Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 20

Čikagoje – strėlės į A.Karnišovą: „Mistikai išblėsus, laikas sužinoti jo planą“

„Chicago Bulls“ gyvenimą nušviečianti žiniasklaida apstulbo, kai komandos viešųjų ryšių atstovas kartu su Artūru Karnišovu į sezono pabaigos pokalbį su žiniasklaida atvedė ir trenerį Billy Donovaną. Tarsi jis ir taip nebūtų priėmęs pakankamai kulkų už savo vadovą, rašo „The Athletic“ žurnalistas Darnellas Mayberry savo teksto apie lietuvio sprendimus Čikagos klube pradžioje.
Artūras Karnišovas
Artūras Karnišovas / Stopkadras

„Bulls“ klubas patyrė pralaimėjimą lemiamame Rytų konferencijos įkrintamųjų mače prieš „Miami Heat“ ir baigė sezoną nepasiekęs atkrintamųjų varžybų.

Už tai A.Karnišovas sulaukė nemažai kritikos Čikagoje. Lietuviui kritikos pažėrė ir „The Athletic“ žurnalistas, aprašęs po sezono įvykusią spaudos konferenciją ir bedęs pirštu į, jo manymu, A.Karnišovo padarytas klaidas:

B.Donovanas sėdėjo nieko neveikdamas greta „Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidento tarsi apsauginis, kol reporteriai apipylė A.Karnišovą klausimais. B.Donovanas, sėdėjęs kėdėje, kuri labiau tiktų generaliniam vadybininkui Marcui Eversley, per 26 minutes trukusią spaudos konferenciją atsakė vos į du klausimus.

„Bulls“ nepateisino lūkesčių dėl daugybės priežasčių šiame sezone. Jie finišavo su šešiomis pergalėmis mažiau (40-42) nei praėjusiame sezone ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Tačiau pagrindinė priežastis yra komandos vadovas, kuris surinko geresnę, bet vis dar trūkumų turinčią sudėtį, kurios užsispyrusiai laikėsi net ir tada, kai visi matė, kad nieko neišeis.

A.Karnišovas turėjo šansų pagerinti „Bulls“ sudėtį arba padidinti klubo turimų žetonų skaičių praėjusią vasarą arba per šio sezono mainų lango užsidarymą. Abu kartus jis neatliko praktiškai nieko.

Blogas ir greitai į užmarštį nugrimsiantis sezonas, per kurį tariamai žvaigždėmis pripildyta „Bulls“ komanda nė sykio nelaimėjo net ketverių rungtynių iš eilės, buvo to rezultatas.

„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as ir DeMaras DeRozanas
„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as ir DeMaras DeRozanas

Dabar, kai jo mistika išblėso, o jo tinkamumas eiti šias pareigas gali būti įvertinamas iš naujo, kadaise nepriekaištinga A.Karnišovo reputacija priklauso nuo to, ką jis nuveiks šią vasarą.

Žinoma, tik tuo atveju, jei jis pripažins, kad jo pradinė „Bulls“ vizija nepasiteisino ir jis yra pasiruošęs nukreipti organizaciją kita kryptimi.

„Bulls“ reikia perkrovimo ir panašu, kad visi tą supranta, išskyrus žmogų, vadovaujantį organizacijai. Kalbėdamas su žiniasklaida A.Karnišovas atviravo daugiau negu įprastai, o tai galbūt yra ženklas, kad jis jaučia atsakomybę, jei ne degančią savo kėdę, ir žino, kad jo drąsūs metodai nesulauks užtarimo, kai komanda, sustūmusi visus žetonus į stalo vidurį, nepateko net į atkrintamąsias.

Kadaise nepriekaištinga A.Karnišovo reputacija priklauso nuo to, ką jis nuveiks šią vasarą.

Lonzo Ballo nežaidimas visą sezoną trukdė komandai, bet laimei, A.Karnišovas nepanaudojo probleminio L.Ballo kelio kaip ramento sau.

„Norėjome būti atkrintamosiose, – sakė A.Karnišovas. – Tad rezultatas nuvylė. Bet tai, kaip užbaigėme sezoną, nuteikė pozityviai.“

Čikaga turėtų jaustis laiminga dėl to, kad negavo pirmo atkrintamųjų etapo akistatos su „Milwaukee Bucks“. Ji tik būtų išryškinusi, koks didelis yra atotrūkis tarp „Bulls“ ir Rytų konferencijos elito komandų.

Jei praėjusių metų akistata, kurią „Bucks“ laimėjo 4-1, to dar neįrodė, šių metų serija būtų aiškiai parodžiusi, kodėl „Bulls“ suklydo praėjusiais metais nekeisdami sudėties bei atsisakydami keisti kryptį ir per mainų termino pabaigą vasarį.

Dabar „Bulls“ bent jau turi 1,7 proc. tikimybę laimėti NBA naujokų biržos loteriją ir gauti klubo ateitį pakeisiantį talentą bei 8 proc. šansą išsaugoti vieną iš dviejų šaukimų, kuriuos A.Karnišovas išsiuntė „Orlando Magic“ ekipai už Nikolą Vučevičių.

„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Vučevičius
„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Vučevičius

Daugelis norėtų paploti A.Karnišovui už tai, kad bandė siekti sutriuškinimo atkrintamosiose nuo „Bucks“. Nors šis siekis pakenkė ilgalaikiams komandos planams tiek dėl to, jog klubas neišpardavė savo žaidėjų per mainų termino pabaigą, tiek nesuteikiant organizacijai šanso pakilti iš vidutiniokų statuso užsitikrinant geresnius šansus naujokų biržos loterijoje, bandant laimėti bent jau išsaugoma garbė. Tai išsaugo pagarbą krepšiniui ir suteikia pramogą, leidžiančią ištverti šaltas Čikagos žiemas.

Tačiau tai žavi tik tuo atveju, jei turi planą ir akivaizdžiai progresuoji. Tuo tarpu A.Karnišovas su kiekvienu šansu, kurių susikuria mažai, nesugeba pateikti įtikinamo plano, ką jis daro su „Bulls“.

L.Ballo nesėkmės tikrai sugadino A.Karnišovo įdirbį. Bet nėra pateisinimų tam, kad A.Karnišovas nuo žinios apie Lonzo situaciją leido praeiti 13 mėnesių, per kuriuos pasirašė sutartį tik su Andre Drummondu, jau spėtu atleisti Goranu Dragičiumi ir Patricku Beverley.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andre Drummondas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andre Drummondas

„Nesigailiu, nes turėjome laukti, kol situacija bus aiškesnė, – teigė A.Karnišovas. – Tikėjome, kad L.Ballas sugrįš ir žais, bet tai neįvyko ir turėjome prie to prisitaikyti. Būtent taip žiūrime į šią situaciją. Nežinau, kada jis sugrįš, bet mes padarysime sudėties pakeitimus, kad prie to prisitaikytume.“

Bet kaip A.Karnišovas sustiprins sudėtį neturėdamas žetonų savo kišenėse? Neturėdama naujokų biržos šaukimų ir vietos algų kepurėje dėl A.Karnišovo skubėjimo į vidutiniokų gretas, komanda neturi įrankių iš esmės pakeisti savo sudėtį.

Prieš atsakydamas į klausimą reporteriui jis šelmiškai nusišypsojo, tarsi savo rankovėje turėtų kažką, ko negali parodyti iki liepos. Bet tada jis pateikė patį paprasčiausią ir mažiausiai įkvepiantį atsakymą, kokį tik galima įsivaizduoti.

„Įvertinsiu visus variantus. Viskas priklauso nuo to, kas bus prieinamas, o mes įvertinsime viską. Neapsistoju ties vienu keliu“, – sakė A.Karnišovas.

Stopkadras/Artūras Karnišovas
Stopkadras/Artūras Karnišovas

„Bulls“ sirgaliai, kurie ir toliau užpildo „United Center“ areną kiekviename sezone, nusipelnė geriau. Jie nusipelnė plano, o ne banalybių iš žmogaus, kuris daro vis daugiau didelių klaidų.

A.Karnišovas atliko vieną manevrą po kito, kurie iškėlė „Bulls“ į atkrintamąsias praėjusiame sezone po ketverių metų pertraukos. Už tai jis buvo įvertintas. Bet dabar atėjo laikas įrodyti savo kompetenciją.

Kol kas jo ėjimai atitinka laisvo, trumparegio vadovo, kuris žaidžia „fantasy“ žaidimą, profilį.

Per trejus metus nuo tada, kai A.Karnišovas ėmėsi šio vaidmens, jis atsidūrė didžiulių N.Vučevičiaus mainų pralaimėtojo pusėje. Jis laimėjo abejotiną kovą dėl DeMaro DeRozano, bet pasirinko teisingai ir stebėjo, kaip D.DeRozanas du kartus patenka į „All-Star“ rungtynes. A.Karnišovo idėja su L.Ballu buvo teisinga, bet gavus vos 35 rungtynes iš įžaidėjo, kuriam įteiki ketverių metų 80 mln. dolerių kontraktą, akivaizdu, kad kažkas praslydo pro akis komandos vadovybei.

A.Karnišovas iškeitė Lauri Markkaneną už riešutų pakelį prieš dvejus metus, o dabar jis išaugo į „All-Star“ lygio žaidėją. Be to, vietoje to, kad išmainytų, jis išsaugojo ketvirtąjį 2020 m. naujokų biržos šaukimą, kuris nieko gero nežadėjo, bei pasirinko Patricko Williamso projektą.

„Scanpix“/AP nuotr./Lauri Markkanenas ir Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Lauri Markkanenas ir Domantas Sabonis

Nepaisant to, kad „Bulls“ turėjo akivaizdžių trūkumų, A.Karnišovas praleido pastaruosius du mainų langus neatlikęs jokio ėjimo.

Vienas kartas dar atrodė vangiai, bet antras jau kuždėjo apie nesąmonę. Su A.Karnišovu „Bulls“ iškovojo vieną pergalę atkrintamosiose ir vieną pergalę įkrintamosiose – tai viskas.

Lengva pamiršti, kad A.Karnišovas šiame vaidmenyje yra naujas žmogus, nors NBA pasaulyje jis sukasi jau dešimtmečius. Jis mokosi šiame darbe, kaip ir Zachas LaVine'as, kuris žaidžia jau devintą sezoną, bet atkrintamosiose yra pasiekęs tik tą vienintelę pergalę.

Per spaudos konferenciją paklausiau A.Karnišovo, ko jis išmoko apie save šiame sezone ir kas galėjo būti atlikta geriau.

„Kantrybė, – atsakė A.Karnišovas. – Štai ko išmokau apie save. Priežastis, kodėl bandėme būti kantrūs su šia komanda per mainų termino pabaigą, yra tai, jog ši komanda nusipelnė šanso. Tuo metu nebuvo nė vieno varianto, kuriuo būtume sustiprinę komandą.

Taigi dėl šių priežasčių nusprendėme suteikti šiai grupei šansą kažką nuveikti ir aš didžiuojuosi dėl šios komandos, dėl žaidėjų ir trenerių. Nors ir nepasiekėme tikslų, tai papildomos žinios man. Aš nuolat išmokstu naujų dalykų, kad atėjus laikui, galėčiau priimti geresnius sprendimus.“

Neprireikė dviejų sezonų, kad suprastum, jog „Bulls“ reikia metikų. Praėjusiais metais jie penktosiose serijos su „Bucks“ rungtynėse išmetė 52 tritaškius, iš kurių prametė 37. Iš toli galintys pataikyti žaidėjai turėjo būti komandos prioritetų sąrašo viršūnėje. Bet A.Karnišovo flirtas su Danilo Gallinari praėjusią vasarą vaisių nedavė, o „Bulls“ ir vėl užėmė paskutinę vietą pagal išmestus tritaškius visoje lygoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as

„Mūsų pagrindinis tikslas bus padidinti metimų skaičių, nes labai sudėtinga kiekvienas rungtynes pradėti turint tokį didžiulį deficitą. Esame paskutiniai pagal išmestų tritaškių skaičių, esame paskutiniai pagal pataikytus tritaškius. Atrodo, lyg į kiekvienas rungtynes einame su 8 taškų deficitu, kurį turime panaikinti“, – kalbėjo A.Karnišovas.

Tai viena pagrindinių sričių, kurias „Bulls“ turi taisyti, norėdami konkuruoti su pirmo ešelono Rytų konferencijos komandomis.

Stabilumas įžaidėjo pozicijoje yra pagrindinis veiksnys. Pataikymas yra antras, o vėliau eina aukštaūgiai ir geresnis lanko saugojimas gynyboje.

„Bulls“ ir A.Karnišovo laimei, palyginus stiprus finišas užmaskavo nemalonų kvapą, sklidusį didžiąją šio sezono dalį, ir suteikė pagrindo optimizmui ateityje.

Z.LaVine'as po kelio problemų praėjusią vasarą atrodė tarsi keliantis nerimą veiksnys, bet nusipurtęs nesėkmingo pirmojo sezono mėnesio naštą jis po „All-Star“ pertraukos žaidė sensacingą krepšinį, įrodydamas, kad yra vertas maksimalaus kontrakto, gauto praėjusiais metais.

„Bulls“ ir A.Karnišovo laimei, palyginus stiprus finišas užmaskavo nemalonų kvapą, sklidusį didžiąją šio sezono dalį, ir suteikė pagrindo optimizmui ateityje.

Coby White'as sezoną pradėjo kaip žmogus, nepritampantis komandoje. Bet C.White'as pasinaudojo L.Ballo nesėkmėmis ir gavęs minučių demonstravo geriausią krepšinį per savo ketverius metus trunkančią karjerą. Dabar būsimasis laisvasis agentas atrodo kaip žaidėjas, kurį reikia išsaugoti.

P.Williamsas irgi parodė ženklus, jog gali stipriai šauti į viršų kitame sezone. Abu šie žaidėjai gali drastiškai pakeisti „Bulls“ trajektoriją ateityje.

Pridėkite juos prie D.DeRozano, kuris pasitinka paskutinį kontrakto sezoną, ir Alexo Caruso, ir „Bulls“ turi tinkamą drobę, ant kurios galima kurti komandos piešinį.

N.Vučevičius bus neapsaugotas laisvasis agentas, bet A.Karnišovas tikisi, kad pavyks pratęsti sutartį su vidurio puolėju. Jis teigė tą patį ir apie C.White'ą bei Ayo Dosunmu, kuris taps apribotu laisvuoju agentu.

Bet „Bulls“ negalės išsaugoti visos sudėties ir neturėtų to mėginti daryti net jei galėtų.

Be to, kad išlaikydami status quo „Bulls“ dar vienu beprasmišku sezonu, Čikagos klubas taptų algų kepurę viršijančia komanda. Jei jau praėjusią vasarą sudėtis nebuvo verta jos viršyti, šiemet to tikrai nereiktų daryti.

„Apie tai buvo kalbama visą sezoną – išsprogdinti, perstatyti komandą. Bet tai nėra mūsų galvose. Po to, kai pakeitėme savo požiūrį 2021-ųjų sezone bandydami laimėti ir sukurti stabilią viziją, visą laiką į tai koncentravomės. Žiūrime tik į tai, kaip galime padėti šiai komandai ir patobulinti ją kitam sezonui.

Taip atrodys mūsų tarpsezonio tikslas. Viską įvertinsime ir nuspręsime, kaip galime kautis su geriausiomis komandomis“, – teigė A.Karnišovas.

Jis turės daug darbo. Bet jis pakankamai kantrus.

Atėjo laikas vadovaujančiam žmogui įrodyti „Bulls“ sirgaliams, kad jis turi planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas