Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 29

Jonui Valančiūnui komplimentų išdalinęs „Raptors“ treneris turi rimtą galvosūkį

Po „Toronto Raptors“ klubą sukrėtusių didžiausių mainų per klubo istoriją treneris Nickas Nurse'as turi apie ką pagalvoti. Vienas iš klausimų – starto penketas, į kurį turi tilpti ir naujoji „Raptors“ žvaigždė Kawhi Leonardas.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Dabar turime šešis starto penketo žaidėjus, – suskaičiavo N.Nurse'as, pokalbyje su Kanados žiniasklaida šią savaitę. – Turime šešis vaikinus, kurie yra įpratę pradėti rungtynes, o dar trys taip pat galėtų patekti į startą, galbūt ir daugiau.“

Iš „San Antonio Spurs“ įsigytas K.Leonardas iš pastarųjų savo 343 rungtynių starto penkete nepradėjo tik dviejų mačų.

„Raptors“ sudėtis liko gausi žaidėjų, kuriems padalyti vaidmenis bus svarbus galvosūkis vyriausio trenerio pareigose debiutuosiančiam N.Nurse'ui.

„Kažkas bus nelaimingas, nes turime šešis, o pradėti rungtynes galime tik su penkiais, ar ne?“, – dėstė „Raptors“ naujasis treneris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nickas Nurse'as

Regis, tik įžaidėjas Kyle'as Lowry ir K.Leonardas, abu rungtyniavę NBA Visų Žvaigždžių rungtynėse, turi garantuotas vietas starto penkete.

Kiti keturi žaidėjai, įpratę pradėti rungtynes – Jonas Valančiūnas, Serge Ibaka, OG Anunoby ir Danny Greenas.

Veikiausiai O.Anunoby arba D.Greenas bus pastumtas ant atsarginių suolo, bet gali būti, kad O.Anunoby bus perstumtas į sunkiojo puolėjo poziciją, o tada kyla klausimas, kas bus pagrindinis vidurio puolėjas.

Prieš metus atrodė, kad J.Valančiūnas liks sėdėti ant suolo, nes treneriai norėjo, kad komanda žaistų greičiau ir labiau išnaudotų erdves aikštėje.

Tačiau lietuvis progresavo, pakeitė žaidimą ir prisitaikė prie naujos Toronto komandos sistemos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Pats N.Nurse'as, nuo 2013 m. užėmęs buvusio ilgamečio Toronto komandos stratego Dwane'o Casey asistento pareigas, praleido daug laiko dirbdamas su J.Valančiūnu.

„Aš vis dar esu traukinyje su JV, be abejo, – vaizdžiai kalbėjo N.Nurse'as. – Manau, kad jis padarė didžiausią pažangą praėjusiais metais. Nežinau, ar jo rodikliai tapo geresni, nemanau, kad taip atsitiko, tačiau bendrai jis pats ir komanda su juo jautėsi geriau.

N.Nurse'as apie J.Valančiūną: Manau, kad jis padarė didžiausią pažangą praėjusiais metais.

Jis jautėsi geriau, jis atrodė geriau, tiesiog pajautė komandinį krepšinį, o ne tik lakstė pirmyn ir atgal, statydamas užtvaras ir negaudamas kamuolio, tada bėgdamas atgal, ir vėl į priekį.

Pastaruoju metu jis judėjo, įkirtinėjo, gaudė varžovus ir juos baudė. Jis tiesiog atrodė labiau panašus į krepšininką.“

Jei taip, S.Ibaka veikiausiai pasislinks ant atsarginių suolo.

N.Nurse'as jau kalbėjosi su šiuo aukštaūgiu Majamyje praėjusią savaitę. S.Ibaka pradėjo starto penkete 551 pastarąsias rungtynes iš eilės, o pastarąjį kartą atsarginio vaidmeniu tenkinosi 2011 metais, kai žaidė savo antrą sezoną lygoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Serge'as Ibaka
„Scanpix“/AP nuotr./Serge'as Ibaka

S.Ibakai liko dveji metai ir 45 mln. dolerių kontrakto – didelė suma atsarginiam žaidėjui. Be to, krepšinis taip pasikeitė, kad šių laikų žaidime S.Ibaka patogiausia pozicija yra vidurio puolėjo.

Kita vertus, J.Valančiūnas, Jakobas Poeltlis ir Lucas Nogueira praėjusį sezoną keitė vienas kitą centro pozicijoje, o S.Ibaka ten sužaidė tik 13 proc. savo žaidimo laiko.

Austrui J.Poeltliui persikėlus į „Spurs“, vidurio puolėjo vietoje minučių turėtų būti daugiau ne tik kitiems.

Galbūt „Raptors“ sumažins penketą ir pasiliks su vienu vidurio puolėju.

N.Nurse'as priminė, kad viskas keičiasi, kaip keitėsi ir J.Valančiūnas.

„Nepamenu prieš kiek metų, mane išsiuntė į Lietuvą porai savaičių padirbėti su juo“, – prisiminė „Raptors“ treneris.

Jis pasakojo, kaip tada nustebo J.Valančiūnas, kai per dvi savaites jam liepė nebandyti stoti į įprastą vidurio puolėjui poziciją, kur žaidėjai laukia kamuolio, o pabandyti atrasti save kitur – veržtis su kamuoliu, atakuoti iš toli, pataikyti tritaškius.

„Dar prieš kelerius metus aš nujaučiau, kad jis gali padaryti daugiau. Tik mes to nedarėme iki praėjusio sezono, kai pakeitėme sistemą, – pažymėjo N.Nurse'as. – Dabar mes žinome, kiek jis sugeba.“

Treneris teigė, kad kartais reikės prisitaikyti prie varžovų, o tada starto penketas keisis.

„Galbūt vieną dieną Serge žais penktu numeriu, o JV nebus starto penkete. O galbūt bus dienų, kai OG Anunoby žais ketvirtu numeriu vietoj Serge.“

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Serge'as Ibaka
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Serge'as Ibaka

Svarbiausio žaidėjo puolime DeMaro DeRozano nebebus, o tai reikš daug naujų manevrų „Raptors“ komandai. Treneriui liko pustrečio mėnesio apsvarstyti ir paruošti žaidimo modelį intriguojančiam 2018-2019 m. sezonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai