Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 16

Jono Valančiūno prakeiksmas, kuriam lemta nutrūkti

Trečias kartas nemeluos? Jonas Valančiūnas su „Toronto Raptors“ komanda kyla atsikratyti Torontą apgaubusio prakeiksmo. Geriausią NBA sezoną žaidžiantys kanadiečiai pirmą kartą po 14 metų pertraukos bandys įveikti pirmąjį atkrintamųjų varžybų barjerą. Varžovas lyg jie patys veidrodyje – „Indiana Pacers“.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/AP nuotr.
NBA atkrintamosios | „Toronto Raptors“ – „Indiana Pacers“ | 19:30 LT laiku

Suprasti akimirksniu

  • Serijoje iki keturių pergalių „Raptors“ kovos su „Pacers“.
  • Serija startuoja šeštadienį 19:30 Lietuvos laiku.
  • J.Valančiūnui tai yra kol kas geriausias sezonas NBA.
  • „Raptors“ – favoritas patekti į kitą etapą.

Du pirmieji J.Valančiūno bandymai įveikti Rytų konferencijos ketvirtfinalį baigėsi labai skaudžiai. 2013-2014 m. „Raptors“ septintosiose serijos rungtynėse krito prieš „Brooklyn Nets“ 3-4, o pernai Torontas sugėrė „Washington Wizards“ smūgį į šonkaulius 0-4.

Panašu, kad 2015-2016 m. sezonas J.Valančiūno karjeroje turės šviesesnių įrašų.

Tiesa, daug kas priklausys nuo paties lietuvio. „Raptors“ ir „Pacers“ dvikovoje visų akys kryps į dviejų ryškiausių komandų žvaigždžių DeMaro DeRozano ir Paulo George'o dvikovą. Nors jie žaidžia skirtingose pozicijose, yra savo komandų vedliai ir nuo jų žibėjimo gali priklausyti galutinis serijos rezultatas.

Be abejo, „Raptors“ reikės solidaus įžaidėjo Kyle'o Lowry žaidimo, antraip Toronto laukia panašiai baisus likimas kaip pernai.

Bet antroji labiausiai intriguojanti mikrodvikova ir istorija šioje kovoje – būtent J.Valančiūno ir prancūzo Iano Mahinmi akistata.

29 metų 211 cm ūgio vidurio puolėjas priskiriamas prie NBA vidutiniokų. Sezono metu jis netgi buvo praradęs minutes lygos naujokui Mylesui Turneriui, bet antroje sezono dalyje susigrąžino savo pozicijas. Negana to, I.Mahinmi tapo solidžia uola po krepšiu.

Labiausiai dėl gynybos vertinamas aukštaūgis aikštėje praleidžia vid. po 26 minutes, renka 9,3 taško, sugriebia 7,1 atšokusio kamuolio ir blokuoja 1,1 metimo. Tai yra geriausias I.Mahinmi sezonas per jo septynerių metų karjerą NBA.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ianas Mahinmi
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Ianas Mahinmi

I.Mahinmi ir kiti „Pacers“ aukštaūgiai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl tai yra viena geriausiai besiginančių komandų Rytų konferencijoje. Visai kaip ir „Raptors“ su pastebimai pagerėjusia J.Valančiūno gynyba.

„Mums tai yra puikus testas, nes žaidžiame prieš į mus labai panašią komandą, – sakė Toronto klubo strategas Dwane'as Casey. – Panašus personalas, panašūs talentai, panaši puolimo ir gynybos filosofija, pikenrolo naudojimas, dinamiški gynėjai ir puolėjai. Žiūrėdami į veidrodį mes matome „Pacers“, todėl tai mums labai tinkama pora“.​

Remiantis statistika, „Pacers“ komandą galima laikyti viena maždaug 5–6 parankiausių ekipų J.Valančiūnui. Jis akistatose su Indianos klubu rinkdavo vid. 15,5 taško (72,2 proc. dvit.) ir sugriebdavo 9,5 atšokusio kamuolio.

„Raptors“ ir „Pacers“ šį sezoną
Rungtynės Lyderiai Valančiūnas
2015-10-28 „Raptors“ – „Pacers“ 106:99 DeRozanas 25/G.Hillas 19 21 tšk. | 15 kam.
2016-12-14 „Pacers“ – „Raptors“ 106:90 J.Hillas 20/Lowry 20 Traumuotas
2016-03-17 „Raptors“ – „Pacers“ 101:94 DeRozanas 28/George'as 18 Traumuotas
2016-04-08 „Raptors“ – „Pacers“ 111:98 Powellas 27/Ellisas 17 21 min. | 10 tšk.

Dėl traumų J.Valančiūnas šį sezoną praleido dvejas rungtynes su „Pacers“, o kai žaidė, tiesiog dominavo. Akivaizdu, kad ir kokį vidurio puolėją prieš lietuvį mestų „Pacers“, JV ir meistriškumu, ir fizine jėga pranašesnis tiek už I.Mahinmi, tiek už Jordaną Hillą, M.Turnerį, Solomoną Hillą ir Lavoy'ų Alleną.

„Raptors“ turi tai išnaudoti“, – rašo TSN.​

„Visą sezoną su Jonu dirbome tam, kad jis geriau žaistų prieš varžovų spaudimą ir agresyvią gynybą. Mes tam pasiruošėme. Jis tam ruošėsi visus metus, – J.Valančiūną gyrė D.Casey. – Didžiausias iššūkis jam bus tas, jei „Pacers“ žais žemu penketu. Bet jis jau įrodė, kad prieš tokius penketus ginasi žymiai geriau nei anksčiau“.

Sunki serija

Orakulo inf./Orakulo prognozė
Orakulo inf./Orakulo prognozė

Ir pernai „Raptors“ buvo favoritai peržengti pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą, bet Torontas dabar kitoks nei tada.

Klubo vadovas Masai'us Ujiri gudriai papildė komandą gynybos specialistais DeMarre'u Carrollu, Bismacku Biyombo bei Cory Josephu, pridūrė veteraną Luisą Scolą, naujokų biržoje pakvietė paskutinėse sezono rungtynėse 30 taškų pelniusį Normaną Powellą ir subrandino „Raptors“ rimtoms pergalėms.

Rezultatas akivaizdus. 56 pergalės reguliariajame sezone – rekordinis „Raptors“ pasiekimas, o pernai pagal gynybą besirikiavusi 23-oje vietoje NBA, dabar Toronto ekipa yra vienuolikta.

J.Valančiūno statistika šį sezoną: vid. 26 min. | 12,8 tšk. | 56,5% met. | 9,1 kam. | 1,3 blk.

Pagal ESPN skaičiavimus, „Raptors“ yra penkta geriausius šansus laimėti NBA turinti komanda. Priekyje – tik „Golden State Warriors“, „Cleveland Cavaliers“, „San Antonio Spurs“ ir „Oklahoma City Thunder“.

Tačiau ta pati ESPN prognozuoja, kad „Raptors“ turėtų laimėti seriją nebent rezultatu 4-2, o nemažai apžvalgininkų prognozuoja ir septynerių rungtynių seriją. Vienas jų rizikuoja spėdamas, kad triumfuos „Pacers“.

Praeities šešėliai iš Toronto nesitraukia ir kelia abejones. Bet „Raptors“ dabar pats geriausias laikas išvaikyti visas šmėklas ir nutraukti prakeiksmą.

Orakulo inf./„Raptors“ ir „Pacers“ santykis
Orakulo inf./„Raptors“ ir „Pacers“ santykis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas