Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 10

Kanados žiniasklaida: Jonas Valančiūnas nenusipelnė maksimalios NBA algos, geriausia jį iškeisti

Diskusijos dėl Jono Valančiūno ateities „Toronto Raptors“ klube kaista. Nors praėjo daugiau kaip mėnuo nuo tada, kai lietuvis galėjo sudaryti su NBA ekipa pelningą ilgalaikę sutartį, jokių naujienų dėl aukštaūgio ateities dar nėra. Kanados žiniasklaida vis garsiau kalba, kad J.Valančiūnas šią vasarą naujos sutarties nepasirašys. Taip pat svarstoma, ar 23 metų 213 cm ūgio „centras“ yra vertas maksimalios sutarties (apie 16 mln. JAV dolerių per metus) ir ar ne geriau „Raptors“ būtų jį iškeisti.
Dwane Casey ir Jonas Valančiūnas
Dwane Casey ir Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Raptors“ direktorius Masai Ujiri negali duoti žaidėjui maksimalaus kontrakto, jei šis per sezoną 23 rungtynes ketvirtajame kėlinyje sėdi ant suolo, kaip kad 2014-2015 metų sezoną. Treneris Dwane'as Casey jau minėjo, kad ketina žaisti panašiu stiliumi ir kitais metais, o tai reiškia, kad J.Valančiūno vaidmuo komandoje gali pernelyg nesikeisti.

„Geriausia būtų išlaukti iki kito sezono pabaigos ir tada įvertinti J.Valančiūno progresą. Jei kiti NBA klubai pateiks jam pasiūlymą, „Raptors“ tada galės pateikti analogišką pasiūlymą ir pasilikti lietuvį“, – rašo „Raptors Republic“.

„Pro Basketball Report“: „Jei J.Valančiūnas nesutiks pasirašyti kuklesnės sutarties, „Raptors“ negali sau leisti sudaryti maksimalaus kontrakto jau šią vasarą. Nesitikėkite, kad M.Ujiri paklus NBA „centrų“ rinkos sąlygoms tik todėl, kad J.Valančiūnas yra „Raptors“ turtas.“

Kažin, ar M.Ujiri esant tokiai nežinomybei dėl J.Valančiūno progreso dabar rizikuotų permokėti. Taigi, „Raptors Republic“ labai abejoja, kad su J.Valančiūnu iki lapkričio 1-osios bus pasirašyta nauja ilgalaikė sutartis, nebent pats lietuvis sutiks žaisti už mažesnį atlyginimą.

Tačiau vasarą J.Valančiūno stovykla pradėjo tikėdamasi pasirašyti maksimalią sutartį ir negalvodama apie kuklesnę alternatyvą.

25 minutes per rungtynes žaidžiantys krepšininkai negauna maksimalaus kontrakto. J.Valančiūnas kitą sezoną privalo padaryti didžiulį šuolį į viršų, jei nori susieti ateitį su „Raptors“ ir pasirašyti pelningą sutartį.

Rinkos taisyklės

Kita vertus, J.Valančiūno vertę dabar reguliuoja ne tik jo žaidimas, bet ir NBA vidurio puolėjų rinkos taisyklės. Talentingas ir viso savo potencialo dar nepasiekęs „centras“ visuomet bus įdomus NBA ekipoms, todėl J.Valančiūnas gali tikėtis maksimalaus kontrakto net ir nebūdamas pilnai to nusipelnęs.

Šią vasarą maksimalias sutartis gavo tokie aukštaūgiai kaip Gregas Monroe („Milwaukee Bucks“) ar Enesas Kanteris („Oklahoma City Thunder“), nors jie ir neturi superžvaigždžių statuso.

Jono Valančiūno atlyginimas NBA
Sezonas Suma
2012-2013 m. 3,37 mln. (neatskaičiavus mokesčių)
2013-2014 m. 3,526 mln.
2014-2015 m. 3,678 mln.
2015-2016 m. 4,66 mln.

Kitą vasarą J.Valančiūnas būtų labai įdomus „Portland Trail Blazers“ ar „Dallas Mavericks“ komandoms, o Toronte jis dabar nėra žūtbūt reikalingas žaidėjas, nes „Raptors“ puolimo sistema dabar sustatyta ant gynėjų, rašo „CBS Sports“.

Kita vertus, J.Valančiūno puolimas labai intriguoja, nes jis gali tik dar daugiau tobulėti – lietuviui tereikia susigrąžinti pasitikėjimą metant iš vidutinio nuotolio ir šiek tiek padidinti puolimo judesių arsenalą. Statistiškai įrodyta, kad gindamasis vienas prieš vieną J.Valančiūnas priklauso aukščiausios klasės NBA „centrų“ būriui – prieš J.Valančiūną mestų varžovų metimų pataikymo procentas yra vienas mažiausių tarp visų lygos vidurio puolėjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Toronto Raptors“ treneris Dwane'as Casey
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Raptors“ treneris D.Casey

Toks vidurio puolėjas tikrai sulauks dėmesio iš NBA klubų. Bet nors J.Valančiūnas turi daug potencialo, M.Ujiri visada pasižymėjo įdomia, bet griežta darbo metodika – daryti tai, kas geriausia klubui.

O klubas dabar žaidžia žemu penketu pagrįstą krepšinį, treneris D.Casey nepasitiki J.Valančiūnu ir „Raptors“ žaidimas grindžiamas ne per priekinę liniją.

Tinkamiausias metas mainams

„Pro Basketball Report“ samprotauja, kad J.Valančiūną būtų geriausia iškeisti: „Greičiausiai tai būtų geriausias ėjimas – iškeisti jį šią vasarą arba iki mainų termino pabaigos vasarį.“

Anot „Pro Basketball Report“, jei „Raptors“ pratęstų su J.Valančiūnu sutartį, mainų galimybė būtų labai maža dėl išsipūsiančio kontrakto ir sutarčių santykio skirtumo.

Jono Valančiūno statistika
Sezonas Skaičiai
2012-2013 m. 24 min., 8,9 tšk. (55,7 proc. dvit.), 6 atk. kam., 1,3 blk.
2013-2014 m. 28,2 min., 11,3 tšk. (53,1 proc. dvit.), 8,8 atk. kam., 0,9 blk.
2014-2015 m. 26,2 min., 12 tšk. (57,2 proc. dvit.), 8,7 atk. kam., 1,2 blk.

J.Valančiūnas dabar yra vertingiausias „Raptors“ mainų jaukas, todėl tai paskutinė geriausia proga išmainyti aukštaūgį.

„M.Ujiri turi nuspręsti: ar leisti D.Casey vesti šou, ar duoti J.Valančiūnui maksimalų kontraktą ir įtaisyti jam 30-34 garantuotas minutes per mačą. Tačiau kol komandą treniruoja D.Casey, toks variantas labai mažai tikėtinas“, – rašo „Raptors Republic“.

„Jei J.Valančiūnas nesutiks pasirašyti kuklesnės sutarties, „Raptors“ negali sau leisti sudaryti maksimalaus kontrakto jau šią vasarą. Nesitikėkite, kad M.Ujiri paklus NBA „centrų“ rinkos sąlygoms tik todėl, kad J.Valančiūnas yra „Raptors“ turtas“, – rašo „Pro Basketball Report“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas