Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 19

J.Valančiūno kova dėl išlikimo – prieš seną pažįstamą paskutinėse (?) išminčiaus rungtynėse

Domantas Sabonis pirmąją išlikimo kovą jau laimėjo, o dabar atėjo eilė Jonui Valančiūnui. Uteniškis kartu su kitais „Memphis Grizzlies“ nariais ateinančią naktį bandys pratęsti kovą dėl NBA titulo, bet tam Jonui ir kompanijai teks perlipti per kietą riešutėlį – Greggo Popovichiaus treniruojamą „San Antonio Spurs“ klubą.
Jonas Valančiūnas ir DeMaras DeRozanas
Jonas Valančiūnas ir DeMaras DeRozanas / Scanpix nuotr., D.Gvildžio fotomontažas

Įkrintamąsias kovas (angl. play-in) praėjusią naktį pradėjo Rytų konferencijos klubai, o šiąnakt prie starto linijos stos ir Vakarų komandos.

9-ąją vietą reguliariajame sezone užėmę „Grizzlies“ bandys išlikti mače su 10-oje likusiais „Spurs“, o komanda, laimėjusi šių klubų akistatą Memfio „FedExForum“ arenoje, naktį iš penktadienio į šeštadienį mes iššūkį 7-8 vietų – „Los Angeles Lakers“ ir „Golden State Warriors“ – akistatos pralaimėtojams.

SUPRASTI AKIMIRKSNIU: NBA ĮKRINTAMŲJŲ SISTEMA

  • Įkrintamųjų turnyre dalyvauja 7–10 vietas abiejose konferencijose užėmusios komandos. Jos bandys iškovoti likusius keturis bilietus į atkrintamąsias varžybas;
  • 7 vieta žais prieš 8-ąją, o mačo nugalėtojas atkrintamosiose iki keturių pergalių grumsis su 2-ąja konferencijos komanda;
  • 9 vieta žais prieš 10-ąją, o mačo pralaimėtojui sezonas baigsis;
  • 7-8 vietų mačo pralaimėtojas ir 9-10 mačo nugalėtojas susikaus paskutinėse įkrintamųjų rungtynėse, kuriose paaiškės aštuntoji atkrintamųjų komanda. Ji iki keturių pergalių žais prieš geriausią konferencijos komandą;
  • Visos įkrintamųjų rungtynės vyks aukštesnę vietą reguliariajame sezone užėmusios komandos aikštėje;
  • Vakarų konferencijos įkrintamųjų komandos: „Lakers“ (7), „Warriors“ (8), „Grizzlies“ (9) ir „Spurs“ (10).

15min apžvelgia svarbiausius J.Valančiūno komandos išgyvenimo rungtynių akcentus.

Ar „grizliai“ pasimokė iš klaidų?

„Memphis Grizzlies“ yra viena iš vos dviejų komandų, jau iš anksčiau žinančių, ką reiškia NBA įkrintamosios.

Šią naujovę lygos vadovai pristatė pernai prieš NBA „burbulą“, bet tuomet įkrintamųjų sistema dar buvo kitokia.

Jose galėjo žaisti tik 8 ir 9 vietas konferencijose užėmusios komandos, o tam, kad akistata įvyktų, tarp ekipų pasibaigus reguliariajam sezonui turėjo būti mažesnis nei penkių pergalių skirtumas.

Rytų konferencijoje praraja tarp 8 ir 9 vietų buvo didesnė, tačiau Vakaruose įkrintamosios įvyko – jose žaidė „Portland Trail Blazers“, likę aštunti, ir devintąją vietą užėmę „Grizzlies“.

„Scanpix“/AP nuotr./Damianas Lillardas ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/AP nuotr./Damianas Lillardas ir Jonas Valančiūnas

Kadangi J.Valančiūno komanda finišavo žemesnėje pozicijoje, jai reikėjo nugalėti varžovus du kartus iš eilės, tačiau jaunieji „grizliai“ apmaudžiai krito jau po pirmosios akistatos.

Memfio klubas prieš „Blazers“ likus penkios minutėms iki ketvirtojo kėlinio pabaigos dar turėjo 5 taškų pranašumą (109:104), tačiau CJ McCollumo vedami Portlando krepšininkai perlaužė mačo eigą bei iškovojo pergalę 126:122. Neužteko „grizliams“ ir riaumojusio J.Valančiūno pasirodymo – lietuvis pelnė 22 taškus, atkovojo 17 kamuolių ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Nuo tų rungtynių praėjo beveik 9 mėnesiai, jauniausia iš kovą vis dar tęsiančių NBA ekipų „Grizzlies“ atlaikė išbandymų kupiną reguliarųjį sezoną, o dabar jų laukia dar vienas testas.

Kaip ir pernai, taip ir šiemet „grizliams“, norint patekti į atkrintamąsias, reikia iškovoti dvi pergales, tik šįkart – prieš skirtingus oponentus. Pirmasis iš jų – „Spurs“.

Ja Morantas, Dillonas Brooksas, Jarenas Jacksonas ir kiti Memfio jaunuoliai per metus įgavo taip reikiamos patirties, o dabar galės pademonstruoti ją ryškiausioje scenoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graysonas Allenas, De'Anthony Meltonas ir Ja Morantas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graysonas Allenas, De'Anthony Meltonas ir Ja Morantas

Ar jaunieji „grizliai“ su vyriausiu komandos krepšininku J.Valančiūnu bus pasimokę iš pernykščių klaidų?

G.Popovichiaus gulbės giesmė?

Jei pernai prieš „Grizzlies“ stovėjo šilto ir šalto matę Damianas Lillardas, CJ McCollumas, Carmelo Anthony ir kiti, tai šį kartą prieš J.Valančiūno ekipą stos ne tokia žvaigždėta, tačiau ryškiausią asmenybę prie šoninės linijos turinti „Spurs“ komanda.

25-ą sezoną San Antonijaus klubą treniruojančiam penkiskart NBA čempionui Greggui Popovichiui per ketvirtį amžiaus su „Spurs“ į atkrintamąsias nepavyko patekti tik dusyk – pačiame pirmajame sezone, kai strategas perėmė komandos vairą sezonui jau įsibėgėjus, ir pernai, kai nutrūko net 22 iš eilės „Spurs“ sezonų atkrintamosiose serija.

„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius
„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius

Niekas nenustebtų, jei pernykštis scenarijus pasikartotų ir šiemet, nes „Spurs“ po „All-Star“ pertraukos žaidžia toli gražu ne atkrintamųjų lygio krepšinį – iš 34 pastarųjų rungtynių laimėtos vos 11.

Mažai kas nustebtų, jei tai būtų ir paskutinis „Spurs“ išminčiaus Popo bandymas užkariauti NBA.

Senosios „Spurs“ žvaigždės jau pasitraukė į pensiją, šio sezono viduryje San Antonijų paliko ir netrukus karjerą dėl sveikatos problemų baigė LaMarcusas Aldridge'as, o neišvengiamai artėja ir diena, kuomet kaklaraištį ant vinies pakabins ir G.Popovichius.

Nors kalbos apie galimą šio trenerio karjeros pabaigą sklando jau kelerius metus, šie metai atrodo kaip itin reali G.Popovichiaus paskutinė NBA stotelė.

Kartu ir JAV rinktinę treniruojantis specialistas iš karto po NBA sezono ims dėliotis planus Tokijo olimpinėms žaidynėms, o dėl savo ateities nacionalinėje komandoje dar neapsisprendusiam 72-ejų treneriui gali tapti per sunku dirbti tiek sezono metu, tiek vasaromis.

„Spurs“ tęsiant atsinaujinimą ir vis daugiau laiko suteikiant jauniesiems krepšininkams, labai tikėtina, kad atsinaujinti teks ir nuo 1996-ųjų nejudintoje vyr. trenerio pozicijoje.

Jei taip ir nutiktų, mačas prieš „Grizzlies“ G.Popovichiui gali tapti paskutiniu NBA trenerio karjeroje – pralaimėjimo atveju, „Spurs“ ir jų treneriui sezonas būtų baigtas.

Alfa patinas ir jo ginklanešiai

„Spurs“ per pastaruosius keletą metų iš pagrindų atsinaujino ir naujokų biržoje pakvietė ne vieną talentingą krepšininką, tačiau tikru jų lyderiu išlieka veteranas DeMaras DeRozanas.

32-ąjį gimtadienį vasarą minėsiantis amerikietis Toronte net šešerius metus praleido kartu su J.Valančiūnu, bet tapo Kawhi Leonardo mainų auka.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir DeMaras DeRozanas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir DeMaras DeRozanas

Nors San Antonijuje į aukščiausias vietas D.DeRozanas nepretenduoja, G.Popovichius jį pavertė tikru komandos lyderiu ir alfa patinu.

Didelę dalį minučių net sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje žaidžiantis 198 cm ūgio krepšininkas pirmauja komandoje pagal rezultatyvumą (21,6 taško) ir renka didžiausią rezultatyvių perdavimų skaičių karjeroje (vid. 6,9).

Didžiausiu D.DeRozano Achilo kulnu išlieka pataikymas iš toli – vos po 1,2 tritaškio per mačą išmetantis krepšininkas tolimus metimus pataiko tik 25,7 proc. tikslumu, tačiau amerikietis yra sunkiai sustabdomas baudos aikštelėje ir nuostabiai atakuoja iš vidutinio nuotolio.

Šalia savęs D.DeRozanas turi visą būrį jaunų ir ambicingų žaidėjų. Pagrindiniu „Spurs“ įžaidėju rungtyniauja 24-erių Dejounte Murray, šį sezoną ryškiai atsiskleidė 21-erių Keldonas Johnsonas, daug tikimasi ir iš 22-ejų gynėjo Lonnie Walkerio. Juos papildo ir keli veteranai – Rudy Gay ir Patty Millsas.

Didžiausią netektį „Spurs“ patyrė prieš kelias savaites, kai dėl traumos greičiausiai iki sezono pabaigos iškrito kertinis komandos gynybos ramstis ir savo vertę 2019 m. atkrintamosiose jau įrodęs Derrickas White'as. Šio gynėjo netektis gali itin pasijusti siekiant sustabdyti „Grizzlies“ lyderius Ja Morantą ir Dilloną Brooksą – dabar be D.Murray „Spurs“ neturi elitinių gynėjų, galinčių pažaboti šį pavojingą Memfio tandemą.

Komandų lyderiai
„Grizzlies“ „Spurs“
Ja Morantas 19,1 tšk., 7,4 rez. perd. DeMaras DeRozanas 21,6 tšk., 6,9 rez. perd.
Dillonas Brooksas 17,2 tšk., 2,3 rez. perd. Dejounte Murray 15,7 tšk., 7,1 atk. kam., 5,4 rez. perd.
Jonas Valančiūnas 17,1 tšk., 12,5 atk. kam. Derrickas White'as 15,4 tšk., 3,5 rez. perd.
Jarenas Jacksonas 14,4 tšk., 5,6 atk. kam. Keldonas Johnsonas 12,8 tšk., 6 atk. kam.
Kyle'as Andersonas 12,4 tšk., 5,7 atk. kam., 3,6 rez. perd. Rudy Gay 11,4 tšk., 4,8 atk. kam.

Tiesioginis J.Valančiūno oponentas – gerai pažįstamas austras

Jonui Valančiūnui šios nakties mače teks stumdytis su centru, su kuriuo lietuvis du sezonus grūmėsi „Toronto Raptors“ treniruotėse.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas prieš Jakobą Poeltlą
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas prieš Jakobą Poeltlą

2016 m. naujokų biržoje devintuoju šaukimu (beje, dviem šaukimais anksčiau, nei Domantas Sabonis) pakviestas austras Jakobas Poeltlas 2018-aisiais iš Toronto į San Antonijų atvyko kartu su DeMaru DeRozanu žymiuosiuose Kawhi Leonardo mainuose, o dabar yra tapęs nepakeičiamu „Spurs“ ramsčiu vidurio puolėjo pozicijoje.

Nors 25-erių 216 cm ūgio austras nėra taškų rinkimo mašina (šį sezoną jo rezultatyvumo vidurkis siekia 8,6 taško ir tai yra geriausias jo rezultatas karjeroje), J.Poeltlas itin vertinamas už darbą gynyboje, kur gali atstovėti tiek gindamasis vienas prieš vieną prieš kitus aukštaūgius, tiek prižiūrėti žemesnius krepšininkus po išsikeitimo gynyboje.

Tvirtas, bet pakankamai greitas austras fiksuoja geriausius karjeros atkovotų kamuolių (7,9) ir blokuotų metimų (1,8) rodiklius, o G.Popovichius pasitikėjimą J.Poeltlu išreiškia rekordiniu jo minučių skaičiumi (vid. 26,7 min.).

„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas
„Scanpix“ nuotr./Jakobas Poeltlas

Tiesa, austras neretai susiduria su pražangų problema, o tinkamo pakaitalo „Spurs“ jam neturi. Sezono eigoje teksasiečiai pasipildė „Grizzlies“ atleistu Gorgui Diengu, šiek tiek minučių vidurio puolėjo pozicijoje užkamšo Trey Lylesas, tačiau iš esmės San Antonijaus klubas remiasi vienu tvirtu centru, kuris ir kels galvos skausmą karjeros sezoną žaidžiančiam Jonui Valančiūnui.

Tarpusavio rungtynės

„Grizzlies“ ir „Spurs“ šį sezoną sužaidė trejas tarpusavio rungtynes, tačiau J.Valančiūnas rungtyniavo tik pačiose pirmosiose, vykusiose dar Kūčių išvakarėse.

Lietuvis tąsyk surinko dvigubą dublį, bet jo komanda pralaimėjo, tačiau sausio pabaigoje vykusiose dvejose rungtynėse San Antonijuje „grizliai“ sudorojo varžovus net ir be dėl COVID-19 protokolo rungtynes praleidusio Jono.

Gruodžio 23 diena. „Memphis Grizzlies“ 119:131 „San Antonio Spurs“ (J.Valančiūnas 15 taškų, 13 atk. kam., 2 rez. perd.);

Sausio 30 diena. „San Antonio Spurs“ 112:129 „Memphis Grizzlies“ (J.Valančiūnas nežaidė);

Sausio 31 diena. „San Antonio Spurs“ 102:133 „Memphis Grizzlies“ (J.Valančiūnas nežaidė).

15min prognozė

J.Poeltlas pridarys daug rūpesčių J.Valančiūnui, o G.Popovichius paruoš gynybinį planą prieš jaunąsias Memfio žvaigždes, tačiau „grizliai“ iškrapštys nelengvą pergalę ir pratęs savo sezoną dar bent vienerioms rungtynėms.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Rungtynių laikas ir vieta

„Grizzlies“ ir „Spurs“ rungtynės „FedExForum“ arenoje Memfyje prasidės 2.30 val. Lietuvos laiku. Rungtynėse galės apsilankyti šiemet rekordinis skaičius žiūrovus – pasitarus su sveikatos ekspertais, „Grizzlies“ nutarė 18 tūkst. žiūrovų talpinančioje arenoje leisti užpildyti 40 proc. vietų. Tai reiškia, kad „grizlius“ svarbiausiame sezono mače palaikys apie 7,2 tūkst. sirgalių.

Kitose šios nakties rungtynėse Los Andžele „Lakers“ grumsis su „Warriors“. Šių rungtynių pradžia – 5 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas