Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 08

Kiek Michaelas Jordanas uždirbtų šiuolaikinėje NBA?

Ar žinote, koks buvo legendinio Michaelo Jordano atlyginimas, kai 1991–1993 m. jis triskart iš eilės atvedė „Chicago Bulls“ klubą į NBA viršūnę? Mūsų laikų NBA tiek uždirba į lygą pirmą kartą atėję naujokai, tiesa, tik pakviesti naujokų biržos viršuje. Bleacherreport.com skaičiuoja, kokią sumą pinigų per 14 metų NBA karjerą M.Jordanas galėtų uždirbti šiais laikais.
Michaelas Jordanas
Michaelas Jordanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kai 1992–1993 m. sezono pabaigoje M.Jordanas paskelbė apie pasitraukimą iš NBA ir beisbolo karjeros pradžią, jo metinė alga siekė 4 mln. JAV dolerių. Šiais laikais tai atrodo juokinga suma, tačiau tada tai buvo vienas didžiausių lygos atlyginimų.

Įdomu, kad 1993–1994 m. sezoną, kai M.Jordanas buvo beisbolo žaidėjas, „Bulls“ jam vis tiek sumokėjo sutartyje numatytą 4 mln. dolerių algą. O kitą sezoną tik kovą į krepšinį sugrįžęs M.Jordanas susižėrė visus sutartyje numatytus 3,85 mln. dolerių.

Taigi per pirmąjį savo dešimtmetį NBA M.Jordanas iš viso uždirbo beveik 25 mln. JAV dolerių, kas šiandien siektų apie 41 mln. dol. Ne ypač didelė suma keturis kartus NBA čempionui ir geriausiam to meto krepšininkui bei sporto legendai.

Tiesa, kai 1997 ir 1998 m. M.Jordanas penktą ir šeštą kartą tapo NBA čempionu, jo sutartis jau buvo kaip tikros žvaigždės. Legenda dvejus metus iš eilės uždirbo daugiau kaip 30 mln. JAV dolerių. Net ir pavertus tai šiandieniniais pinigais, tiek neuždirba nė vienas NBA žaidėjas.

Šią vasarą „New Orleans Pelicans“ komandos lyderis Anthony Davisas sudarė iki šiol pelningiausią visų laikų NBA sutartį – 5 metų 145 mln. JAV dolerių. Tai reiškia, kad šiuo metu 22 metų talentas jau kitą sezoną uždirbs 26 mln. dol. Šiuo metu didžiausią algą, siekiančią 25 mln. dol., gauna Kobe Bryantas.

Vis dėlto, M.Jordanas per savo 14 metų karjerą vien iš atlyginimo uždirbo tik apie 94 mln. dol. Tai neatrodo daug, tačiau 1984 m., kai M.Jordanas debiutavo NBA lygoje, algų kepurė siekė vos 3,6 mln. dolerių. Kuomet 1996–1997 m. jis pasirašė 30 mln. dol. vertės sutartį, algų kepurė jau buvo padidėjusi iki 24,4 mln.

Šiuo metu algų kepurė siekia 63 mln. dol., tačiau dėl naujos lygos TV teisių sutarties 2016-17 m. sezone ji išaugs iki 90, o dar po metų – 108 mln. dol. Taigi A.Daviso rekordas tikrai bus pagerintas, kai naujas sutartis pasirašinės tokios žvaigždės kaip LeBronas Jamesas ar Kevinas Durantas.

Bleacherreport.com, skaičiuodami šiandieninį galimą M.Jordano atlyginimą, būtent rėmėsi šiais skaičiais ir NBA algų kepurės didėjimo prognoze.

M.Jordano uždarbis šiandien

Pradėkime nuo naujokų biržos. NBA legenda 1984 m. buvo pašauktas trečiuoju šaukimu į NBA, kas 2015 metų trečiajam šaukimui Jahlilui Okaforui garantavo 4,6 mln. dol. metinę algą. M.Jordanas pirmą sezoną uždirbo 630 tūkst.

Kadangi nuo pat pirmųjų minučių NBA lygoje M.Jordanas tapo žvaigžde, jo naujoko sutartis būtų pratęsta tretiems ir ketvirtiems metams. Taigi per pirmuosius ketverius metus mūsų laikų NBA jis uždirbtų 20,68 mln.

2018 m. M.Jordanas derėtųsi dėl naujos sutarties, kuri yra kur kas svarbesnė ir pelningesnė nei naujoko kontraktas. Trečiaisiais ir ketvirtaisiais savo NBA metais M.Jordanas buvo rezultatyviausias lygos krepšininkas, tikra žvaigždė.

Šiais laikais tai leistų pasirašyti maksimalios vertės sutartį, kuri gali siekti 30 proc. algų kepurės, o kasmet didėti po 7,5 procento. 2018 m., kai algų kepurė bus apie 100 mln., M.Jordano atlyginimas siektų 30 mln. per metus, o penktaisiais kontrakto metais jau viršytų 40 mln. ribą.

Pagal šiuos skaičiavimus mūsų laikų Jordanas per 7 metus uždirbtų daugiau nei per visą savo tikrąją karjerą.

Pasibaigus pastarajai sutarčiai prieš 2024-2025 m. sezoną M.Jordanas jau derėtųsi dėl dar vienos. Jeigu NBA pajamos toliau augs tokiais tempais, algų kepurė tada gali siekti ir 120 mln., tad M.Jordano nauja penkerių metų sutartis būtų maždaug 244 mln. dol. vertės su 56 mln. alga paskutiniaisiais metais.

Kaip rašo Bleacherreport.com, šis skaičiavimas dar toliau jau remiasi daugiau spėlione, nes NBA algų ir pajamų burbulas ateityje gali ir susprogti. Vis dėlto, jeigu augimas liks toks, kaip šiuo metu, 2029-2030 m. sezone mes galime tikėtis, kad algų kepurė bus ties 250–300 mln. JAV dolerių riba.

Mūsų M.Jordanui būtų likę dveji metai NBA (pagal tai, kiek metų jis iš tikro praleido lygoje), tad algų taisyklės leistų pasirašyti maždaug 60 mln. dol. vertės sutartį.

Taigi, vietoj 94 mln. dolerių per 16 metų savo laikais, mūsų NBA M.Jordanas iš viso susižertų beveik 560 milijonų. Įspūdinga suma.

Kitos pajamos

Bleacherreport.com skaičiuoja toliau. Kai M.Jordanas atėjo į NBA lygą jis pasirašė ir sutartį su „Nike“. Kompanija atletui per penkerius metus sumokėjo 7 mln. dolerių – negirdėta suma tiems laikams.

Vis dėlto, net ir reklamos pinigai dabar kur kas didesni. L.Jamesui žengus į lygą jis pasirašė įspūdingą 7 metų 90 mln. vertės kontraktą su „Nike“. K.Duranto ir „Nike“ 10 metų sutartis verta 300 mln.

Galime net neabejoti, kad ateities Jordanas pretenduotų į ne mažesnius pinigus nei tikrosios mūsų laikų žvaigždės.

Vis dėlto, NBA legenda nesiskundžia ir dabar, pasak „Forbes“, 2014 m. M.Jordanas uždirbo apie 100 mln. dolerių. Jo pajamos baigus karjerą jau seniai aplenkė tai, ką M.Jordanas uždirbo žaisdamas krepšinį.

Vien jo vardo prekės ženklas „Air Jordan“ yra tikra aukso kasykla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas