Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 04

„Heat“ gynybos gniaužtuose paskendęs Giannis privalo pateikti MVP lygio atsaką

Tik laiko klausimas, kai Giannis Antetokounmpo bus išrinktas naudingiausiu 2019–2020 metų NBA sezono žaidėju. Šio graiko atstovaujama „Milwaukee Bucks“ triumfavo reguliariajame sezone, tačiau antrąjį atkrintamųjų etapą pradėjo dviem pralaimėjimais iš eilės prieš „Miami Heat“. „Situacija paprasta – Gianniui reikia pateikti MVP lygio atsaką arba sezonas bus pasmerktas“, – rašo „Sports Illustrated“ žurnalistas Rohanas Nodkarni.
Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo / „Scanpix“/AP nuotr.

Šio NBA sezono pelene tapusi „Miami Heat“ gerokai sumažino Giannio Antetokounmpo įtaką žaidimui bei Rytų konferencijos pusfinalyje į priekį išsiveržė jau 2-0.

211 cm ūgio atletas reguliariajame sezone fiksavo 29,5 taško, 13,6 atkovoto kamuolio bei 5,6 rezultatyvaus perdavimo vidurkius. Per pirmąsias dvejas rungtynes prieš „Heat“ – 23,5 taško, 12 atkovotų kamuolių bei 6 rezultatyvūs perdavimai.

Statistika nėra bloga, kas tik parodo šio žaidėjo išskirtinį lygį, tačiau komanda stringa. Su Gianniu aikštelėje šioje serijoje „Bucks“ demonstruoja vos 102 taškų per 100 atakų puolimo reitingą. Palyginimui, reguliariajame sezone jis siekė 112,8 taško. Tai labai didelis skirtumas.

Jei „Bucks“ nori kirsti varžovams atgal, jiems reikia dar didesnės Giannio pagalbos.

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Kaip „Heat“ komandai pavyko sustabdyti „Bucks“ puolimą?

Pirmiausia, tai Majamio krepšininkų pagalba savo aikštelės pusėje yra visada laiku ir visada vietoje, ypatingai, kai nuo tritaškio kamuolį į savo rankas paėmęs iniciatyvos imasi G.Antetokounmpo.

Baudos aikštelėje jo laukia būrys ilgarankių žaidėjų, pasiruošusių užkirsti jam kelią. „Heat“ krepšininkai rizikuoja papildomu metru ties „Bucks“ metikais, kad galėtų uždaryti tunelį link krepšio matantį Giannį.

Tai logiška strategija – Milvokio krepšininkai reguliariajame sezone nuo trijų taškų zonos atakavo 35,5 proc. taiklumu – 18 vieta lygoje.

Majamio komandoje netrūksta mobilių atletų, gebančių keistis ginamaisiais ir turinčių ilgas rankas – Jimmy Butleris, Bamas Adebayo, Jae Crowderis, Andre Iguodala, Derrickas Jonesas jaunesnysis.

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo ir Jimmy Butleris
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo ir Jimmy Butleris

Pirmajame susitikime „Bucks“ pataikė 16 tritaškių iš 35. Ir daugiau metė, ir daugiau realizavo už varžovus, tačiau Giannis surinko vos 18 taškų.

Geriausiai besiginančiu lygos krepšininku išrinktas 25-erių puolėjas prie sau įprastų skaičių grįžo antrosiose serijos rungtynėse, tačiau snaiperiai pataikė vos 7 tritaškius iš 25.

Treneris Erikas Spoelstra sudėliojo genialų disciplinuotą gynybinį planą siekiant sustabdyti „Bucks“ antžmogį – gynėjų rankos dirba lyg malūnai, visada šalia yra komandos draugo pagalba, o pagrindinė užduotis – leisti atakuoti kitiems, bet ne Gianniui. Visi šią strategiją bando prieš Giannį ir jo kompaniją, bet tik „Heat“ išpildo taip neįtikėtinai sėkmingai.

Ką „Bucks“ gali pakeisti? Žaidime „du prieš du“ lyderis turėtų būti ne su kamuoliu, o statyti užtvaras ir pats leistis link krepšio. Tai jau būtų gera pradžia.

Tokiose situacijose atkrintamosiose jis vidutiniškai renka po 1,56 taško, kas yra puikus rezultatas. Pridėkime tai, kad link krepšio besileidžiantį atletą varžovai dažniau stabdo pražangomis ir vis siunčia jį prie baudų metimo linijos.

Mike'as Budenholzeris dažniausiai ties šiuo žaidimo elementu dažniau stato vidurio puolėją Brooką Lopezą.

Įprastai „Heat“ savoje aikštelės pusėje keičiasi ginamaisiais, tačiau jei ant parketo yra Goranas Dragičius, Tyleris Herro ar Duncanas Robinsonas, tokia taktika nebus efektyvi. Jie neturi fizinių resursų pristabdyti Giannį, tai jam atveria galimybes, jei jis leidžiasi link krepšio, o Ericas Bledsoe jo sėkmingai ieško.

Tai tik maža dalis šios serijos. „Bucks“ gynyba kartais atrodo prastai, kas sufleruoja, jog Gianniui reiktų žaisti daugiau.

Vis dėlto „Bucks“ beveik ištraukė antrąsias rungtynes. Kad ir kaip M.Budenholzeris bandytų prisitaikyti, savų kozirių ištraukia ir E.Spoelestra.

Milvokis dar nemirė, bet deramo smūgio atgal per pirmąsias dvejas rungtynes suduoti nesugebėjo.

„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo
„Scanpix“ nuotr./Giannis Antetokounmpo

Kol kas labiausiai šokiruojantis dalykas serijoje – maža Giannio įtaka. Net jei pasvertume puikią jo statistiką antrajame mače, niekada nebuvo jausmo, jog jis kontroliuotų įvykius aikštelėje. Dominavimo nebuvo. Tai nėra tai, ko sirgaliai tikėjosi iš šio neįtikėtinų gabumų žaidėjo.

Neverta kalbėti apie, ką ankstyvas iškritimas iš atkrintamųjų reikštų Giannio palikimui. Bet 0-2 startas yra blogiausias dalykas nuo krepšininko įsiveržimo į lygos elitą.

Rytuose nebeliko nei Kawhi Leonardo, nei LeBrono Jameso – G.Antetokoumnpo yra geriausias žaidėjas ir jo komanda turėtų patekti į finalą.

Krepšininkas priremtas prie sienos, kaip jis atlaikys šį spaudimą? Sirgaliams įdomu tai stebėti, nes nevilties apimtos žvaigždės kartais sukuria didingus ir ilgam įsimintinus pasirodymus.

Nors Milvokis yra toli nuo svajonių starto, G.Antetokounmpo vis dar gali ištraukti komandą į konferencijos finalą.

Ar jis gali grįžti prie to dominavimo, kurį parodė reguliaraus sezono metu?

Iki šiol „Heat“ diktavo savo sąlygas. Jei Giannis nori perlaužti įvykių eigą, jam reikia žengti žingsnį į priekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas