Geriausių NBA žaidėjų reitinge – J.Valančiūno ir buvusio žalgiriečio pavardės

JAV sporto žiniasklaidos milžinas ESPN tradiciškai – jau tryliktą kartą – sureitingavo geriausius NBA žaidėjus. Paskelbtame antrajame penkiasdešimtuke atsidūrė ir lietuvis Jonas Valančiūnas bei buvęs Kauno „Žalgirio“ aukštaūgis.

32-ejų Lietuvos rinktinės kapitonas J.Valančiūnas reitinge užėmė 91-ąją vietą.

Per metus jis palypėjo aukštyn aštuoniomis pozicijomis.

„Valančiūnas pademonstravo įspūdingą patvarumą praėjusiame sezone, kai sužaidė visas 82 rungtynes ir beveik rinko dvigubą dublį, atakuodamas iš žaidimo 56 proc. tikslumu, – rašo ESPN apžvalgininkas Michaelas Wrightas. – 2023-2024 m. sezonas buvo jau aštuntas, kai šis veteranas sužaidė 70 arba daugiau rungtynių.“

Tokią pačią poziciją ESPN reitinge J.Valančiūnas užėmė ir prieš 10 metų, o aukščiau buvo tik tris kartus – 2015, 2016 ir 2022 metais.

J.Valančiūno pozicijos geriausių NBA žaidėjų šimtuke

  • 2012-2013: nepateko
  • 2014: 91
  • 2015: 57
  • 2016: 53
  • 2017-2020: nepateko
  • 2021: 94
  • 2022: 84
  • 2023: 99
  • 2024: 91

Netrukus prasidėsiančiame sezone J.Valančiūnas atstovaus naujai komandai – „Washington Wizards“, į kurią persikėlė iš „New Orleans Pelicans“.

„Vašingtonas yra aštuntas tarp jauniausių NBA komandų, o tai reiškia, kad „Wizards“ kliausis Valančiūno veteraniška lyderyste. Jo meistriškumas baudos aikštelėje turėtų praversti, nes Vašingtonas praėjusiame sezone buvo antras tarp daugiausiai taškų antrais šansais ir daugiausiai taškų baudos aikštelėje praleidusių komandų“, – pridūrė M.Wrightas.

Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Jonas Valančiūnas
Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Jonas Valančiūnas

J.Valančiūnas šimtuke aplenkė šiuos žaidėjus: Jabari Smithą, Brooką Lopezą, Keeganą Murray, Jaleną Suggsą, Alą Horfordą, Herbertą Jonesą, Mike'ą Conley, Chrisą Paulą ir Anfernee Simonsą.

Pirmą kartą reitinge atsidūrė ir buvęs žalgirietis – 2016-2017 m. Kaune rungtyniavęs vokietis Isaiah Hartensteinas. Jam skirta 88-oji pozicija.

Už gynybinius sugebėjimus vertinamas centras suspindėjo „New York Knicks“ gretose, o vasarą pasirašęs gyvenimo kontraktą persikėlė į vienų iš NBA favoritų „Oklahoma City Thunder“ gretas.

Vida Press nuotr./Isaiah Hartensteinas
Vida Press nuotr./Isaiah Hartensteinas

„Po to, kai sužaidė penkiose komandose per šešis sezonus, Hartensteinas buvo įvertintas kaip elitinis vaidmens žaidėjas bei pasirašė brangų trejų metų 87 mln. dolerių kontraktą su „Thunder“, – rašo kitas ESPN ekspertas Timas MacMahonas. – Hartensteinas nerenka blizgančių skaičių, bet septynių pėdų (213 cm) ūgio aukštaūgis įrodė, kad gali būti gynybos ašis ir jungiamoji grandis puolime, kuri lemia pergales. Niujorkas pranokdavo varžovus 10 taškų per 100 atakų, kai Hartensteinas buvo aikštėje praėjusiame sezone, o tai buvo geriausias rezultatas tarp aštuonių bent 900 minučių sužaidusių „Knicks“ krepšininkų.“

Be jau minėtų žaidėjų, antrajame ESPN reitingo 50-tuke atsidūrė ir tokie žaidėjai, kaip Franzas Wagneris (52 vieta), Alperenas Sengunas (54), Jarenas Jacksonas (55), Alexas Caruso (59), Khrisas Middletonas (63), Draymondas Greenas (66), Bradley Bealas (70), Klay Thompsonas (71), Austinas Reavesas (72), Zachas LaVine'as (74), Tyleris Herro (76), Mylesas Turneris (81), Marcusas Smartas (83) ir CJ McCollumas (84).

Rytoj bus atskleisti 11-50 vietas užėmę krepšininkai, o poryt – pirmasis dešimtukas.

Tarp 50 geriausių lygos žaidėjų neabejotinai pateks ir kitas lietuvis – Domantas Sabonis. „Sacramento Kings“ žvaigždė jau ketverius metus iš eilės buvo renkamas į pirmą 50-tuką: 2020 metais buvo 50-as, po metų – 40-as, užpernai – 47-as, o pernai – net 22-as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

ESPN ekspertai žaidėjus įvertina „vienas prieš vieną“ principu – atsitiktine tvarka gavę žaidėjų porą, jie turi įvertinti, kuris bus geresnis ateinančiame, 2024-2025 m., sezone.

Taip įvertinus apie 15 tūkst. tokių porų, sudarytas šis ESPN reitingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito