Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 23

Anapilin išėjusi legenda: rekordai, principai ir žaidimas NBA tarnaujant kariuomenėje

„Staples Center“ arenos pašonėje stovinti Elgino Bayloro statula amžiams primins legendinį NBA ir „Los Angeles Lakers“ krepšininką. Šlovės muziejaus narys pirmadienį natūralia mirtimi mirė eidamas 87-uosius gyvenimo metus, tačiau po savęs paliko ne vieną įspūdingą pasiekimą ir kvapą gniaužiančią istoriją.
Elginas Bayloras
Elginas Bayloras / „Scanpix“ nuotr.

1958-ųjų metų pirmasis NBA naujokų biržos šaukimas Elginas Bayloras greitai sujudino šios lygos vandenis.

Jis pirmajame sezone buvo išrinktas geriausiu lygos naujoku, o per 13 metų trukusią krepšininko karjerą net 11 kartų žaidė „All-Star“ rungtynėse.

1958–1971 metais krepšininko karjera tęsėsi tik „Lakers“ klube.

E.Bayloro karjeros vidurkiai – įspūdingi: 27,4 taško ir 13,5 atkovoto kamuolio per rungtynes. Jis yra vienas iš keturių krepšininkų NBA istorijoje, kurių karjeros vidurkiai viršija 25 pelnytų taškų ir 10 atkovotų kamuolių ribas.

Wiltas Chamberlainas ir E.Bayloras yra vieninteliai žaidėjai, kuriems sezono metu pavyko vidutiniškai fiksuoti net po 30 taškų ir atkovoti po 18 kamuolių.

Tik jei Wiltas buvo 216 cm ūgio milžinas, E.Bayloro ūgis siekė 196 cm.

„Prieš Juliusą Ervingą ir Michaelą Jordaną buvo Elginas Bayloras. Jis niekada nesulaukė atitinkamos pagarbos, nors krepšiniui davė labai daug. Tai geriausias visų laikų lengvasis krašto puolėjas“, – sakė „Šlovės muziejaus“ narys Spenceris Haywoodas.

VIDEO: Elgin Baylor's BEST Career Highlights

Nors vaizdo įrašų su E.Bayloro žaidimo epizodais nėra daug, bet buvę komandos draugai pagal atletiškumą šį krepšininką lygina su garsiausiais lygos skrajokliais – J.Ervingu, M.Jordanu ir Vince'u Carteriu.

„Rinkdamas taškus ir atkovodamas kamuolius Elginas mūsų kartai apibrėžė lengvojo krašto puolėjo poziciją, – sakė buvusi NBA žvaigždė Marquesas Johnsonas. – Atakas jis užbaigdavo labai kūrybingai. Tai būdavo sunkūs ir lankstūs metimai. Elginas atlikdavo „eurostepo driblingą“ dar 1960-aisiais.“

Šiai NBA legendai priklauso šeštas rezultatyvumo per vienerias rungtynes rezultatas, kai 1960-aisiais E.Bayloras surinko 71 tašką ir atkovojo 25 kamuolius.

„Elginas Bayloras buvo viena pirmųjų superžvaigždžių lygoje, kuri nustatė kryptį modernios NBA tėkmei, – pranešime apie Anapilin iškeliavusią NBA legendą kalbėjo lygos komisaras Adamas Silveris. – Dėl savo atletiškumo ir pasiaukojamo žaidimo Elginas demonstravo įspūdingus rezultatus, tarp kurių – visų laikų NBA finalų rekordas, kai 1962-ųjų metų penktose serijos rungtynėse pelnė 61 tašką. Šis rezultatas tampa dar labiau išskirtinis dėl to, jog dalį sezono jis praleido kariuomenėje.“

Vis dėlto garsiojoje 1962-ųjų metų NBA finalo serijoje E.Bayloro atstovaujama „Lakers“ krito septintajame susitikime.

Priverstinę tarnybą kariuomenėje 1961–1962 metų sezone atlikęs puolėjas NBA žaisdavo tik savaitgaliais, ant parketo išbėgo vos 48 rungtynėse. Bet skaičiai protokoluose vis tiek buvo neįtikėtini – 38,3 taško, 18,6 atkovoto kamuolio bei 4,6 rezultatyvaus perdavimo.

„Scanpix“ nuotr./Elginas Bayloras
„Scanpix“ nuotr./Elginas Bayloras

1963–1964 metų sezone kentėjo nuo kelio traumų, kurios atnešė ne vieną operaciją. Nors krepšinį profesionaliai E.Bayloras žaidė iki 1971-ųjų bei vis tiek išliko dominuojanti jėga lygoje, bet jo žaidimas jau nebuvo toks pat.

E.Baylorui 1959-aisiais teko susidurti su rasizmu, tačiau jis parodė charakterį.

Tuometis „Lakers“ ir Sinsinačio „Royals“ mačas turėjo vykti neutralioje aikštelėje Čarlstone, Vakarų Virdžinijoje, tačiau juodaodžiai krepšininkai nebuvo įleisti į viešbutį, tad komandai nakvynei teko persikelti į bendrabutį.

Protestavęs E.Byloras nusprendė nežaisti rungtynėse, kurias „Lakers“ galiausiai pralaimėjo.

„Pasakiau treneriui, jog nežaisiu. Ir nežaidžiau. Žurnalistai dėl nesėkmės apkaltino mane, bet aš galvojau, jog tai buvo teisingas poelgis“, – kadaise pasakojo pats krepšininkas.

Baigęs krepšininko karjerą J.Bayloras trejus metus nuo 1976-ųjų iki 1979-ųjų dirbo vyriausiuoju „New Orleans Jazz“ treneriu. Per šį laikotarpį iškovojo 86 pergales ir patyrė 135 pralaimėjimus.

1986-aisiais jis tapo „Los Angeles Clippers“ generaliniu vadovu bei šias pareigas ėjo net 22 metus. 2006-aisiais jis buvo išrinktas metų NBA vadovu, nors per savo laikmetį „Clippers“ klube turėjo tik du sezonus, kai pergalių buvo iškovota daugiau nei patirta nesėkmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas