Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 31

Žvėriškam Arvydo Sabonio rekordui – 25-eri: išprovokavo iš pasalų smūgiavę varžovai

Arvydas Sabonis per savo didingą karjerą pagerino ne vieną rekordą. Vienam iš jų šiandien, kovo 31-ąją, sukanka lygiai 25-eri metai.
Arvydas Sabonis lygiai prieš 25 metus pagerino Ispanijos lygos rekordą
Arvydas Sabonis lygiai prieš 25 metus pagerino Ispanijos lygos rekordą / 15min ir Twitter nuotr.

1995-ųjų pavasarį tuomet 30-metis Sabas surengė įsimintiną šou Orensės arenoje per Ispanijos krepšinio lygos rungtynes.

Prieš kelis mėnesius lietuvio atstovaujamas Madrido „Real“ klubas buvo gavęs skaudų antausį nuo kuklios Orensės „Coren“ ekipos – karaliai namuose nusileido varžovams 78:79 ir prieš šią komandą pralaimėjo pirmą kartą istorijoje.

VIDEO: Madrido „Real“ pralaimėjimas prieš Orensės „Coren“ 1994-aisiais

„Real“ žaidėjams, o ypač Sabui, šis kluptelėjimas įsirėžė į atmintį dar ir dėl muštynių susitikimo eigoje.

Trečiajame kėlinyje lietuvis įsivėlė į konfliktą iš karto net su keliais „Coren“ krepšininkais, o šie A.Saboniui net kelis sykius smūgiavo iš pasalų, vidurio puolėjui nematant.

VIDEO: Arvydas Sabonis sudalyvavo muštynėse

Lietuvis atkeršijo varžovams ne tik vieną iš jų pasiųsdamas į nokdauną smūgiu galva, bet ir po kelių mėnesių dominuodamas jų pačių teritorijoje Orensėje.

Karališkojo klubo lietuvis pelnė 32 taškus (10/15 dvit., 2/2 trit., 6/6 baud.), atkovojo net 27 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, perėmė 5 kamuolius, išprovokavo 6 varžovų pražangas ir savo statistikos eilutę vainikavo 66 naudingumo balų rodikliu.

Šis rezultatas iki šiol yra nepagerintas ACB lygos rekordas, o A.Sabonio vedamas karališkasis klubas tą vakarą 93:80 nugalėjo Orensės „Coren“ klubą ir solidžiai atsirevanšavo už netikėtą nesėkmę Madride.

Po rekordo praėjus dešimtmečiui, A.Sabonis bandė pasidalinti prisiminimais apie jį su Ispanijos lygos svetaine, tačiau panašu, kad tų prisiminimų milžinui iš Lietuvos buvo likę itin nedaug.

„Nepamenu to rekordo. Praėjo daug metų ir daug rungtynių. Prisimenu kai ką iš tų rungtynių, bet tikrai nepamenu, kad per tas rungtynes pasiekiau rekordą, kuris galioja iki šiol“, – tąsyk kalbėjo Sabas.

Tiesa, ne itin ryškiai šias rungtynes po daugelio metų prisiminė ne tik pats rekordo autorius, bet ir kiti rungtynėse dalyvavę arba jas stebėję krepšinio pasaulio žmonės.

„Prisimenu tas rungtynes, tačiau labai miglotai, – per rekordo dešimtmečio jubiliejų pasakojo žurnalistas Javieras Garcia Collas, buvęs tarp tų, kuris kitą dieną po susitikimo jį aprašė viename Ispanijos laikraščių. – Dabar kai kuriems gali pasirodyti beprotiška, kad tie, kurie ten buvo, tų rungtynių neprisimena taip aiškiai, kaip turėtų. Tačiau realybė tokia, kad tą sezoną kiekvienos Sabonio rungtynės buvo panašios į šias.“

Išties, A.Sabonio dominavimas tame sezone, kuris jam buvo paskutinis Europoje prieš skrydį į NBA, buvo neeilinis.

Ispanijos čempionate Sabas rinko net po 22,8 taško ir sugriebdavo po 13,1 kamuolio, o dar pridurdamas ir po 2,4 perdavimo bei 2,5 bloko jis per susitikimą pasiekdavo net 34,2 naudingumo balų vidurkį.

Žmogus, kuris rungtynes Orensėje prisimena puikiai, o pats A.Sabonio pasirodymas jam nesukėlė didelės nuostabos, yra tuometinis Sabo ir „Real“ treneris Željko Obradovičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Željko Obradovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Željko Obradovičius

„Puikiai prisimenu tą mačą Orensėje, jo statistika buvo neįtikėtina. Manau, kad rekordas, kurį jis pasiekė Orensėje, galėjo būti pasiektas tik Sabonio. Būdamas geros formos, jis buvo didžiausią reikšmę rungtynėms turėjęs žaidėjas, kurį prisimenu per savo karjerą. Kai jis jautėsi gerai, varžovai negalėjo padaryti nieko. Jis buvo geriausias“, – kalbėjo Serbijos krepšinio genijus.

Per ketvirtį amžiaus bandymų pasiekti A.Sabonio rekordą buvo, tačiau nė vienas iš tą siekusių padaryti krepšininkų pernelyg arti prie kauniečio nepriartėjo.

Arčiausiai jau kitame, 1995-1996 m. sezone buvo Randy White'as, tačiau jis rungtynes užbaigė su 60 naudingumo balų.

Įspūdingai žaidė, bet Sabo lygio pasiekti nesugebėjo ir Jeffas Lampas bei Henry Turneris, surinkę atitinkamai 58 ir 55 naudingumo balus.

Šiame amžiuje taip pat buvo atvejų, kai žaidėjai peržengia pusšimčio balų rodiklius, tačiau iki A.Sabonio jiems trūkdavo daugiau nei 10 naudingumo balų.

2005–2006 m. sezone „Barcelona“ atstovavęs Pete'as Mickealis surinko 54, o prieš porą metų Madrido „Estudiantes“ žaidęs Sylvenas Landesbergas „sprogo“ su 48 taškų ir 52 naudingumo balų pasirodymu.

„Scanpix“ nuotr./Sylvenas Landesbergas
„Scanpix“ nuotr./Sylvenas Landesbergas

Prieš keliolika metų paklaustas, ar jo rekordas kada nors gali būti pagerintas, Sabas neatmetė tokios galimybės.

„Ir NBA sužaidžiau gerų rungtynių, bet niekada nepasiekiau tokių skaičių, ypač kalbant apie tokį atkovotų kamuolių kiekį ir tokį skaičių taškų su tokiu efektyviu pataikymu. ACB lygoje ne kartą buvau surinkęs 40 naudingumo balų, bet pasiekti 66 balus yra labai sunku. Kad sugautum tiek kamuolių, kiti turi pramesti daug metimų, o tai nėra paprasta. Ar kas nors pagerins rekordą? Jeigu aplinkybės taip susidėlios, tai gali būti pasiekta. Joks rekordas neišsilaiko amžinai ir esu tikras, kad kažkuris žaidėjas jį pagerins. Klausimas tik toks, kas tai bus ir kada tai padarys“, – kalbėjo A.Sabonis.

Tiesa, komandiniu atžvilgiu 1995-uosius Sabas veikiausiai prisimena su mažu kartėliu. Nors „Real“ tą sezoną tapo Eurolygos čempionais, Ispanijoje įspūdingo lietuvio dominavimo neužteko ir pralaimėję pusfinalyje karaliai jau tik per televiziją galėjo stebėti finalo seriją, kurioje grūmėsi „Barcelona“ ir Malagos „Unicaja“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas