Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 17

Domanto Sabonio varžovas, Artūrui Karnišovui davęs NBA pamatą, anglų kalbą ir žmoną

Artūras Karnišovas prieš daugiau nei 20 metų vilkėjo dangaus ryškumo „Seton Hall Pirates“ marškinėlius ir žibėjo NCAA. Buvęs NBA treneris P.J.Carlesimo neabejoja, kad kitais laikais liesas, bet sunkiai sulaikomas puolėjas būtų patekęs į NBA. Tačiau laikmetis buvo toks, kad NBA klubai įtariai žiūrėjo į europiečius. Dabar A.Karnišovas savo akimis pamatys kito į NBA duris besibeldžiančio lietuvio Domanto Sabonio potencialą. Būtent Denveryje Arvydo Sabonio sūnus startuos NCAA „Kovo beprotybėje“.
Artūras Karnišovas
Artūras Karnišovas / Tomo Tumalovičiaus nuotr.
„Kovo beprotybė“ | „Gonzaga Bulldogs“ – „Seton Hall Pirates“ | 04:00 | Denveris

Nežinia, ar A.Karnišovas galės stebėti „Bulldogs“ ir „Pirates“ dvikovą „Pepsi Center“ arenoje, tačiau akivaizdu, kad jei nebus jokios svarbios priežasties, lietuvis smalsiai žiūrės buvusios savo komandos ir vieno perspektyviausių Lietuvos krepšininkų žaidimą.

Artūras – „Denver Nuggets“ klubo generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Seton Holo universitete Naujajame Džersyje jis rungtyniavo 1990-1994 metais. Kaip tik 1994-aisiais kartu su A.Karnišovu universitetą paliko ir „Pirates“ treneris P.J.Carlesimo, iš NCAA žengęs į NBA – „Portland Trail Blazers“. NBA treneriu jis vėliau dirbo 19 metų.

„Jis vienas mėgstamiausių žaidėjų, kokius man teko treniruoti, – Naujojo Džersio žiniasklaidai yra sakęs P.J.Carlesimo. – Jis nebuvo tiesiog geras krepšininkas. Jis buvo nuostabus“.

A.Karnišovas buvo vienintelis „Seton Hall Pirates“ narys, visus ketverius metus žaidęs komandos starto penkete.

Artūrui Seton Hole sekėsi ir žaisti, ir studijuoti ekonomiką. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Trijų Lietuvos monstrų NCAA kelias: NBA, Eurolyga ar vidutiniokai?

Sezonas Statistika
1990-1991 m. 11,2 tšk. | 4,5 atk. kam.
1991-1992 m. 17,3 tšk. | 4,2 atk. kam.
1992-1993 m. 14,8 tšk. | 6 atk. kam.
1993-1994 m. 18,4 tšk. | 6,8 atk. kam.

Pasirodo, A.Karnišovą į Naujojo Džersio koledžą įsiūlė kita Lietuvos krepšinio legenda Šarūnas Marčiulionis. 1990-aisiais pasaulio čempionate Buenos Airėse P.J.Carlesimo sutiko Šarūną Marčiulionį.

Ten amerikietis ieškojo naujo Ramono Ramoso arba Andrew Gaze'o – Puerto Riko ir Australijos krepšinio garsenybių, kurios kadaise vilkėjo ir „Pirates“ aprangą.

„Turime jauną lietuvį, kuris nori žaisti JAV koledže, – treneriui pasakė Š.Marčiulionis. – Pamąstėme, kad galėtum padėti jam tapti olimpiečiu. Sudomino?“

Viena įdomi detalė – išvykti į Ameriką troškęs A.Karnišovas nemokėjo anglų kalbos. Bet Seton Holo universitetą jis baigė dukart tapdamas geriausiai besimokančiu ir bežaidžiančiu konferencijos žaidėju.

A.Karnišovo kortelę su parašu galima įsigyti „eBay“
A.Karnišovo kortelę su parašu galima įsigyti „eBay“

Be to, A.Karnišovas buvo turbūt pirmasis iš Sovietų Sąjungos į NCAA atvykęs krepšininkas.

„Buvome tikri pionieriai, – juokavo A.Karnišovas. – Buvau pirmasis, kuris atvyko į NCAA iš Sovietų Sąjungos. O vėliau tokių žaidėjų buvo 400-500“.

Pasisekė ne tik karjera ar mokslai. Seton Holo universitete Artūras sutiko būsimą savo žmoną Jenie.

Seton Holo universitete 1996-2000 m. žaidė ir dar vienas lietuvis Rimantas Kaukėnas. 1998-1999 m. sezoną NCAA jis rinko 13,5 taško.

„Na, galiu pasakyti, kad šis karjeros žingsnis man visai pasiteisino: Seton Hole sutikau savo būsimą žmoną, padėjau pamatus karjerai NBA ir įleidau šaknis“, – šypsojosi A.Karnišovas, vis dar vadinamas „Džersio vaikiu“.

Naujajame Džersyje, kuriame yra Seton Holo universitetas, lietuvis vis dar turi būstą.

Jis galėjo tapti naujuoju „Brooklyn Nets“ generaliniu direktoriumi, bet NBA klubas į šias pareigas pasirinko Seaną Marksą. A.Karnišovas kandidatų sąraše buvo antras.

Kalbama, kad jei NBA skautų darbas tais laikais būtų labiau pažengęs, 1990-2000 metais A.Karnišovas dar kaip krepšininkas būtų patekęs į stipriausią krepšinio lygą.

Tačiau 1994-ųjų NBA naujokų biržoje lietuvio pavardė nenuskambėjo, kitaip nei NBA legendų Jasono Kiddo ar Granto Hillo.

„Jis būtų NBA jei ne du faktoriai, – įsitikinęs P.J.Carlesimo. – Skautingas Europoje tada dar nebuvo taip pažengęs į priekį. Be to, Europoje Artūrui žadėjo didelius pinigus. Todėl žaidimas Europoje tenkino jį“.

Koją galėjo pakišti ir liesas 204 cm ūgio sunkiojo krašto sudėjimas. Neva jam trūko raumenų ir masės. 

A.Karnišovas debiutinį sezoną žaidė „Cholet“ klube Prancūzijoje ir rinko 22,5 taško bei 4,8 atkovoto kamuolio R.Koračo taurėje. Vėliau pasirašė sutartį su „Barcelona“.

A.Karnišovas vėliau tapo ir rezultatyviausiu visų laikų Lietuvos rinktinės žaidėju.

„Didžiausias mano prisiminimas – du „Big East“ konferencijos trofėjai. Nėra nieko geriau, nei žaisti Niujorko „Madison Square Garden“ arenoje ir laimėti savo mokyklai titulą. Ir, be abejo, negaliu nepaminėti to, kad Seton Hole sutikau savo žmoną“, – maloniausius įspūdžius iš Seton Holo mena A.Karnišovas.

Šie gražūs vaizdai vėl iškils prieš A.Karnišovo akis stebint „Bulldogs“ ir „Pirates“ grumtynes, kurių pralaimėjimo kaina – baigtas sezonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas