Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 21

Domantas Sabonis – „Thunder“ naujokas, kuris turi tobulėti kuo greičiau

Domantas Sabonis savo naujoko karjerą pradėjo kiek neįprastai – retas NBA duris pravėręs krepšininkas gauna vietą starto penkete. „Thunder“ sunkusis krašto puolėjas gauna labai daug trenerio Billy Donovano pasitikėjimo bei demonstruoja brandų žaidimą, tačiau komandai jau dabar reikia daugiau. Pateikiame „The Ringer“ straipsnį apie 20-metį iš Lietuvos.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip žinia, D.Sabonis yra jauniausias legendinio krepšininko Arvydo Sabonio sūnus, o šiemet jis naujokų biržoje buvo pasirinktas 11 šaukimu. Lietuvį „Thunder“ vadovai gavo mainų būdu, kuriuose į Orlandą išsiuntė Serge'ą Ibaką. Kartu su Saboniuku į Oklahomą atkeliavo ir Victoras Oladipo bei Ersanas Ilyasova.

Buvo manoma, kad turkas pakeis S.Ibaką startiniame penkete, tačiau jis buvo atleistas nepraėjus nė mėnesiui.

„Thunder“ nereikia, kad D.Sabonis būtų puikus krepšininkas ateityje. Jiems reikia, kad lietuvis užtikrintai rungtyniautų jau dabar.

Statistika per pirmąsias 14 rungtynių tikrai nenuvilia. Naujokas, kuris vidutiniškai per rungtynes renka po 7,1 taško, atkovoja po 3,4 kamuolio bei atlieka 1,4 rezultatyvaus perdavimo nusipelno pagarbos.

D.Sabonis yra vienas iš dviejų 2016 metų NBA naujokų, kuris starto penkete pradėjo rungtyniauti iš karto. „Raptors“ puolėjas Pascalis Siakamas savo progos sulaukė tik iš rikiuotės iškritus Jaredui Sullingeriui, tačiau lietuvis „Thunder“ planuose buvo jau nuo pat pradžių.

VIDEO: Rekordinės D.Sabonio rungtynės

Įdomu tai, kad Oklahomos ekipai reikia, kad D.Sabonis rungtyniautų visai kitaip, nei jis žaidė Gonzagos universitete.

Praėjusiais metais Gonzagoje Saboniukas rungtynes pradėdavo nuo atsarginių žaidėjų suolelio, tačiau vėliau traumą gavo pagrindinis komandos vidurio puolėjas Przemekas Karnowskis.

D.Sabonis savo proga pasinaudojo ir pradėdamas rungtynes starto penkete pradėjo rinkti puikius skaičius. Šalia jo žaidęs Kyle'as Wiltjeras buvo puikus porininkas lietuviui, nes tai buvo aukštaūgis galintis pataikyti iš toli. Tai reiškė, kad puolėjas iš Lietuvos turėjo daug erdvės baudos aikštelėje.

D.Sabonis buvo per aukštas ir stiprus daugeliui savo varžovų. Lietuvis praėjusiais metais Gonzagoje vidutiniškai rinko po 17,6 taško, atkovojo 11,8 kamuolio bei krepšį atakavo 61,1 proc. taiklumu.

Nors daugumą savo puikių pasirodymų jis surengdavo prieš ne itin stiprias universiteto komandas, tačiau jis dominuodavo ir prieš perspektyviausius žaidėjus. Žaisdamas vienas prieš vieną, jis „maudė“ aukščiau už jį naujokų biržoje pasirinktus Marquese'ą Chrissą bei Jakobą Poeltlą.

D.Sabonis universitete buvo dominuojantis vidurio puolėjas, tačiau jo ūgio trūksta žaisti toje pačioje pozicijoje NBA. Jo rankos taip pat nėra labai ilgos, todėl jam būtų sudėtinga sėkmingai dirbti gynyboje bei atkovoti kamuolius prieš aukštesnius savo varžovus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

„Thunder“ į šias problemas pažiūrėjo kitu kampu – jie tiesiog pakeitė lietuvio poziciją ir liepė jam nebetūnoti baudos aikštelėje. D.Sabonis praėjusį sezoną Gonzagoje metė vos 14 tritaškių, tačiau jo snaiperio sugebėjimais yra labai tikima šiemet.

Kol kas D.Sabonis su užduotimi susitvarko. Jis šį sezoną metė 41 tritaškį ir pataikė 16. Lietuvis šiek tiek mažiau nei pusę savo metimų meta būtent nuo šios žymos, o tikslą pasiekia 39 proc.

O sprendimas daugiau nei aiškus – Russellas Westbrookas prie savęs pritraukia keletą gynėjų ir tuomet prie tritaškio linijos turi laukti D.Sabonis. Žinoma yra ir kitų variantų, tačiau Andre Robersonas ir Steve'as Adamsas kol kas yra labai nepatikimi.

„Thunder“ ekipai žūtbūt reikia lietuvio tolimų metimų, o jeigu jie bus netaiklūs, tai D.Sabonis gali prisėsti ant atsarginių žaidėjų suolelio.

Tačiau Oklahomos ekipai reikia sugalvoti dar kelis būdus, kaip lietuvis galėtų būti efektyvus puolime. Universitete jis puikiai žaidė nugara, atkovojo kamuolius puolime bei užtikrintai rungtyniavo „du prieš du“, tačiau tai dabar padaryti sunku, kai tenka nuolat stovėti prie tritaškio linijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis ir Billy Donovanas
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis ir Billy Donovanas

Problemų yra ir gynyboje, tačiau jos naujoko žaidime nestebina nieko. Nuostabą kelia nebent tai, kad D.Sabonis nesigina prasčiau. Jis turi išmokti daugybės dalykų, tačiau neblogai ginasi vienas prieš vieną, bet arčiau krepšio dažnai prasižengia.

Vietos tobulėjimui yra nemažai, nes D.Sabonis vis dar pratinasi prie NBA krepšinio. Jeigu lietuvis stabiliai atakuos iš toli, tai atvers jam daugiau galimybių prasiveržti po krepšiu. Ten pelnyti taškus bus nelengva dėl atletiškumo stokos, todėl savo puolimo arsenalą jam teks papildyti įvairesniais metimais, kurių neužblokuotų varžovai.

Puolėjui dar reikia sustiprėti fiziškai, nes žemas atkovotų kamuolių rodiklis reiškia, kad dažnai jis iš baudos aikštelės yra išstumiamas. Tačiau jis prisitaikys.

D.Sabonis aikštėje niekuomet neatrodo pasimetęs ir visuomet atlieka protingus sprendimus.

Iš vienos pusės „Thunder“ turi labai perspektyvų krepšininką, kuris gali tapti patikimu starto penketo nariu. Tačiau iš kitos - Oklahomos komanda turi vieną superžvaigždę, aplink kurią reikia lipdyti čempionišką ekipą.

Oklahomoje nebeliko S.Ibakos bei Kevino Duranto, todėl D.Sabonio tobulinimas gali „Thunder“ kainuoti šiek tiek prastesnį pasirodymą šiemet. Reikia tikėtis, kad komandos vadovai bei treneriai yra teisūs ir lietuvis taps tuo krepšininku, kurio taip nekantriai laukia visi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito