Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 16

Keturių taškų linija: beprotybė ar krepšinio evoliucija?

Buvęs „Los Angeles Lakers“ ir „Chicago Bulls“ treneris bei šiuo metu „New York Knicks“ generalinio vadybininko pareigas užimantis Philas Jacksonas pateikė labai įdomią idėją, kuri galėtų patobulinti šiuolaikinę NBA. Legendinis strategas siūlo įvesti keturių taškų liniją, o atakai skirtą laiką padidinti šešiomis sekundėmis. Kokie gi būtų to padariniai ir ar tai įmanoma?
Philas Jacksonas
Philas Jacksonas / „Scanpix“/AP nuotr.

„30 sekundžių ataka būtų naudinga aukštaūgiams, todėl, kad jie turėtų daugiau laiko pelnyti taškus, – aiškino Ph.Jacksonas. – Dabar madinga rungtyniauti žemu penketu, todėl tai padėtų atstatyti pusiausvyrą.

Ilgesnė ataka taip pat reikalautų daugiau judėjimo puolime, geresnės gynybos bei daugiau tikslesnių perdavimų.

Kitas mano pasiūlymas būtų ties 10 metrų riba nubrėžti 4 taškų liniją. Neprireiktų daug laiko, kol žaidėjai priprastų prie šiuo nuotolio. Tai labai padėtų komandoms, kurios pralaimi dideliu skirtumu. Jos galėtų sugrįžti į rungtynes.“

Keturių taškų linija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Visų pirma, pakalbėkime apie naują liniją, kuri komandoms leistų pelnyti keturis taškus vienu metimu iš toli. Ph.Jacksonas nėra vienintelis, kuris yra išreiškęs palaikymą tokiai minčiai. Jai taip pat pritaria ir buvęs „Lakers“ treneris Byronas Scottas bei legendinis „Celtics“ krepšininkas Larry Birdas.

Tiesa, verta pabrėžti, kad NBA tokių idėjų, kol kas, svarstyti nežada. „Keturtaškio“ ar „penkiataškio“ lyga ant savo parketo matyti nenori.

Tai yra geras žinia visai likusiai NBA, išskyrus „Golden State Warriors“. Jeigu jiems būtų suteikta galimybė mėtyti keturių taškų vertės metimus, tai Stephenas Curry ir Klay Thompsonas tikrai ja pasinaudotų ir ekipai nebebūtų konkurencijos.

Jeigu lyga ir svarstytų naują liniją, tai ji tikrai nebūtų už 10 metrų nuo krepšio. Adamas Silveris su kompanija tikrai nenorėtų matyti krepšininkų, kurie pusę rungtynių svaido metimus nuo vidurio linijos. Vienintelis realesnis variantas būtų šią liniją brėžti ties 8,5 metrų riba. Tai maždaug 1,8 metro nuo dabartinės NBA tritaškio linijos.

Žinoma, svarstyti galima įvairius skaičius, tačiau vienintelis (ir svarbiausias) naujosios keturių taškų linijos minusas būtų tai, kad „Warriors“ dar labiau dominuotų NBA.

Nuo mūsų naujosios įsivaizduojamos linijos (8,5 metrų) S.Curry praėjusį sezoną atakavo net 51,6 proc. taiklumu (48-93). Negana to, K.Thompsonas iš šio nuotolio taip pat pataikė pusę savo metimų. Tiesa, išmetė tik 20.

Tačiau grįžkime prie Ph.Jacksono siūlomos 10 metrų linijos. Čia pavyzdžių surasti sunku, o vienintelis vertas dėmesio yra S.Curry taiklumas. Jis iš 10 metrų arba toliau praėjusį sezoną pataikė 4 metimus iš 7, o tai vėlgi sudaro įspūdingus 43 proc.

Nesvarbu kur brėži keturių taškų liniją – „Warriors“ turės dar didesnį pranašumą ir NBA neturės sau lygių.

Dar vienas dalykas, kuris neleis stipriausiai pasaulio krepšinio lygai darkyti dabartinių taisyklių – seni bei istoriniai rekordai.

Komandoms taps lengviau pelnyti taškus, o gerai „įsimėtęs“ S.Curry gali perlipti ir Kobe Bryanto 81 taško ribą, o gal net sumesti daugiau nei 100. NBA taip pat atsirastų nauja skiltis ir taptų daug sunkiau lyginti įvairių nuotolių NBA metikus.

30 sekundžių ataka

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwightas Howardas ir Andrew Bogutas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dwightas Howardas ir Andrew Bogutas

Aukštaūgiai taptų svarbesni, nes jie turėtų daugiau laiko užsiimti poziciją po krepšiu. Šiuolaikinėje NBA retas žaidėjas rungtyniauja nugara, nes tempas greitėja, o visi išmoko mėtyti iš toli.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje buvo leista zoninė gynyba, todėl dabar galima aukštaūgius „dvigubinti“, kol šis net nesugavo kamuolio. Tai itin apsunkino „centrų“ galimybes puolime.

Galbūt ilgesnė ataka ir suteiktų daugiau šansų sėkmingam aukštaūgių žaidimui, tačiau šioje NBA eroje visi jau seniai pamiršo kaip jiems reikia paduoti tinkamus perdavimus. Kai vidurio puolėjas randa sau progą metimui baudos aikštelėje, tai jį tikslus perdavimas pasiekia itin retai.

Tai jau vien galėtoje pastebėti, jeigu stebėjote bent vienas „Raptors“ rungtynes su Jonu Valančiūnu.

Ph.Jacksono teiginys su „daugiau perdavimų“ taip pat nebūtinai yra geras dalykas. Perdavimai nebūtinai reiškia gerą puolimą, o dažniausiai jie atliekami ties tritaškio linija ir gynybai nesukuria jokių problemų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Galime drąsiai teigti, kad NBA taisyklių niekas neketina keisti. Keturių taškų linija atneštų per daug naudos vienai komandai. 30 sekundžių ataka klostytųsi per lėtai, o šiais laikais visi pamilo greitą žaidimą bei ekipas, kurios nepropaguoja lėto ir pozicinio krepšinio.

A.Silveris yra pasakęs, kad yra patenkintas dabartine lygos padėtimi, todėl tokių kardinalių pokyčių mes artimoje ateityje tikrai nepamatysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento