Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 13

Domanto Sabonio koziriai, su kuriais jis belsis į NBA

Domantas Sabonis naktį iš penktadienio į šeštadienį su „Gonzaga Bulldogs“ Japonijoje atidarys naująjį NCAA sezoną. Gonzaga su 19 metų 209 cm ūgio puolėju sieja didžiules viltis. Pats Domantas tikisi iš studentų krepšinio šiemet atsispirti į NBA. Prieš sezono pradžią pateikiame pagrindinius aukštaūgio kozirius žengiantį į stipriausią krepšinio lygą pasaulyje.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Luko Balandžio / 15min nuotr.
NBA naujokų biržos prognozė
„Draft Express“ – 23 šaukimas
„NBA Draft“ – 10 šaukimas
  • Stiprybės pagal „Draft Express“

Mobilumas ir kojų darbas

Gali pasijungti į greitą ataką, staigus, puikios rankos. Labai naudingas po krepšiu (1,08 taško per prisilietimą prie kamuolio baudos aikštelėje). Daugiausia – dėl fantastiškų judesių po krepšiu.

Turi platų verpsčių arsenalą ir labai gerai žaidžia „du prieš du“. Greitai neria prie krepšio dėl lengvų kojų. Puikiai gaudo perdavimus. Nuostabus kojų darbas naudojant trumpas verpstes.

Prasiveržimai veidu į varžovą nėra jam būdingas žaidimo elementas, bet jis jį išnaudoja pakankamai gerai. Kitą sezoną veidu į varžovą veržtis turėtų dažniau, nes gali būti kartais panaudojamas lengvojo krašto puolėjo pozicijoje.

Gynyba 

Gerai ginasi prie perimetro, gerai juda šonu. Daugiausia – dėl lengvų kojų. Neįprastas požymis gynyboje 209 cm ūgio krepšininkui.

Jam neturėtų kilti jokių problemų ginantis prieš sunkiuosius krašto puolėjus, kurie mėgsta žaisti prie tritaškio linijos.

Dėl Domanto staigumo ir jėgos, jis gali sėkmingai gintis prieš savo pozicijos varžovus veidu į priešininką. D.Sabonis puikiai naudoja savo kūną.

Labai gera gynyba „du prieš du“. Stato galingas užtvaras.

Kova dėl kamuolių

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Fantastiška kova dėl atšokusių kamuolių. Didžiausias jo koziris žengiant į NBA.

Domantas per 40 atakų atkovoja vid. 13,1 kamuolio (4 puolime ir 9,1 gynyboje). Ketvirtas rezultatas tarp 35-ių geriausiai vertinamų NCAA aukštaūgių.

Per 40 atakų Europos jaunių (iki 20 m.) čempionate atkovodavo net 19,6 kamuolio. Geriausias rezultatas turnyre.

Kovodamas dėl atšokusių kamuolių puolime, jis įdeda dideles pastangas, seka savo metimą eidamas „ant lentos“, gerai stumdosi po krepšiu, turi kamuolio uoslę.

Gynyboje gerai atsitveria varžovus ir turi uoslę kamuoliui. Jam gelbsti didžiulės, stiprios rankos.

Tvirtas/kietas žaidimas – energija 

Debiutinis D.Sabonio sezonas NCAA
22 min. | 9,7 tšk. | 66,8 proc. dvit. | 7,1 atk. kam.

Labai tvirtas charakteris ir didžiulė energija, kokios ir reikia aukštaūgiams. Tvirtas kūno sudėjimas. Domantas nevengia kontakto. Sunkiai pastumiamas po krepšiu.

Ginasi labai aktyviai. Nebijo imtis iniciatyvos lemiamu metu. Labai emocingas žaidėjas. Komandai įneša daug pozityvios energijos tiek aikštėje, tiek ant suolo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Mėgsta grumtis dėl geresnės pozicijos. Dirba kiekviename aikštės centimetre.

Gynyboje aktyviai stengiasi neleisti priešininkui priimti kamuolio. Tvirtai įsispyręs į žemę laikosi savo gynybinės pozicijos.

Aktyvumas

Labai aktyvus žaisdamas be kamuolio. 18,6 proc. progų jis susikuria kirsdamas į baudos aikštelę. Randa skylių baudos aikštelėje.

Labai kibus gynėjas. Neperima daug kamuolių, neblokuoja daug metimų, bet puikiai užsiima gynybinę poziciją.

Žaidžia labai emocingai ir daro daug juodo darbo, kurio nematyti statistikos protokole. Dažnai išprovokuoja pražangas puolime.

  • Trūkumai pagal „Draft Express“

Ribotos galimybės puolime. Sprogstamosios jėgos trūkumas

Šiuo karjeros metu puolimo įgūdžiai artimesni „centrui“. Susiduria su problemomis, kai reikia pelnyti taškus už baudos aikštelės ribų.

Vidutinis metimas iš vidutinio nuotolio: pataikė tik 4 metimus iš 19 NCAA sezone ir Europos U20 čempionate. Trūksta tikslumo metant puskabliu.

Susiduria su problemomis puldamas prieš agresyvią gynybą su pagalba.

Sprogstamosios jėgos trūkumas. Judrus, bet nėra labai šoklus. Per 40 atakų blokuoja tik 0,6 metimo. 32 rezultatas tarp 35 aukštaūgių geriausiai vertinamų NCAA žaidėjų šimtuke.

Tik 10 aukštaūgių su 210 cm sparnų ilgiu praėjusį NBA sezoną žaisdavo daugiau nei po 10 minučių per rungtynes. Dauguma iš jų turėjo problemų dėl atletiškumo ir metimo.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Puikus pataikymo procentas (69,3 proc.), bet D.Sabonis susiduria su problemomis puldamas prieš atletišką aukštaūgį. 

Puolime po krepšiu stringa prieš NBA aukštaūgių sudėjimo priešininkus. NCAA lygyje dar užtenka esamo kūno sudėjimo. Stringa, kai varžovas nepasiduoda klaidinimams.

Daug dalykų daro gerai, bet ar turimo potencialo užtenka pirmojo naujokų biržos rato žaidėjui?

Gerai juda kojomis, bet blokams trūksta plastiškumo ir sprogstamosios jėgos. Per visą praėjusį sezoną blokavo tik 12 metimų.

Puikiai kovoja dėl atšokusių kamuolių, bet kartais pražiopso atkovotus kamuolius iš patogių padėčių – neatsiveria priešininko.

Greitai prisirenka pražangų. Per 40 atakų – 5,1. Aštuonerias rungtynes baigė su daugiau nei 4 pražangomis. Per dažnai užsidirba kvailas pražangas statydamas judančias užtvaras ar lipdamas varžovams per galvas.

Kartais Domanto didžiulė energija veikia prieš jį patį. Kartais žaidžia pernelyg fiziškai kietai.

Dar reikia suvaldyti jo kovingumą ir kietumą.

  • Potencialas

Projektuojamas kaip energingas, puikiai dėl kamuolių kovojantis aukštaūgis, gerai ginasi ir yra efektyvus puolime po krepšiu. Tačiau jo potencialą riboja atletiškumo ir plastiškumo stoka.

Geriausiai pritampa aikštėje tada, kai šalia žaidžia gerai besiginantis „centras“, galintis pataikyti iš toli. O tokių „centrų“ – mažai.

Daug dalykų daro gerai, bet ar turimo potencialo užtenka pirmojo NBA naujokų biržos rato žaidėjui?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento