Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 29

A.Karnišovo prisiminimuose – baimė grįžti į Lietuvą dėl kalėjimo ir Sabo suknežinta nosis

Artūras Karnišovas – vienas Lietuvos pionierių JAV krepšinyje. Prieš 29 metus jis tapo pirmuoju Sovietų Sąjungos krepšininku, pradėjusiu žaisti JAV koledže. Dabar jis yra pirmasis NBA klubo generalinis vadybininkas iš Lietuvos. Prisiminimais apie nepaprastą kelionę 48-erių lietuvis dalijosi ESPN žurnalisto Adriano Wojnarowskio podkaste. 24sek pateikė įdomiausias pokalbio ištraukas.
Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje
Artūras Karnišovas „Žalgirio“ arenoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

A.Karnišovas prisimena, kaip 1990-aisiais Šarūnas Marčiulionis jį rekomendavo „Seton Hall“ koledžo vyr. treneriui PJ Carlesimo.

Vienas talentingiausių to meto jaunųjų Lietuvos krepšininkų apie savo norus žaisti JAV koledže informavo ir valdžią. Tris dienas pralaikytas Maskvos oro uoste, A.Karnišovas gavo leidimą išvykti į turą JAV, po kurio ir liko Naujajame Džersyje.

Kaip A.Karnišovas sužinojo vėliau, tai KGB sprendė lietuvio likimą – leisti šiam išvykti į Ameriką, ar ne.

A.Karnišovas išvyko į JAV nemokėdamas nė vieno angliško žodžio, bet stropiai mokėsi ir per metus perkando naują kalbą.

Tiesa, iš namų jį pasiekdavo baugūs signalai. Sovietai grasino, kad jei neis į armiją, pasodins šį į kalėjimą. Tad kai 1992-aisiais prieš Barselonos olimpinių žaidynių atranką A.Karnišovas skrido į Lietuvą, jis nežinojo, ko tikėtis.

„Bijojau grįžti, nes nežinojau, kas bus. Buvau gavęs visokių signalų, kad jei netarnausiu armijai, metams pasodins į kalėjimą.

Atsimenu, kad vienas geriausių mano bičiulių sykį man pasakė, kad daugiau nebegalime bendrauti telefonu, nes galbūt pokalbių klausomasi.

Jaučiausi sekamas“, – „The Woj Pod“ pripažino A.Karnišovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas

Tačiau po poros savaičių įsikūręs namuose pas tėvus, A.Karnišovas pasijautė saugus.

„Man reikėjo savaitės dviejų suvokti, kad Lietuva pagaliau nepriklausoma“, – šypsojosi A.Karnišovas.

A.Karnišovas padėjo Lietuvos rinktinei patekti į olimpines žaidynes, o Barselonoje iškovoti ir pirmąjį Lietuvai bronzos medalį.

„Nežinojau, ar pateksiu į dvyliktuką. Neturėjau jokių lūkesčių“, – neslėpė A.Karnišovas, tuomet 23-ejų olimpiniame turnyre rinkęs vid. 11,2 taško per mačą ir rezultatyvumu nusileidęs tik Rimo Kurtinaičio, Šarūno Marčiulionio bei Arvydo Sabonio trijulei.

Alfredo Pliadžio nuotr./Artūras Karnišovas 1996 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Artūras Karnišovas 1996 m.

A.Karnišovas prisiminė pirmąją treniruotę su Arvydu Saboniu.

„Atsimenu, įmečiau jam kamuolį po krepšiu ir kirtau į baudos aikštelę nežiūrėdamas į Sabą. Jis perdavė kamuolį ir šis trenkėsi man tiesiai į nosį. Ši pasruvo krauju. Tai buvo paskutinis kartas, kai nebelaukiau kamuolio verždamasis“, – juokėsi A.Karnišovas.

Lietuvis prisiminė linksmą istoriją, nusakančią šlovingą Arvydo Sabonio karjerą.

„Kai aš baigiau karjerą, pasakiau jam: Sabai, aš augdamas žiūrėjau tavo žaidimą, rungtyniavau kartu su tavimi, dabar baigiu karjerą, o tu vis dar žaidi, – krizeno „Nuggets“ vadovas. – Tai tik parodo, kaip ilgai jis žaidė tokiame aukštame lygyje.“

Dabar A.Karnišovas yra Denverio klubo generalinis vadybininkas. Jam prireikė šešerių metų sukonstruoti atkrintamųjų varžybų lygio „Nuggets“ komandą. Bet jam pavyko iškasti tikrą aukso grynuolį.

„Nuggets“ dabar yra laikoma viena perspektyviausių NBA ekipų, o potencialas jau pildomas – praėjusį sezoną Vakarų konferencijoje Denverio klubas užėmė antrąją vietą ir pasiekė atkrintamųjų varžybų antrąjį etapą.

Prieš naująjį NBA sezoną „Nuggets“ priskiriami prie favoritų tapti čempionais.

„Daug komandų keitėsi, pasikvietė žvaigždžių, bet turi nežinomųjų. O mes išlaikėme komandą, kuri pernai iškovojo 55 pergales reguliariajame sezone ir turėjo geriausią namuose iškovotų pergalių rezultatą.

Tai puiki, bet tuo pačiu trečia jauniausia komanda NBA. Beje, mums priklauso vasaros rekordas – išlaikėme net 12 praėjusio sezono sudėties žaidėjų.

Tęstinumas bus mūsų stiprybė. Turime būti dėkingi savininkams, nes prieš trejus metus jie galėjo viską ištaškyti. Bet jie mumis tikėjo“, – „The Woj Pod“ pasakojo A.Karnišovas.

„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas
„Nuggets“ nuotr./„Nuggets“ biure – Martynas Pocius, Tomas Balčėtis ir Artūras Karnišovas

A.Karnišovas Denveryje sutiko „kitą Sabonį“. Su juo dabar lyginamas 24-erių serbas Nikola Jokičius, praėjusį NBA sezoną rinkęs vid. 20,1 taško, 10,3 atkovoto kamuolio ir 7,3 rezultatyvaus perdavimo.

A.Karnišovas prisimena, kad prieš pašaukiant šį neįvertintą talentą 41 šaukimu 2014-ųjų naujokų biržoje, lietuvis kartu su kitu „Nuggets“ vadovu Timu Connelly peržiūrėjo daug jauno Marco Gasolio žaidimo vaizdo įrašų.

Jie jau tada matė, kad N.Jokičius atsiliks nuo kitų NBA žaidėjų pagal atletiškumą, bet jiems labai patiko serbo įgūdžių arsenalas.

„Rizikavome, bet mums pasisekė. Tačiau visa tai yra Jokičiaus nuopelnas, kuo jis tapo, – teigė A.Karnišovas. – Kai trečiąjį jo sezoną NBA įtraukėme Nikolą į starto penketą, nuo gruodžio jis turėjo dviejų mėnesių atkarpą, kai rinko dvigubus ir trigubus dublius. Tada supratome, kad Jokičius gali tapti NBA žvaigžde.

Mes jį laikome savo įžaidėju. Daug kas jį lygina su Saboniu, vertindami jų kamuolio dalijimosi sugebėjimus. Manau, Jokeris (N.Jokičiaus pravardė, – aut. past.) pakėlė tai į dar kitą lygį, nes kokioje dar komandoje matėte centrą, kuris likus dviem minutėms įžaidinėtų kamuolį?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Jamalas Murray'us
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Jamalas Murray'us

A.Karnišovas „The Woj Pod“ pasakojo apie savo kelionę į NBA nuo lygos biuro Londone, iki „Krepšinis be sienų“ stovyklos organizavimo.

A.Karnišovas dalijosi ir 2000-ųjų Sidnėjaus olimpinių žaidynių prisiminimais, kai pusfinalyje Šarūno Jasikevičiaus tritaškis vos nepatiesė JAV svajonių komandos.

A.Wojnarowskis, kaip tarptautinio krepšinio atstovo, paklausė A.Karnišovo, ar galėjo įsivaizduoti, kad po 20 metų Šaras pretenduos tapti „Memphis Grizzlies“ vyr. treneriu, kaip šią vasarą.

„NBA vis daugėja tarptautinio krepšinio atstovų. Bet Jasikevičius manęs nenustebino. Jis turėjo vieną didžiausių krepšinio IQ Europos krepšinyje. Jo lūkesčiai labai dideli, jis labai reiklus. Bet jis visada buvo labai reiklus ir pats sau“, – teigė A.Karnišovas.

„Nuggets“ biure dirba dar du lietuviai – Tomas Balčėtis ir Martynas Pocius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento