Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 09

Greggas Popovichius: kodėl viską laimėjęs treneris rizikuoja su JAV rinktine?

Las Vegase šiuo metu rimtai kaitina, o sporto salėje užsidarę pluša JAV krepšinio rinktinės kandidatai. ESPN apžvalgininkas Brianas Windhorstas primena, kad šiuo metu visi NBA pasaulio žmonės galvoja tik apie atostogas, bet Greggas Popovichius vaiko šiaip ne tai surinktus kandidatus ir rengiasi pasaulio čempionatui.
Steve'as Kerras ir Greggas Popovichius
Steve'as Kerras ir Greggas Popovichius / „Scanpix“ nuotr.

Jam talkinti sutiko solidus būrys trenerių – Mike'as Krzyzewskis, Jeffas Van Gundy, Steve'as Kerras ir Jay Wrightas.

Žaidėjai, kurie kovoja dėl vietos galutiniame dvyliktuke, žino, kad yra vos ne pirmasis pasirinkimas. Iki kvietimo jiems G.Popovichiui „ne“ pasakė visas NBA žvaigždynas.

„Jiems kilo sunki užduotis – susitelkti ir kovoti atmosferoje, kurioje jau aišku, kad juos gali prisiminti tik dėl to, jei jie pralaimės čempionatą“, – pažymi ESPN apžvalgininkas.

Žurnalistai šių 15-os kandidatų be perstojo klausia, ar ši rinktinė gali pratęsti 13 metų pergalių seriją.

Las Vegase pluša dvi komandos – rinktinės kandidatai ir „Select Team“, kurioje yra artimiausia rinktinės pamaina. Tarpusavio rungtynės būtent jaunieji talentai pirmi šventė pergalę. Greičiausiai po stovyklos keli iš šios komandos narių bus paaukštinti į pagrindinę rinktinę.

ESPN stebisi, kad šią naštą sau užsikrovė legendinis treneris G.Popovichius, kuris su šia komanda rizikuoja.

Tačiau yra įdomios detalės, kurios ir galėjo pastūmėti tituluotą trenerį. 1972 metais jis nepateko į olimpinę JAV rinktinę ir ilgai dėl to graužėsi.

„Jie pasirinko tinkamus vyrukus. Aš buvau atsarginis. Važiavau į Braziliją ir ten velniškai linksminausi. Tačiau aš visada norėjau būti olimpinėje rinktinėje ir žaisti. Tai visada buvo mano svajonė. Tu neatsisėdi ir negalvoji „Vieną dieną aš treniruosiu olimpinę komandą“, – kalbėjo buvęs krepšininkas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius ir Kemba Walkeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius ir Kemba Walkeris

2002 ir 2004 metais jis treniravo JAV rinktinę kaip asistentas. Abu kartai virto fiasko – 2002 metais pasaulio čempionate amerikiečiai liko šešti, o 2004 metais olimpinėse žaidynėse tenkinosi bronza.

Tačiau karti patirtis neatbaidė G.Popovichiaus: „Aš pagalvojau apie tai. Susitikau su Jerry Colangelo. Turėjau laiko viską apgalvoti. Žinojau, kur lendu. Tai mano šalis. Sakau „taip“. Pasiryžau tam ir apsupau save kuo daugiau protingų žmonių.“

Jo štabe yra ir M.Krzyzewskis, kuris JAV rinktinei vadovavo nuo 2006 iki 2016 metų. Įdomus faktas, kad iki 2015 metų, kai G.Popovichius buvo paskelbtas jo įpėdiniu, šie du treneriai niekada nebuvo susitikę.

Greičiausiai atsitiks taip, kad būtent treneris G.Popovichius bus garsiausias ir Kinijoje geriausiai atpažįstamas JAV rinktinės narys. Kai komandoje nėra mega žvaigždžių, treneris turi sukurti komandą, kuri būtų nesavanaudiška ir veikianti.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Kerras ir Greggas Popovichius
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Kerras ir Greggas Popovichius

Domanto Sabonio bendražygis Indianapolio klube Mylesas Turneris atskleidė, kad JAV rinktinės treneris reikalauja kamuolio judėjimo: „Jo taisyklė yra 0,5 sek. Per tiek laiko tu turi mesti arba perduoti kamuolį kitam. Mes prie to pratinamės“.

Pats G.Popovichius tikina, kad jam nerūpi, ką žmonės pasakys apie šią JAV rinktinę: „Man niekada nerūpėjo, ką žmonės sako. Aš niekada neskaičiau straipsnių apie mūsų laimėtus penkis čempionatus. Ką tai duotų gero? Nesvarbu, ar tave giria ar sako, kad tu idiotas. Man tai vienodai netikri dalykai. Yra svarbesnių dalykų gyvenime. Pavyzdžiui, kokį vyną užsisakyti vakarienei.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento