Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 08

D-Mo interesus ginantis ir „Rockets“ vadovams kumščiais mosuojantis B.J.Armstrongas: kas jis?

„Mes turime savo teises. Mes nepasirodysime. Pažiūrėsime, kas bus. Pažiūrėsime, ką klubas darys“, – tai bene daugiausia pastarosiomis dienomis Lietuvos sporto pasaulyje aptarinėjama frazė, kurią Donatui Motiejūnui nepasirodžius „Houston Rockets“ sveikatos patikrinime ištarė jo interesams atstovaujantis B.J.Armstrongas. 24sek pasidomėjo, kas yra šis vyras, nepabūgęs sudrumsti nusistovėjusio stipriausios planetos krepšinio lygos vandens ir bandantis apnuoginti NBA kolektyvinės sutarties spragas.
Donatas Motiejūnas ir B.J.Armstrongas
Donatas Motiejūnas ir B.J.Armstrongas / „Scanpix“ nuotr.

Proga išbandyti sistemą?

Jau dabar mažai kas abejoja, kad D.Motiejūno atvejis NBA istorijoje bus prisimenamas ir po kelerių metų.

NBA apžvalgininkai įtaria, kad ši užsitęsusi saga gali būti ne tik B.J.Armstrongo bandymas parūpinti savo klientui kuo pelningesnę sutartį ir tinkamesnę darbo vietą, tačiau ir mėginimas išsiaiškinti, kiek yra lanksti apribotų laisvųjų agentų sistema ir kiek tas ribas dar galima praplėsti.

Neverta abejoti dėl vieno. Lietuvio interesams atstovauja vienas įtakingiausių ir labiausiai NBA koridoriuose gerbiamų agentų, kuris savo vardą susikūrė ne tik akiplėšiškai siurbdamas milijonus iš klubų savininkų kišenių.

NBA pasaulis B.J.Armstrongo pavardę išgirdo dar prieš šiam 49-erių vyrui apsivelkant keliolika tūkstančių dolerių kainuojantį kostiumą.

Triskart NBA čempionas

„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas
„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas

Apie iš Detroito kilusį smulkaus sudėjimo amerikietiškai besišypsantį vyruką garsiausiai buvo kalbama praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį.

B.J.Armstrongas priklausė tai nenugalimai Michaelo Jordano „Chicago Bulls“ kartai ir su šiuo klubu tris kartus iš eilės (1991–1993) tapo NBA čempionu.

Prestižinio Ajovos universiteto absolventas NBA duris pravėrė dar 1989 metais, kai jį 18-uoju numeriu pasirinko tas pats „Bulls“.

Per savo karjerą jis taip pat atstovavo „Golden State Warriors“ (1995–1997), „Charlotte Hornets“ (1997–1999) bei „Orlando Magic” (1999) ekipoms, o karjerą baigė vėl sugrįžęs į Čikagą.

NBA specialistai įžaidėjo pozicijoje rungtyniavusį B.J.Armstrongą prisimena kaip protingą ir patikimą Philo Jacksono komandos karį. Pirmaisiais karjeros metais jis keitė ilgametį „Bulls“ starto penketo narį Johną Paxsoną, o vėliau buvo patikimas kamuolių padavinėtojas M.Jordanui ir Scottie Pippenui.

„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas ir Michaelas Jordanas
„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas ir Michaelas Jordanas

Maža to, varžovus B.J.Armstrongas sėkmingai bausdavo tolimais metimais ir 1993 metais čempioniško sezono metu buvo taikliausias lygos tritaškių metikas (45,3 proc. 63/139).

Kai M.Jordanas 1993-iaisiais nusprendė pasitraukti iš krepšinio, B.J.Armstrongas tapo dar svarbesniu „Bulls“ ginklu puolime ir buvo trečias Čikagos ekipos krepšininkas pagal rezultatyvumą.

B.J.Armstrongo rodikliai NBA
Rungtynės Taškai Atkovoti kamuoliai Rezultatyvūs perdavimai Taiklumas Tritaškių taiklumas Baudų taiklumas
747 9,8 1,8 3,3 47,7% 42,5% 85,6%

Vyras su charakteriu

Visgi užsispyrusio ir principingo vyruko iš Mičigano charakterio bruožai kartais ryškiausiomis spalvomis atsiskleisdavo jau ir prieš du dešimtmečius. Pavyzdžiui 1995-aisiais, kai į NBA lygą buvo priimtos naujos Kanados ekipos „Toronto Raptors“ ir „Vancouver Grizzlies“.

„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas
„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas

Tų metų birželį lyga organizavo specialią loteriją, kurios metu NBA naujokai iš jau esančių lygos klubų rinkosi krepšininkus.

Kiekvienas NBA klubas galėjo „įšaldyti“ po 8 savo krepšininkus, o iš likusiųjų sąrašo „Raptors“ ir „Grizzlies“ vadovai galėjo kviesti į savo komandą.

B.J.Armstrongo „Bulls“ nusprendė „nešaldyti“ ir 1994-ųjų metų NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis kaipmat atsidūrė lygos debiutantų akiratyje.

Šešerių metų patirtį turėjusį gynėją pačiu pirmuoju šaukimu pakvietė Toronto klubas, tačiau keltis į Kanadą B.J. atsisakė. Galiausiai išeities neradęs „Raptors“ jį buvo priverstas išmainyti į penkis „Golden State Warriors“ žaidėjus.

Istorinė rokiruotė

Pakabinęs sportinius batelius ant vinies, B.J.Armstrongas liko krepšinyje. „Bulls“ klube krepšininkas pradėjo savo karjerą, čia sužaidė paskutines savo rungtynes, tad, kai tuometinis klubo viceprezidentas Jerry Krause jį pakvietė dirbti specialiuoju padėjėju, B.J. per daug nedvejojo.

Tačiau 2003-iaisiais J.Krause atsistatydino, o B.J.Armstrongui teko užleisti savo vietą naujajam klubo generaliniam vadybininkui J.Paxsonui – tam pačiam vyrukui, kurį kadaise jis pakeitė „Bulls“ starto penkete. Kaip bebūtų, B.J. dar kurį laiką liko Čikagoje ir dvejus metus dirbo „Bulls“ skautu.

„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas
„Scanpix“ nuotr./B.J.Armstrongas

Vėliau padirbęs ESPN krepšinio analitiku, 2006-aisiais vyras nusprendė imtis krepšinio agento darbo.

„Būdamas krepšininku, puikiai supratau šio verslo taisykles. Esu dirbęs ir klubo struktūroje, tad puikiai žinau, kokias operacijas ir sprendimus vienu ar kitu metu komandų vadovai gali priimti. Tai visada mane traukė, todėl, kai atsirado proga išbandyti agento darbą, pernelyg ilgai nesvarsčiau“, – apie savo apsisprendimą yra sakęs B.J.Armstrongas.

Sporto pasaulyje – stambi žuvis

B.J.Armstrongas atstovauja „Wasserman Media Group“ kompanijai, kuri yra vienas svarbiausių žaidėjų visame sporto pasaulyje.

„Wasserman Media Group“
„Wasserman Media Group“

„Forbes“ paskelbtame pasaulio įtakingiausių sporto agentūrų sąraše „Wasserman Media Group“ užima ketvirtąją vietą, o jos turtas vertinamas 115,7 mln. JAV dolerių. Los Andžele įsikūrusi kompanija atstovauja įvairių sporto šakų žvaigždėms: amerikietiško futbolo, beisbolo, futbolo, golfo ir, žinoma, krepšinio.

Skaičiuojama, kad beveik keturių šimtų „Wasserman“ klientų sutarčių bendra vertė siekia apie 2,3 mlrd. JAV dolerių.

Taigi, kai galvojama, jog D-Mo yra vienišas karys, kovojantis prieš didžiulę pinigų mašiną, ant kurios išspaustos trys raidės NBA, tai nėra visiška tiesa. Už lietuvio ir B.J.Armstrongo nugaros stovi labai tvirtus raumenis ir didelę įtaką sporto pasaulyje turinti kompanija.

Svarbiausiai „Wasserman Media Group“ klientai
Derrickas Rose‘as, Russellas Westbrookas, Jasonas Day, Joe Johnsonas, LaMarcusas Aldridge‘as, Hanley Ramirezas, Edwinas Encarnacionas, Yasielas Puigas, Bartolo Colonas, Pau Gasolis, Brandonas Roy‘us, Stevenas Gerrardas, Omeras Ašikas, Bismackas Biyombo, Draymondas Greenas, Anthony Davisas, Kennethas Fariedas, Jrue Holiday, Giancarlo Stantonas, Yu Darvishas.​

Pats B.J.Armstrongas – taip pat ne pėsčias. „Forbes“ įtakingiausių pasaulio sporto agentų sąraše 2016 metais užėmė 44 vietą. Kartu su juo „Wasserman“ interesams atstovauja ir penkioliktas šiame sąraše esantis beisbolo guru Joelis Wolfe bei 35-ąją vietą užimtis Thadas Foucheris. Pastarasis rūpinasi tokiomis NBA megažvaigždėmis kaip Russellas Westbrookas, LaMarcusas Aldridge‘as ar Anthony Davisas.

Pat B.J. savo laimikių krepšelyje taip pat turi ne vieną nemenką žuvelę, tarp kurių brangiausios – Derrickas Rose‘as ir Draymondas Greenas.

Be D.Motiejūno, B.J.Armstrongas turi dar aštuonis asmeninius klientus, o visų jo sudarytų sandėrių vertė, „Forbes“ duomenimis, siekia 325,9 mln. JAV dolerių.

Svarbiausiai B.J.Armstrongo klientai
Derrickas Rose‘as („New York Knicks“), Draymondas Greenas („Golden State Warriors“), Bismackas Biyombo („Orlando Magic“), Omeras Ašikas („New Orleans Pelicans“), Donatas Motiejūnas („Houston Rockets“), Denzelis Valentine‘as („Chicago Bulls“).

„Jeigu „Rockets“ savininkas Darylas Morey ir B.J.Armstrongas žaistų pokerį iš didelės sumos, guldyčiau galvą už „Rockets“ vadovą“, – apie D-Mo atvejį antradienį rašė „Houston Chronicle“ apžvalgininkas Jonathanas Feigenas.

Tačiau nepanašu, jog buvęs M.Jordano bendražygis ko nors baimintųsi ir galvotų taip pat. Kur kas panašiau, kad B.J. yra pasiryžęs ištraukti dar kokį nors netikėtą kozirį iš savo rankovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento