Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 06

Domanto Sabonio medžioklė: kuriose NBA komandose gali nutūpti lietuvis?

Prognozuotas žingsnis padėtas. Domantas Sabonis pateikė paraišką dalyvauti šių metų naujokų biržoje. Kaip skelbia ESPN, 19-metis samdysis agentą, o tai reiškia, kad paraiškos atsiimti nebegalės ir baigs savo karjerą NCAA. 24sek pasižvalgė, kur galėtų nutūpti šiuo metu perspektyviausias naujosios kartos Lietuvos krepšininkas.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atspėti, kurioje komandoje nutūps Domantas Sabonis – beveik kaip burti iš kavos tirščių. NBA naujokų biržoje visada egzistuoja potenciali galimybė, kad komanda šaukimo metu pasirinks patį geriausiai vertinamą biržos žaidėją, neatsižvelgiant į tai, kokios pozicijos krepšininko reikia. Bet kurią akimirką kortas gali sumaišyti ir mainai.

Tačiau remiantis komandų komplektacija ir vasaros planais galima prognozuoti, kuriuose NBA klubuose Domantas turi daugiausiai šansų atsidurti.

NBA naujokų biržos eigą prognozuojančių tam specializuotų JAV tinklalapių „Draft Express“ ir „NBA Draft“, taip pat JAV sporto naujienų gigantų ESPN ar „Sports Illustrated“ prognozė D.Saboniui išsiskiria. Pavyzdžiui, „NBA Draft“ drąsiausiai vertina lietuvio galimybes, skirdami puolėjui net 5-ąjį šaukimą.

Visi kiti tinklalapiai numato pirmojo naujokų biržos rato vidurį, su maždaug 19-ojo šaukimo lubomis. Taigi, potencialiai D.Sabonis gali būti pakviestas maždaug nuo 5 iki 19 šaukimo. Skirtumas – didesnis atlyginimas ir savotiškas komandos lūkesčių pareiškimas jaunam krepšininkui. Ir pripažinimas.

Kas atkrenta?

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Prieš prognozuojant galimas D.Sabonio karjeros stoteles, pirmiausia galima remtis atmetimo logika. Yra bent kelios NBA komandos, kurios dabartinėje situacijoje neturi galimybių pašaukti Domanto pirmajame NBA naujokų biržos rate, nebent imtųsi mainų.

Pirmajame rate, kuriame iš viso yra 30 šaukimų (teoriškai – 30 komandų), dalyvaus ne visi klubai.

Kai kurios NBA komandos mainuose įtraukė ir savo šaukimus ir pirmajame rate liks be teisės pasikviesti naujoką. Kai kurios tai padarė sudarydamos tokias sąlygas, kurios, pavyzdžiui, išsaugotų komandai šaukimą iki apibrėžto numerio. Pavyzdžiui, jei „Lakers“ gaus 1-3 šaukimą, jis liks Los Andžele. Jei naujokų biržos loterija „Lakers“ lems ketvirtą ar žemesnį šaukimą, jis atiteks „Philadelphia 76ers“.

Todėl akivaizdu, kad D.Sabonis nežais Los Andžele. Pirmiausia, jam neprognozuojamas šaukimas pirmajame trejete, kokį geriausiu atveju gaus „Lakers“. O kaip buvo minėta, jei šaukimas bus 4 ar žemesnis, teisė pasirinkti krepšininką atiteks „76ers“.

Kadangi pateko į atkrintamąsias varžybas, D.Sabonio nebegalės pakviesti „Cleveland Cavaliers“, „Oklahoma City Thunder“, „Miami Heat“, kurios dėl mainų susitarimo tokiu atveju praras teises į savo šaukimus pirmajame rate.

VIDEO: Jonas Kazlauskas apie Domantą Sabonį

Teoriškai D.Sabonio pirmajame rate nebegali pakviesti ir „Brooklyn Nets“.

Dėl teisių į šaukimus susitarimo dar gali atkristi „Washington Wizards“, „New York Knicks“, „Sacramento Kings“ (mažesnė tikimybė, kad atkris), „Minnesota Timberwolves“ (minimali tikimybė, kad atkris). Tai priklausys nuo komandų išsidėstymo galutinėje turnyro lentelėje ir naujokų biržos loterijos.

Jeigu pateks į atkrintamąsias varžybas, šaukimo teises praras „Memphis Grizzlies“, „Dallas Mavericks“ ir „Houston Rockets“.

„San Antonio Spurs“ komanda, kurioje, atrodo, norėtų atsidurti bet kuris lietuvis, turės tik 29-ą šaukimą. NBA čempionai „Golden State Warriors“ – 30-ą. Tai būtų visiška sensacija, jei D.Sabonio nepašauktų iki 29-ojo šaukimo, todėl egzistuoja labai minimali teorinė galimybė, kad Arvydo Sabonio sūnus žais San Antonijuje arba Ouklande.

Į kompaniją Valančiūnui?

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

D.Sabonis 2015-2016 m. sezoną „Gonzaga Bulldogs“ gretose daugiausiai žaidė kaip vidurio puolėjas, nes traumą sezono pradžioje patyrė pagrindinis „centras“ Przemekas Karnowskis. Vis dėlto NBA lietuviui numatoma sunkiojo krašto puolėjo pozicija.

Lietuvius gali suintriguoti potenciali galimybė Toronte išvysti dar vieną tautietį. Naujokų biržoje dėl genialiojo vadybininko Massai Ujiri „Raptors“ turės bent du šaukimus. Vieną – pirmojo rato pabaigoje, o kitą – pirmajame keturioliktuke. „Raptors“ gaus šaukimą iš „Denver Nuggets“ arba „New York Knicks“ (tą, kuris po naujokų biržos loterijos bus žemesnis).

D.Sabonio pavardė figūruoja pirmojo rato viduryje, o Torontas greičiausiai turės 10-14-ąjį šaukimą ir kaip tik J.Valančiūnui į kompaniją gali ieškoti būtent sunkiojo krašto arba vidurio puolėjo.

Sutartį su „Raptors“ kitam sezonui turi vienintelis sunkusis kraštas Patrickas Pattersonas, kuris nėra įsitvirtinęs Toronto klubo branduolyje. Stiprinti sunkiojo krašto puolėjo poziciją „Raptors“ komandai būtų pats logiškiausias sprendimas. Kita vertus, M.Ujiri ten gali ieškoti ne jauno talento, o aukšto kalibro žvaigždės.

Be to, Torontui labiau tiktų judrus, atletiškas ir iš toli pataikantis sunkusis kraštas. O tai jau būtų D.Sabonio priešingybė.

Šaukimais apsikrovę lietuviai

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas

Net aštuonis šaukimus šiemet gali turėti „Boston Celtics“. Šiame klube skautu dirba Benas Matkevičius, puikiai žinantis Domanto galimybes ir dirbęs su juo Lietuvos rinktinėje.

Kita vertus, Bostono priekinėje linijoje dabar tokia grūstis, kad vietos ten D.Saboniui kažin ar nusimato: yra Jaredas Sullingeris, Tyleris Zelleris, Amiras Johnsonas, Kelly Olynykas, Jonas Jerebko, dar bent du beveik nežaidžiantys naujokai sunkieji kraštai.

Tačiau NBA užkulisiuose kalbama, kad vasarą „Celtics“ turi rimtų ketinimų į Bostoną pasikviesti superžvaigždę, o tai gali pareikalauti šiokių tokių permainų ir toje pačioje pergrūstoje priekinėje linijoje. Be to, baigiasi J.Sullingerio ir T.Zellerio sutartys, klubas savavališkai gali nutraukti kontraktus su A.Johnsonu ir J.Jerebko. Štai ir atsiranda vietos Domantui.

Kadangi Bostone įžaidėjo, atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijoje įsitvirtino Isaiah Thomasas, Marcusas Smartas bei Jae Crowderis, „Celtics“ gali ieškoti pastiprinimo būtent po krepšiu.

Bent kelis šaukimus turėtų gauti „Denver Nuggets“ klubas, kuriame generalinio direktoriaus asistentu dirba Artūras Karnišovas. Lietuvis garsėja puikia tarptautinių talentų uosle. Būtų nenuostabu, jei jis pakviestų D.Sabonį į Denverį, kaip kad 2011-aisiais prisidėjo prie to, kad D.Motiejūnas atsidūrė Hjustone.

Bet „Nuggets“ situacija dar labai neprognozuojama. Nors tokio stiliaus atsarginis sunkusis kraštas kaip Domantas praverstų Denverio klubui, šis ieško aukštesnio kalibro NBA žvaigždžių, todėl realu, kad gali iškeisti naujokų biržos šaukimus. Panašiai kaip ir „Celtics“.

Teoriškai, lietuviškų sąsajų turintys „Nuggets“ ir „Celtics“ klubai turi didžiausią galimybę pakviesti lietuvį ir dėl šaukimų gausos, ir artimesnės pažinties su Arvydo Sabonio sūnumi. Bet Domantas jokiais būdais nėra pirmos būtinybės žaidėjas nė vienai komandai.

Ieško sunkiojo krašto

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis

NBA yra nemažai komandų, kurioms praverstų pagalba sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Jos gali džiaugtis, nes šioje naujokų biržoje aukštaūgių tikrai netrūksta. Pavyzdžiui, „NBA Drafte“ pirmajame rate šaukimą prognozuoja maždaug dešimčiai, t.y. trečdaliui žaidėjų, kurie gali žaisti sunkiaisiais kraštais.

Tokia kaip Domanto kova dėl atšokusių kamuolių gerokai pagelbėtų „Atlanta Hawks“, bet vieniems Rytų konferencijos lyderių naujokų biržoje turėtų atitekti tik maždaug 24-asis šaukimas. Beveik neabejojama, kad iki to šaukimo iš „Hawks“ panosės D.Sabonį nukniauktų kita NBA komanda. Aišku, jeigu labai norėtų Domanto, jį „vanagai“ galėtų pačiupti mainų būdu.

Stanas Van Gundy sunkiojo krašto puolėjo poziciją „Detroit Pistons“ klube tikėjosi užpildyti Donatu Motiejūnu, bet nepanašu, kad po tokių įvykių lietuvio ir „Pistons“ sąjunga gali įvykti. Realu, kad Detroitas galėtų žvalgytis pastiprinimo naujokų biržoje, bet D.Sabonis nėra visiškai tokio stiliaus sunkusis kraštas, kokio reikia „Pistons“ ir S.Van Gundy. Treneris labiau mėgsta iš toli pataikančius aukštaūgius šalia „centro“.

„New Orleans Pelicans“, klube lietuvis galėtų nuo suolo pagelbėti Anthony Davisui ir Omerui Ašikui. Kita vertus, Naujasis Orleanas greičiausiai pasirinks lietuvį tik tuo atveju, jei gaus žemesnį šaukimą, maždaug pirmojo rato viduryje. Dabar jiems prognozuojamas pirmajame šešetuke.

VIDEO: D.Sabonio žaidimo epizodai „Kovo beprotybėje“

Sunkusis kraštas praverstų „Sacramento Kings“, kur visą dėmesį gauna elitinis NBA „centras“ DeMarcusas Cousinas. Jam po krepšiu dažniausiai talkina šeštasis pernykštės naujokų biržos šaukimas Willie Cauley-Steinas, bet jis nepateisino lūkesčių, jam labiau priimtina vidurio puolėjo pozicija, o ant suolo patikimų dublerių Sakramentas neturi.

Patikimesnis dubleris pagrindiniam sunkiajam krašto puolėjui Jabari Parkeriui (antrasis 2014-ųjų naujokų biržos šaukimas) praverstų ir „Milwaukee Bucks“ klubui, tačiau vadovus gali stabdyti praėjusios vasaros sprendimas su rezerviniu aukštaūgiu Johnu Hensonu sudaryti ketverių metų 44 mln. JAV dolerių kontraktą. Palikti tokį brangų žaidėją už D.Sabonio nugaros būtų neprotinga, nors šis ir neduoda didelės naudos aikštėje.

„Indiana Pacers“ klubas sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje starto penkete džiaugiasi Paulo George'o žaidimu, bet žaidžiant ne žemu penketu, tokie D.Sabonio sugebėjimai baudos aikštelėje praverstų Larry Birdo kompanijai.

Būtų gražu išvysti Domantą Portlande, kur NBA žaidė jo tėvas. „Trail Blazers“ taip pat reikėtų pagalbos po krepšiu. Bet „Trail Blazers“ galimybės pasikviesti D.Sabonį labai minimalios – jie iš šeštosios vietos Vakarų konferencijoje turi neįtikėtinai nusiristi iki devintosios ir tik nepatekę į atkrintamąsias išsaugotų šaukimą. Kitu atveju jis atiteks „Nuggets“.

Galima rasti ir daugiau komandų, nes D.Sabonis nebūtų šaukiamas kaip krepšininkas, kuris turi vesti visą NBA organizaciją į pergales. Niekam nepaslaptis, kad Domantui numatomas solidaus padėjėjo vaidmuo. O tokie gali praversti daugeliui ekipų.

Labiausiai reiktų atkreipti dėmesį į tas, kurioms priklausys 10-20 šaukimai. Situacija ten dabar tokia:

*Šaukimas Priklauso Išimtis
10. „Denver Nuggets“ (gali pasikeisti šaukimu su „Knicks“)
11. „Orlando Magic“
12. „Phoenix Suns“ (šaukimas atiteks „Suns“, jei naujokų biržos loterijoje „Wizards“ nepateks į pirmąjį devintuką)
13. „Boston Celtics“ (šaukimas atiteks „Celtics“, jei „Mavericks“ pateks į atkrintamąsias varžybas arba nepatekę negaus šaukimo pirmajame septintuke)
14. „Chicago Bulls“
15. „Denver Nuggets“ (šaukimą gaus „Nuggets“, jei „Rockets“ pateks į atkrintamąsias varžybas)
16. „Utah Jazz“
17. „Indiana Pacers“
18. „Denver Nuggets“ (šaukimą gaus „Nuggets“, jei „Trail Blazers“ pateks į atkrintamąsias)
19. „Detroit Pistons“
20. „Denver NUggets“ (šaukimą gaus „Nuggets“, jei „Grizzlies“ nepateks į atkrintamąsias, bet negaus šaukimo pirmajame penketuke)

*Kol dar neįvyko NBA naujokų biržos loterija, nepaaiškėjo galutinė reg. sezono rikiuotė, tol kai kurių šaukimų savininkai dar tik prognozuojami.

Drąsiausia prognozė

„Scanpix“ nuotr./Karlas-Anthony Townsas
„Scanpix“ nuotr./Karlas-Anthony Townsas

„NBA Draft“ prognozuoja, kad D.Sabonis naujokų biržoje bus pašauktas penktas. Pagal balandžio 2 d. duomenis, didžiausia tikimybė, kad šis šaukimas turėtų atitekti „Minnesota Timberwolves“ klubui. „NBA Draft“ prognozuoja, kad D.Sabonio karjera galėtų pasukti į Minesotą.

O tai yra visai pagrįstas spėjimas.

Tik „Timberwolves“ klubas pirmiausia turi išsigryninti dviejų aukštaūgių ateitį – ar karjerą po sezono baigs Kevinas Garnettas ir ką daryti su brangiu, bet beveik visą sezoną dėl traumos praleidusiu Nikola Pekovičiumi. Beje, ten juk yra ir serbas Nemanja Bjelica, senegalietis Gorgui Diengas.

Minesotos trenerių štabas šalia kylančios žvaigždės Karlo-Anthony Townso galėtų atrasti vietos perspektyviam sunkiajam kraštui. Tačiau iki tol dar reikia atlikti daug kosmetinių pakeitimų.

Bet didžiausia kliūtis – aukštas šaukimas, kurį skirti Domantui „Timberwolves“ gali pabijoti rizikuoti.

Potencialių karjeros stotelių daug. Kaip ir konkurentų sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. D.Sabonis tik pakėlė savo akcijas puikiai pasirodydamas NCAA „Kovo beprotybėje“. Bet kadangi lietuvis nėra ryškiausias naujokų biržos deimantas, tą juodą sunkų darbą jam reikės tęsti ir NBA klubų peržiūrose bei naujokų stovyklose.

Pastangų ir aistros darbui Domantui tikrai netrūksta. Bet kaip ir visose loterijose, puolėjui prireiks sėkmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento