Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12

Karalius vėl užsimaukšlino karūną: klausimų nepalikę „Lakers“ – NBA čempionai

Po 10 metų užtrukusio titulų bado „Los Angeles Lakers“ krepšininkai vėl nudažė NBA padangę auksine ir purpurine spalvomis. Įspūdingai po pralaimėjimo penktajame finalo serijos mače atsitiesę „Lakers“ įtikinamai 106:93 (28:20, 36:16, 23:22, 19:35) nugalėjo „Miami Heat“ ir triumfavo serijoje 4-2.
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / „Scanpix“ nuotr.

„Lakers“ tai – jau 17-asis titulas nuo 1947 m. gyvuojančio klubo istorijoje. Pirmus penkis trofėjaus „ežerų“ komanda iškovojo dar egzistuodama Mineapolyje, o pastarąjį sykį stipriausia NBA lygoje Los Andželo ekipa tapo 2010 m., kai jos vedliais dar buvo Kobe Bryantas ir Pau Gasolis.

Pagal iškovotus titulus „Lakers“ prisivijo „Boston Celtics“ – dabar šios dvi komandos yra tituluočiausios NBA istorijoje. Artimiausi jų persekiotojai – „Chicago Bulls“ – turi „tik“ šešis NBA titulus.

Simboliška, jog į NBA viršūnę „Lakers“ sugrįžo tais pačiais metais, kai žuvo klubo legenda K.Bryantas. Būtent jam finalinę sezono pergalę ir čempionų titulą paskyrė „Lakers“ lyderiai Anthony Davisas ir naudingiausio serijos krepšininko statulėlę atsiėmęs LeBronas Jamesas.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Anthony Davisas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Anthony Davisas

Po 29,8 taško, 11,8 atkovoto kamuolio ir 8,5 rezultatyvaus perdavimo finalo serijoje rinkęs LeBronas NBA čempionu ir naudingiausiu finalų žaidėju tapo jau ketvirtą kartą karjeroje. Daugiau NBA finalų MVP apdovanojimų per visą lygos istorijoje iškovojo tik Michaelas Jordanas – šešis.

L.Jamesas tapo ir pirmu žaidėju, NBA finalų naudingiausio žaidėjo trofėjų iškovojusiu su trimis skirtingomis komandomis.

36-ąjį gimtadienį gruodį minėsiantis nepailstantis Karalius finalų MVP buvo išrinktas vienbalsiai – už jį balsavo visi 11 tokią teisę turėjusių žurnalistų, komentatorių ir krepšinio specialistų.

Paskutinėse serijos rungtynėse „Lakers“ neleido suabejoti savo pranašumu, o galutinis 13 taškų skirtumas neatspindi rungtynių eigos.

Komandos vyriausiasis treneris Frankas Vogelis į starto penketą vietoje Dwighto Howardo išleido Alexą Caruso, o mobilesnė „Lakers“ sudėtis tapo neišsprendžiama mįsle Majamio komandai.

Baudos aikštelėje sutikdami ilgarankį Anthony Davisą, o ties tritaškio linija beveik negaudami laisvų metimų „Heat“ žaidėjai sužaidė bene prasčiausią pirmąją rungtynių pusę 2020 m. atkrintamosiose varžybose.

Košmariškai atakavę Majamio žaidėjai per du kėlinius pataikė viso labo 32 proc. metimų, suklydo net 11 kartų ir sužaidus 24 minutes atsiliko net 36:64.

Negana to, kad „Heat“ nesisekė puolime, sėkminga gynyba dar ir atrišo „Lakers“ žaidėjų rankas puolant.

Rajonas Rondo per pirmus du kėlinius tapo tikru X faktoriumi ir pataikęs pirmus šešis mestus metimus pelnė net 13 taškų, o taikliai iš toli šaudė ir Danny Greenas bei Kentaviousas Caldwellas-Pope'as, jau nekalbant apie L.Jameso ir Anthony Daviso tandemą, žlugdžiusį bet kokias „Heat“ viltis.

Įspūdingai varžovus perlaužę „Lakers“ dar antrojo kėlinio pabaigoje turėjo 30 taškų persvarą (64:34), o po pertraukos savo milžinišką pranašumą įrodė pabėgdami net 36 taškais (82:46).

Nors „Heat“ laimėjo ketvirtąjį kėlinį prieš atsipalaidavusius varžovus 16 taškų skirtumu, intrigos visą seriją pagirtinai kovoję Majamio vyrai atkurti nesugebėjo ir turėjo palikti aikštę nuleistomis galvomis.

Įdomu tai, kad netikėtu herojumi šeštosiose finalo rungtynėse tapęs R.Rondo tapo pirmuoju žaidėju lygos istorijoje, NBA čempionų titulą iškovojusiu su dviem daugiausiai trofėjų savo kolekcijoje turinčiomis komandomis – „Los Angeles Lakers“ ir „Boston Celtics“. Su pastarosios apranga titulu įžaidėjas džiaugėsi 2008 m.

„Heat“ nepadėjo net ir tai, kad po užtrukusios pauzės į aikštę sugrįžo Goranas Dragičius. Dar pirmajame serijos mače pėdos traumą patyręs slovėnas žengė ant parketo jau pirmojo kėlinio pabaigoje, tačiau, kaip ir kiti „Heat“ žaidėjai, įklimpo tankioje lyg miškas „Lakers“ gynyboje. 19 minučių žaidęs G.Dragičius aikštę paliko su 5 pelnytais taškais.

Visos NBA atkrintamosios pirmą kartą vyko vienoje vietoje – vadinamajame „burbule“ Orlande. Nuo liepos rengtoje finalinėje sezono dalyje NBA sugebėjo išvengti COVID-19 grėsmės – pavojingu virusu neužsikrėtė nė vienas žaidėjas ar komandų personalo narys.

Ateinantis NBA sezonas veikiausiai prasidės tik 2021-aisiais – manoma, jog sezono pradžia gali nusikelti net iki vasario mėnėsio.

„Heat“: Bamas Adebayo 25 (10/15 dvit., 10 atk. kam.), Jimmy Butleris (8 rez. perd., 7 atk. kam.) ir Jae Crowderis po 12, Duncanas Robinsonas 10.

„Lakers“: LeBronas Jamesas 28 (12/15 dvit., 14 atk. kam., 10 rez. perd.), Anthony Davisas (15 atk. kam.) ir Rajonas Rondo (8/11 metimai) po 19, Kentaviousas Caldwellas-Pope‘as 17, Danny Greenas 11.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas