Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 05

Budapešte J.Valančiūną aplankęs „Raptors“ treneris lietuviui turi įdomių žinių ir idėjų

Jeigu jums kilo dvejonių dėl Jono Valančiūno ateities Toronte pasikeitus treneriams, šis interviu turėtų nuteikti gana pozityviai. Naujasis „Toronto Raptors“ strategas Nickas Nurse'as nuo 2013-ųjų dirbo su lietuviu ir nemaloniais momentais pagalvodavo apie 213 cm ūgio bokštą. Būtent nuo N.Nurse'o sugalvotų permainų prasidėjo J.Valančiūno renesansas Toronte. Žvelgdamas į lietuvį amerikietis mato platesnį paveikslą nei kiti treneriai.
Jonas Valančiūnas ir Nickas Nurse'as
Jonas Valančiūnas ir Nickas Nurse'as / 15min nuotr.

Nickas Nurse'as dar nėra tokio lygio žvaigždė kaip Greggas Popovichius, kad jo veidui vos šmėstelėjus krepšinio arenose Europoje žiūrovai pradėtų šnabždėtis iš nuostabos, o po to skubėtų prie parketo įsiamžinti su NBA garsenybe.

Taip buvo Tel Avive, pernykščiame Europos čempionate, kai G.Popovichius užsuko pasižiūrėti, kaip sekasi jo bičiuliui Ettore Messinai su Italijos rinktine. „Matei?! Popovichius atvyko!“ – išpūstomis akimis tribūnose strikinėjo žmonės.

N.Nurse'ą, naująjį Rytų konferencijos reguliariojo sezono nugalėtojų komandos trenerį, Budapešte atpažino vienas kitas žiūrovas. Tik priešais amerikietį ir jo kolegą trenerį Andrea Trinchieri sėdėjusi porelė kiek sudvejojusi atsisuko ir paprašė nusifotografuoti.

Tad N.Nurse'as ramiai, be jokių apsauginių, prieš Lietuvos ir Vengrijos rungtynes priėjo pasisveikinti su Jono Valančiūno žmona Egle. Pasisveikino ir su Saboniais, linksmai persimetė keliais žodžiais su Arvydo Sabonio dukra Aušrine ir nuėjo nuošaliau ramiai pasižiūrėti mačo, pasišnekučiuodamas su A.Trinchieri.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nickas Nurse'as ir Andrea Trinchieri
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nickas Nurse'as ir Andrea Trinchieri

Nusprendę atsisakyti vipinių kėdžių, iš žiūrovų tribūnos jis stebėjo, kaip Jonas Valančiūnas gražiai įmetė kamuolį po krepšiu įkirtusiam Mantui Kalniečiui, tarsi apsikeisdamas įžaidėjo ir centro pareigomis.

Netrukus, jau antrąją rungtynių minutę, J.Valančiūnas gan užtikrintai paleido tolimą metimą – pirmą savo karjeroje nacionalinėje komandoje.

N.Nurse'as tuo metu tribūnose papurtė galvą ir kažką pirštu rodė į aikštę A.Trinchieriui.

Galbūt 50-metis turėjo omenyje tai, kad būtent šiose žaidimo kategorijose – valdant kamuolį ir metant tritaškius, J.Valančiūnas praėjusį sezoną padarė didžiausią pažangą.

Aš net per pauzę tarp pirmo ir antro kėlinio paprašydavau teisėjo kamuolio, kad galėčiau jį paduoti į rankas Valančiūnui. Kad jį bent paliestų.

Prie jos prisidėjo ir N.Nurse'as, dar prieš keletą metų siūlęs Dwane'ui Casey keisti komandos puolimą. Buvęs „Raptors“ strategas permainų galiausiai ėmėsi šį sezoną ir Jonui tai turėjo labai patikti.

„Jūs matėte, kaip Jonas anksčiau tiesiog lakstydavo pirmyn atgal, laukdavo kamuolio po krepšiu, būdavo tai šen, tai ten. Dar paprašydavome jo bandyti sugriebti kamuolį puolime ir bėgti atgal.

Bet kartais jis lakstydavo pirmyn atgal, pirmyn atgal, pirmyn atgal ir net nepaliesdavo kamuolio. Aš net per pauzę tarp pirmo ir antro kėlinio paprašydavau teisėjo kamuolio, kad galėčiau jį paduoti į rankas Valančiūnui. Kad jį bent paliestų ir panašiai.

Kai pagalvoji, dabar tai juokinga, bet tada tai nebuvo labai juokinga, – 24sek per ilgąją Lietuvos ir Vengrijos rungtynių pertrauką pasakojo N.Nurse'as. – Tačiau dabar turime puolimo schemą, kurioje Valančiūnas gauna kamuolį, jį perduoda, judina kamuolį ir žaidžia pasroviui.

Dabar smagiau visiems. Prieš dvejus metus atlikdavome gal tik po 250 perdavimų per rungtynes, o praėjusį sezoną tas vidurkis išaugo iki 310.

Dabar visi prisiliečia prie kamuolio, juo dalijasi. Dabar yra daugiau galimybių skaityti situacijas, nei tiesiog žaisti stagnatiškame puolime. Manau, tai patiko Jonui ir jis padarė didžiulį šuolį abiejose aikštės pusėse.“

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Naujojo „Raptors“ trenerio akivaizdoje J.Valančiūnas per 16 minučių prametė tik vieną metimą, surinko 15 taškų ir atkovojo 5 kamuolius, o Lietuva nepaliko vilčių Vengrijai 73:50.

Daug kamuolių buvo adresuojami lietuviui po krepšiu. N.Nurse'as šypsosi – Dainiaus Adomaičio vietoje jis elgtųsi lygiai taip pat, kai turi tokią priekinę liniją prieš tokius varžovus.

Vos tapęs „Raptors“ strategu amerikietis ėmė lankyti pagrindinius komandos žaidėjus. Su keliais vyrukais jis susitiko Toronte, svečiavosi pas DeMarą DeRozaną Los Andžele, o į Europą atvyko specialiai dėl Jono Valančiūno ir austro Jakobo Poeltlo.

N.Nurse'as su J.Valančiūnu vakarieniavo Lietuvos ir Vengrijos dvikovos išvakarėse.

„Žinote, jam sekasi gerai. Jam labai patinka žaisti rinktinėje. Jam rūpi. Ir Jonas visada žaidžia dėl pergalių. Manau gerai, kad jis čia gali palaikyti formą, tobulinti savo žaidimo įgūdžius. Vasarą jis turės daug laiko atsitraukti nuo rungtynių krūvio. Tai bus geras laikas išsivalyti žaizdas ir paruošti kūną sezonui“, – pasakojo N.Nurse'as.

Prisistatyti Jonui treneriui nereikėjo. N.Nurse'as nuo 2013-ųjų darbavosi Toronte D.Casey trenerių štabe. NBA krepšininkai turi individualius trenerius ir lietuvis kaip tik nemažai darbavosi su N.Nurse'u.

Daugelis spėliojo, kaip J.Valančiūnas atrodys naujo trenerio schemose. Tai pirmas kartas centro karjeroje NBA, kai „Raptors“ pakeitė trenerį.

JV nereikėjo skaityti analitikų apžvalgų ir prognozių, kaip nauji vėjai Toronte keis jo ir komandos žaidimą. Jis pats viską išgirdo iš pirmų lūpų.

„Manau, kad mes toliau bandysime išplėsti jo žaidimą ir jo ginklų arsenalą. Ir ne tik kaip baudos aikštelės žaidėjo. Aš noriu, kad jis mestų tritaškius, veržtųsi, klaidintų varžovus, – platų J.Valančiūno paveikslą mato N.Nurse'as. – Noriu, kad jis priimtų sprendimus įvertindamas greitųjų užtvarų situacijas.

Noriu, kad jis dar geriau skirstytų kamuolius palei šoninę liniją įkertantiems žaidėjams būnant toli nuo krepšio.

Jis jau dabar gali daryti nemažai dalykų, bet manau, kad jis galėtų dar labiau praplėsti savo žaidimą.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as ir Masai'us Ujiri
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as ir Masai'us Ujiri

Tam tikrų idėjų jis pasisėmė stebėdamas Lietuvos rinktinės rungtynes. Joną jis pamatė NBA neįprastose gynybinėse situacijose, ypač žaidžiant du prieš du.

N.Nurse'ui tai proga ištestuoti J.Valančiūną vaidmenyse, kokių jis paprastai negauna NBA.

Dėl nacionalinės komandos jis neturi jokių abejonių. Dar pernai „Raptors“ siuntė į rinktinės stovyklą savo žmones, kurie apsižvalgę grįžo su išvadomis, jog Lietuvos rinktinėje dirbama pagal aukščiausius standartus.

O Toronte ruošiamasi ambicingam sezonui. Gaila, kad šio momento nesulaukė D.Casey – LeBronas Jamesas iš Rytų persikėlė į Vakarus ir tokioms komandoms kaip „Toronto Raptors“, „Boston Celtics“ bei „Philadelphia 76ers“ paliko atvirą greitkelį į NBA superfinalą.

Į jį „Raptors“ lėks tuo pačiu bolidu.

„Nemanau, kad Toronte galite laukti didelių sudėties permainų, – patikino N.Nurse'as. – Manau, kad mūsų sudėtis yra pakankamai gerai sukomplektuota. Aišku, niekada negali žinoti – kartais mainai nukrenta iš dangaus. Bet mes turime net 10 rotacijos žaidėjų, kurie lieka komandoje. 10! Aš esu patenkintas savo komanda.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai