne visada atlieka pats talentingiausias, rezultatyviausias ar populiariausias žaidėjas. Veikiau tai žaidėjas, telkiantis komandą į koherentišką vienį, sujungiantis skirtingas sistemos grandis į sklandų mechanizmą, kamšantis spragas gynyboje, kuriantis progas komandos draugams puolime. Tai vadinamasis glue guy komandą „suklijuojanti“, suvienijanti asmenybė.

Tai žaidėjas, pasižymintis pavyzdinga darbo etika, sudrausminantis apsnūdusius komandos draugus, neprarandantis savitvardos lemiamomis rungtynių akimirkomis. Ir, bene svarbiausia, turintis tvirtą charakterį (player with guts).

Suprasti akimirksniu

  • Šią savaitę Lietuvos krepšinio rinktinė pradeda 2023 metų pasaulio čempionato atranką.
  • Pirmosios rungtynės penktadienį Klaipėdoje su Bulgarija, antrosios – pirmadienį Opavoje su Čekija.
  • Kazys Maksvytis pirmą kartą vadovaus Lietuvos rinktinei, kurioje per FIBA langą nebus nė vieno iš keturių NBA žaidėjų, o iš 15-os Eurolygos lietuvių atvyks vienintelis Mindaugas Kuzminskas.

Ar Draymondas Greenas geresnis už serą Charles’ą Barkley?

Nevienareikšmiškai vertinamas JAV krepšinio apžvalgininkas Skipas Bayllesas vienoje iš savo laidų įrodinėjo, jog Draymondas Greenas, chrestomatinis glue guy pavyzdys, yra geresnis krepšininkas nei buvusi NBA superžvaigždė Charles'as Barkley.

Iš pažiūros šis teiginys skamba absurdiškai. Juk Barkley tapo NBA naudingiausiu žaidėju, 11 kartų žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse bei susižėrė daugybę kitų asmeninių apdovanojimų. D.Greenas vargiai įstengtų šiuo atžvilgiu konkuruoti.

„Scanpix“ nuotr./ Johnas Stocktonas, Chrisas Mullinas ir Charlesas Barkley
„Scanpix“ nuotr./ Johnas Stocktonas, Chrisas Mullinas ir Charlesas Barkley

Tačiau įsiklausykime į S.Baylleso argumentus: D.Greenas ginasi prieš visų pozicijų priešininkus, pasižymi ryškiu laimėtojo mentalitetu, daro komandos draugus geresniais, neriasi iš kailio kiekviename aikštės centimetre, puikiai skirsto kamuolius, pasižymi stabilesniu metimu iš toli. O Ch.Barkley mėgdavo turėti kamuolį savo rankose, žaisti individualiai, nepersistengdavo gynyboje ir, vargu, ar pasižymėjo pavyzdinga darbo etika.

S.Bayllesas apibendrino, kad D.Greenas yra esminė ir nepakeičiama čempioniškos „Golden State Warriors“ komandos dalis, guts and glue, edge and energy.

Negalima teigti, jog šie argumentai įrodo, kad D.Greenas yra geresnis žaidėjas nei buvo Ch.Barkley, bet vitališkas D.Greeno vaidmuo, padėjęs „Warriors“ susižerti tris NBA titulus, neleidžia abejoti tokių krepšininkų svarba pergalingo klubo dėlionei bei paverčia S.Baylleso iškeltą kontroversiją legitimiu poleminiu klausimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas

Jono Mačiulio faktorius

2015 metais, kuomet pastarąjį kartą rinktinė iškovojo medalius (sidabrą Europos čempionate), žygis grupės varžybose nebuvo paprastas. Komandoje dėl traumų nebebuvo Lino Kleizos, rinktinei negalėjo padėti atletiškasis gynėjas Martynas Pocius. Negana to, pačiame NBA kilimo pike nugaros traumą patyrė Donatas Motiejūnas.

Čempionatas prasidėjo vos vieno taško pergale prieš ukrainiečius. Trečiosiose grupės rungtynėse rinktinė suklupo prieš vidutiniokus belgus, o grupę pabaigėme vos susitvarkydami su estais ir čekais. Kaip vėliau po savo karjeros rungtynių užsiminė Jonas Mačiulis, viskas priminė Vroclavo ir Lodzės scenarijų, kuomet mūsų šalies rinktinė 2009 metų čempionate Lenkijoje patyrė skaudų fiasko.

Nors 2015 metų rinktinei nebūtų pakenkę daugiau talento ir grakštesnis žaidimo stilius, jai tikrai netrūko tvirtų charakterių.

Aštuntfinalis prieš Sakartvelą prasidėjo nervinga ir įnirtinga kova taškas į tašką. Būtent tuomet Jonas Mačiulis sužibo visu gražumu, ne tik pelnęs 34, įskaitant 5 lemiamus taškus, bet ir atkovojęs 6, perėmęs 4 kamuolius, atlikęs 3 rezultatyvius perdavimus ir 2 blokus.

15min/Jonas Mačiulis
15min/Jonas Mačiulis

Tame Europos čempionate rinktinės puolimas pirmiausia sukosi aplink įžaidėją Mantą Kalnietį ir NBA sėkmingai žaidžiantį Joną Valančiūną. Visgi būtent J.Mačiulis cementavo komandinę gynybą, imdavosi pavojingiausių priešininkų „globos“, atkovodavo ne savo teritorijoje atšokančius kamuolius, perimdavo ir blokuodavo metimus, o puolime gebėdavo rinkti taškus bei kurti progas kitiems, pernelyg dažnai nereikalaudamas kamuolio.

Savo fiziškumu ir kovingumu J.Mačiulis liejo pamatą vieningos ir autoritetų nepaisančios, galiausiai sidabro medaliais pasidabinusios rinktinės identitetui.

2015 metų rinktinė čia minima ne šiaip sau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas