Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 19

Kai užgniaužė kvapą: garsiausios NBA muštynės „The Malice at the Palace“

Lygiai prieš 12 metų, lapkričio 19-ąją NBA rungtynėse įvyko pačios žinomiausios, kraują stingdančios bei kvapą gniaužiančios muštynės per visą lygos istoriją. Dėl jų žaidėjai buvo suspenduoti 146 rungtynėms, neišmokėti 11 mln. JAV dolerių atlyginimų, o net penkiems krepšininkams buvo pareikšti oficialūs kaltinimai užpuolimu. Kviečiame prisiminti istorinę naktį Detroite – „The Malice at the Palace“.
Ronas Artestas
Ronas Artestas / ALLEN EINSTEIN/NBAE VIA GETTY nuotr.

Viskas prasidėjo 2004 metų Rytų konferencijos finale. „Pistons“ ir „Pacers“ kovėsi dėl šanso priartėti prie išsvajoto trofėjaus, o Reggie Milleris buvo užtikrintas – į NBA superfinalą patekusi komanda iškovos NBA čempionų titulą:

„Aš žinojau, kad tais metais gynyba laimės NBA čempionų žiedus, o Detroito ir Indianos komandos šioje srityje buvo geriausios. Nuolat savo ekipos draugams kartojau, kad laimėsime trofėjų, jeigu perlipsime Rytų konferencijos finalo barjerą. Tačiau jie to nesuprato, pykosi tarpusavyje, o „Pistons“ vėliau tapo čempionais.“

Pirmasis jų revanšas įvyko 2004 metų lapkričio 19-ąją. NBA reguliarusis sezonas buvo ką tik prasidėjęs, tačiau šių komandų priešprieša visuomet buvo intriguojanti. Benas Wallace'as ir pavardės dar nepasikeitęs Ronas Artestas buvo vieni grėsmingiausių vyrukų visoje lygoje, o lemiamas jų susidūrimas įvyko pačioje rungtynių pabaigoje.

B.Wallace'as veržėsi link krepšio, R.Artestas jį sustabdė kieta pražanga, o vėliau pastarasis susilaukė smūgio į veidą. „Pistons“ vidurio puolėjui buvo skirta nesportinė pražanga, jis buvo pašalintas iš aikštės, tačiau viskas tuo nesibaigė.

VIDEO: „Malice at the Palace“

Nors žaidėjai ir stumdėsi tarpusavyje, situacija buvo sunkiai kontroliuojama, tačiau šios nakties eigą pakeitė vienas vienintelis vienkartinis puodelis.

„Ronas susistumdė su Benu, tačiau jau buvo apsiraminęs. Jis gulėjo ant reklaminio stendo ir aš jį raminau, – prisiminė R.Milleris. – Tačiau tuomet akies krašteliu pamačiau mėlyną vienkartinį puodelį, kuris pamažu skrido link Rono.

Kai puodelis atsitrenkė į jo galvą, Ronas pašėlo. Jis transformavosi lyg Halkas. Jis pašoko ir nulėkė į tribūnas. Visa kita – istorija. Tai buvo beprotiška.“

VIDEO: Reportažas apie „The Malice at the Palace“

R.Artestas bei Stephenas Jacksonas tribūnose talžė sirgalius, „Pistons“ nariai bandė juos ginti, o aikštėje įsivyravo visiškas chaosas. Krepšininkai, fanai bei sirgaliai stebėjo kraupų reginį, kuris vyko „The Palace of Auburn Hills“ arenoje, dėl kurios ši naktis ir buvo pavadinta „The Malice at the Palace“.

Įdomu tai, kad net ir apsiraminusį R.Artestą policijos pareigūnai bandė neutralizuoti.

„Kai mums pagaliau pavyko Roną atvesti į aikštelės vidurį, prie mūsų pribėgo policijos pareigūnas, kuris išsitraukė savo ašarines dujas, – atskleidė mažai girdėtą istoriją R.Milleris. – Jis buvo pasiruošęs jomis purkšti Ronui į veidą. Aš jam neleidau ir liepiau eiti kontroliuoti sirgalių, kurie veržėsi į aikštę.“

Tačiau R.Milleriui vargais negalais pavyko įniršusį savo komandos draugą nuvesti į persirengimo kambarį, kol visa arena buvo paskandinta aluje, spragėsiuose ir visuose kituose daiktuose, kuriuos sirgaliai metė į aikštelę.

VIDEO: Reggie Milleris prisiminė „The Malice at the Palace“

Prieš vienerius metus „Fox Sports“ duotame interviu R.Artestas pripažino, kad po rungtynių net nesitikėjo, jog susilauks kažkokios baudos iš NBA:

„Prisiminiau, kad ne aš sukėliau visą šį incidentą. Kažkas į mane paleido puodelį, todėl aš susinervinau. Viskas labai paprasta.“

„Daugelis nematė visų šių rungtynių. Teisėjavimas tose rungtynėse buvo labai prastas, o arbitrai galėjo labiau kontroliuoti šį mačą, – prisiminė vienas iš muštynių dalyvių S.Jacksonas. – Tą sezoną norėjome įrodyti, kad mes esame galingiausia jėga visoje lygoje, tačiau šis incidentas sugadino visas mūsų viltis laimėti čempionų žiedus.“

Youtube nuotr./Ronas Artestas
Youtube nuotr./Ronas Artestas

„Pacers“ 2004 metais buvo vieni NBA favoritų, tačiau po šių muštynių daugelis krepšininkų buvo suspenduoti, o labiausiai „atsirūgo“ R.Artestui. Jis buvo diskvalifikuotas visam likusiam reguliariajam sezonui, o vėliau R.Milleris pranešė, kad baigia karjerą.

Nors R.Milleris teigė, kad apie savo karjeros pabaigą buvo apsisprendęs prieš prasidedant 2004-2005 metų sezonui, tačiau yra pripažinęs, kad šis incidentas tik dar labiau padėjo jam apsispręsti.

Paskutiniuoju savo bandymu R.Milleris dar sugebėjo savo komandą atvesti į antrąjį Rytų konferencijos etapą. Įdomu tai, kad vienas geriausių snaiperių visoje NBA istorijoje savo karjerą baigė pralaimėjimu būtent Detroito ekipai.

zimbio nuotr./Ronas Artestas
zimbio nuotr./Ronas Artestas

R.Artestas sugrįžo 2005-2006 metų sezone, tačiau „Pacers“ vadovai bei pats žaidėjas jautėsi išduoti bei įžeisti. Puolėjas po kiek užtrukusių derybų buvo išmainytas į „Kings“.

Nuo garsiųjų „The Malice at the Palace“ praėjo jau 12 metų, o tai turėjo nemažą įtaką ir tolimesnei NBA istorijai. Šiais laikais tokius įvykius jau sunku įsivaizduoti, nes lygos taisyklės dėl nesportiško fizinio kontakto buvo griežtinamos kasmet.

„Iki šiol labai prastai jaučiuosi dėl muštynių Detroite, – dar šį mėnesį teigė Metta World Peace patapęs žaidėjas. – Tai yra dalykas, už kurį sau neatleidau iki šiol.

Nesigailiu to. Bet sau atleisti negaliu.“

Yra daug dalykų, kurie galėjo pakeisti NBA istorijos tėkmę, tačiau įdomu, kaip būtų pasibaigęs 2004-2005 metų sezonas, jei ne taikliai švysteltas ir alaus kupinas mėlynas vienkartinis puodelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas