Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 24

Dešifruojant užduotį A.Karnišovui: kokių lietuvio veiksmų laukia NBA ekspertai?

Artūrą Karnišovą į prestižinį NBA postą pasamdę „Chicago Bulls“ šeimininkai iškėlė jam įdomią užduotį – „modernizuoti Čikagos klubo biurą“. Ką tai reiškia ir kokių veiksmų gali imtis 48-erių lietuvis? „The Athletic“ dalijasi 2012–-2019 m. „Memphis Grizzlies“ ekipoje dirbusio Johno Hollingerio prognozėmis, kokių svarbiausių veiksmų gali imtis A.Karnišovas.

Ką apie A.Karnišovo viziją sako „Bulls“ kandidatai?

Jau keletą savaičių žinoma, kad A.Karnišovas į generalinio vadybininko poziciją svarsto „Philadelphia 76ers“ žaidėjų personalo viceprezidentą Marcą Eversley, „Los Angeles Clippers“ generalinio vadybininko asistentą Marką Hughesą, „Orlando Magic“ generalinio vadybininko asistentą Mattą Lloydą bei „Dallas Mavericks“ krepšinio operacijų viceprezidentą Michaelą Finley.

J.Hollingeriui teko susipažinti beveik su visais iš jų.

„Tai geras sąrašas, – „The Athletic“ cituoja J.Hollingerį. – Visi kandidatai NBA turi solidžią reputaciją. Per daug kaip vadovo nepažįstu Michaelo Finley, bet tai vaikis iš Čikagos, turėjęs puikią NBA karjerą, kylantis Dalaso biure ir tai vietinių mėgstamas pasirinkimas.

Kiti trys variantai yra patyrę kelių kariai, pasižymėję talentų stebėjimo srityje. Tai duoda užuominą apie A.Karnišovo prioritetus. „Nuggets“ remiasi talentų stebėjimo ir naujokų biržos šaukimais, todėl atrodo, kad į tai taikomasi ir dabar.“

Anot J.Hollingerio, „Bulls“ šeimininkams Jerry ir Michaelui Reinsdorfui geriausiai pažįstamas M.Lloydas, nes jis jau dirbo Čikagos skautų departamente tada, kai klubas pataikė su keliais gerais sprendimais.

M.Eversley stabiliai kilo pareigose „Toronto Raptors“, „Washington Wizards“ bei „Philadelphia 76ers“ klubuose, tiek skautingo, tiek žaidėjų personalo pozicijose. NBA kalbama, kad tai žmogus, kuris vieną dieną pats vadovaus klubui.

Tuo tarpu M.Hughesas šioje kompanijoje turi geriausią sportinę biografiją. Jis tapo NCAA čempionu su Mičigano komanda ir buvo labai svarbi dalis gerai vertinamame „Clippers“ biure.

Kas bus naujasis Artūro Karnišovo treneris?

Johnas Hollingeris skeptiškai vertina dabartinio „Bulls“ trenerio Jimo Boyleno šansus išsaugoti šią poziciją, nors galbūt specialistas sulaukė daugiau kritikos, nei nusipelnė.

J.Hollingerio teigimu, taktiškai jis išspaudė iš „Bulls“ daugmaž tiek, kiek iš tokios sudėties buvo įmanoma. Tačiau didžiausia problema buvo ta, kad J.Boyleno filosofija nepatikėjo „Bulls“ krepšininkai. Sunku įsivaizduoti, kodėl jie turėtų ja patikėti kitą sezoną, jei A.Karnišovas nuspręstų palikti J.Boyleną ir toliau eiti pareigas.

„Scanpix“ nuotr./Jimas Boylenas
„Scanpix“ nuotr./Jimas Boylenas

Juolab kad J.Boylenas atvyko į Čikagą padėti jauniesiems komandos talentams. Nors, J.Hollingerio nuomone, šiokį tokį progresą parodė komandos lyderis Zachas LaVine'as, Lauri Markkanenas sustojo augti, Wendellis Carteris staiga išsigando mesti į krepšį, o Chandleris Hutchinsonas taip ir netapo rimtu pagalbininku.

Vienintelė pozityvi istorija – naujoko Coby White'o stipri serija iki sustabdyto sezono.

„Karnišovui būtų paprasčiausia įtvirtinti savo programą atsivedant savo žmogų. Atsižvelgiant į tai, kaip „Nuggets“ prioritetizavo žaidėjų tobulinimą ir kaip smarkiai progresuoti reikia „Bulls“ krepšininkams, manau, kad Kenny Atkinsonas būtų neabejotinas pasirinkimas. Jo darbo vaisiai „Brooklyn Nets“ kalba už save, – samprotavo J.Hollingeris. – Bet taip pat išskirčiau Adrianą Griffiną, buvusį A.Karnišovo komandos draugą Seton Hallo universitete. Jis yra pirmasis asistentas „Toronto Raptors“ komandoje ir padarė fantastišką darbą tobulindamas šios komandos jaunuosius žaidėjus. A.Griffino vardas dažnai minimas kalbose apie nusipelnytą šansą dirbti vyr. treneriu. Juolab, jis jau dirbo asistentu Čikagoje Tomo Thibodeau ir Scotto Skileso štabuose.“

„Scanpix“/AP nuotr./Seanas Marksas ir Kenny Atkinsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Seanas Marksas ir Kenny Atkinsonas

J.Hollingeris dar mestelėjo Chriso Fincho pavardę. Tai gerai vertinamas „New Orleans Pelicans“ asistentas, kuris dirbo su A.Karnišovu „Houston Rockets“ klube, o po to persikėlė kartu į Denverį ir prisijungė prie Mike'o Malone'o trenerių štabo. Kai dirbo vyr. treneriu, Ch.Fincho komanda G lygoje laimėjo čempionų titulą, o kitąmet vėl pateko į finalą.

Beje, Ch.Finchas 2009-2012 metais vadovavo Didžiosios Britanijos rinktinei, su kuria svečiavosi Lietuvoje 2011-ųjų Europos čempionate. Jis taip pat yra dirbęs Didžiosios Britanijos klubuose, Belgijoje, Vokietijoje.

Kaip A.Karnišovas modernizuos „Bulls“ biurą?

J.Hollingeris pasakoja apie besikeičiančią NBA statusų hierarchiją ir kaip svarbiausius sprendimus dabar priima nebe generaliniai vadybininkai, o krepšinio operacijų prezidentai ir viceprezidentai.

A.Karnišovas, pabrėžiama, bus svarbiausias sprendimų atlikėjas „Bulls“ organizacijoje nepaisant savo pasirinkimo generalinio vadybininko (GM) pozicijoje.

„NBA komandos biure svarbiausia suvaldyti kelias esmines kryptis. Kelių žmonių kompanija turi priimti didžiausius sprendimus kalbant apie mainus, laisvuosius agentus, trenerius ir t.t. Bet taip pat reikia užtikrinti, kad kasdien gerai suktųsi visi kiti sraigteliai aplinkui. Štai čia ir bus atsakingas Karnišovo pasirinkimas GM pozicijoje“, – samprotauja J.Hollingeris.

Amerikietis neabejoja, kad A.Karnišovas skirs didžiulį akcentą žaidėjų tobulinimo programos sričiai. „Denver Nuggets“ garsėjo kaip viena šios srities specialisčių, o „Chicago Bulls“ branduolį sudaro jauni ir vis dar kylantys krepšininkai. Šį departamentą A.Karnišovas turėtų derinti su naujuoju treneriu.

„Bulls“ organizaciją daugybę metų kamavo traumos ir šis departamentas sulaukė kritikos sirgalių bazėje, tačiau J.Hollingeris gerai vertina dabartinį Čikagos specialistą Chipą Schaeferį, kuris prisijungė prie klubo 2016-aisiais.

Vis dėlto J.Hollingeris prognozuoja, kad paskyręs vyr. trenerį A.Karnišovas prašys jo derinti savo planus su sveikatos srities vadovais. Mat „Denver Nuggets“ taip pat turėjo žaidėjų su raudonomis vėliavėlėmis traumų atžvilgiu, bet daugybę metų sugebėjo išvengti didesnių traumų, kurios jauktų sezono planus.

Tiesa, iki šių dienų NBA vadovai nėra įsitikinę, kiek tai yra sėkmės, o kiek gero specialisto nuopelnas, nes nustatyti gerų specialistų skalę šioje srityje labai sudėtinga.

„Bulls“ turėjo vieną mažiausių klubo biurų NBA, tad tikimasi, kad A.Karnišovas dar plės talentų stebėjimo departamentus, duomenų analitikos specialistų būrį, G lygos komandos biurą ir t.t.

Kokių pokyčių Artūras Karnišovas imsis „Bulls“ sudėtyje?

J.Hollingerio manymu, „Bulls“ reikia pokyčių, bet A.Karnišovas greičiausiai skirs laiko įsivertinti turimą komandą ir kaip su ja sekasi dirbti naujam vyr. treneriui. Akivaizdu, kad „Bulls“ į čempionų žiedus nepretenduos, todėl turės laiko.

J.Hollingeris pastebi, kad „Bulls“ yra neblogoje situacijoje ir gan greitai gali pakeisti savo kryptį. Klubas neturi didelių kontraktų, „Bulls“ turi bent 4–5 žaidėjus, kurie yra laikomi bent perspektyvūs (Zachas LaVine'as, Wendellis Carteris, Lauri Markkanenas ir Coby White'as), ir jie dar turėtų gauti aukštą naujokų biržos šaukimą.

Tiesa, J.Hollingeriui Čikagoje trūksta branduolinio žaidėjo, aplink kurį būtų galima burti komandą. Esą Z.LaVine'as geriausiai atrodo kaip žvaigždės pagalbininkas nei komandos lyderis.

Jeigu A.Karnišovas ras tą lyderį prie perimetro, gali būti, kad jam teks įtraukti į mainus L.Markkaneną bei W.Carterį.

Tačiau lietuviui nėra kur skubėti – laikas dabar „Bulls“ sąjungininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas