Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 21

Didžiausi biržos talentai: mįslės, potencialai ir reali A.Karnišovo ir L.Ballo sąjunga

NBA naujokų birža vyks spalio 16-ąją dieną. Nors ši birža laikoma viena silpniausių per pastarąjį dešimtmetį, tačiau talentingų žaidėjų joje tikrai bus. Vienas jų – Virginijaus Šeškaus krepšinio mokyklą Prienuose praėjęs LaMelo Ballas, sužibęs praėjusį sezoną Australijoje ir traukiantis žvalgų už Atlanto akis. 15min pristato didžiausius artėjančios biržos talentus, o vienas jų atsidurs Artūro Karnišovo vadovaujamoje „Chicago Bulls“.

Po penkerių metų pertraukos pirmasis šaukimas atiteko „Minnesota Timberwolves“ ekipai, kuri praėjusią žiemą ėmėsi sudėties perstatymo darbų.

Andrew Wigginso, Jeffo Teague'o, Roberto Covingtono ir Gorgui Diengo nebėra komandoje, o orkestrui vadovauja pirmieji du 2015-ųjų metų naujokų biržos šaukimai bei geri bičiuliai – centras Karlas-Anthony Townsas ir gynėjas D'Angelo Russellas.

Jaunuosius talentus apžvelgiantys portalai sutartinai spėja, jog Mineapolio klubas pirmuoju pasirinkimu kvies „Georgia“ universiteto žvaigždę Anthony Edwardsą.

„Timberwolves“ komandai reikia gerai besiginančio žaidėjo, nes lyderiai stokoja noro ir sugebėjimų savoje aikštelėje pusėje, tad prieš dvejus metus Prienuose rungtyniavusio LaMelo Ballo šansai atsidurti Minesotoje menksta.

Neseniai 19-ąjį gimtadienį paminėjęs A.Edwardsas – išskirtinio atletiškumo 195 cm ūgio ir 102 kg svorio gynėjas, įtaką žaidimui darantis abejose aikštelės pusėse, o savo žaidimo stiliumi primenantis Dwyane'ą Wade'ą, Donovaną Mitchellą ar Victorą Oladipo.

Praėjusiame NCAA sezone „Georgia“ žvaigždė fiksavo po 19,1 taško (50,4 proc. dvit., 29,4 proc. trit., 77,2 proc. baud.), atkovojo po 5,2 ir perėmė po 1,3 kamuolio, atliko po 2,8 rezultatyvaus perdavimo, blokavo po 0,6 metimo, klydo po 2,7 karto.

VIDEO: 2020 NBA Draft Scouting: How Anthony Edwards could become the most dynamic scorer in the NBA | ESPN

A.Edwardsas aikštelėje išsiskiria energija, užsidegimu bei noru laimėti. Ilgarankis gynėjas (205 cm) yra tvirtai sudėtas, tad jau yra pasiruošęs NBA iššūkiams bei laukiančiam atletų fiziškumui.

Šis žaidėjas yra nestabilus metikas, ką parodo ir tritaškių pataikymo procentas universitete (29,4 proc.), tačiau savo atletiškumu gali versti kalnus.

Nenuilstantis gynėjas nuolat atakuoja varžovų baudos aikštelę, geba veržtis į abi puses ir užbaigti atakas abiem rankomis bei su varžovų kontaktu.

Metimų selekcija, varžovų gynybos skaitymas – papildomos vietos, kur A.Edwardsui reiktų patobulėti.

Praėjusį sezoną „Georgia“ laimėjo 16 kartų ir patyrė 16 pralaimėjimų, tad spėliojama, kiek A.Edwardso žaidimas koreliuoja su pergalėmis.

Tam išsiaiškinti prireiks kelių sezonų NBA.

„Scanpix“ nuotr./Anthony Edwardsas
„Scanpix“ nuotr./Anthony Edwardsas

Mįslingai atrodo antrasis šaukimas, priklausantis „Golden State Warriors“ komandai, kuri pastaruosius metus gydė traumuotas ekipos žvaigždes, gaudė laimės paukštę biržos loterijoje bei ruošėsi sugrįžti į lenktynes dėl čempionų titulo.

Realiausias scenarijus, jog pastaruosiuose penkiuose NBA finaluose žaidusi ekipa, siekdama stiprinti sudėtį dar vienu super aukšto kalibro žaidėju, išmainys savąjį šaukimą kartu pridėdama ir atletiškąjį puolėją Andrew Wigginsą.

„Warriors“ krepšinio operacijų prezidentas Bobas Myersas atskleidė, jog Stephenas Curry, Klay Thompsonas ir Draymondas Greenas prisidės prie sprendimų priėmimo.

„Jie užsitarnavo šią teisę. Aš taip pat užsitarnavau teisę klausyti ir nuspręsti, kas geriausia klubui. Tai yra abipusė pagarba“, – teigė B.Myersas.

Jei kažkokiu būdu „Warriors“ nuspręstų šaukimą pasilikti, tuomet daugiausiai šansų būti pakviestam turėtų „Memphis“ universiteto vidurio puolėjas Jamesas Wisemanas, dar prieš metus žygiavęs pirmoje šių metų biržos projekcijos vietoje.

19-metis 216 cm ūgio centras, kurio rankų ilgis siekia 228 cm, praėjusiame NCAA sezone dėl peties traumos ir lygos taisyklių pažeidimo sužaidė vos trejas rungtynes, kuriose rungtyniavo po 23 minutes, rinko net po 19,7 taško (76,9 proc. dvit., 70,4 proc. baud.), atkovojo po 10,3 kamuolio bei blokavo po 3 metimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Wisemanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Wisemanas

J.Wisemanas pasižymi įspūdingu dydžiu ir atletiškumu, kuriuos paverčia į sirgalius iš proto vedančius dėjimus ir blokus.

Šis dičkis pretenduoja tapti elitiniu NBA lanko saugotoju, o įgūdžių paketas primena Hassaną Whiteside'ą ar DeAndrę Jordaną.

Pagal savo gabaritus jis vikriai juda po aikštelę, mėgsta dalyvauti greitose atakose, o metimo technika yra estetiška. Tai pagrindiniai skirtumai nuo anksčiau minėtų vidurio puolėjų.

Silpnybės – žemas krepšinio IQ, atsispindintis prastame aikštės matyme ir gynybos skaityme. Dar galima paminėti nenuilstamą norą blokuoti kiekvieną metimą, taip išderinant komandinę gynybą bei leidžiant varžovams lengvai kartoti metimus ar „pagauti“ centrą ties pražanga.

Vis dėlto, jei „Warriors“ nuspręstų pasilikti šaukimą, jai praverstų tokio profilio centras, kaip J.Wisemanas.

VIDEO: James Wiseman Draft Scouting Video | 2020 NBA Draft Breakdowns

Nors buvo prognozuotas aštuntasis šaukimas, tačiau „Charlotte Hornets“ klubui nusišypsojo sėkmė ir sulaukė trečiojo.

Michaelui Jordanui priklausanti komanda gynėjų grandyje jau turi Devontę Grahamą ir Terry Rozierą, tad galimai biržoje žvejos aukštaūgį, o realiausiu pretendentu tampa 22-ejų aukštaūgis Obi Toppinas.

Bet negalima atmesti ir LaMelo Ballo varianto, jei dabartiniai „mažiukai“ neatitinka lūkesčių.

Antrajame sezone NCAA „Dayton“ universitetui atstovavęs 206 cm ūgio O.Toppinas rinko po 20 taškų (69,8 proc. dvit., 39 proc. trit., 70,2 proc. baud.), atkovojo po 7,5 ir perėmė po 1 kamuolį, atliko po 2,2 rezultatyvaus perdavimo, blokavo po 1,2 metimo, klydo po 2,2 karto.

VIDEO: Obi Toppin’s Dayton highlights prove he is a top 5 NBA prospect | 2020 NBA Draft Scouting Report

Tai tvirto sudėjimo energijos žaidėjas, galintis sėkmingai išplėsti aikštelę. Didžiausias abejones kelia krepšininko gynyba.

Vieni NBA žvalgai O.Toppiną mato kaip geresnė Drew Goodeno versiją, kiti įžvelgia Tobiaso Harriso lygio potencialą.

Jei O.Toppinas išgirstų savo pavardę pirmajame penkete, taptų vyriausiu pirmojo biržos penketo žaidėju per pastarąjį dešimtmetį, kai 2010-aisiais ketvirtuoju šaukimu „Timberwolves“ pakvietė 22-ejų Wesley Johnsoną.

„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas
„Scanpix“ nuotr./LaMelo Ballas

Sėkmės šiaudą ištraukusi „Bulls“ šoko į ketvirtąją naujokų biržos vietą, o talentingų žaidėjų jūroje veikiausiai bandys sužvejoti įžaidėją, kurio ieško dar nuo Derricko Rose'o laikų.

„Esame labai laimingi, jog pagaliau nutraukėme pastarųjų metų tradiciją. Šokti iš 7 pozicijos į 4 mums mums, kaip organizacijai, yra didžiulis dalykas. Dėl to esame labai laimingi, kaip ir visa Čikaga. Pasirinksime talentingiausią žaidėją, kuris mums padės ir kitais metais, ir ateityje“, – po naujokų biržos loterijos sakė „Bulls“ krepšinio operacijų prezidentas Artūras Karnišovas.

Labai reali tikimybė, jog „Bulls“ pasirinkimu bus LaMelo Ballas, kuris turi galimybę tapti aukščiausiai pašauktu kada nors Lietuvoje rungtyniavusiu krepšininku.

Šis rekordas kol kas priklauso Jonui Valančiūnui, kurį 2011-aisiais metais penktuoju šaukimu pasirinko „Toronto Raptors“.

Naujokų biržas ir ryškiausius talentus nušviečiantys JAV portalai Virginijaus Šeškaus pamokas kadaise siurbusį L.Ballą mato tarp pirmojo pasirinkimų ketvertuko, kuris gali šauti net ir į pirmąją vietą, o tarp palyginimų galime rasti „didesnė Jasono Williamso versija“.

Šis palyginimas jam puikiai tinka. Įžaidėjo ūgis šiuo metu siekia 201 cm, bet neatmetamas variantas, kad jis gali stiebtis dar daugiau.

Didžiosios stiprybės – puiki kamuolio valdymo technika, unikalus stilius, kūrybiškumas ir aikštės matymas.

VIDEO: Breaking down the potential No.1 pick in the 2020 NBA Draft | NBA on ESPN

Netradicinė metimo technika vis dar išlieka silpnąja krepšininko vieta, nors ji nuo laikmečio Prienų ekipoje šiek tiek pasitaisė.

Prie abejonių verta pažymėti jėgos ir sprogstamos galios trūkumą, kuri krepšininkui kartais neleidžia įveikti varžovų kovoje vienas prieš vieną.

Didžiausia „raudona vėliava“ – abejingumas, darbo etikos klausimas ir silpnumas gynyboje. Šie dalykai žengus į NBA pasaulį privalės pasikeisti, jei atletas svajoja pasiekti žvaigždės lygį.

LaMelo gali tapti elitiniu įžaidėju, tačiau turi atrasti savyje šaltus nervus ir motyvaciją darbui, nes yra linkęs perskubėti bei priimti aikštelėje spontaniškus sprendimus.

Garsiosios Ballų šeimynėlės atstovas praėjusiame sezone žaidė Australijoje, vilkėdamas „Illawarra Hawks“ marškinėlius jis rinko po 17 taškų, 7,6 atkovoto kamuolio ir 6,8 rezultatyvaus perdavimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Onyeka Okongwu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Onyeka Okongwu

Pirmąjį pasirinkimų penketuką uždarys „Cleveland Cavaliers“ ekipa, kuri nukrito iš projektuojamos antrosios pozicijos.

Dažniausiai linksniuojama pavardė ties šia pozicija – Nigerijos šaknų turintis, bet Los Andežele gimęs 19-metis puolėjas Onyeka Okongwu.

Dėl fantastiškos gynybos sirgalių NCAA buvo vadinamas naujuoju Billu Russellu, NBA žvalgų – būsimu Johnu Collinsu ar Montrezlu Harrellu.

„Cavaliers“ savo gretose dar turi Andre Drummondą ir Keviną Love'ą, tačiau pirmajame sezone 206 cm ūgio O.Okongwu galėtų duoti solidžias minutes nuo atsarginių žaidėjų suolo.

Pietų Karolinos universiteto marškinėlius vilkėjęs aukštaūgis praėjusiame NCAA sezone rinko po 16,2 taško (62,1 proc. dvit., 72 proc. baud.), atkovojo po 8,2 ir perėmė po 1,2 kamuolio, atliko po 1,1 rezultatyvaus perdavimo, blokavo po 2,7 metimo ir klydo po 2 kartus.

VIDEO: Onyeka Okongwu Draft Scouting Video | 2020 NBA Draft Breakdowns

Tai bene geriausiai besiginantis artėjančios naujokų biržos krepšininkas, pretenduojantis tapti ne tik elitiniu lanko saugotoju NBA, bet ir galintis dusinti varžovų gynėjus prie tritaškio.

Nors ūgis nedidelis, tačiau jį kompensuoja įspūdingu šuoliu ir jėga.

Puolime O.Okongwu gyvena iš žaidimo „du prieš du“ bei didelės energijos. Jis žaidžia ir nugara į krepšį, bet judesių arsenalą reikėtų plėsti.

Šiam centrui trūksta gero aikštės matymo, prie varžovų dvigubinamos gynybos jis dažnai sutrinka. Nors metimas iš distancijos nėra geras, tačiau galima rasti tolimo metimo užuomazgų.

Jei O.Okongwu imtų pataikytų iš toli, tai būtų didžiulis postūmis į priekį.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deni Avdija
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Deni Avdija

Šie penki krepšininkai yra realiausi pretendentai į pirmąjį naujokų biržos penketuką, bet netoli jo sukasi gerai Europoje žinomos žydo Deni Avdijos (Tel Avivo „Maccabi“) bei prancūzo Killiano Hayeso (Ulmo „Ratiopharm“) pavardės.

Paraiškas naujokų biržoje yra pateikę ir lietuviai Arnas Velička, Rokas Jokubaitis bei Marekas Blaževičius, tačiau tikimybė, jog šie krepšininkai neatsiims paraiškų, yra nedidelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas