Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 15

Įkrintamosiose spindintis Jonas Valančiūnas pagerino NBA rekordą

Jonas Valančiūnas ruošiasi lemiamam NBA įkrintamųjų varžybų mūšiui, o jį laimėjęs lietuvis dar labiau pagerintų jau ir taip jam priklausantį NBA rekordą.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Puikiai žaidęs lietuvis su „New Orleans Pelicans“ klubu ketvirtadienį paryčiais Lietuvos laiku nugalėjo „San Antonio Spurs“ (113:103) ir pratęsė savo sezoną dar bent vieneriomis rungtynėmis.

Šią naktį J.Valančiūno ekipa Los Andžele žais prieš „Los Angeles Clippers“ klubą, o šių rungtynių nugalėtojai tęs savo pasirodymą ir pateks į atkrintamąsias, kur jų lauks akistata su geriausia šio sezono NBA komanda „Phoenix Suns“. Pralaimėjusiems sezonas baigsis.

Iškovojęs pergalę pirmajame įkrintamųjų mače, J.Valančiūnas įsirašė į NBA rekordų knygą.

Tai buvo jau trečioji JV pergalė įkrintamųjų kovose, o tiek daug laimėjimų jose nėra pasiekęs joks kitas žaidėjas.

Lietuvis pirmąsias dvi pergales pasiekė dar praėjusiame sezone, kai atstovaudamas „Memphis Grizzlies“ iš pradžių patiesė tuos pačius „Spurs“ (100:96), vėliau parklupdė „Golden State Warriors“ (117:112) ir žengė į atkrintamąsias.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Tiesa, sykį J.Valančiūnas įkrintamąsias paliko ir nuleidęs galvą, kai 2019-2020 m. sezone su „grizliais“ krito prieš „Portland Trail Blazers“ (122:126).

Verta pažymėti, kad būtent nuo 2019-2020 m. sezono NBA taiko įkrintamųjų modelį. Pirmajame sezone jose žaidė tik „Grizzlies“ ir „Trail Blazers“, o nuo pernai įkrintamosiose rungtyniauja visos 7-10 vietas reguliariajame sezone užėmusios komandos. Taip jose dalyvauja aštuonios ekipos, o sužaidžiami šeši susitikimai.

J.Valančiūnas yra ir daugiausiai mačų įkrintamosiose sužaidęs krepšininkas – keturis. Visi kiti žaidė tris arba mažiau.

Suprasti akimirksniu

  • J.Valančiūnas yra laimėjęs 3 įkrintamųjų varžybų rungtynes. Visi kiti krepšininkai nelaimėjo daugiau negu dviejų;
  • J.Valančiūnas yra daugiausiai įkrintamųjų varžybų rungtynių žaidęs krepšininkas - ketverias;
  • J.Valančiūnas, kartu su CJ McCollumu ir Andre Drummondu, yra vieninteliai žaidėjai, įkrintamųjų mačus laimėję su dviem skirtingomis komandomis.
  • J.Valančiūno statistika įkrintamųjų mačuose: 19 taškų, 16,5 atkovoto kamuolio, 3,3 rezultatyvaus perdavimo, 1,3 bloko.

Be lietuvio, dar aštuoni žaidėjai yra nugalėję įkrintamosiose bent dusyk.

Tai – buvę J.Valančiūno komandos draugai Memfyje Ja Morantas, Dillonas Brooksas, Jarenas Jacksonas, Kyle'as Andersonas, De'Anthony Meltonas ir Graysonas Allenas, o taip pat ir dabartinis JV partneris CJ McCollumas bei „Brooklyn Nets“ centras Andre Drummondas.

Tik J.Valančiūnas („Grizzlies“ ir „Pelicans“), CJ McCollumas („Trail Blazers“ ir „Pelicans“) bei A.Drummondas („Lakers“ ir „Nets“) yra nugalėjęs įkrintamosiose su dviem skirtingomis komandomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./CJ McCollumas
AFP/„Scanpix“ nuotr./CJ McCollumas

J.Valančiūnas įkrintamosiose žaidžia ne tik dažnai, bet ir produktyviai.

Per ketverias rungtynes jis vidutiniškai pelno po 19 taškų, atkovoja po 16,5 kamuolio, atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir blokuoja po 1,3 metimo.

Geriausią mačą jis sužaidė pernai, kai „Grizzlies“ pergalę prieš „Spurs“ nukalė surinkdamas monstrišką dvigubą dublį – 23 taškai, 23 sugriebti kamuoliai ir 3 blokai.

Galingai jis pasirodė ir 2020 m. pralaimėtose rungtynėse prieš „Trail Blazers“, kai lietuvio statistinėje eilutėje švietė 22 taškai, 17 atkovotų kamuolių ir 6 rezultatyvūs perdavimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius ir Jonas Valančiūnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius ir Jonas Valančiūnas

Šių metų įkrintamosiose prieš „Spurs“ lietuvis pasižymėjo 22 taškais ir 14 atkovotų kamuolių, o prasčiausias, bet ne tokias jau prastas rungtynes sužaidė pernai prieš „Warriors“, kai prie „grizlių“ pergalės prisidėjo pelnydamas 9 taškus, sugriebdamas 12 kamuolių ir atlikdamas 3 rezultatyvius perdavimus.

Lietuvio atstovaujamų „pelikanų“ ir „Clippers“ lemiamos rungtynės šiąnakt prasidės 5 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas