Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 01

„4 prieš 4“: mūšiai Rytuose, gąsdinantis Luka ir ar pokyčiai Indianoje palies D.Sabonį?

15min tęsia rubriką „4 prieš 4“, kurioje NBA atkrintamųjų metu keturi 15min žurnalistai ir kviestiniai svečiai atsako į keturis klausimus apie batalijas stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje. Šią savaitę po padidinamuoju stiklu atsidūrė pokyčiams pasiruošusi Domanto Sabonio atstovaujama „Indiana Pacers“, mūšiai dėl patekimo į Rytų konferencijos finalą, beribį potencialą turintis Luka Dončičius bei lemiama kova tarp „Utah Jazz“ ir „Denver Nuggets“ ekipų.
Jaysonas Tatumas, Luka Dončičius ir Domantas Sabonis
Jaysonas Tatumas, Luka Dončičius ir Domantas Sabonis / „Scanpix“ nuotr.

Šįkart į aktualiausius NBA pasaulio klausimus atsako 15min žurnalistai Rokas Pakėnas ir Marius Milašius, „TV3 Sports“ NBA komentatorius ir analitikas Tautvydas Šležas ir laidos apie NBA krepšinį „Trigubas dublis“ vedėjas Jovaras Skanas.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Kokie pokyčiai „Indiana Pacers“ klubui padėtų žengti žingsnį į priekį ir ar D.Sabonis turi neliečiamumo statusą?

Rokas Pakėnas, 15min žurnalistas: „Nors populiarioji frazė sako, kad NBA – tik verslas, tačiau netikiu Domanto Sabonio išmainymo scenarijumi. Vidurio puolėjas iš Lietuvos kasmet rodo vis gerėjantį žaidimą, o jo naujasis bei komandai palankus D.Sabonio kontraktas įsigalios tik kitąmet. Mano nuomone, Sabas yra tas žmogus, aplink kurį turėtų būti statoma ir buriama Indianos komanda.

Pirmiausiai „Pacers“ klubo vadovams reikia surasti trenerio Nate'o McMillano įpėdinį, o tuomet koreguoti sudėtį. Ant karštųjų turėtų sėdėti Victoras Oladipo ir Mylesas Turneris. Pirmasis atrodo neatpažįstamas po sudėtingos kelio traumos, o jo kontraktui liko vos vieneri metai. Antrasis žaidėjas tiesiog pralaimėjo konkurencinę kovą Saboniui, o du stiprūs aukštaūgiai dabartinėje NBA komandoje – perteklius. Siūlyčiau aukoti M.Turnerį ir stiprinti kitas grandis.“

Marius Milašius, 15min žurnalistas: „Indianos klubas yra įstrigęs nepalankiausioje pozicijoje, kurioje gali atsidurti NBA ekipa – „Pacers“ yra geresnė už daugelį komandų ir negauna aukščiausių naujokų biržos šaukimų, tačiau su turimais resursais nepretenduoja ir į čempionų trofėjų.

Akivaizdu, kad klubo vadovų ir sirgalių kantrybė senka ir šis bei kitas tarpsezoniai bus paženklinti permainomis. Victoro Oladipo kontraktas baigs galioti 2021 m., tad būtų logiška gynėją iškeisti dar šiemet. Manau, kad „Pacers“ turi ieškoti kitos komandos ir Mylesui Turneriui, nes mokėti beveik 40 mln. dolerių dviem priekinės linijos žaidėjams šiuolaikinėje gynėjų dominuojamoje lygoje nėra pats teisingiausias sprendimas.

Nemanau, kad neliečiamas yra ir Domantas Sabonis, bet abejoju, ar įtraukę į mainomų žaidėjų sąrašą už lietuvį „Pacers“ gautų jo vertę atitinkančius pasiūlymus. Be to, lietuvį pernai pavyko susaistyti labai palankia sutartimi, tad „Pacers“ turėtų būti suinteresuoti pasilikti Domantą ir dėl finansinio aspekto.“

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis prieš Carmelo Anthony
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis prieš Carmelo Anthony

Tautvydas Šležas, TV3 Sports NBA komentatorius ir analitikas: „Labai įdomu kokį trenerį tarpsezoniu pasamdys „Pacers“. Organizacija savo verslo etika ir skaidrumu prilygsta aukščiausio kalibro biurams lygoje, ir nenustebčiau, jei būtų išsirinktas ne nuolat spaudoje mirgantis „marketinginis“ kandidatas, o perspektyvus, inovatyvus ir plačiajai visuomenei ne itin žinomas specialistas. Krepšiniu kvėpuojanti Indianos valstija ir aukštu šios sporto šakos IQ pasižymintys jos fanai lengva ranka to tikrai greit nenuteistų.

Domantas Sabonis, mano nuomone, tiek dėl savybių aikštelėje, tiek dėl savo superinio charakterio yra topinė „medžiaga“, nuo kurios ir aplink kurią būtina pradėti lipdyti laiminčią ekipą. Tik turiu priminti seną gerą nerašytą vadybinę NBA taisyklę – neliečiamų nebūna.“

Jovaras Skanas, NBA laidos „Trigubas dublis“ vedėjas: „Su Indiana labai daug klaustukų. Nežinome koks bus treneris, – buvo kalbų, kad jie domisi Mike’u D’Antoni, kurio kontraktas su „Houston Rockets“ baigiasi, bet juo domisi ir kiti klubai, koks bus naujo trenerio braižas. Nereikia pamiršti, kad su sveiku Victoru Oladipo „Pacers“ ekipa septyneriose rungtynėse kovėsi su LeBrono Jameso „Cleveland Cavaliers“. Aš vis dar tikiuosi V.Oladipo pamatyti žaidžiantį tokiame pačiame lygyje, kas automatiškai kilstelėtų ir „Pacers“ lubas iki tvirtos antro atkrintamųjų rato komandos.

Manau, kad D.Sabonis yra neliečiamas, nors mane ir, neabejoju, komandos vadovus neramina pėdos trauma. Myleso Turnerio likimas labai priklausys nuo to, koks treneris ateis ir jo žaidimo filosofijos. Vietos algų kepurėje Indiana neturės, o ir išskirtinių laisvųjų agentų, ypač norinčių žaisti šiame mieste, nesimato.“

„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius ir Jimmy Butleris veda „Miami Heat“ į pergales.
„Scanpix“ nuotr./Goranas Dragičius ir Jimmy Butleris veda „Miami Heat“ į pergales.

Kokią prognozuojate Rytų konferencijos finalo porą?

R.Pakėnas: „Mano simpatijos keliauja „Miami Heat“ ir „Toronto Raptors“ komandoms. Šie klubai palieka labai tvarkingų organizacijų įspūdį, kurioms atitinkamai vadovauja NBA krikštatėvio statusą turintis Patas Riley bei super-vadovu laikomas Masai Ujiri.

Eriko Spoelstros auklėtiniai yra labai neparankūs „Bucks“ lyderiui Gianniui Antetokounmpo. Bamas Adebayo su vyrukais gali aklinai uždaryti baudos aikštelę, taip sukeldami reguliaraus sezono lyderiams didelius nepatogumus puolant krepšį, kai neturėdamas kur dėti kamuolį Giannis bando galva pramušt skylę sienoje. Tuo metu puolime Majamio krepšininkai turi tiesiog daugiau ginklų. Spėjimas – „Heat“ laimės 4-2.

„Raptors“ patirtas antausis pirmosiose serijos rungtynėse yra skaudus ir šiek tiek maišantis kortas, tačiau praėjusių metų patirtis leidžia manyti, kad Nickas Nurse'as su savo kariauna persigrupuos ir prisitaikys. Ši serija, mano nuomone, yra įdomiausia tarp visų keturių konferencijos pusfinalių. Nors geriausias serijos krepšininkas yra Jaysonas Tatumas, bet lieku prie spėjimo, kad tolyn žengs „Raptors“ ekipa.“

M.Milašius: „Spėju, kad Rytų finale žais „Miami Heat“ ir „Toronto Raptors“. Dar prieš pirmąsias „Heat“ rungtynes su „Bucks“ žvelgiau į Milvokio šansus atsargiai, kadangi Majamis turi bene geriausiai „Bucks“ stiprybes neutralizuojančią sudėtį.

Ne veltui „Heat“ reguliariajame sezone buvo vienintelė Rytų komanda, NBA lyderius įveikusi net du sykius. Erikas Spoelstra Giannio Antetokounmpo gynybai gali rinktis iš bent keturių krepšininkų – pasikeisdami graiką dusina Jae Crowderis, Bamas Adebayo, Jimmy Butleris ir Andre Iguodala, priversdami lygos MVP žiūrėti ne į krepšį, o į komandos draugus. Nors Giannis neblogai skirsto kamuolį, iki LeBrono, Lukos ar Jameso Hardeno atakų organizavimo savybių jam dar kiek trūksta, tad „Bucks“ puolimas neretai tampa pernelyg nuspėjamas.

Be to, „Bucks“ praleidžia daugiausiai tritaškių iš visų lygos komandų, o „Heat“ kaip tik yra viena geriausiai tolimus metimus metančių NBA ekipų.

Savo ruožtu „Raptors“ nuvylė savo bedančiu pasirodymu puolime pirmajame mače su „Celtics“, bet nemanau, kad toks klaikus pataikymas kartosis ir kitose serijos rungtynėse. Toronto strategą Nicką Nurse'ą vertinu kaip geriausius pokyčius tarp rungtynių atliekantį specialistą, tad neabejoju, jog jau antrajame serijos mače „Raptors“ atsities sužaisdami gerokai produktyviau.

Nors serija turėtų būti ilga, tačiau „Celtics“ galiausiai turėtų pasijusti ir Gordono Haywardo netektis – netekus jo, smogiamajame Bostono penkete Bradas Stevensas yra priverstas naudoti Marcusą Smartą, o šis, nepaisant penkių pataikytų tritaškių pirmosiose rungtynėse, savo nestabiliu pataikymu palengvins „Raptors“ užduotis gynyboje.“

„Scanpix“ nuotr./Jaysonas Tatumas
„Scanpix“ nuotr./Jaysonas Tatumas

T.Šležas: „Labai norėčiau, kad Rytų konferencijos finale susitiktų Majamio ir Toronto klubai. Man labai imponuoja kietą gynybą demonstruojančios, solidžiai treniruojamos komandos, kurios neturi išreikštos vienos superžvaigždės. Manau, kad „Raptors“ pralaimėjimas pirmajame mače nereiškia nieko ir turėtume sulaukti 7 rungtynių serijos.

„Heat“ savo ruožtu turi gynybinę liniją, kuri „Bucks“ ekipai yra turbūt pati neparankiausia visoje lygoje. Bamas Adebayo savo fizinėmis galimybėmis, atletiškumu, mobilumu ir rankų ilgumu niekuo nenusileidžia Gianniui ir tai turbūt yra paskutinis žaidėjas, kurį prieš save norėtų matyti graikas.“

J.Skanas: „Labai gerai, kad klausimą užduodame po pirmųjų serijos rungtynių. Širdimi aš būsiu už „Toronto Raptors“, nes tai komanda, kurią sezono pradžioje visi nurašė, o ji sugeba demonstruoti puikų žaidimą ir čempionišką charakterį, bet, manau, šioje poroje į priekį eis „Boston Celtics“.

Ir ne tik todėl, kad užtikrintai laimėjo pirmąsias serijos rungtynes. Šioje ekipoje tiesiog daugiau talento – Jaysono Tatumo, Kemba Walkerio ir Jayleno Browno trijulė yra geresnė už bet kokį darinį, kuriame yra Pascalis Siakamas, Kyle’as Lowry ir žaidėjas X.

Kitoje poroje madingas pasirinkimas yra „Miami Heat“, komanda, kuri bet kada gali įmesti 20 tritaškių, ir turinti žmogų, atrodo, sukurtą gintis prieš Giannį – Bamą Adebayo. „Heat“ turi puikų trenerį ir žmogų, kuris gali nulemti rungtynes – Jimmy Butlerį. Panašu ir tai, jog Milvokiui namų aikštelės pranašumas ir savi sirgaliai būtų pridėję taip trūkstamos energijos.

Visgi, man norisi eiti prieš populiariąją nuomonę ir statyti už lygos MVP ir geriausiai besiginantį krepšininką. Bijau, kad nudegsiu, bet taip įdomiau.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Kokio sezono iš Luka Dončičiaus ir „Dallas Mavericks“ tikitės kitąmet?

R.Pakėnas: „Jei broliukas Kristapas Porzingis toliau išliks stikliniu, Luka Dončičiui pritrūks antros žvaigždės ekipoje siekiant tiek asmeninio, tiek komandinio trofėjaus. Nors potencialo jis tam neabejotinai turi.

Slovėnas jau antrajame sezone žaižaravo itin retai tokio amžiaus krepšininkui matomomis spalvomis. Natūralu tikėtis, kad pagerinęs metimą iš toli, o jį tikrai reikia pagerinti (31,6 proc. trit.), „Mavs“ fenomenas pretenduos į MVP apdovanojimą.

„Mavericks“ puolimas buvo istoriškai puikus, tačiau gynyboje žioja skylės. Pagrindinė vadovybės tarpsezonio užduotis – gynybos ir L.Dončičiaus „apsaugos“ stiprinimas.

Jei tai įgyvendinti pavyks, o K.Porzingis išliks sveikas – „Mavericks“ potencialas gali remtis ir į čempionų žiedus. Kaip bebūtų, ši komanda išlieka bene įdomiausia Senojo žemyno sirgalių gretose.“

M.Milašius: „Neabejoju, kad Luka ateinantį sezoną jau bus rimtas kandidatas, o gal net favoritas, į MVP apdovanojimą. Jau ir šiame sezone jis buvo arti trigubo dublio vidurkio, o po tokio pasirodymo atkrintamosiose privertė į save žiūrėti dar rimčiau.

Kalbant apie komandinį pasirodymą, kažką prognozuoti gerokai sunkiau. „Mavs“ kalba apie būtinybę pasipildyti kietais ir patirties atkrintamosiose turinčiais veteranais, tačiau tą padaryti jiems bus nelengva dėl užpildytos algų kepurės. Be to, Dalasui nepadeda ir faktas, kad komanda žaidžia Vakaruose, kur konkurencija kasmet, atrodo, vis aštrėja.

Tačiau svarbiausias „Mavericks“ sėkmės barometras, mano nuomone, bus Kristapo Porzingio sveikata. Latvis per penkis sezonus NBA lygoje sužaidė vos 60 proc. visų galimų rungtynių, o jo traumų istorija nežada nieko gero – neseniai pasveikęs po kryžminių raiščių traumos, atkrintamąsias jis baigė dėl kitos kojos plyšusio menisko. Jei K.Porzingis ir toliau nesugebės išlikti sveikas, L.Dončičiui vienam tempti komandą Vakaruose bus nežmoniškai sunku.“

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Kristapas Porzingis
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Kristapas Porzingis

T.Šležas: „Šios gan pavykusios atkrintamosios buvo neįkainojama patirties ir pasitikėjimo savimi dozė jaunai Dalaso komandai. Iš „Mavericks“ tikiuosi tik progreso ir kelių laiptelių į viršų, bet pagrindinis faktorius ir inkaras gali būti traumos. Sezono metu matėme, kad Luka dažnai patiria čiurnos traumų (galbūt kaltas viršsvoris), o K.Porzingis nuolat kovoja su kelio problemomis. Nors „Mavericks“ ir demonstravo istoriškai efektyviausią puolimą NBA istorijoje, bet proporcingai buvo prasta ir gynyba. Turint aspiracijų praeiti „laukinius vakarus“ ir žengti į finalą, ekipos vadovams būtina vasarą ieškoti į gynybą besikoncentruojančių aukštaūgių ir rotacijos žaidėjų.“

J.Skanas: „Dalasas jau šiemet pasirodė geriau, nei kas tikėjosi, ir kol komandos nepradėjo retinti traumos, Vakaruose „Mavericks“ žygiavo 4-5 vietose, kol galiausiai nusirito iki 7-os pozicijos, dėl ko atkrintamosiose jų ir laukė „Clippers“. Nereikia pamiršti, kad jau burbule „Mavericks“ žaidė be kelių svarbiais galėjusių būti žaidėjų – Dwighto Powello, Willie Cauley-Steino, Jaleno Brunsono ir Courtney Lee. Nebūsiu genijus pasakydamas, kad labai daug kas priklausys nuo sveikatos, ypač Kristapo Porzingio. Neabejoju, kad „Mavericks“ vadovai bandys prisivilioti porą kietų veteranų, kurie neleis mušti Lukos. Tik pasibaigus atkrintamosioms pasigirdo kalbos apie K.Porzingio išmainymą į, pavyzdžiui, Bradley Beal’ą, kas man atrodo sunkiai tikėtina.“

„Scanpix“ nuotr./Donovanas Mitchellas
„Scanpix“ nuotr./Donovanas Mitchellas

„Utah Jazz“ ar „Denver Nuggets“ – kas laimės lemiamas Vakarų konferencijos ketvirtfinalio rungtynes?

R.Pakėnas: „Reikia nukelti kepurę prieš „Nuggets“ ir Jamalą Murray, kurie sugebėjo laimėti dvejas rungtynes iš eilės ir ištraukti septintąjį serijos susitikimą. Tačiau lemiamame susitikime pergalę prognozuoju solidesnei „Jazz“ ekipai.

Jutos krepšininkų pusėje – patirtis ir gynybinė persvara, kuriai įveikti gali nepakakti ir viską pastaruoju metu griaunančio J.Murray žaidimo. Būkite tikri, kad „Jazz“ kaip įmanydama stengsis išjungti šį žaidėją iš žaidimo.“

M.Milašius: „Nors Jamalas Murray pastarąją savaitę negalėjo pramesti, pergalę septintosiose rungtynėse prognozuoju „Jazz“ komandai.

J.Murray visą ligšiolinę savo karjerą buvo „aukštyn-žemyn“ žaidėjas, retai kada išlaikęs įspūdingą formą ilgesnį laiką. Dar pernai lemiamose serijos su „Portland Trail Blazers“ rungtynėse kanadietis pataikė vos 4 metimus iš 18 ir liko Damiano Lillardo bei C.J. McCollumo šešėlyje. Nesakau, kad „Nuggets“ vedlys lemiamame mače prames viską, tačiau „Jazz“ neabejotinai skirs kanadiečiui didesnį dėmesį ir galbūt net pasitelks dvigubą gynybą bei geriau jau leis atakuoti kitiems Denverio krepšininkams.

O įsivaizduoti „Nuggets“ pergalę be dar vieno neįtikėtino J.Murray pasirodymo sunku – man atrodo, kad „Jazz“ su Donovanu Mitchellu, Mike'u Conley ir Joe Inglesu turės daugiau ginklų ir patirties tokios svarbos rungtynėse kaip septintasis serijos mačas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Murray
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jamalas Murray

T.Šležas: „Tai ką pastaruoju metu aikštelėje išdarinėja dvi kylančios jaunos superžvaigždės J.Murray ir D.Mitchellas, yra kažkas neįtikėtino...

Buvau nurašęs „Nuggets“ ekipą ir smagu stebėti juos atsigavusius, bet visgi manau, kad „Jazz“ ekipos užgrūdinti veteranai J.Inglesas ir M.Conley suvaidins lemiamą vaidmenį šalia D.Mitchello ir padovanos bilietą Jutos ekipai į Vakarų konferencijos pusfinalį.“

J.Skanas: „Dar serijos pradžioje spėjau, kad laimės „Utah Jazz“, pasilieku prie tos nuomonės ir dabar. Labiau pasitikiu „Jazz“ gynyba, nei „Denver Nuggets“ ir Jamalo Murray sprogimais, kad ir kokie jie būtų stiprūs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas