Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 21

Jaunystė prieš patirtį: ar „grizliai“ užvilks tramdomuosius marškinius liepsnojančiam kariui?

NBA įkrintamosios varžybos pasiekė kulminaciją, o jas uždarys rungtynės su ryškiu lietuvišku akcentu. Lemiamame Vakarų konferencijos mūšyje dėl paskutinio bilieto į atkrintamąsias grumsis „Memphis Grizzlies“ su viską griaunančiu Jonu Valančiūnu ir „Golden State Warriors“ su rezultatyviausiu lygos krepšininku Stephenu Curry.
Jonas Valančiūnas ir Stephenas Curry
Jonas Valančiūnas ir Stephenas Curry / Scanpix nuotr., D.Gvildžio fotomontažas

Įkrintamąsias (angl. play-in) „grizliai“ pradėjo dramatiška pergale (100:96 prieš „San Antonio Spurs“), o „kariai“ – apmaudžiu pralaimėjimu (100:103 prieš „Los Angeles Lakers“).

Dabar šios komandos susirems dėl paskutinės vietos atkrintamosiose varžybose, kuriose savo varžovų jau laukia geriausia NBA reguliariojo sezono ekipa „Utah Jazz“.

Suprasti akimirksniu: NBA įkrintamųjų sistema

  • Įkrintamųjų turnyre dalyvauja 7–10 vietas abiejose konferencijose užėmusios komandos. Jos bando iškovoti likusius keturis bilietus į atkrintamąsias varžybas;
  • 7 vieta žaidė prieš 8-ąją, o mačo nugalėtojas atkrintamosiose iki keturių pergalių grumsis su 2-ąja konferencijos komanda;
  • 9 vieta žaidė prieš 10-ąją, o mačo pralaimėtojui sezonas baigsis;
  • 7-8 vietų mačo pralaimėtojas ir 9-10 mačo nugalėtojas susikaus paskutinėse įkrintamųjų rungtynėse, kuriose paaiškės aštuntoji atkrintamųjų komanda. Ji iki keturių pergalių žais prieš geriausią konferencijos komandą („Utah Jazz“);
  • Visos įkrintamųjų rungtynės vyksta aukštesnę vietą reguliariajame sezone užėmusios komandos aikštėje;
  • Rytų konferencijos įkrintamųjų komandos: „Lakers“ (7), „Warriors“ (8), „Grizzlies“ (9) ir „Spurs“ (10).

15min apžvelgia būsimąją „Grizzlies“ ir „Warriors“ akistatą bei išskiria svarbiausius jos akcentus.

Jaunystė prieš patirtį

Lemiamose rungtynėse didelę svarbą turi patirtis, o ji šįkart bus „karių“ pusėje.

„Auksinės valstijos“ komandos veteranai jau matė šilto ir šalto, o Stephenas Curry ir Draymondas Greenas kartu žaidė net penkiuose NBA finaluose iš eilės.

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry ir Draymondas Greenas
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Curry ir Draymondas Greenas

Įspūdingas ir komandų patirties skirtumą iliustruojantis faktas, kad S.Curry vienas yra sužaidęs tiek pat atkrintamųjų varžybų rungtynių, kiek visa „Grizzlies“ sudėtis kartu sudėjus – 112.

Jonas Valančiūnas yra vyriausias ir labiausiai patyręs pačios jauniausios (iš tęsiančių kovą dėl titulo) komandos narys – 29-erių centras dar su „Toronto Raptors“ marškinėliais sužaidė 43 atkrintamųjų mačus, t.y. daugiau nei trečdalį visų „grizlių“ žaistų mačų lemiamoje sezono stadijoje.

„Grizlių“ problema slypi ne tik patirties trūkume, bet ir įspūdingoje „Warriors“ veteranų sportinėje formoje.

33-ejų S.Curry vakar buvo išrinktas tarp trijų pagrindinių pretendentų į šio sezono MVP apdovanojimą, o reguliarųjį sezoną jis užbaigė tiesiog kosminiu žaidimu – per paskutinį mėnesį rinko po 36,8 taško, pataikydamas net po 6,9 tritaškio per mačą.

„Scanpix“ nuotr./„Warriors“ lyderis Stephenas Curry tapo rezultatyviausiu 2020-2021 m. sezono žaidėju.
„Scanpix“ nuotr./„Warriors“ lyderis Stephenas Curry tapo rezultatyviausiu 2020-2021 m. sezono žaidėju.

Savo ruožtu dvejais metais jaunesnis D.Greenas tapo vienu iš trijų kandidatų į geriausiai besiginančio metų žaidėjo apdovanojimą bei daro milžinišką įtaką puolime, kur atlieka net po 8,9 rezultatyvaus perdavimo ir itin svariai prisideda prie kosminių S.Curry skaičių savo užtvaromis ir tarpusavio supratimu.

Tuo tarpu „grizliai“ jau pademonstravo savo patirties trūkumą pirmajame įkrintamųjų mače. 7 tūkstančių sirgalių užvesti jaunieji Memfio krepšininkai įspūdingai pradėjo rungtynes ir pirmajame kėlinyje triuškino varžovus 27:6, bet atslūgus emocijoms ištaškė visą turėtą pranašumą ir ketvirtajame kėlinyje net atsiliko nuo varžovų.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Laimei, J.Valančiūno ir Dillono Brookso pastangomis „Grizzlies“ sugebėjo atsilaikyti lemiamu metu ir išplėšė pergalę.

Raktas į Stepho sustabdymą?

Visų akys lemiamose rungtynėse kryps į Stepheną Curry. Ir ne be reikalo.

Iš pažiūros niekuo neišsiskiriančią „karių“ sudėtį šis žaidėjas paverčia realia pretendente į aukštas vietas stiprioje Vakarų konferencijoje.

Iškalbingas faktas, kad „Warriors“ puolimo reitingas be S.Curry yra pats prasčiausias iš visų 30 NBA komandų, o Stephui žaidžiant „kariai“ tampa viena iš dešimties geriausių lygos ekipų.

S.Curry reguliariajame sezone žaidė tik vieneriose rungtynėse prieš „Grizzlies“, bet Memfio komanda jose pajuto, ką gali geriausią karjeros krepšinį žaidžiantis „Warriors“ lyderis.

„Grizliai“ du kėlinius apribojo Stephą ir kėsinosi į pergalę, bet trečiajame snaiperis prapliupo taikliais metimais ir per vieną ketvirtį suvertė net 23 taškus, rungtynes užbaigdamas su 46 taškų kraičiu.

VIDEO: Stepheno Curry 46 taškų pasirodymas prieš „Memphis Grizzlies“

Bet „Grizzlies“ parodė, kad gali rasti priešnuodį šį sezoną net 32 taškų vidurkį reguliariajame sezone turėjusiam ir rezultatyviausio lygos krepšininko titulą antrą kartą iškovojusiam metikui.

To priešnuodžio vardas ir pavardė yra Dillonas Brooksas, 25-erių kanadietis, pasižymintis nestabiliu puolimu, bet aršia it pitbulio gynyba.

Gindamasis prieš S.Curry kanadietis privertė jį prakaituoti, o gerų metimų nesusikūręs „Warriors“ vedlys pataikė vos 4 metimus iš 14, kai prieš jį stovėjo D.Brooksas.

Bėda tame, kad „Grizzlies“ gynėjas yra dažniausiai prasižengiantis NBA krepšininkas (vid. 3,5 pražangos per rungtynes), o tai atsiliepė ir mače su „Warriors“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dillonas Brooksas ginčijasi su arbitru
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dillonas Brooksas ginčijasi su arbitru

Per visą aikštę S.Curry spaudęs D.Brooksas ketvirtojo kėlinio pradžioje jo komandai pirmaujant 2 taškais užsidirbo apmaudžią šeštąją pražangą ir visam laikui sėdo ant suolo, o tuo pasinaudojęs S.Curry su pasimėgavimu rungtynes užbaigė trimis tritaškiais iš eilės ir nukalė savo ekipos pergalę.

Iš klaidų kiek pasimokęs D.Brooksas pirmajame įkrintamųjų mače prieš „Spurs“ jau stengėsi gintis be pražangų ir DeMarą DeRozaną iš žaidimo išjungė neišnaudodamas šešių pražangų limito, nors ir susirinkdamas penkias nuobaudas viso mačo metu.

Kiek padidėjusio D.Brookso atsargumo pasekmė – vos 5 iš 21 D.DeRozano pataikyti metimai ir „Grizzlies“ pergalė.

Ar gali D.Brooksas atsargiau žaisti ir gindamasis prieš S.Curry? Pamatysime jau ateinančią naktį, o nuo to priklausys ir didelė dalis „grizlių“ sėkmės rungtynėse.

Prieš Joną – nelygiaverčiai varžovai

J.Valančiūnas jau reguliariajame sezone pademonstravo, kad yra sunkiai perkandamas riešutas „Warriors“ gynybai, kuri šį sezoną patenka tarp dešimties geriausių NBA lygoje.

Pagrindinio Kalifornijos komandos vidurio puolėjo vaidmenį atlieka Kevonas Looney – 206 cm ūgio vidurio puolėjas, puikiai išgliaudantis savo užduotis komandinėje gynyboje, tačiau negalintis apsiginti prieš 213 cm ūgio J.Valančiūną asmeniškai.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas meta per Kevoną Looney
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas meta per Kevoną Looney

Įprastai nuo atsarginių suolo K.Looney turėtų keisti lygos naujokas Jamesas Wisemanas arba žemas, bet drūtas 198 cm puolėjas Ericas Paschallis, tačiau abu jie yra traumuoti, tad K.Looney prisėdus ant suolo „Warriors“ treneris Steve'as Kerras dažniausiai naudoja žemą penketą su Draymondu Greenu vidurio puolėjo vaidmenyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Draymondas Greenas

Būtent šis sprendimas ir gali tapti kilpa po J.Valančiūno kaklu. Nors lietuvis turi net 12 centimetrų pranašumą prieš D.Greeną, vienas geriausiai besiginančių NBA žaidėjų randa gudrybių, kaip sutrikdyti net gerokai už save aukštesnius krepšininkus.

J.Valančiūnui dar turėtų sapnuotis nemalonus 2018 m. nutikęs epizodas, kai dar gindamas „Toronto Raptors“ spalvas ir bandydamas pralaužti D.Greeno gynybą uteniškis gavo skaudų smūgį iš amerikiečio, lėmusį lietuvio rankos lūžį, išvedusį jį iš rikiuotės dviem mėnesiams.

VIDEO: Draymondo Greeno pražanga prieš Joną Valančiūną, lėmusi lietuvio traumą

Be to, kad D.Greenas pridarys problemų J.Valančiūnui savo gynyba, universaliojo „Warriors“ puolėjo žaidimas centro pozicijoje pastatys lietuvį į taikinio poziciją savoje aikštės pusėje.

„Warriors“ jau naudojosi tuo paskutinėje tarpusavio akistatoje, kai D.Greenui statant užtvaras S.Curry, šis likdavo prieš J.Valančiūną ir išnaudodavo jo lėtumą tiek mesdamas tritaškius, tiek verždamasis po krepšiu, o lemiamose rungtynėse į šį aspektą San Francisko komanda turėtų koncentruotis dar labiau.

Jei taip ir nutiks, J.Valančiūnui teks versti kalnus puolime, kad savo produktyvumu prie „Warriors“ krepšio kompensuotų trūkumus ir praleidžiamus taškus gynyboje.

Tarpusavio rungtynės

Trejas rungtynes tarpusavyje reguliariajame sezone žaidusios komandos pastarąjį kartą susidūrė prieš kelias dienas – sekmadienį mačą, nulėmusį aštuntosios vietos Vakaruose likimą, laimėjo net 46 taškus surinkusio S.Curry vedami „kariai“.

Iš viso „Grizzlies“ prieš „Warriors“ iš trijų mačų laimėjo vieną, o J.Valančiūnas juose rinko po 19,3 taško bei atkovojo po 15,7 kamuolio.

Kovo 20 diena. „Memphis Grizzlies“ 103:116 „Golden State Warriors“ (J.Valančiūnas 10 taškų, 16 atk. kam., 4 rez. perd.);

Kovo 21 diena. „Memphis Grizzlies“ 111:103 „Golden State Warriors“ (J.Valančiūnas 19 taškų, 15 atk. kam.);

Gegužės 16 diena. „Golden State Warriors“ 113:101 „Memphis Grizzlies“ (J.Valančiūnas 29 taškai, 16 atk. kam.).

15min prognozė

Jaunųjų „grizlių“ laikas dar išauš, bet šį kartą triumfuos patirtis ir Stepheno Curry tritaškiai, kurie išves „Warriors“ į atkrintamąsias ir užbaigs Jono Valančiūno sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Rungtynių laikas ir vieta

Tik balandžio 23-ąją pirmąkart šį sezoną sirgalius į „Chase Center“ areną įleidęs „Warriors“ klubas atkrintamąsias pasitinka leisdamas užpildyti 35 proc. arenos vietų. Tai reiškia, jog daugiau nei 18 tūkst. vietų talpinančiame statinyje „Warriors“ galės palaikyti kiek per 6,3 tūkst. aistruolių, kurie jau yra pilnai pasiskiepiję arba prieš rungtynes gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

„Grizzlies“ ir „Warriors“ mačas San Franciske prasidės 4 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas