Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 15

Garsusis M.Kuzminsko bosas – apie trikampį puolimą, „Knicks“ žaidėjus ir ateitį Niujorke

„New York Knicks“ prezidentas Philas Jacksonas davė išskirtinį interviu sporto naujienų portalui ESPN. Buvęs „Los Angeles Lakers“ ir „Chicago Bulls“ strategas papasakojo apie savo reikalavimus žaidėjams, tarpsezonio pasirinkimus bei ateities planus Niujorke.
Philas Jacksonas
Philas Jacksonas / „Scanpix“/AP nuotr.

– „Knicks“ vadovybės sprendimai pastaraisiais metais sulaukia nemažai kritikos, o tai jums nėra įprasta. Žinoma, jūsų darbo vieta yra saugi, tačiau kaip susitvarkote su spaudimu?

– Priimdamas šias pareigas žinojau, ko tikėtis, nes pats rungtyniavau Niujorke. Prisimenu visus šios komandos ypatumus. Kelias link NBA viršūnės yra labai ilgas procesas, tačiau tam aš čia ir esu. Turiu ir toliau vykdyti savo planą, o jeigu jis nepavyks, tai akivaizdžiai matys sirgaliai.

– Žiniasklaidoje pasirodė nemažai pranešimų, kad esate nepatenkintas Jeffo Hornaceko darbu, nes jis nesivadovauja trikampio puolimo sistema. Ar tai tiesa?

– Ne. Tačiau, kai jie bando žaisti trikampiu, aš noriu, kad jie tai atliktų tinkamai. Aš esu visiškai patenkintas trenerio darbu. D.Rose'as prieš reguliarųjį sezoną dėl teismų praleido tris savaites, todėl natūralu, kad susiduriame su nedideliais sunkumais. Turime nemažai gynėjų, kurie gali sėkmingai dirbti ir be kamuolio savo rankose, todėl noriu, kad jie tai suprastų.

– Ar „Knicks“ ketina žaisti šiais laikais madingą greitą krepšinį su daug tolimų metimų?

– Visi šiais laikais pasiduoda madai, tačiau kiekviena komanda turi ieškoti savo unikalaus žaidimo. Visi turi ieškoti elementų, kurių nenaudoja jokia kita ekipa. Man nerūpi trikampis. Man svarbu žaisti sistemingą ir protingą krepšinį.

Žaidėjai neturi stoviniuoti aikštėje, privalo atrasti būdus kirsti į baudos aikštelę ir neleisti varžovams atsikovoti kamuolių puolime. Tai krepšinio pagrindai. Niekam neperšu savo nuomonės apie strategiją. Parodykite man gerą žaidimo planą, ir man jis tiks.

Ar mes lakstome po aikštę be jokios priežasties? Ar mes turime atakoje daugiau nei vieną variantą? Ar mes tik laukiame, kol kas nors turės neblogą progą tolimam metimui? Daugelis dalykų man yra nesuprantama.

– Kokios komandos jums kelia įspūdį?

– Akivaizdu, kad labai gerai žaidžia „Warriors“. Kamuolys juda, žaidėjai turi puikias progas atakuoti krepšį, statomos geros užtvaros ir sukuriamos progos bėgti į greitą puolimą. Steve'as Kerras atliko puikų darbą. Žaidėjai jaučia savo žaidimą, o tai yra būtina sėkmei.

„Scanpix“/AP nuotr./Steve'as Kerras
„Scanpix“/AP nuotr./Steve'as Kerras

– Kokios kitos ekipos jums patinka?

– „Cavaliers“ tapo žymiai geresne komanda. Jie sustiprėjo gynyboje, tačiau kamuolys dažnai užstringa kurio nors žaidėjo rankose. Nemanau, kad visi penki aikštėje esantys krepšininkai jaučiasi puolimo dalimi.

„Spurs“ vis dar yra viena geriausių lygos komandų. Jie ir toliau rungtyniauja pagal panašų planą, o daugelis jo detalių man yra labai artimos.

– Mainuose gavote D.Rose'ą. Kokios buvo to priežastys?

– Mike'as Conley buvo geriausias variantas laisvųjų agentų rinkoje, tačiau jis per metus uždirba po 30 mln. JAV dolerių, o tai yra beprotiška. Praėjusių metų reguliariajame sezone analizavome D.Rose'o žaidimą ir svarstėme, ar jis dar gali būti elitinis krepšininkas.

Galų gale nusprendėme, kad komandą lipdysime aplink Carmelo Anthony bei Kristapą Porzingį. Joakimas Noah puikiai pažinojo Derricką ir su juo rungtyniavo daugelį metų, todėl pamanėme, kad jis bus labai vertingas Niujorke.

– D.Rose'as yra buvęs MVP, tačiau dažnai meta labai daug metimų ir daugelį prameta. Kaip tai pagerinti?

– Jis prameta ne tolimus metimus, o nesėkmingai atakuoja iš po krepšio. Manau, labai svarbu komandoje turėti vyruką, kuris gali prasiveržti. Gynyba susikoncentruoja į jį, o tai reiškia, kad kiti krepšininkai gali atkovoti kamuolius puolime.

„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as
„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as

– Ar dėl stipraus gynėjų žaidimo puolime nepamirštamas Kristapas Porzingis?

– Kristapas spindės, nes yra labai talentingas. Aš noriu, kad jis tobulėtų su kiekviena diena. Jis puikus unikalaus ūgio metikas. Tačiau jam reikia mokėti savo pranašumą išnaudoti, nes dažnai gynyboje jis gali likti prieš gerokai žemesnius ir greitesnius krepšininkus.

Kristapas vis dar mokosi žaisti nugara, o geriausiai jam sekasi mesti iš pagavimo.

– Ką per savo darbo metus sužinojote apie C.Anthony?

– Carmelo patinka bendrauti. Jis palaiko gerus santykius su visais žaidėjais. Savo karjeroje dirbau su daugybe krepšininkų, kuriems užteko žaidėjo ir trenerio ryšio, tačiau Carmelo dažnai pakvies savo kolegas vakarienės ar pokalbio. Galbūt net per dažnai, tačiau aš tam neprieštarauju.

– Kodėl pasirinkote J.Hornaceką tapti naujuoju treneriu?

– Jis nuolat mokosi. Jeffo pažangą seku nuo jo universiteto laikų. Daugelis manė, kad jis negali žaisti profesionaliame lygyje, tačiau jis surado būdą. Jis gali prisitaikyti prie aplinkybių ir nori nugalėti.

– Po šio sezono turite galimybę nutraukti sutartį su „Knicks“. Ar ketinate ja pasinaudoti?

– Negalvojau apie tai. Noriu „Knicks“ sugrąžinti į pergalių kelią. Neprivalau su komanda iškovoti NBA čempionų žiedų, tačiau noriu prieš išeidamas palikti Niujorko ekipą sėkmingą.

Mums dar liko nemažai darbo.

„Knicks“ šiame reguliariajame sezone sužaidė 10 rungtynių ir iškovojo 4 pergales. Niujorko ekipa šiuo metu užima 10 vietą Rytų konferencijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas