Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 19

Antrasis Europos treneris prie NBA klubo vairo – kas šis serbas?

Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo dalyvavo darbo pokalbiuose, o Šarūno Jasikevičiaus pavardė nuskambėjo naujienų pranešimuose, kai „Toronto Raptors“ ieškojo naujo vedlio. Tačiau galiausiai Kanados klubas pasirinko Europoje menkiau žinomą krepšinio trenerį Darko Rajakovičių.
Darko Rajakovičius
Darko Rajakovičius / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Darko Rajakovičius paskirtas dešimtuoju „Raptors“ treneriu per Kanados klubo istoriją.

44 metų serbas tapo tik antruoju europiečiu treneriu NBA, nepaisant neilgos savo patirties.

„Aišku, garbė ir privilegija būti tokioje situacijoje, – Serbijos „Mozzart Sport“ sakė D.Rajakovičius. – Esu įsitikinės, kad tai pasekmė mūsų aukštų rezultatų ir sėkmės, kurią mūsų treneriai ir žaidėjai pasiekė anksčiau. Igoris Kokošovas, atvykęs į NBA prieš dvidešimt metų, padėjo atidaryti duris kitiems užsieniečiams treneriams.“

2018–209 metais dalį sezono „Phoenix Suns“ treniravęs serbas I.Kokoškovas buvo pirmasis europietis treneris prie NBA klubo vairo.

I.Kokoškovo patirtis buvo platesnė, jis beveik du dešimtmečius darbavosi NBA komandų trenerių štabuose, o 2017 metais laimėjo Europos pirmenybes vadovaudamas Slovėnijos rinktinei.

„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Kokoškovas
„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Kokoškovas

D.Rajakovičiaus biografija gerokai trumpesnė, bet pradžia panaši – jis irgi yra iš Serbijos.

„Man pasisekė, kad gimiau Serbijoje, kad augau Serbijos krepšinio mokykloje, tai padėjo man atsidurti tokioje padėtyje, kurioje esu dabar – esu paskirtas „Toronto Raptors“ vyr. treneriu.

Aš augau stebėdamas mūsų rinktinę ir didžiuosius trenerius: nuo Željko Obradovičiaus ir Dudos Ivkovičiaus iki Svetislavo Pešičiaus ir Božo Malkovičiaus.

Yra daug trenerių, kurie paliko gilią žymę mūsų krepšinyje ir man padėjo. Taip pat ir Bogdanas Tanjevičius. Aš turėjau galimybę pabūti „Fenerbahče“ dvi savaites, patobulėti, kur jis man atvėrė duris. Daug žmonių man padėjo“, – vardino D.Rajakovičius.

Iš Čačako kilęs D.Rajakovičius jau būdamas 16-os metų pradėjo treniruoti vietos „Borač“ komandą. Būdamas 20-ies jis persikėlė į Belgrado „Crvena zvezda“, kur vadovavo jaunimo komandoms.

Aštuonerius metus „Crvena zvezda“ klube dirbęs jaunasis treneris dusyk laimėjo Serbijos jaunimo pirmenybes, o po aštuonerių metų Belgrade persikėlė į Ispanijos penktosios lygos ekipą.

Po trejų metų, 2012 metais, prasidėjo jo kelionė kitoje Atlanto pusėje, kur D.Rajakovičius iš pradžių treniravo G lygos komandą, o paskui dirbo asistentu NBA klubuose: „Oklahoma City Thunder“, „Phoenix Suns“, „Memphis Grizzlies“.

2019 metais D.Rajakovičius buvo vienas Aleksandro Džorždževičiaus asistentų pasaulio čempionate, kur Serbijos rinktinė liko penkta.

Po devynerių metų asistento pareigoje jis tapo „Raptors“ treneriu.

„Kelias nebuvo lengvas, aš nesilyginau į kitus, o turėjau rasti savo taką. Žinoma, buvo aukų: nebuvo lengva palikti Serbiją, namus, dirbti Ispanijoje, tada keliauti į JAV – tai didžiausios aukos, bet šeima mane labai palaikė“, – pasakojo D.Rajakovičius.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Darko Rajakovičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Darko Rajakovičius

JAV žiniasklaida pastarosiomis savaitėmis vis vardino kitus favoritus treniruoti „Raptors“.

Adrianas Griffinas, Kenny Atkinsonas, Charlesas Lee ir buvęs šio klubo trenerio Nicko Nurse'o asistentas Sergio Scariolo, pastaruosius metus vadovavęs Ispanijos rinktinei ir Bolonijos „Virtus“, buvo sąraše.

Skambėjo pranešimai, kad su S.Scariolo vyko keli darbo pokalbiai, o tarp kandidatų buvo paminėtas ir Šarūnas Jasikevičius.

Galiausiai „Raptors“ pasirinko mažiau žinomą specialistą.

„Geras klausimas, bet jis skirtas Masai Ujiri ir Bobby Websteriui bei kitiems klubo žmonėms, kurie priėmė sprendimą. Kai aš įžengiau į šį procesą, nenorėjau nieko įžeisti, tiesiog siekiau pristatyti save, kas ir apie ką aš esu, kokia mano krepšinio filosofija. Galiausiai jiems tikau labiausiai, tad jie mane pasamdė“, – pasakojo D.Rajakovičius.

Toronto klube jam nebus paprasta.

Praėjusį sezoną Kanados klubas laimėjo pusę reguliariojo sezono mačų – 41 ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

„Šypsenas palikim: „Raptors“ yra su nauju treneriu Rajakovičiumi“, – antraštėje naujo trenerio vardu ir aliuzija į tamsą (Dark) sužaidęs dienraštis „Toronto Sun“ aprašė „Raptors“ laukiančius iššūkius.

Apžvalgininkas priminė, kad klubas tikrai nėra toks stiprus kaip 2019 metais, kai su Kawhi Leonardu, Marcu Gasoliu, Kyle'u Lowry laimėjo NBA čempionų titulą.

Pascalis Siakamas, A.G.Anunoby, Scotie Barnesas ir Jacobas Poeltlis turėtų likti, bet geriausi komandos metikai Fredas VanVleetas ir Gary Trentas Jr. bandys laimę laisvų žaidėjų rinkoje.

„Toronto Sun“ nekaltino buvusio asistento, bet priminė, kad pastarojoje D.Rajakovičiaus darbovietėje „Memphis Grizzlies“ labai trūko drausmės, o ne talento. Vien Ja Moranto skandalai ko verti.

Dabar serbo laukia nauji iššūkiai ir naujas tikslas – išsilaikyti trenerio poste ilgiau nei pirmasis europietis treneris NBA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas